^

Egészség

A bordák röntgenfelvétele

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.11.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A számos diagnosztikai vizsgálat közül a bordák röntgenfelvétele elterjedtsége szempontjából az egyik vezető helyet foglalja el. Leggyakrabban az eljárást bordatörés gyanúja esetén írják fel. Ha többszörös traumát észlelnek, az orvos ragaszkodhat ahhoz, hogy sima röntgenfelvételt végezzen, ami szükséges ahhoz, hogy objektívebb és teljesebb információkat kapjunk a károsodásról. A sima röntgenfelvétel a belső szervek és az egész mellkas meglévő károsodását mutatja.

A bordák röntgenfelvételénél láthatóvá válik a csontmechanizmus állapota, és a gerinc részben látható. Az ionizáló sugárzás mértékét nem tartják veszélyesnek az emberi egészségre, ezért a röntgensugarak jó alternatívának tekinthetők az ultrahang, a  [1] számított és a mágneses rezonancia képalkotás számára. [2]

Az eljárás indikációi

A mellkasi csontváz megbízható védelmet nyújt a belső szerveknek. A bordák röntgenfelvétele valójában a mellkas röntgenfelvétele, amely során nemcsak a csontszerkezeteket láthatja, hanem a szívet, a tüdőt, a légutakat és a gerincoszlopot is. A vizsgálat során az orvos láthatja a csontok alakjának károsodását vagy megsértését, vagy bármilyen kóros folyamat kialakulását.

A bordák röntgenfelvétele szükséges, ha a szakember gyanítja az ilyen betegségek és állapotok jelenlétét:

 • traumás mellkasi sérülések;
 • a bordák integritásának megsértése;
 • tumor folyamatok a mellkas szerveiben;
 • idegen testek a mellkas területén;
 • tüdőpatológia;
 • csont tuberkulózis;
 • károsodott csontképződés, rachitis;
 • a gerincoszlop betegségei;
 • a rekeszizom sérve.

A bordák röntgenfelvételét gyakran nemcsak a betegség diagnózisának részeként írják fel, hanem a patológia dinamikájának tanulmányozására és a kezelés taktikájának meghatározására is. [3]

Készítmény

Gyakorlatilag nincs szükség előzetes előkészítésre a beteg számára. A tervezett vizsgálat előtti napon tanácsos kizárni azokat az ételeket, amelyek fokozott gázképződést okoznak a belekben (borsó, káposzta, szénsavas italok), mivel a felesleges gázok emelik a rekeszizomot, nyomást gyakorolnak a tüdőre és a bordákra.

Közvetlenül a röntgen előtt a pácienst fel kell kérni, hogy vegye le felsőruházatát, vetkőzzen le derékig. Ha ékszerek vannak a nyak vagy a mellkas területén, akkor azokat el kell távolítani. Ha egy személynek hosszú haja van, akkor össze kell gyűjteni őket: ne essenek a képterületre.

A vizsgálat megkezdése előtt a betegnek tájékoztatnia kell a radiológust az elszenvedett patológiákról, a mellkasi szervek sebészeti beavatkozásáról, az idegen tárgyak, implantátumok jelenlétéről a vizsgált területen. A nőknek feltétlenül jelenteniük kell a terhességet.

Javasoljuk, hogy vegye fel az összes orvosi dokumentumot, amelyre az orvosnak szüksége lehet: a korábbi vizsgálatok eredményeit, diagnózisokat, előírt kezelésű lapokat stb. Mindez segíthet a röntgenfelvételt dekódoló szakembernek, hogy informatívabb következtetést tegyen. [4]

Ki kapcsolódni?

Technika borda röntgen

A legtöbb esetben a borda röntgenfelvételét frontális és oldalsó vetületekben végzik. Ez a megközelítés lehetővé teszi a mell általános állapotának felmérését. Ha nyilvánvalóan a mellkas bármely részéről beszélünk, akkor az érintett bordák célzott röntgenfelvételét végzik.

A beteg derékig levetkőzik, mellkasát a képernyőhöz nyomja, és mélyen belélegez (hogy a mellkas kitáguljon), visszatartja a lélegzetét. A bordaközi terek bővítésének idején a part menti kontúrok jobban elkülönülnek: ekkor készít a szakember képet.

