^

Egészség

Kenet a növényen: jelzések, képzés, technika

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 17.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Az emberi test egy összetett rendszer, amelynek megfelelő működéséhez néhány mikroorganizmus is részt vesz. Némelyikük aktívan részt vesz a létfontosságú és másodlagos folyamatokban, míg mások csak békésen együtt élnek velünk. Meg kell mondani, hogy az egészségünk közvetlenül kapcsolódik a testben a jótékony és nem nagyon hasznos baktériumok arányához. Feltételesen patogén "szomszédaink" - a kórokozó "vendégekkel" együtt - észrevehetően ronthatják a nők és a férfiak egészségének általános képét, és megítélhetik, hogy az orvosok milyen speciális diagnosztikai módszert alkalmaznak - egy kenetet vizsgálva és megvizsgálva. Ugyanakkor a kenetben a növényvilág még nem patológia, hanem annak hiánya aggasztó. Fontosabb figyelmet fordítani a mikroflóra összetételére, amely fontos információkat nyújt az orvosnak a beteg egészségéről és a gyógyulás módjáról.

Mi az a kenet a növényen?

A mikroflóra kutatása a nők nőgyógyászati vizsgálatának fontos része. Egy nő reproduktív szerveinek lokalizációja, amelyek többsége (hüvely, méh, petefészek, függelék) a testen belül rejtve van, nem teszi lehetővé az egészségük vizuális értékelését, ezért az orvosok, akik egy nő egészségét értékelik, egyszerűen nem tudnak laboratóriumi vizsgálatok nélkül elvégezni, amelynek anyagát átveszik kenet.

A férfiaknál úgy tűnik, a nemi szervek láthatóak, de a külső vizsgálat nem teszi lehetővé a mikroflóra összetételének értékelését és a kártevők azonosítását, ha panaszok merülnek fel a hangulatos környezetben.

A flórán lévő kenet egyike a fontos diagnosztikai módszereknek, amelyek lehetővé teszik a bőr és a nyálkahártyák mikroszkopikus laboratóriumi vizsgálatához szükséges biomateriális anyagok előállítását. Ez a koncepció leggyakrabban a hüvelyi nyálkahártya felületéről történő anyagfelvételre utal. De lehet egy olyan bioanyag is a pénisz olyan területein, amelyek nyitott vagy rejtettek a bőrráncok alatt, a garatból és az orrból, vagy a fülből, ha valaki panaszai vannak az egészségre.

Az ilyen kutatásoknak több típusa van: az általános kenet, a nők hüvelyi kenet és a húgycső férfiaknál, mikroszkópos vizsgálat (mikroszkópos vizsgálat), kenet a fertőzés típusának kimutatására és meghatározására (PCR-analízis), citológiai kenet (Pap kenet atipikus sejteken).

A mikroflóra kenetét, amelyet a biológiai anyag mikroszkóp alatt történő tanulmányozása követ, a bakterioszkopikus kutatások egyik legegyszerűbb és leginkább hozzáférhető módszere, amely segít azonosítani a betegség okozó ágensét, azaz a beteg kellemetlenségének oka, és néha a vele kapcsolatban álló emberek. Igaz, az azonosított kórokozó nevének megnevezése bonyolultabb, drágább és időigényesebb elemzéseket igényel, de a mikroszkóp alatt a festékreagenst használó kenetvizsgálat azt mondja az orvosoknak, hogy milyen irányba kell mennie.

A PCR-analízis után a fertőzés természetéről részletesebb információ áll rendelkezésre, amely anyag ismételten a kenet során vett nemi szervek kisülése. A biológiai anyag alapján végzett citológiai vizsgálat során rákra való hajlamot észlelünk, de csak a szövettani elemzés (biopszia), amely egy élő szövetet igényel, megerősítheti az onkológiát.

