^

Egészség

A
A
A

Az agy tobozmirigy-cisztája felnőtteknél és gyermekeknél

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 28.06.2022
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A tobozmirigy ciszta egy hólyagos üreg, amely folyadékkal van töltve, nevezetesen egy mirigy váladék. Az ilyen üreg nem daganat jellegű, és általában nem hajlamos a megnagyobbodásra és a progresszióra. De ez nem mindig így van: méretétől és helyétől függően gócos tünetek jelentkezhetnek. A diagnózis MRI-vel vagy neurosonográfiával történik (kisgyermekek számára). A kezelés a helyzettől függően vagy nem szükséges, vagy műtéti művelet végrehajtásából áll, amely fontos, ha szövődmények alakulnak ki vagy a neoplazma fokozatosan növekszik.

Veszélyes az agy tobozmirigy-cisztája?

Az emberi agyat a legösszetettebb és legegyedibb szerkezet képviseli. A tudósok évek óta aktívan tanulmányozzák ezt a szervet, de ma is számos területét és funkcióját a tudomány rejtélyének tekintik. Ebben az esetben a leginkább feltáratlan szerkezet marad a tobozmirigy, vagy tobozmirigy.

A tobozmirigy aktivitása meghatározza az emberi test ritmusának változását, például az alvást és az ébrenlétet. Ezenkívül a tobozmirigy felelős a pubertás folyamataiért, szabályozza a viselkedési jellemzőket, befolyásolja a homeosztázist (például szabályozza a szív- és érrendszeri készülék funkcionalitását). Általában ismertek a tobozmirigy fő funkcionális irányai, de a tudósok még mindig nem tudják ezeknek a folyamatoknak a sok részletét.

Ami a tobozmirigy patológiáit illeti, vérzéssel, parazita betegségekkel és más jellegű daganatokkal ábrázolhatók. Ugyanakkor a tobozciszta nem tumoros jellegű képződés, amely az egyik lebenyben fejlődik ki. A betegek túlnyomó többségében az ilyen daganatok kicsiek (legfeljebb 10-12 mm méretűek), és nem hajlamosak megnagyobbodni (növekedni).

Az orvosok többsége egyetért abban, hogy a cisztás változásokkal közvetlenül összefüggő klinikai megnyilvánulások hiányában (és semmilyen más patológiával nem) nincs szükség globális diagnózisra és kezelésre. Ennek ellenére meg kell ismételni a rendellenesség okának ismételt nyomon követését és megállapítását, mivel ennek ellenére vannak cisztás növekedési esetek, a szomszédos struktúrák szorítása vele, kiváltva a megfelelő szomatikus és neurológiai rendellenességeket. [1]

Járványtan

A statisztikák szerint a tobozmirigy cisztás átalakulása az egészséges emberek körülbelül 6% -ában található meg. A betegek csoportjában, akiknél ilyen neoplazmákat azonosítottak, a visszatérő migrénes fájdalmakban szenvedő személyek nagyobb gyakorisággal fordulnak elő. Például egy diagnosztizált tobozcisztával rendelkező, ötven beteget vizsgáló vizsgálatban a résztvevők fele a migrénnel kapcsolatos panaszokat hangoztatta (szemben a hasonló cisztás képződmények nélküli emberek másik csoportjának 25% -ával).

A tobozmirigy daganatai ritkák, és a felnőttek összes koponyaűri daganatának 1% -át teszik ki. Gyermekeknél azonban 8% -ot tesznek ki. A daganatok sokfélesége miatt ezen a területen a jellemzők és az epidemiológia nagyon eltérő. Mindegyiket leírom a WHO 2016-os osztályozása szerint. [2]

Több mint 150 tobozcisztában szenvedő beteg mágneses rezonancia képalkotásának dinamikus eredményeit is vizsgálták. A résztvevők átlagos életkora 40 év (25 és 55 év között). A dinamikát hat hónaptól 13 évig tanulmányozták. Megállapították, hogy ebben az időszakban a neoplazmák növekedése gyakorlatilag hiányzott, nem voltak megsértések és eltérések. Csak négy embernél észleltek enyhe méretnövekedést, míg 23 esetben a ciszták éppen ellenkezőleg, csökkentek. Ezen információk alapján a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a tünetmentes tobozciszták felnőtteknél nem igényelnek rendszeres diagnózist és idegsebészeti konzultációt. A szabálysértés észlelése után egy évvel a kontroll MRI eljárás elegendő: növekedés és kóros tünetek hiányában további megfigyelés nem szükséges. Az MRI széles körű alkalmazása növeli a tobozmirigy-ciszták (PC) kimutatási arányát a klinikai neurológiában. Felnőtteknél a ciszták prevalenciája 1,1–4,3%.[3]

A nyomon követés során egyik betegnél sem alakult ki szövődmény a neoplazmák miatt.

A toboz cisztákat gyakrabban diagnosztizálják:

 • 20-30 éves betegeknél;
 • női betegeknél (körülbelül háromszor gyakrabban, mint férfiaknál).

Az esetek elsöprő többségében a patológia tünetmentesen létezik, amelyet véletlenül fedeznek fel az agy MRI vagy CT vizsgálata során.

Okoz tobozciszták

A tudósok nem ismertették maradéktalanul a tobozmirigy-ciszta megjelenésének okait. Ismeretes, hogy leggyakrabban veleszületett neoplazma, vagy a hormonális egyensúly zavara provokálja. Az okok lehetnek a mirigy kimeneti csatornáinak elzáródása és az echinococcus fertőzés is.

Az MRI során vizualizálják a veleszületett elzáródást, észrevehetőek a káros folyadékmennyiség tünetei, amelyet a szekréció túlzott viszkozitása vagy a csatorna tekervényessége okoz. Egy ilyen megsértés ritkán jelent veszélyt a betegek egészségére és életére, nem hajlamos a növekedésre és a rosszindulatú daganatokra.

A parazita invázió számos vagy nagy tobozciszta kialakulását okozhatja. Az echinococcus fertőzés során hibás struktúrák alakulnak ki, bár egy ilyen patológia viszonylag ritka. Az echinococcus ciszták főleg azoknál az embereknél fejlődnek ki, akik mezőgazdasággal, állattenyésztéssel foglalkoznak.

A ciszta veleszületett fejlődésének okai nincsenek teljesen megállapítva. Gyakran a problémát a terhesség patológiája, az anya kábítószer-, alkohol- vagy nikotinfüggősége provokálja. Ilyen körülmények között a születendő gyermek a meglévő intrauterin hypoxia és mérgezés hátterében fejlődik ki, ami rendkívül kedvezőtlen hatással van az agyi struktúrák állapotára. Az okok lehetnek az anya krónikus patológiái is, amelyek a dekompenzáció szakaszában vannak. 