A beteg helyzete a bordák röntgenfelvétele során eltérő lehet, a vizsgált terület és a patológia jellegétől függően. Például közvetlen utólagos kép készítésekor a személy alsó bordái vízszintesen kerülnek a hátára. Ebben az esetben a diagnosztizált oldal középső kulcscsontvonalát a kanapé hosszanti középvonala mentén kell elhelyezni. A felső végtag a test mentén meghosszabbodik, a lábak térdre vannak hajlítva. Az elülső síkon a testnek párhuzamosnak kell lennie a kanapé síkjával. Ez a helyzet lehetővé teszi az alsó bordák tisztán látását, különösen a máj intenzív sötétedésének hátterében. [5]

Ha szükség van a bordák közvetlen elülső képének elvégzésére, akkor a beteget a hasára kell helyezni, a feje alá enyhe emelkedést kell elhelyezni, és az arcát a diagnózissal ellentétes oldalra kell fordítani. A karokat ki kell nyújtani a test mentén, az alkart és a kezeket úgy, hogy a test hátsó része közel legyen az asztalhoz.

Amikor a beteg bordáiról oldalsó képet készít, azokat a diagnosztizált oldalra helyezik, a felső végtagokat felemelik és a fej mögött feltekerik. A test elülső síkja párhuzamos, a sagittális sík merőleges a kanapé síkjára.

Az elülső ferde kép megszerzéséhez, amely szükséges az anterolaterális parti régiók állapotának tanulmányozásához, egy személy a hasra kerül. A mell diagnosztizált felének szorosan illeszkednie kell a kanapé felületéhez, a másik felét pedig kissé fel kell emelni. A test elülső síkjának 40-45 fokos szögben kell metszenie a kanapé síkját. A felső végtag a vizsgálat oldaláról a test mentén nyúlik ki, a hátsó felülettel a kanapéhoz kapcsolódva. A másik kar könyökben hajlított, a tenyér az asztalon nyugszik. A megfelelő elhelyezés kritériuma, hogy tiszta képet kapjunk a bordák anterolaterális részeiről. [6]

A bordák posterolaterális részeinek állapotának tanulmányozásához szükséges, utólagos ferde kép megszerzéséhez a beteget vízszintesen a hátára kell fektetni, a test hossztengelye mentén jobbra vagy balra fordulva (attól függően, hogy melyik oldalt kell megvizsgálni ), amíg a szög a test elülső síkjának és a kanapé síkjának metszésterületén el nem éri a 40-45 fokot. A magasságok a hát, a medence, a csípő és a térd alá helyezhetők. A felső végtag a vizsgált oldalról a test mentén húzódik, a másik pedig hátrafelé, visszahúzva, a kanapé szélén. 

A különböző vetületekben lévő áttekintő képen kívül néha röntgenfelvételre is szükség van. Ehhez megpróbálják a borda egy részét, amely gyaníthatóan patológiás, a középső vagy az élképző helyzetbe hozni.

Ellenjavallatok az eljáráshoz

Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy vannak ellenjavallatok a bordák röntgenfelvételéhez:

 • a terhesség első trimeszterében (vagy a terhesség teljes időszakában, a helyzettől függően);
 • a beteg súlyos állapota, különböző dekompenzált állapotok;
 • nyílt pneumothorax, vérzés;
 • mentális zavarok, nem megfelelő viselkedés;
 • néha elhízás a betegben.

A legtöbb szakértő rámutat arra, hogy elvileg nincsenek abszolút ellenjavallatok a bordák röntgenfelvételének elvégzésére, és az ilyen betegkategóriák, például terhes nők és gyermekek esetében a vizsgálatot csak akkor kell elvégezni, ha szigorú indikációk vannak, és ha lehetetlen más alternatív diagnosztikai módszerek alkalmazása. [7], [8]

Normál teljesítmény

A mellüreget határoló szerkezeti elemek a mellkas csontvázából, lágyrészéből és a rekeszizomból állnak. A mellüreg határai:

 • hasi határ - szegycsont szegmensek;
 • háti határ - csigolyatest és borda;
 • oldalsó határok - bordák, bordaközi lágyrészek, szubkután szerkezet;
 • a farokhatár a rekeszizom.

A koponya -mellkasi régiót a hasi nyaki régió lágyszövete és a bordakeret bejárata határolja.

Ezen struktúrák és szervek diagnosztizálása során fontos, hogy egyértelműen felmérjük a kóros folyamat helyét. Ha szükséges, további röntgenfelvételeket kell készíteni más nézetekből.

