^

Egészség

Baktérium- és nem baktériumflóra kenetben

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A női nemi szervek normál mikroflóráját a fajok sokfélesége jellemzi, az Aeroba anaerob mikroorganizmusainak túlnyomó többsége, amely az aktív élethez levegőt igényel, ha a növényi kenetben, majd kis mennyiségben találhatók. Tartalmának növekedése a hüvelyi környezet megsértését, a kedvező és káros baktériumok kiegyensúlyozatlanságát jelzi.

Az anaerobok tipikus képviselői közé tartoznak a Doderlein-bacillák, vagy a tejsavbaktériumok, amelyek miatt a kórokozókra ártalmas hüvelyben savas környezet áll fenn. A lactobacillák nagy száma segít megakadályozni más, nem hasznos anaerobok behatolását és szaporodását, amelyek megfelelő környezetet biztosítanak a levegőhöz, a gardnerellához, valamint a coccal mikroflórához, amely állandóan az emberi testen él. Az ételek elleni küzdelemben a kórokozó mikroflóra aktiválása és szaporodása elkezdi gátolni a hasznos lactobacillák növekedését és szaporodását, amit még az utóbbiak külső terápiás gyertyák formájában történő bevezetése sem akadályoz.

A kenyérflórában, melynek képviselői gömb alakúak, a faj összes gazdagságában képviselhető. Normális esetben a vaginában lévő egyéb opportunista és semleges mikroorganizmusok mellett a kokszok összmennyisége nem haladja meg az 5% -ot. Az immunrendszer gyengülése, az intim higiénia iránti túlzott szenvedély, a lactobacillusokat negatívan befolyásoló gyógyszerek használata azonban megzavarja a hüvelyben lévő mikroorganizmusok egyensúlyát.

A túlélésért folytatott küzdelemben egyes kórokozók maguk is elpusztítják a tejsav flórát. Így a kenetben talált enterokokok, mint a leginkább agresszív anaerobok, jelentősen csökkenthetik a Dederlein rúdjainak populációját.

Leggyakrabban a szennyeződések kimutatják a bélsárkányt, ami a hüvelybe bejuthat az intim higiénia vagy a nemi kapcsolat során. A baktérium a nők 25% -ában található, de kis számú baktériumsejt nem veszélyes. Az immunrendszer gyengülése esetén az enterococcusok nemcsak aktívan szaporodhatnak, hanem elpusztítják a hasznos mikroflórát is.

Ezenkívül a hüvelybe történő letelepedés a húgyúti rendszer irányába mozoghat, és súlyos fájdalommal járó gyulladásos folyamatokat vált ki. Nem olyan egyszerű az enterococcusok kimutatása a streptococcus fertőzéssel való hasonlóságuk miatt, és még nehezebb gyógyítani. Érzékenyek egy kis antibiotikum csoportra, és általában csak a baktériumok számát csökkenti.

A streptococcusok és a stafilokok gram-pozitív mikroorganizmusok, amelyek folyamatosan a bőrünkön és a nyálkahártyákon élnek, és néha behatolnak a testbe, így nem meglepő, hogy kis mennyiségben ezek a baktériumok megtalálhatók a normál hüvely mikroflóra összetételében. Az aerob és adott esetben anaerob baktériumok, amelyek akár a levegőben is élhetnek (az oxigén nem ártalmas számukra, igaz vagy kötelező anaerobokra), vagy anélkül.

A streptococcusok számának növekedése és a Doderlein hasznos tejsavbaktériumaival szemben a mérsékelt leukocitózis (legfeljebb 50-es leukociták) háttere a mikroflóra (hüvelyi dysbacteriosis) egyensúlyát jelzi. Ez az állapot önmagában nem tekinthető teljes értékű betegségnek, de egy másik kóros mikroflóra (gardnerell, gombaflóra) reprodukálódásához vezethet, azaz a bakteriális vaginosis kialakulása, amelyben a Gardnerella és más anaerobok dominálnak, és a lactobacillák száma rendkívül kicsi, és a kandidozis (a természet gombás betegsége).