Mit tartalmaz a flora a növényen? Ez a tanulmány a nyálkahártyák felszínéről vett, jótékony hatású (tejsav- és bifidobaktériumok), feltételesen patogén (például coccal mikroflóra) és patogén baktériumok, gombák, protozoonok jelenlétére, amely kiszámítja az egyes mikroorganizmus-típusok térfogatra vetített koncentrációját, becsült értéküket. Méret és alak. Ezenkívül kiszámítjuk a vörös és fehérvérsejtek (eritrociták és leukociták) számát a nyálkahártya-kibocsátás során, meghatározzuk az epiteliális sejtek tartalmát. Az elemzés az atípusos sejtek jelenlétét is feltárhatja, ami a tumorbetegségekre való hajlamot jelzi.

Egy ilyen vizsgálat szükséges gyulladásos vagy gennyes folyamat jelenlétében, és profilaktikus célokra, mert néha a fertőzés olyan csendben viselkedik, hogy egy beteg, aki már beteg, egy bizonyos pillanatig nem tapasztalja meg a betegség tüneteit.

Az eljárás indikációi

A mikroflóra elemzésének oka eltérő lehet, fontos figyelembe venni a betegek panaszait és egy adott vizsgálat jellemzőit. Ha a nők megelőző nőgyógyászati vizsgálatáról beszélünk, amelyet a gyengébb nemek képviselői és akik szexuálisan élnek, évente 1-2 alkalommal kell megtenniük, a mikroflóra kenetét meghiúsulják, ami a fertőző-gyulladásos és szexuális úton terjedő betegségek kialakulásának megelőzése.

Vannak olyan helyzetek, amikor a nőgyógyász nem tervezett látogatása szükséges, ami kenetvizsgálatot jelent. Ilyen helyzetek közé tartoznak az erőszakos szexuális kapcsolatok, a szexuális partneri STI-k gyanúja, a szexuális kapcsolatok nem szelektivitása, amikor a fertőzés kockázata megnő, és a szokatlan elváltozásokkal, hiperémiával vagy plakkkal rendelkező rendszeres partner felfedezése (jobb, ha ismét biztonságban lesz).

A nők általános kenetének és bakterioszkópiájának más indikációi lehetnek olyan kellemetlen tünetek panaszai, mint például:

 • az alsó hasi fájdalom, beleértve a vizeletet, a húzó érzést,
 • viszketés, égés a nemi és a hüvelyi területen,
 • szokatlan (sárgás, sárga vagy zöld púpos) vagy túl bőséges átlátszó kisülés, kellemetlen szag kibocsátása,
 • hiperémia és irritáció a bensőséges területen, különösen a szexuális kapcsolat után,
 • fájdalom a közösülés során.

A hüvely mikroflórájának súlyos megsértése gyakori következménye az antibiotikumok hosszabb ideig tartó használatának, ezért a nőgyógyászati tünetek hiányában is ajánlott, hogy a kötelező kenetsel rendelkező női orvos megelőző vizsgálatot végezzen.

A nőgyógyászatra vonatkozó éves látogatás során a biológiai anyagnak a biológiai anyag citológiai vizsgálatával járó kenetet kell követni:

 • meddőségben szenved
 • megsérti a menstruációs ciklust,
 • a genitális herpesz vagy a humán papillomavírus fertőzés megnyilvánulásaival, \ t
 • elhízással
 • hormonális ukontratseptivov esetében,
 • aktív szexuális élettel (különösen szexuális partnerek cseréjével),
 • az intrauterin eszköz telepítésének előestéjén,
 • ha a vizuális vizsgálat nem mûanyag folyamatokat tárt fel a méhnyakban (erózió, diszplázia, tömörítés).

A növényvilágra szennyeződés a terhességtervezés fontos pillanata. A fogamzás után mindenféle kellemetlen meglepetés megakadályozására kerül sor. Bármely nőgyógyászati megbetegedést ideális esetben kezelni kell. Szóval anyukája előre gondoskodhat jövőbeli fia vagy lánya egészségéről.