A törött borda röntgenfelvétele objektív jelek jelenlétét mutatja - különösen a törésvonalat, amely világosabb, mint a képen látható csont. Lehetőség van a csontszerkezet megváltoztatására, a töredékek elmozdulására is. Közvetett tünet lehet a szomszédos lágyrészek megváltozása, ami a képen is jól látható - ez sötétedés a szélén a röntgenfelvételen, a fiziológiai megvilágosodás eltűnése az ízületekben, az árnyék megvastagodása és megvastagodása. Lágy szövetek, ami a hematómák és az ödéma kialakulásának köszönhető. [9]

A bordatörés röntgenfelvétele nem mindig mutat specifikus jeleket, ezért az orvosnak gyakran számítógépes tomográfiát kell előírnia a betegnek.

Az olyan megsértés, mint Lyushko bordája, a bordák porcának rendellenes fejlődését jelentik, amelyben elülső szakaszuk fel van osztva. A jogsértés főleg egyoldalú, de nem nevezhető patológiának, mivel semmi sem bonyolítja, és semmilyen módon nem befolyásolja az emberi élet minőségét. [10]

Lushko bordája a röntgenfelvételen sűrű képződménynek tűnik, elöl elágazó, általában a szegycsont közelében. A hiba meglehetősen ritkán fordul elő (az esetek körülbelül 1% -ában).

A chondroma jóindulatú daganat, amely érett porcszövet (főleg hialin porc) alapján alakul ki. A daganat lassan növekszik és fejlődik, és sokáig tünetmentes. Az első jelek zavarni kezdenek, amikor a környező szöveteket összenyomják, amikor a mellhártyára terjednek, és az idegrostok megsérülnek. Ilyen helyzetekben a mellkas deformációja, a bordafájdalom megjelenése. A csontvázakon elhelyezkedő chondroma hagyományos röntgenfelvétellel azonosítható. Például, ha egy ilyen daganat lokalizálódik a bordaívben, akkor a röntgenfelvétel során figyelembe lehet venni a diszplázia fókuszát és magát a cisztás daganatot. A bordák chondroma a lágyrészek hátterében röntgenfelvételen láthatatlan, mivel nem sugárzó. Ezért a daganat egyéb lokalizációihoz diagnosztikai módszereket, például számítógépes tomográfiát, mágneses rezonancia képalkotást, valamint biopsziát és mikroszkópos vizsgálatot alkalmaznak. [11]

Egy másik veleszületett patológiát - a nyaki bordákat - további bordák jelenléte jellemez a gerincoszlop nyaki szegmensében. A röntgenfelvételen lévő nyaki bordák csontos lemezek, szimmetrikusan helyezkednek el a gerinc oldalán. Általában hiányoznak, és észlelésük lehetővé teszi, hogy fejlődési rendellenességről beszéljünk. Ritkábban az ilyen nyaki elemek csak az egyik oldalon találhatók.

A bordák röntgenszámozása

A bordák felülről lefelé vannak számozva: ahogy közelednek a kismedencei régióhoz, ezek a csontok puhábbá és vékonyabbá válnak.

Az első borda a kulcscsont közelében található, a tizedik pedig kissé a xiphoid folyamat alatt van. Az első hét bordapár teste fokozatosan átmegy a porcszövetbe, majd a mellkashoz kapcsolódnak.

Az első és legerősebb hét bordapárt igaznak, a nyolcadik, kilencedik és tizedik párt pedig hamis bordáknak nevezik, mivel porcos kapcsolat van közöttük. A tizenegyedik és a tizenkettedik pár mobil, szabad, és csak az egyik oldalon van rögzítve - a gerinchez.

Egy felnőtt csontváza általában tizenkét parti párt tartalmaz. Előfordul, hogy a fejlődés során a gyermekben tizenharmadik pár alakul ki, a lokalizáció a hetedik vagy nyolcadik nyakcsigolya szintjén történik. Egy másik ritka rendellenesség egyetlen kezdetleges borda kialakulása a nyaki régióban.