Nyilvánvaló, hogy a streptococcus vaginális fertőzés önmagában nem veszélyes, sem a nő, sem a szexuális partnere normális immunitással. De veszélyes lehet a magzatra, ha a nő terhes. A fertőzés akkor is előfordulhat, ha a fertőzést a placentán keresztül vezetik be (ezek a gyermek fejlődésének kórképei, gyakran a különböző időszakokban vetélés), valamint a szülőcsatornán áthaladás közben (a tüdő gyulladásos betegségei, agy, vérmérgezés).

Ugyanaz a helyzet, amikor a flóra staphylococcuson kenetet észlel. Az opportunista mikroflóra is reprezentatív. Ha a hüvelyi környezetben a tartalma kevesebb, mint 1%, nem érdemes aggódni. Igen, és a baktériumok számának növekedése a leukociták számának növekedése nélkül nem tekinthető aggodalomra okot adónak, ezért csak a leukociták számának számításával összefüggésben kell tekinteni a staph-fertőzést.

A fehérvérsejtek szintjének növekedése nélkül a feltételesen patogén coccalis mikroflóra számának feleslege nem gyulladásos patológiát jelez - vaginális diszbakteriózist. De már a leukociták tartalmának növekedése gyulladásos betegséget jelez, melynek progresszióját a leukocitózis mértéke alapján lehet megítélni.

A gennyes-nekrotikus folyamatok kialakulásának szempontjából az arany- és hemolitikus staphylococcus a legveszélyesebb. Ez utóbbi sokkal kevésbé gyakori, mint a többi stafilokokk faj. Az otolaryngológusok azonban gyakran találkoznak a Staphylococcus aureus-tal, diagnosztizálják a középfülgyulladást, a mandulagyulladás és a fül, az orr és a torok más fertőző betegségeit.

A hüvelyben lévő aktív staphylococcus fertőzés már a sárgás vagy zöldes színű gennyes szekrécióval gyanítható, de a vizuális értékelés nem elegendő a végső diagnózis elkészítéséhez.

Az a tény, hogy a feltételesen patogén kókusz mikroflóra aktiválása és szaporodása bizonyíték lehet a szexuális úton terjedő kórokozó baktériumok testbe történő behatolására és parazitizmusára. Ezzel egyidejűleg a piszkos kibocsátások is kimutathatók, de a betegség okozója eltérő lesz, ezért a kezelés megközelítésének eltérőnek kell lennie, nem is beszélve a fertőzés megelőzéséről.

Egy másik reprezentatív coccalis növény a gonococcus. Ez a Nesseria nemzetség (Neisseria gonorrhoeae) Gram-negatív kerek baktériuma. A sztreptococcusoktól, a staphylococcusoktól és az enterococcusoktól, amelyek a feltételesen patogén mikroorganizmusok képviselői, a gonococcus valódi parazitának tekinthető. A növényi gonocokkok kenetben nem lehetnek jelen, mert nem állandó testünk lakói. Ha megtalálják, akkor szexuális fertőzésről beszélünk.

A Gonococcus a „gonorrhoea” -nak nevezett STI-k kórokozója, amelyet a gennyes gyulladás jellemez, leggyakrabban az urogenitális rendszer területén. Az enterococcusokhoz hasonlóan a hüvelyi környezet körülményei között ezek a baktériumok nagyon ellenállnak a különböző hatásoknak, könnyen alkalmazkodnak a változó életkörülményekhez, és gyorsan kialakulnak az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia. De a testen kívül is mérsékelt melegítéssel vagy a tápanyag-szubsztrátum szárításával halnak meg, félnek a szappanos víztől és a legtöbb antimikrobiális szertől.

Ha a szervezet képes önmagában feltételesen patogén mikroflórával megbirkózni a neutrofilek és az immunrendszer más sejtjeinek termelésével, a kenet kórokozó növénye nagy veszélyt jelent, és nem lehet külső segítség nélkül megbirkózni vele. Még a neutrofilek felszívódása után is fennmaradnak a gonokokok, és sokszorosodhatnak.

A coccalis mikroflóra képviselőit tekintettük, amelyek a nőkben kenetben találhatók, de valójában még normális hüvelyi környezetben is mintegy 100 mikroorganizmus faj létezik, amelyek különböző formájúak és méretűek.

