^

Egészség

Bőrátültetés

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 23.11.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A bőrünk nem csak a legnagyobb, hanem nagyon fontos szerv, így a súlyos sérülésekkel vagy bőrvesztéssel járó trauma és patológia életveszélyes lehet. A transzplantáció vagy bőrátültetés a leggyakoribb módszer a bőr integritásának visszaállítására.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Az eljárás indikációi

A fő indikációi kapcsolatos viselkedések bőrátültetés Combustiology ha égett több mint 10%, a bőr, a testet fedő, ez után hajtjuk végre égési bőrszövetet 2 fok, de gyakrabban van szükség  bőr égési 3 fok, ha a bazális réteg az epidermisz elpusztulnak és az összes réteg a bőrben. És 4 fokos égési sérülések esetén egy késleltetett transzplantációt végzünk.

Traumatológiában a bőrtranszplantációt kiterjedt sérülések kezelésére alkalmazzák - szakadt, zúzott, scalped - jelentős területet és térfogatot okoz. Az ilyen sebek nem gyógyíthatók primer feszültségen keresztül, és üregük feltöltése a fibroblasztok elszaporodása és a granulációs (kötőszövet) szövet kialakulása következtében alakul ki.

Elvégzett bőrgraftokat trofikus fekélyek - hosszú gyógyító gyulladás nekrózis a bőrben, és a hypodermis diabétesz által okozott, visszerek, thromboangiitis obliterans vagy  thrombophlebitis az alsó végtagok, limfostazom vagy vasculitis.

Ha  a  végtagok fagyása, ami a bőrszövet halálához vezet, szükséges lehet a bőr átültetése a lábára (gyakran - mindkét láb lábánál), vagy a karon végzett bőrátültetés.

Az arc és a nyak bőrének súlyos  hiányosságai és deformitása, beleértve a flegma utáni fekélyt is, az arckép bőrátültetésének fő okai.

A felsorolt esetekben a gyermek átültetése a korától függetlenül történik.

Helyreállító műtét - oltása bőrlebenye - javítja az életminőséget a betegek műtéti eltávolítás után a bőrgyógyászati daganatok (leggyakrabban - melanoma), valamint a betegek Dystrophiás  epidermolysis bullosa.

Lehetséges a bőrátültetés vitiligóval? Ez az autoimmun betegség bőrgyógyászati alkotnak fehér foltok a bőrön néhány külföldi magánklinikák hozott kezelt transzplantációja melanociták (pigment termelő sejtek az epidermisz) az egészséges bőrhöz területek fehérített foltok, majd kitett a excimer lézer. A tenyésztett melanociták sejtes autotranszplantációjának módját is alkalmazzák.

A bõr átültetése azonban az atrófiás bõrrel kapcsolatos változásokkal járó stretch marks (striae) esetében nem áll rendelkezésre: a sáv alakú atrophodermia kezelésére számos helyi akció- és készülékmódszert alkalmaznak. Tudjon meg többet róluk -  Stretch marks: Milyen okok és hogyan lehet megszabadulni?

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14]

Készítmény

Emellett a hagyományos preoperatív vizsgálat, előkészítése a bőrátültetés, hogy megszüntesse a sérült felületet gyulladás (égési, seb, megbetegedett trofikus fekély és mtsai.), Melynek teljes körű tisztítjuk genny és nekrotikus szövetek, teljesítő necrectomy. Tart egy bizonyos ideig, amely alatt a betegek vannak hozzárendelve megfelelő kiszerelések és rehabilitáció, valamint a mikrobiológiai vizsgálatot úgy végezzük, a váladékok a sebek (citogramon jelenlétére patogén mikroorganizmusok), és nyomon követése a granulációs szövet a seb.

A hiba lezárásához szükséges az átültetett anyag elkészítése. Ha lehetséges a páciens bőrátültetése (autotranszplantáció) átültetése, akkor az egészséges bőr (egy speciális eszköz - dermatoma) átfedése is van.

Hol kapják a bőrt transzplantációra? A fő donor területek - helyeket, ahonnan a graft venni: a fenék, az elülső hasfal, a comb (elülső és külső felülete), a mellkas (elülső és oldalsó felületek), a váll (felkar a vállízület a könyök). Kívánt méretű és vastagságú bőr graft sebészek pontosan meghatározni a pre - attól függően, hogy a terület és mélység károsodás, valamint annak helyét. Jegyzet lehetnek nagyon vékony (split, amely csak néhány epiteliális réteg) és a vastagabb (polnosloynymi egy részét szubkután zsírszövet).

Ahhoz, hogy a donor helye után a bőr graftok gyógyulnak gyorsan és komplikációk nélkül hajtjuk hemosztázist és szárítás után a seb felületén, amelyen szuperponált steril germicid kötést ezüst ionokkal: MicroGrid például kötszerek elnyeli fogása váladék nélkül tapadt a sebet, és elősegíti a kialakulását száraz varasodás, amelynek értelmében a seb gyógyul.

