^

Egészség

Egész test plethysmográfia

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 17.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A kevéssé ismert típusú diagnosztika - a pletizmográfia - a belső szervek vagy a törzs egyes részeiben bekövetkező változások rögzítésének egyik módja, melyeket a vérkeringés változása kísér. Ezt a módszert gyakran használják az érfal hangminőségének felmérésére.

A pletizmográfia módszerének megvalósítása érdekében speciális eszközöket használnak - pl. Plethysmographok, különböző módosítások - elektromos, víz, fotográfiai, mechanikus.

Az eljárás indikációi

Milyen helyzetekben utal az orvos a diagnosztikus pletizmográfiára? Ez az irányzat több vaszkuláris betegségben szenvedő pácienseket eredményezhet, különböző szervek véráramlási rendellenességeivel, krónikus szívproblémákkal. Így a pletizmográfiára utaló jelek gyakran:

 • a megmagyarázhatatlan etiológiában megnövekedett vaszkuláris görcs;
 • vazospasztikus angiotrofonurozis, Raynaud-kór;
 • varikózus betegség;
 • mély trombózis;
 • keringési rendellenességek az agyban;
 • a légutak betegségei - különösen a tüdő és a bronchiális fa.

Plethysmográfiát lehet végezni a kezelés hatékonyságának javítására és értékelésére. Ezenkívül ez a diagnosztikai módszer segítséget nyújt az erek kondicionált reflexei minőségének egyértelmű meghatározásában.

A pletizmográfia irányát a háziorvosok, valamint a phlebologisták, a neuropathologisták és a sebészek adják.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Készítmény

A plethysmográfiára való felkészülés előtt elő kell készíteni a pácienst - először az orvosnak meg kell magyaráznia a betegnek, hogy milyen eljárást alkalmaz, amelyet tisztázni tud.

 • A plethysmográfiás vizsgálat előtt egy héttel a páciens nem fogyaszthat alkoholokat, és nem vehet fel olyan gyógyszereket, amelyeket az orvos nem ír elő.
 • A páciensnek meg kell látogatnia a vizet a vizsgálat előtt, viselnie kell az egészségügyi dolgozó által kínált nadrágot.
 • Jobb, ha eljön a pletizmográfiai eljárás, hogy üljön le, pihenjen és nyugodjon le. A páciens légzésének simának és nyugodtnak kell lennie.

trusted-source[6], [7]

Technika plethysmográfiát

A pletizmográfiai eljárást a test egy meghatározott részén végzik, attól függően, hogy melyik szervet vagy végtagot kell vizsgálni. Például, ha az orvosnak meg kell vizsgálnia az alsó végtagokat, akkor az elektródákat a lábakhoz rögzítik. Egy speciális készülék rögzíti az elektromos ellenállás változását, a légzés funkciójától és a vénás erek véráramlásától függően.

A pletizmográfia a következő lépésekből áll:

 • Kezdetben a beteg fekszik egyenesen, míg az alsó végtagok a magasságban vannak, legfeljebb 35 fokos szögben. A boka ízületeinek a szív szintje fölött kell lenniük, ami javítja a véráramlást a lábakon.
 • A beteg a térd térségében hajlítja a végtagot, és a csípőízületbe fordítja, a testsúlyt a vizsgált lábra helyezi át.
 • Az orvos rögzíti az elektródákat a plethysmográfról a bokák bőrén. Az elektródákat elkülönítve kell elhelyezni, a távolságuk körülbelül 8 cm legyen, a mandzsetta a combra rögzítve, kissé a térdízület felett.
 • Az orvos a készüléket 50-60 cm vízre fújja fel. Oszlopban. Ugyanakkor a vénás edényeket összenyomják, és az artériás vérellátást nem zavarják. A mandzsetta felfújt állapotban marad néhány másodpercig (legfeljebb egy percig), amíg a görbe stabilizálódik a készüléken.
 • A pletizmográf rögzíti az információkat: a görbe állapota mutatja a vér vénás töltésének mértékét, és a telítettség változását, amikor a mandzsettát felrobbantják. Szabványos kutatást végeznek egy másik végtagon is. Ha az orvosnak kétségei vannak, akkor az eljárás újra beindítható.
 • A plethysmográfia eredményeinek felmérése érdekében az orvos a véredények legnagyobb telítettségével és a legerősebb véráramlást alkalmazza.

Normális esetben a vénás edények rövid összenyomódásával a vér töltése nő. És amikor a préselés leáll, éles kiáramlás figyelhető meg.

Trombózisos szövődményeknél a véráramlás megszakad: a kiáramlást gátolják, amikor a mandzsetta kiáramlik, az erek tele vannak vérrel.

Impedancia pletizmográfia

Az impedancia plethysmográfia lényege, hogy rögzíti a szövetek általános elektromos ellenállását a nagyfrekvenciás áramok intermittáló hatására. Mivel a folyékony biológiai hordozóknak nagyobb az elektromos vezetőképességi együtthatója, ez a módszer lehetővé teszi, hogy gyorsan meghatározzuk a véráramlás dinamikáját és a kapilláris keringés típusát a testen.