A gömb alakú baktériumok mellett hosszúkás mikroorganizmusok is kimutathatók a hüvelykisülésben; botok formájában. Ez a forma jellemző a bacillákra, amelyek közé tartozik a Dederlein botja.

De a hüvelyi kenetben a flóra változatosabb lehet, ami nem optimista tünet. A nemi szervek kisülésének kismértékű kislábú organizmusainak felfedezése aligha tekinthető aggodalomra okot adó oknak, különösen akkor, ha hiányoznak a nemkívánatos tünetek. De a bőséges kis plop flóra bizonyíték lehet a hüvelyi dysphagia vagy diszbakteriózisra.

A Gardnerella, mint feltételesen patogén fakultatív anaerobok képviselője, gyakran megtalálható a növényvilágban, mivel sokunknak csak erős immunrendszere van az állandó stressz, alultápláltság, krónikus betegségek és egyéb negatív külső és belső tényezők miatt.

A kis baktériumok botok formájában nem jelentenek különös veszélyt, de alááshatják a szervezet védekező képességét, és teremtenek a chlamydia, a gonokokuszok és a trichomonadok szaporodásának és növekedésének környezetét. A Gardnerellosis önmagában nem vonatkozik a nemi úton terjedő fertőzésekre. A baktériumok még azokban is kimutathatók, akik nem szexuálisan aktívak, de olyan tényezők befolyásolják, amelyek gyengítik az általános és / vagy helyi immunitást. A férfiaknál a betegség általában tünetmentes, a nőknél bakteriális vaginózist diagnosztizálnak, melyet megfelelő tünetek kísérnek: rossz (fehér, sárgás vagy áttetsző) mentesítés, kellemetlen halakkal.

A gardnerellezom kapcsán gyakran a "kulcscellák" kifejezés. Ez a kifejezés olyan szokatlan betegséget jelöl, amelyet néhány orvos aktívan gyógyít, míg mások valójában figyelmen kívül hagyják. A kulcssejteket úgy nevezik, mint a gömbölyű epitélium részecskéit, és egy kis mikroflórát, a gardnerellát neveznek hozzá.

A növényi kenetben a kulcssejtek közvetlen bizonyítékai a baktérium vaginosisának, amelyet a rúd mikroflóra (gardnerella) okoz. Férfiaknál a péniszen lévő ilyen sejtek csak a szexuális érintkezés után észlelhetők egy nővel, aki aktív vagnerellával rendelkezik a hüvelyben. A gyengített immunrendszerrel a Gardnerella egy másik, a pénisz flórájához kapcsolódik, és bakteriális balanopostitist okozhat (a pénisz fejének gyulladása), különösen akkor, ha a baktériumok gyenge vagy szabálytalan intim higiénia miatt felhalmozódnak a fityma alatt.

A Doderlein és a Gardnerell botjai mellett más bacillák is a hüvely normál mikroflórájának részét képezik, amelyek a botok méretében és alakjában különböznek, de még mindig kisebbek a lactobacilláknál. A kenetben a polimorf rúd flórája mindig jelen van, de a veszély csak akkor következik be, ha koncentrációban növekszik, mert aktívan reprodukálódik, elkezdi elnyomni a jótékony rúd mikroflórát.

A különböző méretű és formájú rudak különböző nem gyulladásos betegségek (dysbacteriosis) és gyulladásos természet kialakulását provokálhatják, míg a nő hüvelykisülése növekszik (fehér, szürke, zöldes, savanyú), viszketés, kellemetlen érzés a vizelet közben, fájdalom alatt a nemi közösülés ideje, a hasi kényelmetlenség. Ezek a tünetek hasonlítanak a gombás fertőzéshez (kandidozis), amely hibás diagnózist okoz az öndiagnózis során. A kenet vizsgálata megakadályozza az ilyen hibákat a diagnózisban és ennek megfelelően a kezelésben.

A bacillus szintén az emberekben megtalálható rúd mikroorganizmusokhoz tartozik. Ez egy gram-negatív baktérium, amelynek legtöbb törzse ártalmatlan, és néhány előny. A bélben élnek, K-vitamint termelnek és segítenek a betegség okozta baktériumok elleni küzdelemben.

