^

Egészség

A
A
A

A carcinomatosis az elsődleges rák szövődménye

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Ha az elsődleges daganat áttétjeivel a rákos sejtek más szervek szöveteibe költöznek, károsodásukkal fenyegetve, akkor a karcinomatózis rosszindulatú formációk - metasztatikus karcinómák vagy adenokarcinómák - kialakulását jelenti az elsődleges fókuszból való terjedés után. Az onkológusok a legtöbb esetben bármilyen lokalizációjú másodlagos rákos daganat bármely típusára használják.

Az ICD-10-ben ez az állapot a disszeminált rosszindulatú daganat (nem specifikált), C80.0 kóddal.

Járványtan

Egyes becslések szerint a vastagbélrákban szenvedő rákos betegek 5-8% -ában peritonealis carcinomatosis mutatható ki -  végbél adenokarcinoma , amely a világ egyik leggyakoribb rákos megbetegedése (évente 1,4 millió embernél diagnosztizálják). Ugyanakkor a diagnózis idején a vastagbélrákos betegek csaknem 10% -ánál és a petefészekrákban szenvedő betegek körülbelül 70% -ánál figyelhető meg a peritonealis carcinomatosis.

A statisztikák szerint a pulmonalis lymphogen carcinomatosis a másodlagos (metasztatikus) tüdőrák eseteinek 6-8% -át teszi ki. [1]

A leptomeningealis carcinomatosis a szilárd daganatok 1-5% -ában, a hematológiai malignus daganatok 5-15% -ában és az elsődleges agyrákok 1-2% -ában fordul elő.

Okoz carcinomatosis

A carcinomatosis kialakulásának nincs más oka, mint egy primer rosszindulatú daganat jelenléte és áttétje. Vagyis egy ilyen állapot csak rákos betegeknél lehetséges, és a rák terjesztését és előrehaladását jelenti. [2]

A karcinomatózis típusait a tumorsejtek terjedésének módja szerint megkülönböztetve a szakértők megállapítják a limfogén carcinomatosist (a nyirokereken és a nyirokelvezetési rendszeren keresztül), amely a nyirokcsomókban áttétekkel , non-Hodgkin-limfómával, petefészekrákkal vagy neuroendokrin daganatokkal alakul ki .

Leukémiában szenvedő betegeknél, valamint  az emlőmirigy  és a tüdő rosszindulatú daganataiban előfordulhat metasztázisok hematogén terjedése - károsodva ezzel az agy és a hasi szervek.

A beültetés terjedésével - a ráksejtek közvetlen inváziójával a bél, a gyomor, a hasnyálmirigy, a méh vagy a petefészkek daganataiban - karcinomatózis alakulhat ki a tüdőben, a peritoneumban és a májban.

A másodlagos rosszindulatú daganatokat szintén lokalizáció szerint osztályozzák. A tüdőrák akkor fordul elő, amikor az emlő, a méh vagy a petefészek daganatai áttétet képeznek; vese-, hasnyálmirigy- vagy pajzsmirigyrák,  prosztatarák .

A tüdő, az emlő, a gyomor rosszindulatú daganatai, valamint bármely olyan daganat esetén, amely képes áttétet képezni  a tüdőben  és a mediastinalis régióban, kialakulhat a mellhártya és a mellhártya üregének karcinomatózisa. [3]

A hasüreg karcinomatózisa (cavum peritonei) a hasüreg metasztázisainak eredménye  . A gyomor-bél traktus vagy a női reproduktív rendszer rákjának terjedését pedig a peritoneum (peritoneum) karcinomatózisa okozza. Szakértők szerint a peritonealis carcinomatosist leggyakrabban a gyomor, a hasnyálmirigy, a petefészkek és a colorectalis carcinoma rosszindulatú daganatai, valamint az elsődleges hasüregi daganatok - emlőmirigyek, tüdő, rosszindulatú bőr melanoma , magas fokú lymphomák - metasztázisai okozzák .

A has és a hasüreg bármely szervének onkológiai betegségével kimutatható az omentum carcinomatosis, amelynek kialakulása a limfogén úton - a nagyobb omentum nyirokrendszerén keresztül történik - és a lágy szövetek beszivárgásához vezet a zsírszövetben.

Az elsődleges gyomorrákot nagyon gyakran diagnosztizálják, de a gyomor carcinomatosis - a nyelőcső pikkelyes sejtes karcinóma, a vesesejtes karcinóma, az emlő lobularis karcinóma vagy a petefészekrák e szervének áttétjeivel - ritka állapot.