Komplikációk az eljárás után

Bizonyos veszélyt jelent a bordák röntgenfelvétele a terhesség alatt. A szövődmények kialakulásának legnagyobb valószínűsége az első trimeszterben - vagyis a terhesség első 12 hetében - fordul elő. Ebben az időszakban alakulnak ki a jövőbeli baba jövő létfontosságú rendszerei. [12] Ezért a nagyszámú röntgenfelvételnek az anya testére gyakorolt hatása különböző káros következményekkel járhat, attól függően, hogy a vizsgálatot milyen időszakban végzik:

 • a terhesség első 2 hete: embrionális halál, spontán abortusz, méhen kívüli beültetés;
 • 3-4 hét: a magzat fejlődésének korai szakaszának megsértése, spontán megszakítás;
 • 5-6 hét: a baba mirigyrendszerének nem megfelelő fejlődése, az immun-, ideg-, vérképzőrendszer kialakulásának zavarai;
 • 7. Hét: rendellenességek kialakulása az emésztőrendszerből és az anyagcsere folyamatokból;
 • 8. Hét: az oszteoartikuláris készülék patológiája, a szájüreg kialakulása;
 • 9. Hét: a légző- és reproduktív rendszer rendellenességeinek kialakulása;
 • 10-11 hét: szívhibák, fogászati rendellenességek;
 • 12. Hét: problémák az immunitás kialakulásával, a baba pajzsmirigyének munkájával.

12 hét elteltével a sugárzás magzatra gyakorolt negatív hatása csökken. Az orvosok azonban határozottan elrettentik a röntgenfelvételt a nőktől érvényes indikáció nélkül. Ha lehetséges, jobb várni a terhességi időszak végéig, és csak ezután végezni a diagnózist. [13]

Ha bordasérülés vagy más probléma merül fel, amelyben lehetetlen más diagnosztikai módszereket alkalmazni, és nem tud röntgen nélkül, akkor a vizsgálatot a következő ajánlások betartásával végzik el:

 • a nők a medence és a has területét védő kötényekkel és párnákkal borítják;
 • tájékoztassa a kismamát a lehetséges következményekről és szövődményekről.

Következmények az eljárás után

A negatív következmények vagy szövődmények előfordulása borda röntgen eljárás után rendkívül ritka. Ha a betegnek nincs ellenjavallata a vizsgálatra, és magát a röntgenfelvételt helyesen, speciális védőeszközök használatával végzik, akkor rendkívül alacsony valószínűséggel fordulhatnak elő káros következmények.

Általában a mellékhatások valószínűsége függ a beteg egyéni sugárérzékenységétől, a kapott sugárzás mennyiségétől és időtartamától. Elméletileg lehetséges reakciók:

 • az idegrendszerből (fokozott ingerlékenység, fejfájás, szédülés, alvászavar);
 • az emésztőrendszerből (hányinger, hányás, hasmenés, étvágyváltozás, szájszárazság, kellemetlen íz megjelenése a szájban);
 • a hematopoietikus rendszerből (a neutrofilek és a limfociták, a monociták szintjének csökkenése, ritkán - enyhe eozinofília, thrombocytopenia).

A terhesség alatt a nők fokozottan veszélyeztetik a szövődményeket.

Az eljárás után gondoskodni

Nincsenek szigorú korlátozások és konkrét ajánlások a bordák röntgenfelvétele utáni ápolásra és kezelésre vonatkozóan. Egyes korlátozások közvetlenül kapcsolódhatnak a traumához vagy patológiához, amellyel kapcsolatban a röntgenfelvételt elrendelték.

Néhány beteg aggódik a sugárterhelés miatt, amelyet a beteg teste kap a diagnosztikai eljárás során. A radioaktív anyagok szervezetből történő eltávolításának felgyorsítása érdekében a legfontosabb dolog az ivási rendszer betartása napi legalább 2 liter víz használatával. A víz mellett megengedett frissen facsart gyümölcslevek, gyümölcsitalok, zöld tea fogyasztása. Megengedett egy kis száraz vörösbor inni. A szőlő, a gránátalma, a dió és a tejtermékek sugárzásgátló tulajdonságokkal is rendelkeznek. Az aszalt szilva, lenmag, csalánlevél hasznos. Célszerű tejfölt, túrót, sárgarépát, répát, hajdinát, tenger gyümölcseit felvenni az étrendbe. De kerülje a tartósítószerekkel, színezékekkel, aromákkal és aromákkal rendelkező termékeket, valamint a füstölt húsokat és félkész termékeket.

A borda röntgenfelvételek biztonságosak, bár csak indokolt esetben végeznek, mert bizonyos mennyiségű sugárterheléshez kapcsolódnak. A vizsgálatot csak akkor írják fel, ha más diagnosztikai módszerek nem tudnak elegendő információt adni a beteg állapotáról. Ne féljen a röntgensugaraktól: ha betartja az összes orvosi ajánlást, akkor a diagnózis nem okoz negatív megnyilvánulásokat és következményeket a szervezetben.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.