Az E. Coli azonban csak a belek számára hasznos, és más szervekbe történő bejutás különböző gyulladásos betegségeket (peritonitist, prosztatitist, colpitist, vaginitist) okozhat, vagy bonyolítja a meglévő fertőzések lefolyását, ezért az E. Coli-t egy növényi kenetben rossz tünetnek tekintik. Általában ez a mikroorganizmus nem lehet jelen a hüvelyben vagy a húgycsőben, ami csak akkor lehetséges, ha megfigyelik a nemi szervek higiéniáját.

A corynebaktériumok, amelyek rúd alakú gram-pozitív anaerobok, egy egészséges nő növényén is megtalálhatók. Meg kell mondani, hogy ez a baktérium számos fajtával rendelkezik, köztük biztonságos és patogén. A hüvelyben a Corynebacterium általában más mikroorganizmusokkal együtt létezik, és számuk növekedését csak dysbiosis esetén figyelték meg. Maguk általában nem okozzák a biocenózis zavarát, de aktívan szaporodnak a más kártevők által készített talajon, és kiszorítják a hasznos tejsavbaktériumokat. A Corynebacteria az urogenitális fertőzések 60-70% -ában bocsát ki, bár önmagukban, feltételesen patogén mikroflóra képviselői és egy egészséges személy testében, megfelelő mennyiségben élnek, nem képesek súlyos betegséget kiváltani.

De a torokban vagy az orrfestékben található Corynebacteria már nem tűnik ártalmatlannak, mert bizonyos típusai komoly és veszélyes betegség okozói - diftéria és más nem-diftéria törzsek (diphtheroidok) a felső légutak akut gyulladásos betegségeit, faringitiszét, otitisét, limfadenitist okozhatnak.

A differencioidok a hüvelyből vett növényvilágban is megtalálhatók, és kis mennyiségben nem veszélyesek. Gyakran megtalálható a kis lányok hüvelyének epitheliumában, és az orrnyálkahártyában, a staphylococcusokkal együtt, a mikroflóra nagy részét képezik.

A kenetben lévő difteroid flóra veszélyes, ha más kórokozókkal együtt előnyben részesíti a jótékony lactobacillákat. Ha a hüvelyben lactobacillák elegendőek, az opportunista mikroflóra koncentrációja nem valószínű, hogy kritikus szintre emelkedik. A légutakban a dipteroidok csak az immunitás jelentős csökkenése mellett szaporodhatnak, a staphylococcusok és a légzőrendszer más lakói mellett.

Előfordulhat, hogy a növényvilágra gyakorolt kenet eredményei némi zavart okozhatnak. Például a „coccobacillary flora egy kenetben” kifejezés zavaró lehet, mert tudjuk, hogy a kókuszok kerek alakú baktériumok, és a bacillák rúd alakú mikroorganizmusok. Szóval ki a coccobacilli?

A coccobacilli egy olyan baktériumcsoport, amelynek alakja közbenső a labda és a rúd között. Ezek enyhén hosszúkás ovális baktériumok, amelyek magukban foglalják a hemofil bacillust (a garatból és az orrból származó foltokból), gardnerellákat (a fentiekről írtuk), chlamydiát (a chlamydia okozója), a tibia aggregátumot és az aktinomycetecomance-t (súlyos gumi gyulladást okoz).

A coccobacil parazitákon fogunk lakni a nemi szerveken. Ha sok orvos úgy ítéli meg, hogy ez egy nemkívánatos fertőzés, akkor a chlamydialis fertőzésről nem lehet azt mondani, bár a betegség tüneteinek hosszabb távú hiánya hajlamos erre. De az orvosok tudják, milyen veszélyes a chlamydia.

A flórában lévő kenetben a chlamydia nem olyan könnyen kimutatható, mert ezeknek a baktériumoknak a vírusok bizonyos tulajdonságai vannak. Egy élő sejtbe támadnak, és belsejében parazitálnak, majd a sejt életképtelenné válik, és a baktérium megváltoztatja lakóhelyét. Mikroszkóp alatt a baktériumok csak akkor láthatók, ha speciális színezőanyagokkal biomateriális anyagnak vannak kitéve, de a hamis eredmény nagy valószínűsége van. A PCR analízis a legmegbízhatóbb módszer a chlamydia meghatározására, ezért ha gyanít a chlamydia, az orvosok ezt a drága, de megbízható kutatást írják elő.