Vékony lapka felvétele esetén kálium-permanganát oldatot használhat a donorzónának, majd a seb sebészeti kollagén bevonatainak kezelésére. És a keskeny sebek a fül eltávolítása után, rendszerint egy aszeptikus sajtoló kötéssel vannak bevágva.

Az égési központokban az adományozó helyeket liofilizált xenoderm graftok (a sertések bőréből) zárják le; átmenetileg lezárják a 2-3 fokos kiterjedésű égési sérüléseket, és egy idő után az így előkészített sebeken átültetett autograftok vannak.

Ha ez nem lehetséges transzplantált beteg saját bőrét is használható egy másik emberi bőr - allogén transzplantáció (allotranszplantációs). Továbbá, a tengerentúli használt explantátumokat - Mesterséges bőr transzplantáció (Integra, Silastic, Graftskin), amely egy kollagén rács keret (néhány megvalósítási mód - a tenyésztett sejtekben a humán epidermisz), amely válik egy mátrixot a benövését fibroblasztok, kapillárisok, nyirokerek és idegi szálakat a seb körül fekvő egészséges szövetből.

A regeneratív biomedicin innovatív technológiái alapján  mesenchymális  vér őssejteket és indukált pluripotens csontvelő őssejteket lehet égetni az átültetés után. De egyelőre elég hosszú és drága folyamat.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22]

Technika bőrátültetés

A transzplantáció technikáját a kiadványban részletesen ismertetjük -  A bőrátültetés műtéti beavatkozása égés után

Mielőtt a lapot a seb ágyába helyezi, dekompressziós nekrotikus műtétet végzünk (az eredményül kapott égési sebet levágjuk), majd antiszeptikával kezeljük.

A legtöbb esetben az átültetett autograftot több apró öltés vagy sebészeti kapocs tartja. Vízelvezetést alkalmaznak, és tömörítési kötést alkalmaznak.

A szakemberek megjegyzik a technika sajátosságait és az adományozó helyeket a bőr átadásakor. Tehát szabad bőrtranszplantáció esetén a palmáris felszínen égő gyermek egy teljes hajszálat használ, amelyet a comb belső felszínéről veszünk. A felnőtteknél ugyanabban az esetben a szokásos gyakorlat, hogy a sebet a donor zónákból, valamint a lábfej oldaláról le kell zárni.

Bőrgraftokat az ujjak gyakran hasonlítják egy ékszerész működését, itt a legkülönbözőbb technikák, a választás, amely elsődlegesen az jelenléte és lokalizációja kárt az egészséges szövetek közelébe. Tehát végezhetjük, mint egy szabad autoplasty (szárnyak hátsó oldalában kefék, egy váll, és mtsai.), És nem szabad - kereszt szárnyak ép ujjperceket füleket pedicled stb Ha szüksége van bőrszövetet a párna az ujjak, azt végzik a beteg bőrszövetet venni a belső comb.

Külön probléma az égetés utáni hegek, a külső megjelenés és a deformáló végtagok összehúzódása. Ha sem a gyógyszeres kezelés, sem a fizioterápiás módszerek nem adnak pozitív eredményt, akkor menjünk a bőrátültetésre. De ez nem a szó szoros értelmében bőrszövetet a heg: hegszövet kivágjuk az első és csak azt követően, hogy a hiba zárva van, gyakrabban, azáltal, hogy a számláló (non-free) háromszög szárnyai Limberg.

A bőrátültetés módszerei

A bőrátültetés főbb módszerei a következők:

 • ha a beültetett szárny szigetelt, vagyis a vágás helyétől teljesen le van vágva;
 • nonfree bőrgraftokat - vagy átültetés részlegesen szétválasztott fragmensek egészséges bőr szomszédos a seb, vagy használja a lebegő (forgó) a csappantyú társított a donor bőrfelületet egy úgynevezett kocsány. Csak az eltolódott szárny teljes felhajtása után vágják le.

Továbbá van egy módszer egy korlátozott autodermoplasty pedicled lengőajtó - a bőr graftok a Filatov, amikor a billenőszárny formájában szár van kialakítva az elválasztott hosszirányú csíkokat a bőr (kapott két párhuzamos réssel), amelyek vannak varrva teljes hossza mentén). A végén a „stalk” kapcsolódik a bőrrel (sőt, ez két kocsány), és amikor a fedél kellően vaszkularizált, disztális végéhez képest a seb van vágva és varrott helyére.

Napjainkig a Filatov módszer sok módosított változata létezik, amelyet először a huszadik század elején használtak. Bár a Filatov bőrtranszplantációja előtt a Gakerera, Esser szárnyakkal végzett technikákat alkalmaztak, és a fejbőr nem szabad átültetését elvégezték (és még mindig végrehajtják) a Lekser lapja.

