^

Egészség

Aspartát aminotranszferáz (AST) a vérben

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Az aszpartát aminotranszferáz (AST) a vérben - ez a kimondhatatlan kifejezés egy olyan speciális sejtenzimre utal, amely aktívan részt vesz szinte az összes aminosav normális cseréjében és kölcsönhatásában. Az AST nagy mennyiségben található a szívszövetekben, valamint a májban, az idegszövetben és a vesékben. Ez az oka annak, hogy szinte minden, ezekhez a szervekhez kapcsolódó betegség az aszpartát aminotranszferáz szintjének meghatározását javasolja a vérben. A vérben lévő aszpartát-aminotranszferáz (AST) szintén az egyik olyan transzamináz-típus, amely az aszparaginsavat molekulán keresztül hordozza. Elmondható, hogy az ismert B6-vitamin az AST koenzim analógja.

Az AST aktivitás referencia értékei (normái) a vérszérumban 10-30 IU / l.

Általában meglehetősen alacsony az enzim szintje, de ha a szövet sérült, az aszpartát aminotranszferáz (AST) a vérben fokozatosan emelkedik, és felszabadul a sérült sejtekből. A súlyosan károsodott szövetek mennyisége növeli az AST szintjét a vérben. Ha myocardialis infarktust diagnosztizálnak, az aszpartát-aminotranszferáz 6-10 órán belül felhalmozódik a véráramban.

Az aszpartát aminotranszferáz (AST) a vérben ötször meghaladhatja a norma határértékét, és akár egy hétig is tarthatja ezeket a mutatókat. A transzamináz magas aktivitása egyértelmű mutatója a páciens rendkívül súlyos állapotának, amelynél kedvezőtlen kimenetel lehetséges. Ha az AST fokozatosan növekszik, de makacsul, akkor azt jelzi, hogy az infarktus zónája kibővül. Továbbá az AST aktivitását a máj necrotikus jelenségei okozhatják.

trusted-source[1], [2], [3]

Miért van az aszpartát aminotranszferáz a vérben?

Ez az elemzés fontos és szükséges a lehetséges betegségek és patológiák tisztázásához, például: 

  • Minden típusú hepatitis és nekrotikus májbetegség; 
  • A parenchymalis szövet fibroszkóposodása - cirrhosis (alkoholizmus); 
  • A májban fellépő túlérzékenység, metasztázisok; 
  • Sürgős szívbetegségek - szívinfarktus; 
  • Autoimmun, beleértve az örökletes betegségeket is - Duchenne-Becker médodrophia; 
  • A nyirokrendszer vírusos elváltozásai, beleértve a mononukleózist; 
  • Cholestaticus szindróma.

Hogyan készítsünk el a tesztet, mikor ellenőrizzük az AST-t a vérben?

A gyógyszerek bevitele, néha gyógynövényes kivágás is torzíthatja a vizsgálat eredményeit. Ezért, mielőtt ellenőrizni fogja az AST szintjét és aktivitását, akkor meg kell szüntetnie a gyógyszer szedését, és ha ez valamilyen oknál fogva lehetetlen, tájékoztassa az orvost a gyógyszerről, annak dózisáról és a befogadási időpontról. Még egyszerû és ártalmatlan elsõ pillantásra, a valerian kivonat vagy vitaminok, például az A-vitamin, átsiklhatják a kutatás pontosságát és tájékoztató jellegét. Ezenkívül figyelembe kell venni az adott gyógyszerekkel szembeni allergiás reakciókat, a nők torzíthatják az AST laboratóriumi vizsgálatának eredményét.

Hogyan történik az elemzés, hogyan határozható meg az aszpartát aminotranszferáz (AST) a vérben? Az elemzéshez használt anyag csak vénás vér. A tüskék nyomásának, a tűszúrás helyén kissé bizsergő tüskével, fájdalmas érzéssel nincsenek - ez egy hétköznapi elemzés, amelynek eredményei 6-12 óra után ismertek.

Aspartát aminotranszferáz a vérben - melyek a normák?

Átlagos statisztikai szabványok:

  • Nők - 10-től 36 egység / l-ig;
  • Men - 14 - 20 egység / liter.

Túl emelkedett AST vagy a máj patológiája, esetleg vírusos természetű, vagy az alkohol beviteléből adódó akut mérgezésre adott májreakció, esetleg kábítószer. Továbbá a transzamináz AST nagy értéke kiterjedt vagy többszörös daganatokról is beszélhet.

A norma enyhe feleslegének krónikus függése az alkoholról, esetleg cirrózisról. Szintén egy kis aszpartát aminotranszferáz lehet a túladagolás - vitaminná szívizomzat, mononukleózis, a betegség a tüdő vagy a vese - és még sorolhatnánk. A legfontosabb dolog, hogy emlékezzen: aszpartát-aminotranszferáz (AST) szintje - fontos mutatója az állam az emberi szervek szövetek és elemzések dekódolás - a munka egy orvos.

trusted-source[4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Az AST növekedésének okai a vérben

Az AST aktivitásának növekedését a vérben számos betegségnél figyelik meg, különösen az enzimben gazdag szervek és szövetek vereségében. Az AST aktivitásának legdrámaibb változásai akkor fordulnak elő, ha a szívizom érintett. A myocardialis infarktusban szenvedő betegek 93-98% -ánál fokozódott az enzimaktivitás.

Amikor szívinfarktus AST emelkedett szérum 6-8 óra után, a maximális aktivitás eléri a 24-36 órát, és csökken a normális szintre napra 5-6. A myocardialis infarktus zónájának kitágulása a megnövekedett aktivitás második ciklusának megjelenését eredményezi. Az ACT aktivitás növekedésének mértéke tükrözi a kóros folyamatban részt vevő szívizom tömegét. Néha az AST aktivitása még a miokardiális infarktus EKG-megjelenése előtt is megnő, és a betegség 3-4. Napját követő szintjének csökkenése prognosztikusan kedvezőtlen. Myocardialis infarktus esetén az AST aktivitása a vérben 2-20-szoros növekedést mutat.

Az anginával az ACT-aktivitás általában a normál tartományon belül marad. Azonban, egyes szerzők esetén növekedhet AST súlyos koszorúér-betegség, az első 24 óra után a támadás és a normalizáció a 2., legalább a harmadik napon a támadás után, valamint a hosszan tartó rohamok paroxizmális tachycardia.

Az AST emelkedik az akut májgyulladásban és a hepatocyták egyéb súlyos elváltozásaiban is. Mechanikus sárgaság esetén mérsékelt emelkedés figyelhető meg máj- és cirrhosisos metasztázisban szenvedő betegeknél. A de Ritis koefficiens, azaz az AST / ALT arány normálisan 1,33, májbetegség alatt ez az érték és szívbetegség - magasabb.

Számos mutató szorzók szorzatával az AST felső referencia határértékével.

A klinikai gyakorlatban az AST és ALT aktivitásának egyidejű meghatározása a vérben széles körben alkalmazható ; sokkal több klinikai információt hordoz a sérülés lokalizációjáról és mélységéről, a kóros folyamat tevékenységéről; lehetővé teszi a betegség kimenetelének előrejelzését.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.