A chlamydia veszélye, hogy a fertőzés súlyos gyulladásos folyamatokat okoz és gyakran krónikus formában halad, jelentősen gyengíti a testet. Ráadásul a hosszan tartó gyulladás a hüvelyben tapadások kialakulását és a húgycsőcsatorna szűkülését okozza, ami a nők és férfiak meddőségét okozza.

Egy másik veszély a fertőzés a méhbe történő elterjedése, a gyulladásos és diszpláziás folyamatok kialakulása, ami tovább csökkenti a terhes és a gyermek hordozásának esélyét, de növeli a rák kockázatát. Mind a férfiak, mind a férfiak esetében a chlamydia a húgyúti szervek, az ízületek, a máj, a hashártya stb. Szerveihez vezethet, ami súlyos súlyos és tartós gyulladást okoz.

Terhes nőknél a chlamydia okozhat méhen kívüli terhességet, vetélést, magzati fejlődés letartóztatását, korai kézbesítést. A gyermek szülés közbeni fertőzése tele van a középfülgyulladás és a kötőhártya-gyulladás kialakulásával, és ha a baktériumok továbbra is a szervezetben maradnak, a szív, az idegrendszer és az emésztőrendszer problémái lehetségesek. A lányok esetében a korai gyermekkori chlamydia-fertőzés a jövőben meddőséggel teli.

Szokatlan növényzet a kenetben

A chlamydia egy rejtélyes fertőzés, amely hosszú ideig tünetmentes lehet, és ha tünetek jelennek meg (sárgás kisülés formájában, a vizelet közben égő, enyhe viszketés a nemi szervek területén), akkor enyhén kifejeződik, és néhány hét elteltével eltűnhetnek. Nem jelenti a helyreállítást. A viselkedésbeli vírusokkal való hasonlóság megnehezíti a chlamydia azonosítását, de egy másik baktérium, a leptotrix, utalhat a jelenlétére.

A Leptotrix egy speciális típusú gram-negatív baktériumok, amelyek szokatlan formájúak, a hajhoz hasonló vékony szálak formájában, amellyel a mikroorganizmusok neve kapcsolódik. Kezdetben ezeket a baktériumokat a gombás mikroflórának tulajdonították, de később úgy döntöttek, hogy ezek a mikroorganizmusok jobban hasonlítanak a baktériumokhoz, különösen a laktobacillákhoz, ami magyarázza a hüvely belső környezetének savasságában bekövetkező változások hiányát a leptotrix kimutatásakor.

A flórában levő kenetben lévő leptortx különböző hosszúságú láncok formájában (5 mikrontól 75 mikronig) található. A lactobacillákkal jól járnak, és a betegség kialakulásának korai szakaszában nem okoznak kézzelfogható tüneteket, így a nőgyógyászati vizsgálat során véletlenszerűen észlelhetők.

A fertőzés nem szexuális úton terjed, és ha a baktériumokat férfiaknál észlelik, nem jár kóros tünetekkel.

A ciklus első felében a nőknek általában nincsenek panaszai. Ezek a ciklus második felében jelennek meg, és a megnövekedett hüvelykibocsátásra (fehér vagy átlátszó, hasonlóak a vízzel, szagtalan és csomókkal), viszketés és égés a genitális területen és a hüvelyben, ami időnként megnő a vizelés során. Ugyanakkor a nőgyógyászati vizsgálat nem mutatja, hogy a hüvelyi falak észrevehető hiperémia vagy duzzanat.

Első pillantásra az ilyen baktérium nem tűnik veszélyesnek, mert nem a gyulladásos folyamatról beszélünk. Azonban a tejsav és néhány más, aktív szaporodással rendelkező sav termelése növelheti a hüvely savasságát, és ez nem is jó, valamint csökkenése. A belső környezet megnövekedett savasságával károsíthatja a nyálkahártya sejtjeit és az idegvégződéseket, amelyek érthetetlen fájdalmat okozhatnak a hüvelyben (vulvodynia).