Amikor  a bélben áttétet lehet osztani a hasüreg daganatainak többségében, van egy bél carcinomatosis, és a vastagbél vagy végbél rákja - vastagbél karcinomatózis (vastagbél osztály).

Etiológiailag összefügg a melanomával, a tüdő, a petefészek, a gyomor és a belek daganataival, a hasnyálmirigy és a prosztata, a máj carcinomatosisával.

A legtöbb esetben a petefészek carcinomatosis a méh, az emlő, a gyomor-bél traktus és a hólyag daganatai áttétjének következménye.

Az emlő, a tüdő és a melanoma rosszindulatú daganatai késői és ritka szövődményei, amelyek   a vér vagy a cerebrospinális (cerebrospinalis) folyadék révén áttétet képeznek az agyba , az agyhártya vagy a leptomeningealis carcinomatosis (leptomeninges - arachnoidális és puha agyhártya) karcinomatózisa..

Kockázati tényezők

A carcinomatosis kialakulásának vitathatatlan rizikófaktorai: a magas rosszindulatú daganattal rendelkező primer tumor jelenléte, a primer tumor késői stádiuma (TK és T4), a nyirokcsomók metasztázisai és a zsigeri metasztázisok.

Így a vastagbélrákban a hasi üregben vagy a hasfalban a disszeminált rosszindulatú daganatok kialakulásának kockázata a T3 stádiumban nem haladja meg a 10% -ot, a T4 stádiumban pedig 50% -ot.

A carcinomatosis veszélye fokozódik az elsődleges daganat nem radikális reszekciója és a leptomeningealis carcinomatosis esetében is - a neoplazma műtéti eltávolításával az egész agy sugárterápiája nélkül.

Pathogenezis

A kórosan megváltozott  tumorsejteket  a belső szerkezet és az anyagcsere folyamatok megsértése jellemzi (az anabolizmus túlsúlyával), valamint a sejtek immunitásának elnyomása a T-limfociták átalakulásával, amelyek toxinként kezdenek a rákot körülvevő szövetekben sejtek. Ezenkívül a rákos sejtek hatására aktiválódik a fibroblasztok, az adipociták, az endotheliális, a mesotheliális és az őssejtek növekedése - normális tulajdonságaik és funkcióik elvesztésével. [4]

Különösen fontos az onkológiai folyamat mechanizmusában a fiziológiás sejtciklus megszakadása a daganatszövetben, ami a mutáns sejtek kontrollálatlan szaporodásához vezet mind az elsődleges fókuszban, mind pedig azokon túl terjedve.

A carcinomatosisban különböző lokalizációjú másodlagos rosszindulatú daganatok patogenezise a deszkamációnak köszönhető - az elsődleges daganatok sejtjeinek hámlási képessége, nyirokereken, véren, peritonealis és cerebrospinalis folyadékon keresztüli terjedése és közvetlen inváziója, valamint tapadás (intermolekuláris kapcsolat) egészséges sejtekből rákos sejtekké, amelyek gyorsan felszaporodnak a szervek felszíni szöveteinek göbös károsodásává.

Tünetek carcinomatosis

Fő tünetei attól függnek, hogy honnan alakul ki a carcinomatosis, és milyen kiterjedt a szervkárosodás.

Tehát a pulmonalis carcinomatosis első jelei légszomjban és hemoptysisben nyilvánulhatnak meg; a hashártya carcinomatosis - rendellenes megnagyobbodása és a has felső részének puffadása; a gyomor disszeminált rosszindulatú daganata gyakran periodikus hasi fájdalommal, a máj pedig sárgasággal jelentkezik.

A peritoneális carcinomatosis leggyakoribb tünetei az ascites (amely a nyirok kiáramlását gátló rosszindulatú daganat vagy a hasüregbe jutó folyadék szekréciója miatt alakul ki), hányinger, cachexia (általános kimerültség a testtömeg jelentős csökkenésével) és a bélelzáródás ( a bélfal megvastagodása és a végbél összenyomódása miatt). A bélfalak göbös képződményeivel (néha akár több centiméteres is lehet) éles vagy húzó fájdalmak lehetségesek. [5]

A petefészkeket érintő carcinomatosis kényelmetlenséget okozhat a betegeknél, fájdalmat, légszomjat, puffadást, étvágytalanságot okozhat.

Az agy agyhártyájának carcinomatosisában olyan tünetek figyelhetők meg, amelyeket a subarachnoid teret keresztező idegek károsodása, az agyba vagy a gerincvelőbe történő közvetlen tumorinvázió, agyi keringési rendellenességek és a cerebrospinalis folyadék kiáramlásának akadályozása okoz. A klinikai kép meglehetősen változó, és fejfájást, hányást, nyelési zavarokat, zavartságot és progresszív neurológiai diszfunkciókat tartalmazhat.