Kockázati tényezők

A toboz-ciszta előfordulását befolyásoló fő tényezők több pontot tartalmaznak. Először: neoplazma alakulhat ki a mirigy kiválasztó csatornáinak elzáródásával vagy szűkületével. Ez megtörténhet:

 • traumás agysérülés után;
 • neuroinfekciókkal;
 • autoimmun folyamatokkal;
 • hormonális egyensúlyhiány esetén;
 • agyi érrendszeri patológiákkal.

A második tényező az echinococcus szervezetbe jutása. Amikor behatol a tobozmirigy szövetébe, ez a parazita kapszulát képez, amely így cisztás képződéssé válik. Ez a fajta megsértés viszonylag ritka, de különleges kockázatokkal jár.

A harmadik tényező a tobozmirigy túlzott vérellátása, amely vérzéshez vezethet. [4]

Ami a veleszületett cisztás neoplazmákat illeti, leggyakrabban megtalálhatók:

 • más intrauterin patológiás gyermekeknél;
 • diagnosztizált magzati hipoxiával vagy traumával a vajúdás során;
 • posztnatális fertőző betegségben szenvedő csecsemőknél.

Pathogenezis

Miből áll a tobozmirigy-ciszta? Falait három réteg képviseli:

 • a fibrilláris gliaszövet belső rétege, gyakran hemosiderin részecskékkel;
 • a középső réteg - a tobozmirigy parenchyma, tartalmazhat vagy nem tartalmazhat meszesedési területeket;
 • vékony külső rostos (kötőszöveti) szövetréteg.

Sok esetben a tobozmirigy-ciszták kialakulását hormonális változások okozzák, mivel ilyen daganatok gyakran fordulnak elő fiatal nőbetegekben. Az ilyen kóros elemek először aktívan növekednek, majd alábbhagynak. Férfi betegeknél a ciszta állapota stabilabb: intenzív növekedés általában hiányzik.

A cisztás tartalmat egy olyan fehérjeanyag képviseli, amely eltér a cerebrospinalis folyadéktól a tomográfiai képeken. Vér lehet jelen.

A cisztás falak hajlamosak a kontraszt aktív felhalmozódására. [5]

A neoplazma aktív növekedésével meg lehet zavarni a cerebrospinális folyadék áramlását a cerebrospinalis folyadékcsatornák átfedésének (elzáródásának) eredményeként, ami a hydrocephalus kialakulásához vezet.

Tünetek tobozciszták

A felfedezett tobozmirigy-ciszták túlnyomó többsége kicsi (tízből nyolcnál kevesebb, mint 10 mm), ezért klinikailag nem jelentkeznek. Ha mégis kóros tünetek jelentkeznek, akkor ez leggyakrabban 35 év feletti női képviselőknél jelentkezik.

A kifejezett nagyságú cisztás képződmények mechanikai nyomást gyakorolhatnak a négyszeres lemezre, ami a felső colliculus összenyomásával és a gerincvelő középagyi szindrómájának (függőleges tekinteti bénulás) kialakulásával jár. Ha nyomást gyakorolunk a Sylvian-csatornára, amely a harmadik és a negyedik kamra régiójában található, akkor obstruktív hydrocephalus alakulhat ki.

Ha intraosseous vérzés lép fel, akkor a képződés mérete is növekszik: ezt a patológiát a tobozmirigy cisztájának apopleksiájának hívják. [6]

Az ilyen tünetek megjelenése lehetséges:

 • fejfájás;
 • a látásszervek rendellenességei;
 • a tekintet lefelé és lefelé fordításának képességének elvesztése;
 • az izommozgások következetlensége izomgyengeség (ataxia) hiányában;
 • érzelmi instabilitás;
 • mentális károsodás;
 • szédülés, hányinger;
 • hormonális állapotból eredő rendellenességek (késleltetett pubertás, parkinsonizmus másodlagos formája stb.).

Az első jelek

A tobozmirigy-ciszta rendellenességének első jelei csak akkor jelentkezhetnek, amikor a képződés tovább növekszik, és nyomni kezdi a közeli agyi struktúrákat és ereket.

A hasonló helyzetben lévő tüneteket a következő megnyilvánulások jelenthetik:

 • Fejfájás, hosszan tartó, gyakori, ismeretlen eredetű, független az általános jólléttől, az időjárási viszonyoktól stb.
 • Szédülés és hányinger, tartós vagy paroxizmális, néha hányással.
 • A látási és hallási funkció romlása, homályos szemek, kettős látás.

Súlyos esetekben bizonytalanság lehet a járás, a beszéd zavara, az izmok hipertóniája, a görcsök, a talajban való tájékozódás romlása, az olvasási készségek elvesztése stb. Figyelmetlenség, étvágytalanság, korong ödéma látóideg.

Az okkluzív hydrocephalus akut fejlődése a cisztás neoplazma patológiás folyamatának szövődményeként a megnövekedett koponyaűri nyomás jeleiként nyilvánul meg. Ezek a jelek a következők:

 • fejfájás (különösen reggel);
 • hányinger hányással (hányás után a fejfájás csökkenhet);
 • súlyos álmosság (megelőzi a neurológiai tünetek hirtelen súlyosbodását);
 • a látóidegek stagnáló korongjai (az állapotot a szubarachnoidális tér nyomásának növekedése, valamint az axoplazmatikus áram változása provokálja);
 • az agy axiális diszlokációjának jelenségei (a tudat depressziója mély kómáig lehetséges, okulomotoros rendellenességek találhatók, néha a fej kényszerű helyzetét észlelik).

A hydrocephalus lassú növekedésével (krónikus lefolyás) a jelek hármasa vonzza a figyelmet:

 • a demencia kialakulása;
 • az önkéntes mozgás megsértése járáskor (apraxia) vagy az alsó végtagok parézise;
 • vizeletinkontinencia (a legkésőbbi és legstabilabb tünet).

A betegek álmossá, tehetetlenné válnak, hiányzik a kezdeményezés. A rövid távú memória (különösen a numerikus) szenved. Az egy szótag érvényesül a beszédben, gyakran nem megfelelő.[7]

A tobozmirigy tobozciszta

A tobozterület egy komplex anatómiai terület, amely magában foglalja a tobozmirigyet, a szomszédos agyi struktúrákat, a gerinctereket és az érrendszert. A tobozmirigy a harmadik agykamra mögött lokalizálódik, elöl és alul a hátsó agyi kompresszió, elöl és felül - a pórázok tapadása, alul - a négyszeres lemez és a vízvezeték, kissé fent és mögött - a görgő kérgestest. Közvetlenül a mirigy mögött egy négyszeres ciszterna lokalizálódik, amely a köztes vitorla üregét képezi, a tobozmirigy tetején fekszik és elöl megy az ív alatt.