Ezenkívül a leptotriksek, amelyek megjelenése összefüggésbe hozható a csúszás helytelen kezelésével és a helyi immunitás csökkenésével, gyakran más fertőzések jelzőeszköze, mivel gyakran gombás fertőzéssel (kandidozis), chlamydiával, trichomoniasissal, gardnerellózissal kombinálva.

A leptotrixhoz hasonló másik baktérium hasonló a szerkezetéhez - leptotrichia, de a tünetek némileg eltérőek lesznek: a kibocsátás bőséges, szürkés árnyalatot és kellemetlen szagot szerez, a viszketés és a hüvelyben történő égés mellett a szexuális kapcsolat során a fájdalom is megfigyelhető, a vizsgálatok pedig a pH-érték növekedését mutatják. Hüvely, azaz a savasság csökkentése. Vagyis a bakteriális vaginosis egyik fajtájával foglalkozunk, amely megfelelő kezelést igényel.

Emellett az egyik ritka leptotrichia faj a terhesség különböző szövődményeit okozhatja a várandós anyáknál. Egy ilyen kenetben lévő flóra gyulladást okozhat a magzat membránjában, fejlődésének gátlását, koraszülést, szepszist a gyengített anyákban stb.

Az aktinomycetesnek hasonló a szerkezete a leptotrix és a leptotrichia között. Ezek a fakultatív anaerobok, amelyek mind levegőn, mind levegőn élhetnek, a legfinomabb botok megjelenéséig sűrített élekkel rendelkeznek, különböző hosszúságú (legfeljebb 50 mikronos) szálakat alkotnak. Az általuk kifejlesztett micélium kialakulásának (a gombákkal analóg módon) eredetileg a gombás mikroflórának tulajdonították, de kiderült, hogy ezek a mikroorganizmusok jobban hasonlítanak a baktériumokhoz.

Ez a meglehetősen gyakori baktériumtípus megtalálható a talajban, beleértve a homokot (akár a teljes mikroflóra 65% -áig), és vízben (csap, tavasz, forrásokból) és növényeken. Nem nehéz, hogy étkezés vagy higiéniai eljárások során behatoljon az emberi testbe, de ez nem jelenti azt, hogy beteg személy. Az a tény, hogy az aktinomycetes nem képesek behatolni az egészséges bőrre és a nyálkahártyákra. Egy másik dolog, ha a bőr sérülése volt.

Az egészséges emberekben az aktinomycetes kis mennyiségben a növényi kenetben megtalálhatók, de a bőr normál védelmi funkciójával nem számít. A gyengített immunitás hátterében a bőr vagy a nyálkahártyák károsodása esetén azonban egy nem specifikus gyulladásos folyamat kialakulása teljesen lehetséges. Tehát a nők panaszkodnak a fájdalomra az alsó hasban a különböző lokalizációban, a hőmérséklet emelkedése akár 40 fokos (a legtöbb beteg).

A leggyakrabban a gyulladásos folyamatban vannak a mellékhatások. Először is, ez egy egyszerű gyulladás. Továbbá, a tömítések formájában kialakuló beszivárgások jelennek meg, szennyezett kisülésekkel rendelkező fisztulák fordulhatnak elő, többszöri tapadás a medencében, a fogantatás problémái.

Annak ellenére, hogy az aktinomikózist gyakran nem diagnosztizálják, a betegség következményei messze nem vonzóak, így a szokatlan baktériumok számának kis mértékű növekedése riasztja az orvosokat, különösen azért, mert a hagyományos gyulladáscsökkentő terápia (antibiotikum-terápia, szulfa-gyógyszerek használata, sebészeti kezelés) csak rövid távú eredményt ad a termikus fizioterápiás kezelés csak súlyosbítja a helyzetet. Csak egy átfogó kezelés, figyelembe véve a klinikai képet, a betegség lefolyásának jellemzőit és a beteg testének egyedi jellemzőit, pozitív eredményeket ad a fertőzés hatásával szembeni rezisztencia kezelésében.