Ilyen tanulmány, ha szükséges, a gyermekvállalás ideje alatt is elvégezhető, mert nem jelent mélyen behatolást a méhbe, és ezért nem lehet a magzat traumatizáló tényezője. A nőgyógyászati székben lévő terhes nők vizsgálata során az orvosok megelőző vagy terápiás célokra kenetet vesznek.

Férfiaknál a húgycsőből kenetet kapnak a mikroflóra (bizonyos esetekben a prosztata vagy a prosztata titka biológiai anyagként szolgálhat a kutatáshoz). Egy ilyen vizsgálatot mind diagnosztikai, mind profilaktikus célból végeznek, amikor egy urológust vagy a nemi betegségek szakemberét látogatják.

A diagnosztikai célú kenet indikációi a következők lehetnek:

 • a szokatlan és a húgycsőből kifolyó szennyeződés megjelenése anélkül, hogy kellemetlen szaga lenne,
 • kellemetlen érzés a péniszben (fájdalom, égés, viszketés stb.),
 • szexuális úton terjedő fertőzés gyanúja (ebben az esetben mindkét szexuális partnert meg kell vizsgálni)
 • régóta gyümölcsöző próbálkozás apa lesz
 • alkalmi szex (megelőzésre).

A Flora kenet egy diagnosztikai módszer, amelyet nem csak a nőgyógyászatban, urológiában vagy a venereológiában használnak. Ezzel diagnosztizálhatja és azonosíthatja az ENT-betegségek kialakulásának okait. A torokból, az orrból vagy a fülből való kisütés vizsgálatát mind a felnőttek, mind a gyanús fertőzésben szenvedő gyermekek számára lehet meghatározni.

Egy ilyen elemzés hozzárendelhető:

 • akut mandulagyulladás (torokfájás), mandulagyökés, fertőző mononukleózis,
 • az orr (rhinitis, sinusitis) vagy torok (faringitis, laringitis) gyulladásos megbetegedéseiben a patológia természetének megértéséhez, azaz meghatározza a kórokozó típusát, \ t
 • krónikus vagy gyakori rhinitis és szisztémás megfázás (például gyakori hörghurut esetén), \ t
 • a tuberkulózissal történő köhögés során az alsó légutakból való kisülés összetételének tanulmányozására, valamint a gyanús tüdőgyulladásra.
 • a középfülgyulladás különböző formáival, a hallásszervezet nehezen elérhető szöveteinek károsodásával (kenet a külső fül felületéről).

Preventív célokra, azaz Kóros tünetek nélkül rendkívül ritka az ENT-gyakorlatban a növényvilágra gyakorolt kenet.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Készítmény

A vizsgált biológiai anyagok minősége, és így az elemzés eredményeinek megbízhatósága nagymértékben függ a tanulmány megfelelő előkészítésétől. Az elemzések többségére bizonyos követelmények vonatkoznak, beleértve az anyaggyűjtésre való felkészülés szabályait, amelyeket mind az orvosoknak, mind a betegeknek követniük kell. Ennek függvénye az orvos által az elemzés után kapott információk pontossága és információs tartalma a diagnózis felállításához és a megfelelő kezelés kijelöléséhez.

Ebben az esetben a különböző orvosok által előírt követelmények kissé eltérhetnek. Tehát a nőgyógyász először megmondja a páciensnek, mit kell tennie, mielőtt az elemzés lehetetlen. Úgy tartják, hogy a szexuális kapcsolat, douching, kenőanyagok, bizonyos fogamzásgátlók, különböző gyógyszerek hüvelyi formái és a fürdés rosszabbra befolyásolhatja az elemzés megbízhatóságát. Mindezt egy nappal az elemzés előtt el kell hagyni, és jobb, ha pár nappal a vizsgálat előtt tartózkodik a nemi közösülésről.

Az elemzés előestéjén a higiéniai eljárások elvégezhetők az intim területen, de mosószerek használata nélkül. Ebben az esetben csak a külső nemi szerveket és a perineumot mossuk.