Az ingyenes bőrátültetés technikájára ma elfogadott osztályozás magában foglalja:

 • A teljes vastagságú (a bőr teljes vastagságában lévő) fedőlap használata, amely lehetővé teszi a területen elhanyagolható mértékű lefedést, de elég mély égési sérülések és sebek. Az ilyen autograftokat akkor alkalmazzák, ha az arcra és a disztális végtagokra (lábakra és kezekre) bőrátültetésre van szükség;
 • az elveszett bőr helyreállítása egyetlen területen egyetlen, vékony (epiteliális) szárnyal;
 • csíkokra osztott osztott csappantyú alkalmazása - a Tirsch bőrátültetése;
 • a hiba lezárása több elszigetelt kis szárnyal - a Reverden (módosított Yatsenko-Reverden technika) bőrátültetése;
 • egy osztott perforált perem átültetése, amelyen hosszirányú sorok vannak rövid megszakított vágásokkal (a téglafalon történő elmozdulással). Ez lehetővé teszi, hogy a transzplantáció kiterjedjen és kiterjedjen egy nagyobb területre, valamint megakadályozza az alatta lévő váladék felhalmozódását, ami rendkívül fontos a perem jó fennmaradásához.

Ellenjavallatok az eljáráshoz

A bőrátültetés során alkalmazott orvosi ellenjavallatok között szerepelnek a következők:

 • a beteg sokk vagy lázas állapota;
 • Burn toxicitás és septicotoxémia;
 • lokális gyulladásos folyamat jelenléte a transzplantáció helyén;
 • jelentős vérzés;
 • szerózus és súlyos vérzéses bőrbetegségek;
 • a fehérjefrakciók és / vagy leukociták emelkedett szintjei a vérben, alacsony hemoglobinszint (anémia).

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27], [28], [29]

Az eljárás utáni következmények

Először is, a hatása a bőr graftok a transzplantáció után lehet az eljárás, mint minden sebészeti beavatkozás, mivel a reakció az altatás, zúzódás és duzzanat, vérzés, és a fejlesztés a gyulladás fertőzés miatt.

Komplikációként az eljárás után:

 • az átültetés (a transzplantációs hely gyenge véráramlása vagy az exudátum felhalmozódása miatt);
 • a bőrcsappantyú elutasítása (a nem megfelelő sterilizálás vagy nem sterilitás miatt);
 • az átültetett szárny deformálódása (zsugorodása) (különösen a szétválás) méretének csökkenésével;
 • fokozott pigmentáció;
 • bruttó  hypertrophiás hegek, a bőrátültetés utáni hegek (a végtagok korlátozott mozgékonyságával);
 • csökkent a bőr érzékenysége az átültetés helyén.

Ilyen szövődmény a Dent után bőrátültetés, összefüggésben lehet posztoperatív mint nekrózis a sebet, és hogy a vastagság a bőr graft nem felel hiba mélysége vagy szintjének sebalapra granulálás nem volt elegendő a transzplantáció időpontjában.

trusted-source[30], [31], [32], [33], [34], [35], [36]

Az eljárás után gondoskodni

A műtét utáni ellátás a kötszeresítést, az előírt gyógyszereket (fájdalomcsillapító, antibakteriális); mivel a működés zóna után végezzük kezelés a bőr transzplantáció - fertőtlenítő oldatok (például, Furacilinum, Dioxydinum, Diosizolya nátrium deoxyribonucleate) és a kortikoszteroidok.

Milyen nappal kap a bőr a transzplantáció után? A beültetett bőr általában három nappal a műtét után kezd gyógyulni. Első szárny hajtja plazma abszorpciós, de 48-72 óra elteltével - mivel ció (a növekedést az új vérerek) - trofizmussal átültetett bőr kezd nyújtani mikrokeringés hajszálerek.

Ez a folyamat legalább három hétig tart, és mennyi lesz a bőrt a transzplantáció után az egyes esetekben, számos tényezőtől függ. Először is, ennek a műveletnek az oka és a bőr elvesztésének mértéke játszik szerepet. A páciens életkora, az immunrendszerének állapota, a test reparatív tartalma és természetesen bizonyos betegségek jelenléte az anamnézisben nem kis jelentőségű. Nagyon fontos az átültetett bőrlemez vastagsága: minél vékonyabb, annál gyorsabb lesz.

Ahhoz, hogy a gyógyulás után bőrátültetés folytatta komplikációk nélkül, gyulladáscsökkentő kenőcs lehet alkalmazni után bőrátültetés: Levomekol, Miramistin, uracil, Dermazin (ezüst-szulfadiazin) Depantenol. További információk az anyagban -  Kenőcsök a sebgyógyuláshoz

A transzplantáció után a bőr helyreállítása legalább két-három hónapig tart, de ez tovább tarthat. A betegeknek támogatniuk kell a transzplantációt kompressziós kötöttáruval. Ezenkívül az átültetett bőrt nem szabad izzadni és faggyúzni, és naponta két-három hónapig kenni kell ásványolajjal vagy más enyhe olajjal a szárítás elkerülése érdekében.

A bőrátültetéshez szükséges táplálkozásnak teljesnek kell lennie, különös hangsúlyt fektetve az állati eredetű fehérjékre - biztosítva az aminosavak és a nitrogénvegyületek szervezetbe jutását. A mikrotápanyagok különösen fontos ebben az időszakban, cink, réz, mangán, szelén, és vitaminok a - retinol (A-vitamin), piridoxin (B6 vitamin) és aszkorbinsav (C-vitamin).

trusted-source[37], [38], [39], [40]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.