A toboznak nevezett ciszta a legtöbb esetben nem nagy méretű, és klinikailag nem nyilvánul meg. Neoplazma fordul elő a tobozmirigyben anélkül, hogy megzavarná annak működését. Csak ritka esetekben, aktív növekedéssel blokkolhatja az agyi vízvezeték bejáratát, megakadályozva a cerebrospinalis folyadék keringését és okklúziós hydrocephalus kialakulását okozva.

Az agy tobozmirigy-cisztája felnőtteknél

A tobozmirigy-ciszták felnőttkori kifejlődésének okai még mindig nem tisztázottak. A tudósok számos elméletnek adtak hangot, amelyek megmagyarázhatják a jogsértés eredetét.

Ezen elméletek egyike magában foglalja a glia réteg ischaemiás vagy degeneratív folyamatai miatt kialakuló kóros elem kialakulását. Egyes szakértők úgy vélik, hogy a cisztás képződmények a tobozmirigy parenchima nekrózisának következményei. A nekrózis ilyen folyamatainak oka azonban még mindig nem világos. A tudósok más elméletei a vérzések, a hormonális változások stb. Hatásán alapulnak. Sok ilyen neoplazma veleszületett természetű, egyszerűen véletlenül fedezik fel őket idősebb korban.

Az ilyen ciszták túlnyomó többsége (több mint 80%) kicsi - átmérőjük nem haladja meg a 10 mm-t. Ezek a daganatok túlnyomórészt tünetmentesek. Neurológiai tünetek akkor jelentkezhetnek, amikor az ilyen méretek eléri a 15 millimétert vagy annál többet.

A tüneti ciszták ritkák. Ebben a tekintetben a szakértőknek nincs széleskörű információjuk erről a kérdésről. Rendszerint a tünetek megjelenése és jellege tükrözi a neoplazma hatását a közeli struktúrákra: a középagyra, a belső vénás erekre, a Galen vénájára és a vizuális dombokra. Mivel ezen a területen rendkívül korlátozott a hely, várható, hogy akár néhány milliméternyi további cisztás megnagyobbodás is tüneti kép megjelenését idézheti elő, amelyet leggyakrabban fejfájás, okulomotoros rendellenességek, a megnövekedett koponyaűri nyomás jelei vagy a hydrocephalus kialakulása.

Toboz ciszta nőknél

A tobozmirigy-ciszták csaknem háromszor gyakrabban fordulnak elő nőknél, mint férfiaknál. Sok szakértő ezt a hormonális jellemzőknek tulajdonítja. Tanulmányok kimutatták, hogy számos ilyen cisztás elem kialakulása a pubertás kezdetén kezdődött, de az évek során az ilyen daganatok egyre kevésbé jelentkeznek. Tehát feltételezhetjük, hogy a tobozmirigy-ciszta megjelenése és növekedése hormonfüggő. Sőt, a nőknél a neoplazmák kialakulása gyakran társul olyan hormonális tényezőkkel, mint a terhesség és a havi ciklus.[8]

Terhesség tobozciszta

A terhesség nem ellenjavallat annak a nőnek, akinek tobozmirigy-cisztája van, amely semmilyen módon nem nyilvánul meg, tünetmentes lefolyású, és nem hajlamos a növekedésre.

Ha a betegnél hidrocefalust diagnosztizálnak, vagy CSF-sönt műtéten esnek át, akkor a helyzet némileg más. Az ilyen körülmények között történő terhesség nagyon sok kockázattal jár a szövődmények miatt - például gyakran előfordul a sönt diszfunkciója, amelyet az intraabdominális nyomás növekedése okoz a folyamatosan növekvő méh miatt.

Mivel a terhesség időszaka befolyásolja a peritonealis-kamrai shunt funkcionális állapotát, az orvosok speciális taktikát dolgoztak ki az orvosi és szülészeti kezelés terén. A teljes időszak alatt, a szülés utáni szakaszig gondosan figyelemmel kísérik a kismama állapotát, elvégzik az ellenőrzéshez szükséges összes diagnosztikai eljárást.[9]

Pineus cisztával tudsz szülni?

Tünetmentes neoplazmával a szülés a szokásos módon történik, figyelembe véve más létező patológiákat.

Ha normális működésű peritonealis-kamrai sönt van jelen, akkor ajánlott a hüvelyi bejuttatást rövidített második periódussal gyakorolni. A császármetszés általános érzéstelenítéssel a söntfunkció károsodása és a megnövekedett koponyaűri nyomás esetén javallt.

A mágneses rezonancia képalkotás módja ajánlott, mint biztonságos és hatékony módszer a sönt működőképességének meghatározására és általában a kamrák agyi rendszerének állapotának felmérésére. Ha a sönt funkcionális elzáródása van, akkor gyógyszeres terápiát hajtanak végre, az ágynyugalom és a kézi pumpálási eljárások kötelező betartásával.

Ha az agykamrák méretének növekedését észlelik, sebészeti beavatkozást írnak elő. Ha terhességről beszélünk az I – II. Trimeszterben, akkor a műveletet úgy hajtják végre, mintha a nő nem lett volna terhes. A harmadik trimeszter alatt alternatív módszerek alkalmazhatók - különösen ventriculoatrialis bypass ojtás vagy endoszkópos triventriculocisternostomia. Ezek a módszerek lehetővé teszik a koraszülés provokációjának és a méh további traumájának megakadályozását.

Toboz ciszta egy gyermekben

Amikor egy nő, miután megvizsgálta gyermekét, meghallja az "agy tobozmirigyének veleszületett ciszta" diagnózist, ez nemcsak szorongást, de néha félelmet is okoz. Mondjuk rögtön, hogy sok esetben egy ilyen állapot nem annyira patológia, mint inkább egyéni jellemző, ezért nem jelent veszélyt és nem igényel kezelést.

Az ilyen cisztás képződmények kialakulása összefüggésbe hozható mind a nők által a terhesség alatt átvitt fertőzésekkel, mind pedig ennek az időszaknak a bonyolult lefolyásával vagy a komplex vajúdással. De gyakran az ok ismeretlen marad. Az epiphysealis ciszták többségére további fejlődésük nem jellemző, és még inkább az onkológiai folyamatgá degeneráció.

Egy év alatti csecsemőknél az ilyen ciszta jelenlétét ultrahang-diagnosztikával könnyen meg lehet állapítani. A gyermekek legfeljebb egyéves kora a legkedvezőbb időszak egy ilyen eljárás végrehajtására, amikor a fontanelle még nincs teljesen lezárva.