A reproduktív korú nők életében minden hónapban olyan esemény fordul elő, amikor a méh megtisztul a vérrel a hüvelyüregbe (menstruáció). Mivel a növényen a kenetet pontosan a hüvely nyálkahártyájából és a méhnyakcsatornából szedik, nem ajánlott a hónap során elvégezni (kivéve, ha akut indikációkra és a menstruációs ciklus fázisára vonatkozó jelzéssel rendelkezik). A vérkenet jelenléte kissé torzítja az összképet és befolyásolja az elemzési eredmények megbízhatóságát.

A menstruáció utolsó napján, vagy a menstruáció utáni első napokban a flóra kenetének valamilyen értéke lesz, de nem lesz elegendő információ a kenet epithelialis komponenseiről (a leválasztott sejtek menstruációs vérrel együtt járnak), ami szükséges a diszpláziás és neoplasztikus folyamatok diagnosztizálásához. Igen, és pontos adatok a hüvely mikroflórájának egyensúlyáról, egy ilyen vizsgálat nem.

A menstruáció után 7-10 nappal az optimális idő a mikroflóra megelőzésére, a gyulladásra vagy a gyanús fertőzésre. Ebben az időszakban a mikroszkópos vizsgálati információk pontossága maximalizálódik. Ha nincsenek akut jelzések és különleges sürgősség, az orvosok azt javasolják, hogy az elemzést egy megfelelő napra halasztják.

A férfiak ebben a tekintetben könnyebbek. Elemzésüket bármikor elvégezhetjük egy urológus vagy venereológus esetében. Mindazonáltal az elemzés előestéjénél bizonyos korlátozások még mindig érdemes betartani.

A nemi közösülés visszautasítása néhány nappal a vizsgálat előtt gyakori a férfiak és a nők számára. A férfiaknak és a nőknek a biomateriális gyűjtemény előestéjénél ajánlott a bensőséges helyiségek higiéniáját tisztítószerek használata nélkül (különösen antibakteriális hatással). Csak semleges szappan megengedett.

Az erősebb nemek képviselőinek szenvedniük kell, 2-3 órával az elemzés előtt, anélkül, hogy a WC-t kis szükségletre látogatnák (a nők számára ajánlott, de csak néhány esetben nyilvánvaló okokból követi ezt a szabályt). Mivel a férfiaknál a húgycső is pénisz, a vizeletképzés torzíthatja a mikroflóra általános képét.

Ha az otolaringológus, a terapeuta vagy a gyermekorvos előírja a növényi kenetet, akkor vannak olyan speciális képzési szabályok, amelyek csökkentik a hamis eredmény valószínűségét.

A betegeknek nem ajánlott semmit 2 órával a vizsgálat előtt enni vagy inni, mielőtt elkezdenék a biológiai anyagot. Nyilvánvaló, hogy a tiltott higiéniai és terápiás eljárások, mint például a fogak fogmosása, fogazása vagy fertőtlenítő szerekkel való kezelése, antibakteriális hatású szájöblítő és szájfrissítők alkalmazása, gyulladáscsökkentő kenőcsök és spray-k használata a külső fülben stb.

Mivel a mikroflóra kenetét úgy tervezték, hogy különböző kórokozókat azonosítson, a megelőzésüket megelőző valamennyi korábbi orvosi eljárást és a gyulladásos folyamatot késleltetni kell. Tehát az antibiotikumok és a gombaellenes szerek különböző formáinak befogadásától számított egy héttel az elemzés előtt el kell hagyni. Az egyéb gyógyszerek felvételét megelőzően érdemes értesíteni az orvost is, még a bioanyag bevétele előtt is.

Ki kapcsolódni?