Nem bakteriális növény a kenetben

Figyelembe véve a kenet különböző fajtáit, érdemes megjegyezni, hogy a nőstény hüvely körülményei között a coccal, a rúd és a fonalas bakteriális mikroflóra nem az egyetlen lehetséges. Más mikroszkópos szervezetek is behatolhatnak ott, például gombák és Trichomonas - egysejtű paraziták, amelyek nem tulajdoníthatóak sem baktériumoknak, sem vírusoknak vagy gombáknak.

A Trichomonas kórokozóra utal, azaz ezért a kórokozó mikroflóra, ezért a növényvilágban lévő kenetben történő kimutatása nem jó. A trichomonádok által kiváltott betegséget trichomoniasisnak nevezik, és a nemi betegségek kategóriájába tartozik. Nyilvánvaló, hogy a fertőzés szexuális úton terjed, míg a betegség nagyon fertőzőnek tekinthető, ezért a Trichomonas egyik szexuális partnerből történő kimutatásakor szükség van a vizsgálatra és a másikra.

A trichomoniasis az egyik leggyakoribb STI. Ennek oka a magas fertőzőképesség és az orvosok és a betegek gyakran nem eléggé figyelemfelhívása. A Trichomonas maguk is nagyon aktív mikroorganizmusok, amelyek gyorsan mozognak, inkább nedves környezetet élveznek, anélkül, hogy levegőbe jutnának, így nagyon jól érzik magukat a női hüvelyben vagy a húgycsőben (a férfiaknál ez a betegség általában a szexuális szerv e részét érinti).

A nők trichomoniasisáról azt mondják, hogy ezek a tünetek:

  • sértő habos hüvelykisülés, amely fehér vagy szürkés sárgára vagy zöldre változhat,
  • a mentesítés gátot tartalmazhat, és viszketés és égés kísérik a nemi szervek területén.

Fájdalmas vizelés, fájdalom fájdalom a has alsó részén, a nemi közösség során tapasztalható kényelmetlenség szintén a nők STI-jének tünetei lehetnek. A férfiaknál a betegség nyilvánvaló tünetek nélkül fordulhat elő, vagy húzás közben fájdalom, a prosztata gyulladásának jelei, viszketés és égés az ejakuláció után, piszkos és nyálkahártya-kibocsátás a húgycsőből és gyakori vizelés.

Meg kell mondani, hogy a legtöbb férfi és néhány nő esetében a betegségnek jelenleg nincsenek tünetei. Néha egy ilyen rejtett kurzus évekig tarthat, míg az egész személy a fertőzés forrása.

De még a betegség rejtett útja sem jó állapotban van, mert meddőséget okozhat a férfiaknál és a nők terhességével kapcsolatos problémákat, növeli az egyéb szexuális úton terjedő fertőzések és a HIV kialakulásának valószínűségét. Bár a betegség kezelése általában nem nehéz (egyszeri antibiotikumok elegendőek), a fő dolog az, hogy időben azonosítsuk, ami a legkönnyebben elvégezhető a hüvelyből és a húgycsőből származó kenet vizsgálata során.

Szinte minden esetben a hüvelyi mikroflórát az életformák jelentős változatossága jellemzi. Más szavakkal, egy kenet mutatja egy vegyes növényzetet, amely különböző baktériumokat, gombákat és bizonyos esetekben mikroorganizmusokat tartalmaz, amelyek közbenső helyzetben vannak (ugyanazok a trichomonadok).

A legtöbb nő esetében a Candida nemzetségből származó élesztőgomba a növényi kenetben megtalálható. A feltételesen patogén mikroflóra képviselői, és kis mennyiségben élnek testünkön (a szájüregben, vastagbélben, hüvelyben), a betegség tünetei nélkül. A gombákban való aktív szaporodási képesség általában a hosszú távú antibiotikum-terápia vagy az immunitás (általános vagy helyi) jelentős csökkenése miatt fordul elő.