A neuroszonográfia (az agy ultrahangvizsgálata) különösen koraszülöttek, valamint újszülöttek számára ajánlott, akik valamilyen oknál fogva intenzív terápián esnek át. Nehéz szülés, bonyolult terhesség alatt, intrauterin vagy intrapartum magzati hipoxia - ezek az ultrahang diagnosztika indikációi is.

A szakértők úgy vélik, hogy a tobozmirigy-ciszta megtalálása a csecsemőben nem okozhat aggodalmat. Az ilyen képződmények általában nem okoznak patológiát. Igaz, egy idő után célszerű egy második vizsgálatot elvégezni a folyamat lehetséges dinamikájának meghatározása érdekében. Valószínűleg egy bizonyos ideig orvosi felügyeletre lehet szükség.

Kedvezőtlen dinamika esetén, ha a képződés növekszik, és a benne lévő folyadék nyomása növekszik, akkor lehetőség van a környező szövetek helyzetének megváltozására és azok összenyomódására. Hasonló megsértés olyan tünetekben nyilvánul meg, mint görcsrohamok, neurológiai tünetek. Súlyos esetekben a folyamat súlyosbodhat a vérzéses stroke kialakulásával. Ha jelzik, egy ilyen gyermek számára a meglévő módszerek egyikével műtéti beavatkozást írnak elő: lehet mikro-műtéti, bypass vagy endoszkópos műtét.[10]

Toboz ciszta egy tinédzser

Az agy mágneses rezonancia képalkotása előírható iskolások és serdülők számára, ha gyanú merül fel a patológia kialakulásában, az esetleges fájdalmas állapotok diagnosztizálására. Például MRI-t írnak elő egy tinédzser számára:

 • az életkorral összefüggő fejlődési fogyatékosságokkal;
 • érthetetlen és hirtelen viselkedési változásokkal;
 • rendszeres szédüléssel;
 • krónikus fejfájással;
 • állandó ájulás vagy szédülés;
 • a látási vagy hallási funkció romlásával;
 • görcsös rohamokkal;
 • neurológiai tünetekkel.

Ezekben a helyzetekben a diagnózis kötelező. Ez lehetővé teszi nemcsak a kóros ciszták, hanem a vérzések, a hydrocephalus, az epilepszia, az agyhártyagyulladás és a meningoencefalitisz stb. Azonosítását is.

Miért alakulhat ki veleszületett ciszta? Az agyi fejlődés során a harmadik kamra falai kinyúlnak és megnőnek, divertikulumot képeznek - onnan alakul ki később a tobozmirigy. Ha az ilyen képződési folyamat bármilyen okból megszakad, hiányos megsemmisítés léphet fel, üreg jelenik meg. Kis hasonló eltérés nem vonatkozik a patológiára, a kezelést nem hajtják végre.[11]

Pszichoszomatika

A tudósok nem zárják ki a pszichológiai tényezők hatását a neoplazmák megjelenésére és növekedésére a testben. Ez vonatkozik a tobozmirigy cisztára is. És a lényeg nem az, hogy az ember gondolkodjon a megbetegedés lehetőségén és fél tőle, hanem az, hogy a hosszú távú és erős negatív érzések tükröződnek az agysejtek állapotában.

A vizsgálatok szerint mindegyik betegnél a szervezet bármely daganatos folyamatának kialakulását súlyos ellenszenv, düh vagy mély csalódás kísérte. Ebből arra következtethetünk: a belső egyensúlyhiány semlegesítésével megszabadulhat a problémától.

Úgy gondolják, hogy a cisztás képződés a reménytelenség, a reménytelenség érzéseinek koncentrációja. A betegség attól a pillanattól kezdődik, amikor a beteg megszűnik hinni saját erejében, szeretteiben, csalódik az emberiség egészében.

A tudósok szerint a következő emberek szenvednek leggyakrabban:

 • érzéseiket magukban tartva, képtelenek megvédeni magukat és megvédeni magukat a negativitástól;
 • akik nem szeretik önmagukat, „hibásnak”, rossznak tartják magukat;
 • túlzottan érzelmileg tapasztalható veszteségek;
 • akik nem állnak kapcsolatban a saját szüleikkel.

A depresszió és a negatív érzelmek nyomást gyakorolnak az immunvédelemre, elnyomják azt, ami akár az egész szervezet állapotát akár sejt szinten is hátrányosan befolyásolja. Az immunitás felborul, ami a sejtek szerkezetének és funkcionalitásának megváltozásával jár.

Rendszerint az orvosnak azonosítania kell az ilyen mintákat a pácienssel folytatott beszélgetés során.

Toboz ciszta és álmatlanság

Az alvás a test teljes nyugalmi állapotának nevezhető, amelyben a legoptimálisabb körülmények figyelhetők meg az ember számára a pihenésre és a felépülésre. Beleértve az idegrendszerét is helyre kell állítani. Az izmok ellazulnak, mindenféle érzékenység gyengül, a reflexek gátolva vannak. Egyes agyi patológiák esetén azonban ilyen lazítás nem figyelhető meg, álmatlanság lép fel, és az alvás minősége zavart okoz.[12]

Ha a tobozmirigy-ciszta nagy, akkor valóban negatívan befolyásolhatja az idegrendszer működését és az alvást. A következő jelek figyelhetők meg:

 • az elalvás nehéz szakasza;
 • sekély alvás, nyugtalansággal és gyakori ébredéssel;
 • kora reggeli ébredés.

Nem abszolút álmatlanságról beszélünk: bár a beteg nem alszik eleget, legalább napi 5-5,5 órát alszik. Az álmosság sokkal gyakoribb a betegeknél, különösen nappal, az éjszakai alvás minőségétől függetlenül.

Hogyan befolyásolja a tobozmirigy-ciszta az immunitást?

Az emberi agy közvetlenül kapcsolódik immunrendszeréhez, mivel kétféle funkcionális és anatómiai kapcsolat van ezen struktúrák között. Ezért feltételezhető, hogy az agy bármely patológiája, beleértve a tobozmirigy-cisztát is, befolyásolhatja az immunrendszer működését, és fordítva. Az ilyen hatás eléréséhez azonban a cisztának elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy nyomást gyakoroljon a közeli szövetekre. Ha ezek a méretek jelentéktelenek, akkor valószínűleg nem szenved immunitás: ez az orvosok véleménye.

A ciszta nem daganat, ezért nem okozza az immunvédelem elnyomását, ellentétben az agy rosszindulatú primer és metasztatikus daganatos folyamataival.

Komplikációk és következmények

A tobozmirigy-cisztában szenvedő betegek döntő többségének nincsenek súlyos következményei és szövődményei. A rosszindulatú transzformáció valószínűsége majdnem nulla.

A tünetek intenzitásának mértéke közvetlenül függ a képződés méretétől: például a 10 mm átmérőjű ciszták szinte mindig kóros jelek nélkül haladnak.