Technika kenet a flóra

Ahogy már említettük, a mikroflóra kutatásához szükséges biomateriális felvétel könnyen elvégezhető, bár olyan eljárás, amely némi kényelmetlenséget okoz a betegnek. A nőknél a székhelyen végzett nőgyógyászati vizsgálat során a növényvilágon kenetet veszünk, amely lehetővé teszi, hogy ne csak a külső nemi szervek béléséből, hanem a hüvely felületéből, beleértve a méhnyakcsatorna bejáratát is, vegye be a biológiai anyagot. Azonban a legtöbb nő enyhe kényelmetlenséget tapasztal, ami súlyosbodik, ha súlyos nyálkahártya-gyulladás és irritáció lép fel.

Ideális esetben a nőgyógyásznak 3 típusú kenetet kell bevennie egy nő urogenitális rendszerének különböző részeiből:

 • a húgycső nyitása (a cystitis az egyik fertőző-gyulladásos betegség, a tünetei hasonlóak a nőgyógyászati kórképekhez), \ t
 • a hüvely nyálkafalait,
 • a méhnyakcsatorna külső felülete a méhnyakban (a kenet megmutatja mind a fertőzés jelenlétét, mind a további vizsgálatot igénylő diszpláziás folyamatok kialakulását - biopsziát).

A biológiai anyagok gyűjtésére speciális szerszám - egy orvosi nőgyógyászati spatula, amely segít elegendő mennyiségű kisülési nyálkahártya kinyerése nélkül. A szennyeződés egy lapos műanyag lapát, amely a fülbot mérete.

Ha szükséges, hogy a méhnyakcsatornából is kenetet vegyen, az orvosok előnyben részesítik a kétoldalas kanál Volkmannot vagy a méhnyak (nőgyógyászati) kefét.

Nemrégiben használt eldobható műanyag szerszámok, amelyek nem rosszabbak az újrafelhasználható fémeknél. Az ilyen eszközök sok egyedi nőgyógyászati készletek részét képezik.

Orvosi spatulával (Folkman kanál, nyaki kefe vagy steril vattapálca) a biológiai anyagot egy tiszta üveglemezre helyezzük, és elosztjuk. Az üvegen az orvos jegyzetet ad a helyszínről, ahol a kenetet vették:

 • A C betűvel általában a méhnyak jelöli,
 • angol u beszél a húgycsőről
 • az V betű hüvelyi kenethez van hozzárendelve.

Nagyon fontos a fertőzés lokalizációjának és a patológiai folyamat mértékének meghatározása.

A terhesség alatt a növényvilágra gyakorolt kenetet az eljárás biztonsága és magas diagnosztikai értéke miatt kötelezőnek tartjuk. Töltsön legalább 2-szer. Ezt a vizsgálatot a jövő anyjának a női konzultáció során történő nyilvántartásba vételével és körülbelül 30 hetes terhességen kell elvégezni. A szülés során a nemi szervek és a hasi alatti kényelmetlenség szintén jó ok arra, hogy látogasson el a nőgyógyászra, és kenetet adjon a növénynek, mert nagyon fontos, hogy a lehetséges patológiát a lehető legkorábban észleljük, mielőtt a fertőzés behatolna a placentába és befolyásolja a magzat fejlődését.

A terhesség alatt a szennyeződés technikája majdnem ugyanaz, mint a női élet más időszakaiban, csak az orvos figyeli a különleges gondosságot és óvatosságot, mert két ember egészségéért egyidejűleg felelős.

A húgycsőből a férfiak mikroflórájából kenet keletkezhet, és ha a péniszen és a felületén (orvosi spatulával) bőrproblémák jelentkeznek. A húgycső szekréciójának elemzésére szolgáló berendezés egy speciális eldobható szonda, amelynek végén egy kefe van, amelyet a húgycső nyílásába 4–5 cm mélységbe helyeznek.

Napjainkban a férfiak flóráján a kenetet másképp lehet venni, ami kevésbé fájdalmasnak tekinthető. A vetésről van szó, amelyre speciális eldobható készletek készülnek. Ezek egy olyan eszközből állnak, amelyet a húgycsőbe vittünk be egy vattával a végén (a penisz felszínéről is lehet venni egy tampont) és a környezetet, ahol a biológiai anyagot a tampon után helyezik el (egy lombikba helyezik).