Emlékeztetni kell arra, hogy a bőrön vagy a nyálkahártyán lévő minden mikroszkópos seb már komoly hibája a testünk védőmembránjában, mivel az tápközeg az opportunista és patogén mikroflóra számára. Ez az egyik fő tényező, amely csökkenti a helyi immunitást. A stressz, a krónikus betegségek, a gyakori fertőzések, bizonyos gyógyszerek kontrollált bevitele, az immunszuppresszánsokkal való kezelés stb. Alááshatja az általános immunitást.

A micélium (fejlett szálhálózat formájában kialakuló micélium) vagy spórák (gombák reproduktív sejtjei) kimutatása a növényi kenetben azt sugallja, hogy a fertőzés gyorsan növekedett. Annak ellenére, hogy mind a gombák, mind a baktériumok képesek spóraképződésre, a „flórában lévő kenet” spórák a leggyakrabban a gombás mikroflóra vonatkozásában használatosak. Ha a baktériumok spórái a baktériumsejtek létezésének egyik típusa, amely lehetővé teszi, hogy túlélésre kerüljön a kedvezőtlen körülmények között, a gombás spórák olyan sejtek, amelyek azok reprodukálására szolgálnak. Nyilvánvaló, hogy a második esetben nagyobb a veszély, mint a mikroorganizmus inaktív létezése.

A kandidozis, vagy a szájüreg a leggyakoribb gombás fertőzés az emberekben, amit az Yeast Candida nemzetség ovális vagy kerek mikroorganizmusai okoznak. A létfontosságú aktivitás folyamatában ezek a gombák számos pszeudomicélium szálat alkotnak, melyet az anyai és lányi sejtek egyidejűleg alkotnak (ellentétben a valódi micéliummal, amelyet inkább a rágcsálók, mint az osztás) és a blastosporok (élesztőgombák, az ún. Kutatása során a növényvilágra. Ez a tulajdonság minden élesztőgombara jellemző, de leggyakrabban Candida gombákról beszélünk.

A kandidozis egy olyan betegség, amelyet két esetben diagnosztizálnak: a gombák aktív reprodukciójával vagy patogén törzseik kimutatásával, amelyek még kis számban is provokálhatják a betegséget, gátolva a helyi immunitást. A szájüreg és a hüvely kandidózisa nagyon könnyen kimutatható a megfelelő terület kenetével.

A nemi szervek gombás fertőzését a nőknél gyakrabban diagnosztizálják, mert a hüvelyben a gombák számára optimális körülmények jönnek létre a mikroorganizmusok szaporodására: meleg és nedves, és érdemes csak enyhén korrigálni a hüvely belső környezetét a lúgosság felé, mivel a gombák aktívan elterjednek és egészséges területekre terjednek. Nőknél a gombás fertőzés férfiaknál baleset vagy balanopostitisz, a szövetek gyulladása (a kisebb ödéma hátterében lévő hiperémia) és a fehér, sajtos szagtalan kenet megjelenése (a hüvelyi kibocsátás formájában) nő. Továbbá a betegek fájdalmas viszketést, égést okozhatnak a nemi szervek területén, a közösülés közbeni fájdalom vagy a vizelet.

Orális kandidózis esetén a nyelvet először fehér virággal borítják, melynek bőrét fényes vörös vagy bordó árnyalattal látja el, és enyhén éghet, ha kifejezett ízű ételeket eszik. A raid nagyon könnyen eltávolítható a nyelvről, így a vizsgálathoz szükséges anyag (kenet vagy kaparás) nem okoz különösebb nehézséget.

A kenetben feltételesen patogén növény, amely számos baktériumot és gombát tartalmaz (például gombafertőzést okozó gombák), a betegség tünetének tekinthető csak akkor, ha aktívan reprodukálódik, amelyet kvantitatívan határozunk meg. De a kórokozó törzsek azonosítását még kis mennyiségekben is aggodalomra ad okot, és komolyabb vizsgálatot kell végezni, mivel a betegség korai szakaszában elfoglalt betegség könnyebben kezelhető és kevésbé ártalmas az egészségre. Igaz, mivel sok opportunista mikroorganizmus a testünkön állandóan és teljesen megszabadulni tőlük lehetetlen, nagy szerepet kap az immunitás fenntartása, ami fontos pont a különböző fertőzések megelőzésében.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.