A nagy ciszták bizonyos panaszokat okozhatnak - például migrénes fejfájás, kettős látás, koordinációhiány, hányinger, emésztési zavar, fáradtság és álmosság. Ha ilyen panaszok vannak, akkor a betegnek diagnosztikai vizsgálatok sorozatát írják elő (MRI, biopszia, részletes vérkép). Az ilyen diagnózis fő célja a rendellenesség etiológiájának meghatározása és a rosszindulatú daganattal való megkülönböztetés kell, hogy legyen. A hydrocephalus kialakulását, egy olyan patológiát, amely a cerebrospinalis folyadék felszabadulásának eredményeként következik be a subarachnoid térből, szintén fenyegető állapotnak tekintjük. A letargia egy másik ritka szövődmény lehet elszigetelt betegeknél.

A konzervatív kezelés általában nem képes a tobozmirigy cisztájának feloldására. Az egyetlen kivétel a parazita neoplazma korai szakasza.

A műtéti beavatkozást nem írják elő, ha a ciszta nem növekszik, és nincsenek tünetek. [13]

A cisztás képződés kifejezett nagyságával hidrocefália alakulhat ki - szövődmény a szilícium-vízvezeték összenyomódása vagy teljes összetörése miatt. A műtétre beutalt betegek csaknem felének hidrocefálusa volt, amit viszont intracisztás vérzés váltott ki. Ezenkívül vannak bizonyítékok szinkop és elszigetelt hirtelen halálesetekről, amelyek akkor jelentkeztek, amikor egy ciszta hirtelen elzárta az agy vízvezetékének bejáratát.

A növekvő hydrocephalus és a diszlokációs szindróma kialakulásával a beteg tudata gyorsan depresszióba kerül, egészen mély kómáig. Vannak okulomotoros rendellenességek. A kompressziós folyamatok gyors légzési depresszióhoz és szív- és érrendszeri aktivitáshoz vezetnek, ami ha segítséget nem nyújtanak, a beteg halálához vezethet.

Diagnostics tobozciszták

A tobozciszta meghatározásának fő diagnosztikai módszere a mágneses rezonancia képalkotás. Bizonyos esetekben azonban az orvosoknak más diagnosztikai technikákat kell alkalmazniuk, például ha a daganat nagy és összetett klinikai tünetekkel jár, vagy ha differenciáldiagnózisra van szükség.

Az elsődleges szakasz egy neurológussal folytatott konzultáció, tesztek és tesztek átadása a reflexek, a bőr érzékenységének mértékének ellenőrzésére, a motoros képesség felmérésére. Ha a beteg a vizuális funkció megsértését észleli, akkor javasoljuk, hogy forduljon szemészhez.

Az instrumentális diagnosztika a következő technikai eljárásokat foglalhatja magában:

 • Az elektroneurográfia egy speciális típusú vizsgálat, amely a perifériás idegek mentén egy elektromos impulzus vezetési sebességét értékeli. Az eljárás lehetővé teszi az idegkárosodás mértékének, valamint a kóros folyamat megoszlásának és formájának meghatározását. Ez a módszer a beteg bizonyos felkészülését igényli: a diagnózis előestéjén nem szabad nyugtatókat szedni, dohányozni, alkoholt és kávét inni.
 • A számítógépes tomográfia a röntgenvizsgálatok egyik típusa, amely magában foglalja az agy szükséges területének rétegenkénti megjelenítését. Bizonyos esetekben az MRI analógjaként szolgálhat.
 • Az elektromiográfia az idegszövet funkcionalitásának tanulmányozása, amely segít felmérni az idegkárosodás mértékét és meghatározni a motoros idegsejt megsértését.
 • Az echoencefaloszkópia az ártalmatlan ultrahang módszerek egyike, amely lehetővé teszi az agy funkcionális és anatómiai struktúrájának állapotának felmérését.
 • Ágyéki szúrás - a cerebrospinalis folyadék részecskéinek eltávolítására és az atipikus sejtek jelenlétének további vizsgálatára szolgál.

A laboratóriumi kutatások a következőket tartalmazzák:

 • a vér és a vizelet általános klinikai vizsgálata;
 • vér daganat markerekhez.

A tobozmirigy cisztájának vérvizsgálata nem meghatározó: főként a test általános állapotának felmérésére szolgál, mivel eredményei gyulladás (emelkedett ESR és leukocita szint) és vérszegénység (csökkent hemoglobinszint) jeleit mutatják.

Tobozciszta az MRI-n

A toboz ciszta klasszikus változata általában kicsi (legfeljebb 10 mm) és egy kamra. A tünetmentes képződés átmérője elérheti az 5-15 mm-t, és a tüneti ciszták néha akár 45 mm-re is megnőnek, szinte teljesen helyettesítik a tobozmirigyet.

Minden gyakorló radiológus tudja, hogyan néz ki a tobozmirigy cisztája az MRI-n: egy ilyen neoplazma terjedelmes, folyékony tartalommal, világos konfigurációval. A perifériás meszesedések gyakran vannak jelen (kb. Minden negyedik esetben). Sok páciensnél a perifériás kontraszt felhalmozódása vékony és egyenletes "határnak" tűnik. A ciszta megváltoztathatja a belső agyi vénás erek lefutásának helyét, felfelé tolva őket.[14]

A következő tipikus jelek figyelhetők meg:

 • T1 súlyozott képek:
  • az izo-intenzív vagy hipointenzusos jel jellemzősége az agy parenchymájához képest;
  • az esetek több mint felében a jel hiperintenzitás a cerebrospinalis folyadékhoz képest;
  • a jel egyenletessége.
 • T2 súlyozott képek:
  • magas jelintenzitás;
  • alacsonyabb intenzitás a cerebrospinalis folyadékhoz képest.
 • FLAIR:
  • magas jelintenzitás, gyakran nem teljesen elnyomva.
 • DWI / ADC:
  • nincs diffúziós korlátozás.
 • T1 súlyozott képek kontrasztjavítással (kontrasztanyag gadoliniummal):
  • a cisztás képződmények több mint fele kontrasztot halmoz fel;
  • a kontraszt főleg finomított (pár milliméternél kevesebb) és egyenletes (teljes vagy részleges) szegély formájában halmozódik fel;
  • lehetőség van az intracisztás folyadék diffúz kontrasztnövelésére a távoli fázisban (1-1,5 óra) lévő gadolíniummal rendelkező anyagok által, amelynek eredményeként a neoplazma hasonlóvá válik egy szilárd térfogati elemhez;
  • néha lehetséges az atipikus csomókontraszt fokozás kimutatása, vagy az intracystás vérzés jeleinek meghatározása.