Komplikációk és következmények

Bármely hely carcinomatosisának legfontosabb következményei a betegek túlélésének csökkenése. Tehát a gyomorrákos betegek több mint felénél a betegség progressziója peritonealis carcinomatosishoz vezet, kezelés hiányában az átlagos túlélési arány nem haladja meg a három hónapot, kemoterápia után pedig a tíz hónapot.

Megfelelő kezelés nélkül a leptomeningealis carcinomatosis egy hónap és másfél hónap alatt végzetes, de a kemoterápia három-hat hónapig meghosszabbíthatja az életet.

A peritonealis carcinomatosis leggyakoribb szövődményei: a gyomor-bél motilitásának romlása,  portális hipertónia , vékonybélelzáródás,  splenomegalia máj encephalopathia , bélelzáródás, bélfistula-képződés, peritonitis. [6]

Valamennyi rákos betegnél a carcinomatosisban a tromboembólia kockázata többször megnő, mivel a rákos vénákban a vérrögök kialakulását a daganatok homeosztázis-rendszerre gyakorolt hatása és a véralvadás okozza.

Diagnostics carcinomatosis

A carcinomatosis esetében a diagnózis célja a betegség természetének igazolása és súlyosságának felmérése.

Vérvizsgálatok szükségesek a  tumor markerek  és a szérum kreatinin szint szempontjából; az intraabdominális folyadék (ascites) elemzése - a neutrofilek számához; cerebrospinális folyadék elemzése - rosszindulatú sejtek jelenléte, valamint a fehérje és a glükóz szintje; általános vizeletelemzés. A kezelési módszer kiválasztásához biopsziára és a szövetminta szövettani elemzésére van szükség.

Az érintett szervek kóros állapotának vizualizálását instrumentális diagnosztika biztosítja: röntgen, ultrahang, CT, MRI (az agyhártya károsodásának gyanúja esetén - MRI kontrasztjavítással). [7]

Megkülönböztető diagnózis

A differenciáldiagnózist primer multiplex rosszindulatú daganatokkal végzik; peritonealis carcinomatosis - utánozva a tuberkulózist, valamint a lymphomatosis, pseudomyxoma és primer peritonealis mesothelioma. A tüdő carcinomatosisát meg kell különböztetni a vírusos és lymphocytás intersticiális tüdőgyulladástól, a sugárzásos tüdőgyulladástól és a tüdő szarkoidózistól.

További információ a publikációkban:

Ki kapcsolódni?

Kezelés carcinomatosis

A disszeminált rosszindulatú daganatok kezelését ugyanazokkal a módszerekkel hajtják végre, mint a primer rosszindulatú daganatok kezelését, de sok esetben ez valóban palliatív.

A műtéti kezelés a rákdaganat legteljesebb eltávolításában áll   - teljes cytoreduktív műtét. [8]

Ezt követően sugárterápiát írnak elő (jelentős mennyiségű daganatszövet mellett) és  kemoterápiás tanfolyamot : vagy intravénás kemoterápiát, vagy intratekálisan (gyógyszerek epidurális injekciókkal történő bevezetésével a cerebrospinális folyadékba). És hipertermikus intraoperatív peritonealis (intraperitonealis) kemoterápia (HIPEC) végezhető peritonealis carcinomatosisban szenvedő betegeknél. Milyen gyógyszerek alkalmazhatók ebben az esetben, olvassa el részletesen az anyagokban:

Lehetséges az antimetabolit csoportba tartozó gyógyszerek felírása is, például a Methotrexate, amely elnyomja a rákos sejtek szaporodását. A célzott gyógyszeres terápiában a monoklonális antitestek csoportjának rákellenes gyógyszereit használják, például Ipilimumab, Pembrolizumab, Bevacizumab (Avastin), Trastuzumab (Gerticad), Rituximab (Rituksan) stb.

Megelőzés

Az onkológusok úgy vélik, hogy a másodlagos rákos daganatok kialakulásának fő megelőzése az elsődleges rosszindulatú daganatok korai felismerése és azonnali kezelése. Jeleként megadják a nők egyik leghalálosabb típusú onkológiájának - a petefészekrák - diagnosztizálásának helyzetét, amelyet az esetek több mint 70% -ában csak a III-IV szakaszban észlelnek.

Előrejelzés

A carcinomatosisban szenvedő betegek túlélési idejét elemezve a szakértők szerint a prognózis gyenge. [9]Mert sok esetben nincs igazi remény a gyógyulásra.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.