Az impedancia pletizmográfia vezetőképessége az érrendszeri vénás hálózat bármelyik részlegének teljességének objektív értékeléséhez vezet, mind a vérkeringés nyugodt és izgatott állapotában. A fő különbség a módszer és a standard rheovasográfia között az, hogy az impedancia pletizmográfiával magasabb frekvenciájú áramokat alkalmaznak.

A pletizmográfia abszolút biztonságos és fájdalommentes technikának számít, magas informatikai együtthatóval.

Az okklúzió plethysmográfia

A vénás okkluzális plethysmográfiát a véráramlás térfogatának és sebességének felmérésére használják a lábakban és a kezekben. Az eljárás során a testtérfogat ingadozásait rögzítik a vénás edényeken keresztül eltömődött véráramlás hátterében. Normális esetben a vér térfogatáramának értéke nyugalmi állapotban a szövetek 100 köbcentiméterére vonatkoztatva 2,9 ± 0,37 ml / perc tartományban van.

A kórtani területen a vér térfogatáramának megengedhető, hogy meghaladja a véráramlás mértékét az egészséges végtagok 5-10-szeres szakaszában.

A speciális elektródák felszerelése a plethysmográfia során nem csak a véráramlási állapot felmérését, hanem a lábaknál a vénák rugalmasságának megismerését, valamint a vér jobb kiáramlásának minőségét határozza meg a jobb szívkamrákban. A vizsgálat során észlelt rendellenességek azt jelzik, hogy a vénás trombózis vagy a vénás szelepek működési zavarai vagy a hasi szervek vénás véráramlása romlik.

A tüdő plethysmográfiája

A plethysmográfia általános módszere lehetővé teszi, hogy közvetlenül mérjük a hörgő-ellenállás nagyságát a nyugodt, mért légzés hátterében. A vizsgálat lényege a légáram sebességének és a nyomáskülönbségek szinkron mérése a zárt kabin térben, amelyben a beteg található.

Nyomás mutatók belsejében a vezetőfülkébe vannak viszonyítva mértük a rezgések az alveoláris nyomás - a nyomás mérése, figyelembe véve az arányos közötti arány térfogat belsejében a kabin és a gáz térfogatának a pulmonáris rendszer.

Pietizmográfia jól érzékeli még a kis részletekben a szűkület a hörgők, ellentétben spirography, amellyel meg lehet nyomon követni a romló hörgő elzáródás okozta spadenie a lumen a kilégzés során.

Ellenjavallatok az eljáráshoz

A pletizmográfia gyakorlatilag nincs ellenjavallat: az eljárást teljesen biztonságosnak tekintik. A tanulmány azonban nem végez ilyen helyzeteket:

 • ha a beteg klausztrofóbiában vagy súlyos mentális zavarokban szenved;
 • ha a beteg izgatott állapotban van, légzése nyugtalan;
 • ha az eljárás helyszíne hideg - a végtagok hűtése torzíthatja a vizsgálat eredményeit;
 • ha a páciens alkohol, vegyi vagy gyógyszer hatása alatt áll;
 • Ha a betegnek súlyos fájdalma van, amely nem engedi, hogy a legteljesebb mértékben pihenjen.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13], [14]

Komplikációk az eljárás után

A pletizmográfia modern nem invazív diagnosztikai módszerekre utal. Ez a fajta kutatás teljesen biztonságos, és nem okoz kellemetlen érzéseket és következményeket. Az orvosok kizárják a plethysmográfia utáni szövődmények kialakulását.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19], [20], [21]

Az eljárás után gondoskodni

A plethysmográfia után nem szükséges különös gonddal kezelni a pácienst. A beteg a diagnosztikai vizsgálat után haza tud menni és szokásos életmódhoz vezethet neki.

trusted-source[22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29]

Vélemények

Nagyon nehéz egyértelműen megítélni a vérkeringés állapotát egy bizonyos zónában, ezért a pletizmográfia egyes esetekben egyszerűen pótolhatatlan. Számos beteg esetében ez a fajta kutatás segít a helyes diagnózis megállapításában, ha meg kell különböztetni a funkcionális és a szerves etiológiák vaszkuláris patológiáját.

Egy másik típusú diagnosztika sem képes rövid idő alatt azonosítani a sérült és egészséges érrendszeri hálózatot egy betegen.

Ha az orvosnak meg kell határoznia a regionális véráramlás súlyos patológiáinak jelenlétét, akkor a nagy pontosságú plethysmográfia képes lesz meghatározni a dystonikus állapot tipikus és patogenetikai jellemzőit.

A keskeny orvosi körökben a plethysmográfiát vazoaktív gyógyszerek tanulmányozására használják, vagy pontosabban, hogy nyomon kövessék gyógyászati hatásukat az erekben. Ez pietizmográfia egyszerre lehet bizonyítani, hogy bizonyos anyagok - mint például a koffein, pozitív hatással van, ha az agyi keringési dystonia nem azért, mert okozhat vérerek tágulása, hanem azért, mert a hang tökéletesen.

Az orvosok szerint a plethysmográfia egyedülálló, és nem helyettesíthető más diagnosztikai módszerekkel.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.