Az MRI-n vagy a CT-n kisebb, 10-12 mm-nél kisebb tobozmirigy-ciszta úgy néz ki, mint egykamrás folyadékképződés, a cerebrospinalis folyadék sűrűségével vagy azonos jelátviteli aktivitással. A perifériás kontraszt fokozása jellemző a ciszták túlnyomó számára, és körülbelül minden negyedik esetben megfigyelhető a meszesedések sávja ("határ").[15]

A tobozmirigy egyetlen cisztáját gyakran véletlenül találják meg a számított vagy mágneses rezonancia képalkotás során az agy más oldaláról származó patológiák diagnosztizálásakor. A legtöbb esetben az ilyen formációk nem veszélyesek. Az orvosnak azonban feltétlenül meg kell tudnia nemcsak a kóros elem helyét és méretét, hanem azt is, hogy összhangban áll-e azokkal a neurológiai tünetekkel, amelyek a páciensben jelentkeznek.

A tobozmirigy többkamarás cisztája jellemző az agyi echinococcosisra. Ez a patológia többféle változatban is megjelenhet:

 • magányos típus, amelyben az agyban elegendően nagy átmérőjű egyetlen ciszta képződik - legfeljebb 6 cm;
 • racemóz típus, amelyet számos ciszta konglomerátum képződése jellemez klaszterek formájában.

Ebben a helyzetben az MRI válik meghatározó diagnosztikai eljárássá. Fontos kizárni az arachnoid cisztát, az agyi cysticercosist, az epidermoid cisztát, a koponyaűri tályogot és a daganatos folyamatokat.

A tobozmirigy intraparenchimális cisztája olyan formáció, amely a tobozmirigy parenchymájában fejlődik ki, és a harmadik kamra hátsó részeiben lokalizálódik (ugyanaz a toboz régió, amelyet már említettünk). Egy ilyen neoplazmát meg kell különböztetni a pineocytomától, a pineoblastomától és a tobozmirigy egyéb parenchymás daganataitól. Az MRI lehetővé teszi a betegség meghatározását ebben az esetben.

Megkülönböztető diagnózis

A tobozmirigy-ciszta, különösen göbös kontrasztjavítással, önmagában képalkotási technikák alapján gyakorlatilag nem különböztethető meg a cisztás pineocytomától. A tobozmirigy lokalizációjának területén más neoplazmák is kialakulhatnak - különösen a betegséget meg kell különböztetni papilláris daganattal, germinomával, embrionális rákkal, choriocarcinomával, teratomával, arachnoid és epidermoid cisztákkal, a Galen vénájának aneurysmájával., valamint az agy metasztatikus daganatai, amelyek gócokat kaptak a testben.

Természetesen ezek az esetek ritkák. A számítógépes tomográfia vagy a mágneses rezonancia képalkotás eredményeit azonban képzett neuroradiológusnak kell bemutatni - a kockázat mértékének felmérése és a betegség azonosítása érdekében.

Ki kapcsolódni?

Kezelés tobozciszták

A betegek túlnyomó többsége számára nincs szükség tobozmirigy-ciszta kezelésre. A kis daganatok szintén nem igényelnek további rendszeres nyomon követési megfigyelést, kivéve egy ismételt megfigyelést - 12 hónappal a patológia első észlelése után.

A nagy elemeket, amelyek súlyos kóros tünetekkel járnak, és veszélyt jelentenek a páciensre, nem hagyják kezeletlenül: sztereotaxikusan eltávolítják a neoplazmát, felszívják a folyékony tartalmat, üzeneteket hoznak létre a cerebrospinális terekkel és tolják el. Ha a tobozmirigy cisztája megismétlődik, sugárterápiát írnak elő.

Ha az oktatásnak növekvő tendenciája van, akkor a beteget továbbra is megfigyelik. Ha a kóros elem növekedése leállt, akkor a megfigyelést további három évig folytatjuk.

A műtéti kezelés feltétel nélküli javallata az okkluzív hydrocephalus és a Parino-szindróma kialakulása. A betegek megközelítőleg 15% -ának felajánlják a műtétet, ha olyan fájdalmas tünetek jelennek meg, mint a tartós szédülés, a végtagok remegése, az émelygés és hányás, az érzékenység és a motoros képességek romlása és a paroxizmális eszméletvesztés. Egyes szakértők úgy vélik, hogy a tobozmirigy-ciszta kiválthatja a szilvás vízvezeték átmeneti elzáródását, amely fejfájással vagy a tudat elhomályosodásával jelentkezik, különösen a testhelyzet változásának hátterében vagy az aktivitás éles változásával.

Bár a fejfájás válik a leggyakoribb tényezővé, amely az embereket orvoshoz fordulja, ez lehet a cisztás rendellenesség egyetlen tünete. A legtöbb orvos (ideértve az idegsebészeket is) nem társítja a ciszta jelenlétét a fejfájás megjelenésével, feltéve, hogy nincs hidrocefália. Jelzik, hogy az erős fejfájás a központi vénás hipertóniával is magyarázható.

A tobozmirigy-ciszták esetében a fizioterápiát általában nem alkalmazzák. [16]

Gyógyszerek

Jelenleg nem határoztak meg egyetlen taktikát a diagnosztizált tobozcisztában szenvedő betegek kezelésére hidrocephalus és a középagy funkcionális rendellenességeinek hiányában. Valószínűleg ez annak az oka, hogy nincsenek teljes információk a folyamat természetes lefolyásáról: a cisztás képződés keletkezésének és fejlődésének számos árnyalata ismeretlen, növekedésének okait nem ismerték, a ciszta és a meglévő klinikai kép nem mindig jön létre. Nem minden sebész javasolja a műtétet nem specifikus tünetekkel küzdő betegek számára, és a gyógyszeres terápia hatékonysága is ellentmondásos. A gyógyszereket kizárólag tüneti kezelésként írják fel, a klinikai indikációktól függően:

Ibuprofen

Fájdalomcsillapító hatású, nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer. Legfeljebb 5 napos időtartamra írják fel, hat óránként 1-2 tablettát. Hosszabb kúra vagy az adag meghaladása negatívan befolyásolhatja az emésztőrendszer állapotát.

Vasobral

Az értágító gyógyszer, amely javítja az agy vérkeringését és anyagcseréjét. Szájon át, étellel, 2-4 ml naponta kétszer. A kezelés időtartama legfeljebb 3 hónap. A lehetséges mellékhatások közé tartozik az émelygés és a dyspepsia.

Picogam

Nootropikus gyógyszer antiagregáns, nyugtató, pszichostimuláló és antioxidáns hatású. Szájon át, étkezéstől függetlenül, 0,05 g naponta háromszor, 4-8 hétig. Körülbelül hat hónap múlva lehetséges egy második tanfolyam. Lehetséges mellékhatások: allergia, enyhe hányinger, ingerlékenység, szorongás.