A torkából, orrból vagy fülből származó tampon bevételéhez speciális eldobható spatulát használnak, amely eltér a torok vizsgálatára használt otolaryngológiai spatulától.

Mennyibe kerül a flóra?

Az eljárás maga is minimális időt vesz igénybe. A nőgyógyászati (a nőgyógyászati szék vizsgálatának részeként) vagy az otolaryngológiai kenet nem több, mint 1-2 percet vesz igénybe. A férfiak húgycsőéből származó kenet 2-3 percet igényelhet. A kapott biológiai anyag elemzésének időtartama azonban az elvégzendő kutatás típusától függ (a mikroszkópos vizsgálatok eredményei általában 1 munkanapon belül elkészülnek, és a különböző laboratóriumokban a PCR-elemzés különböző időpontokban vesz részt).

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

Következtetés

Valószínűleg az olvasóinknak már nem kétségei vannak az ilyen egyszerű, de rendkívül informatív eljárás szükségességéről, mint a nemi szervek vagy az ENT szerveinek kenetét. Elvégre egy egyszerű és alacsony traumás eljárás a kapott biológiai anyag vizsgálata után lehetővé teszi az orvos számára, hogy pontos diagnózist készítsen, és nagymértékben meghatározza a fertőző patológiák kezelésére szolgáló gyógyszerek választását.

Könnyű elképzelni, hogy a nők körében mennyire csökken a incidencia, ha mindegyik tudatosan és rendszeresen megvizsgálná egy nőgyógyász, ami magában foglalja a kenetet. Az a tény, hogy a kenetben található növényvilág sokkal többet mondhat az orvosnak, mint a beteg panaszai a betegségre. És nem meglepő, mert a fertőző betegségek túlnyomó többsége látens időszakot mutat, amikor a fertőzés már a fejlődés folyamatában van, de még mindig nincsenek kézzelfogható vagy látható tünetek.

És még akkor is, ha a tünetek megjelennek, nem minden nő figyelmet fordít rájuk. Általában nem vagyunk olyan sietve, hogy egy nőgyógyászot látunk, és megpróbálunk magyarázatot adni az interneten tapasztalható kellemetlenségekre vagy más emberek történetére, akik „valami hasonlónak, de sikeresen átadták”, vagy bizonyos gyógyszerek, módszerek és alternatív gyógyszerek segítségével gyógyítottak. Ez az egészségügyi problémával kapcsolatos attitűd gyakran válik az elhanyagolt betegségek okának, amelyeket nehéz kezelni.

A helyzet megegyezik azokkal a férfiakkal, akik közül sokan méltóságuk alatt tartják szájukat, még akkor is, ha szedésüket veszik a garatból, hogy ne mondják el az urológusnak a problémáikról, sokkal kevésbé mutatják ki őket. Nos, ilyen az emberek természete, amit csak az akarat erőfeszítésével lehet leküzdeni. Ehhez tudatában kell lennie annak, hogy sürgősen gondoskodnia kell az egészségéről, és felelősséget kell éreznie a közeli emberek iránt. Az STI-k esetében őszintebb lesz elmondani mindent, hogy őszinte legyek és együttesen megoldják a problémát, mint hogy elrejtsék elárulásaikat, és ezáltal jelentős kárt okozhassanak a kedves személy egészségének.

Tény, hogy két perc "szégyen és gyötrelem", ami azt jelenti, hogy az intim területről kenetet veszünk, nem érdemes elveszteni az egészséget, amelyről semmi sem fontos a földön. Bármilyen növényvilág is megtalálható a kenetben, a kapott információ nagy diagnosztikai értékkel bír, mert segít megőrizni és szükség esetén helyreállítani egészségünket.

trusted-source[16], [17], [18], [19], [20], [21]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.