Topiramát

Görcsoldó gyógyszer antimigrén aktivitással. A kezelés a lehető legalacsonyabb dózissal kezdődik, fokozatosan növekszik, amíg el nem éri a kívánt hatást. A kezelés gyakoriságát és időtartamát egyedileg határozzák meg. Lehetséges mellékhatások: étvágytalanság, ingerlékenység, remegő ujjak, zavart alvás, koordináció és koncentráció.

Paracetamol

Fájdalomcsillapító és lázcsillapító. Vegyen be 1-2 tablettát orálisan naponta legfeljebb 4 alkalommal, lehetőleg legfeljebb három egymást követő napon. Mellékhatások: allergia, hányinger, hasi fájdalom, vérszegénység.

Gyógynövényes kezelés

Ha a betegnek számos idegrendszeri tünete jelentkezik a tobozmirigy-ciszta hátterében, akkor ilyen helyzetben nem szabad támaszkodni alternatív kezelési módszerekre. Az a tény, hogy hasonló tünetek, például memóriavesztés, bilaterális látásromlás, izomgyengeség az emberi életre veszélyes folyamatok következményei lehetnek. Ezért jobb orvoshoz fordulni és követni az ajánlásait.

A gyógynövények felhasználhatók a fejfájás, az émelygés megszüntetésére és az agyi keringés javítására.

 • Az Echinacea kivonat stimulálja az agy anyagcsere folyamatait, megakadályozza a szövődményeket. Az echinacea-t legalább négy hétig ajánlott szedni.
 • A friss bojtorjánlé pozitív hatással van a vérkeringésre, erősíti az agyi ereket és optimalizálja az idegvezetést. A nedv a levelekből marad fenn, előzőleg folyó vízben mosva. Éhgyomorra iszik, reggel és este, 1 evőkanál. L., a közérzet tartós javulásáig.
 • A gyógynövényes gyűjteményt növényi immortellából, kamilla színéből, cickafarkfűből, calamus rizómából, körömvirágból, orbáncfűből és mentából készítik. Minden összetevőt egyenlő mennyiségben vesznek fel. A keverék egy evőkanálját forró vízzel (400 ml) termoszba öntjük, másfél órán át tartjuk, majd leszűrjük. Vegyünk 100 ml-t naponta 4-szer, fél órával étkezés előtt.

Emlékeztetni kell arra, hogy az alternatív eszközökkel történő kezelés mindig hosszú távú: fontos, hogy azonnal ráhangolódjon a napi több hét vagy akár hónapos gyógynövénykészítményre.

Sebészet

Mivel a tobozmirigy cisztájának gyógyszeres kezelését csak tüneti célokra írják fel, a probléma megszabadulásának egyetlen radikális módja a műtéti út. Egy sebész segítségéhez fordulnak, ha a formáció tovább növekszik, a hydrocephalus jelei megjelennek, vagy szövődmények jelentkeznek vérzés, repedés, az agyi struktúrák összenyomódása formájában. Az idegsebész a helyzettől függően dönti el, hogy melyik műtéti módszert választja.[17]

Ha a beteget tudatzavarral (kóma vagy stupor státusz) veszik fel, akkor sürgősen külsõ kamrai elvezetésre küldik. Ez az eljárás segít az agyi struktúrák összenyomódásának enyhítésében és a koponyaűri nyomás normalizálásában. A megrepedt ciszta vagy vérzés a műtéti beavatkozás közvetlen jelzésévé válik. A beteg agyi trepanáción és a neoplazma kivágásán megy keresztül.[18]

Ha nincsenek komplikációk, nincs eszméletvesztés, akkor a műveletet tervszerűen, endoszkópos hozzáféréssel írják elő. Az ilyen beavatkozás fő "előnye" a gyors gyógyulási szakasz és a viszonylag alacsony trauma. Az endoszkópos megközelítés során a sebész egy őrlő lyukat készít az agycsontban, amelyen keresztül folyadékot szívnak ki az üregből. Az üregben a folyadék szekréciójának további felhalmozódásának megakadályozása érdekében több lyukat készítenek a cerebrospinalis térrel való összeköttetéshez, vagy cisztoperitonealis bypass eljárást hajtanak végre (egy speciális sönt telepítésével).[19]

A posztoperatív szakasz a rehabilitációs kezelésben, a testgyakorlat, a kézi és a reflexológia kijelölésében áll. A betegnek olyan gyógyszereket írnak fel, amelyek javítják az agy vérkeringését, valamint dekongesztánsokat és felszívódó gyógyszereket.

A toboz ciszta eltávolítása

Ma a legújabb technológiák alkalmazása lehetővé teszi az agyi ciszták eltávolítását olyan endoszkópos módszerekkel, amelyek nem igénylik a koponya kinyitását. A minimálisan invazív beavatkozások nem járnak az agy integritásának megsértésével, teljesen kizárják a fertőzést, csökkentik a szövődmények kockázatát és megkönnyítik a gyógyulási időszakot. Nem tervezett beavatkozások végezhetők kómában vagy kábulatban lévő betegeknél. Lehetséges az intrakraniális nyomás azonnali csökkentése és az agyi struktúrák összenyomódásának kiküszöbölése. 

A következő működési technikák alkalmazhatók:

 • Az agy bypass műtétjét a cisztás képződés miatt károsodott cerebrospinalis folyadék keringésének helyreállítására végzik. Az idegsebész önfelszívódó anyagból készült vízelvezető csövet használ a folyadék lefolyásához.
 • Az endoszkópos műtét lehetővé teszi a ciszta eltávolítását kis szúrásokkal vagy transznazálisan (az orron keresztül). Mikrosebészeti műszerekkel ellátott endoszkóp és optikai érzékelő használata elősegíti a mélyen elhelyezkedő területek behatolását a szükséges manipulációk elvégzéséhez.
 • A ciszta elvezetése segít biztosítani a folyadék felszabadulását, ha a műtét bármilyen okból ellenjavallt a beteg számára.
 • Radikális ciszta reszekció craniotomiával.

Az optimális műtéti módszert a kezelőorvos választja ki. A rádiósebészeti beavatkozásokat, például a gammakést, a kiberkést vagy a sugárterápiát, általában nem hajtják végre. Ilyen módszerek csak a tobozzónában lévő cisztaszerű tumor eltávolítására használhatók.[20]

Ma egyértelmű tendencia van az elvégzett műveletek javítására: erre nemcsak a kezelés hatékonysága, hanem a műtéti trauma mértékének csökkentése érdekében is szükség van. Az endoszkópos műtét teljes mértékben alkalmas erre a célra.[21]

A klinikai létesítmények jelenleg a következő technológiákat alkalmazzák tobozcisztában szenvedő betegeknél:

 • A transznazális (orron keresztüli) endoszkópos idegsebészeti beavatkozást speciális műtéti körülmények között gyakorolják, változó megvilágítási spektrummal, további monitorokkal az egyes sebészek számára. A beavatkozást az orrjáratokon keresztül hajtják végre egy speciális neuronavigációs rendszer segítségével, amely lehetővé teszi a műszer helyének teljes ellenőrzését az operációs mező területén, valamint a létfontosságú anatómiai struktúrák (artériás törzsek, látóidegek) helyzetét. Stb.). Mindez segít a műtét további kedvezőtlen posztoperatív következményei nélkül. Egy ilyen beavatkozás biztonságos a beteg számára, és jelentősen lerövidíti a fekvőbeteg-kezelés időtartamát a többi műtéti technikához képest.
 • A kamrai endoszkópiát az agy kamrai területén végzik, speciális csúcstechnika segítségével. A műtét során az idegsebésznek lehetősége van a belső agyi üregek minőségi vizsgálatára, a ciszta felülvizsgálatára és radikális eltávolítására. A kamrai endoszkópiát veleszületett és szerzett cisztás neoplazmákra, a harmadik kamra, az agyi vízvezeték és a negyedik kamra szintjén elzáródással járó hydrocephalusra írják fel.
 • A transzkranialis endoszkópia magában foglalja a neuroendoszkóp alkalmazását. A beavatkozást mini-hozzáféréssel hajtják végre, kozmetikai bőrmetszés formájában, legfeljebb 20-25 mm-es trepanációs ablakkal. Ez a technológia jelentősen csökkentheti az agysérülést a fájdalmas terület optimális megjelenítésével, valamint minimális vérveszteséggel végezheti a beavatkozást. Egy további "plusz" kiváló kozmetikai eredmény.

Megelőzés

A tobozmirigy-ciszták megszerzett formái leggyakrabban gyulladásos folyamatok, traumák, vaszkuláris és fertőző patológiák következményei. Ezért világossá válik, hogy csak mindenféle betegség és traumás sérülés helyes és időben történő kezelése lehet az optimális megelőzés a cisztás képződmények kialakulásában az agyban. A gyulladásos, fertőző és érrendszeri patológiák kezelése során nem szabad megfeledkezni a reszorpcióról és a neuroprotektív terápiáról.

A veleszületett ciszták kialakulásának megakadályozása érdekében szükséges:

 • a terhesség helyes kezelése;
 • a munkaerő megfelelő irányítása;
 • a magzati hipoxia megelőzése;
 • a placenta elégtelenség kialakulásának megelőzése;
 • magyarázat a kismamákkal, terhes nőkkel az egészséges életmód fenntartásának szükségességével kapcsolatban;
 • az intrauterin fertőzés megelőzése;
 • a terhes nő megtiltása bizonyos gyógyszerek szedésétől;
 • speciális kontroll negatív Rh faktorral a kismamában.

Előrejelzés

A tobozmirigy-ciszták eseteinek túlnyomó többsége kedvező prognózissal rendelkezik: kiderült, hogy a betegek 70-80% -ában az ilyen daganatok nem nőnek, vagy akár csökkennek az életük során.

A szakértők megjegyzik, hogy a tobozmirigy ciszta jelenlétével járó tünetek hiányában nem szabad terápiás és műtéti intézkedéseket tenni. Időről időre - körülbelül háromévente egyszer - végezhet kontroll diagnosztikát számítógépes tomográfia vagy mágneses rezonancia képalkotás formájában. Erre azonban nem mindig van szükség: az oktatás növekedésének hiányában elegendő a betegeket csak a klinikai spektrumban megfigyelni. [22]

Mágneses rezonancia képalkotásra van szükség, ha a ciszta átmérője meghaladja a 10-12 mm-t: ilyen helyzetben a patológiát cisztás pineocytomával kell diagnosztizálni.

Fogyatékosság

Önmagában a tobozmirigy-ciszta nem lehet az alapja a fogyatékossággal élő beteg beállításának. Annak érdekében, hogy egy személyt fogyatékosságként ismerhessenek el, és megfelelő fogyatékossági csoportot rendelhessen hozzá, tartósan (vagyis olyanokkal kell rendelkeznie, amelyek nem alkalmazzák sem konzervatív, sem műtéti kezelést) és nyilvánvalóan megsértik a test működését.

Általános szabály, hogy a kisebb rendellenességek migrén formájában, a látáskárosodás nem válnak alapul a fogyatékossággal élő csoport kijelöléséhez.

A pácienst fogyatékkal élőnek ismerik el, ha tobozciszta következtében a következő tartós tünetek jelentkeznek:

 • epilepsziás rohamok;
 • mozgászavarok para-, hemi- és tetraparesis formájában;
 • a kismedencei szervek súlyos rendellenességei (például vizelet- és / vagy széklet inkontinencia);
 • a vestibularis készülék súlyos rendellenességei;
 • progresszív mentális rendellenességek;
 • a hallási funkció kétoldalú romlása (elvesztése), a látás kétoldalúan kifejezett romlása (elvesztése).

A fogyatékosság jeleinek (a fogyatékosság beiktatására utaló jelek) jelenlétének vagy hiányának felmérését egy páciensnél csak a szükséges kezelési kurzus végén, és legkorábban 4 hónappal a kezelés megkezdése után (vagy nem korábban) végezzük. Mint 4 hónappal a műtét után).

Toboz ciszta és a hadsereg

A toboz ciszta az esetek elsöprő többségében nem okoz aggodalmat: görcsrohamok, fájdalom, hallási és látási zavarok rendkívül ritkák. A ciszta nem rák. Ezért az állomány katonai szolgálatra való alkalmasságának megállapítása érdekében az orvosoknak fel kell mérniük a test funkcionális képességét, a rendellenességek súlyosságát (ha vannak ilyenek). Például gondosan megvizsgálják az összes lehetséges érzelmi, mentális, neurológiai és egyéb klinikai rendellenességet.

Ha egy MRI-vizsgálat során toboz-cisztát találtak egy páciensnél, ugyanakkor ez klinikailag nem nyilvánul meg (nem zavarja), akkor ennek a patológiának a katonai szolgálatra alkalmasnak tekintik a sorkatonát - csak bizonyos korlátozásokkal a csapatok típusát illetően. Ha a neoplazma mérsékelt vagy súlyos idegrendszeri rendellenességeket mutat, akkor a fiatalnak joga van számítani arra, hogy mentesül a huzat alól. Megfelelő kategóriát jelölnek ki, ha bebizonyosodik az idegrendszer károsodása.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.