^

Egészség

Antihisztaminok

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 10.08.2022
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Az antihisztaminok blokkolják a H1-hisztamin-receptorokat (ideértve a bronchiális), ezáltal csökkentve hörgőszűkület kapilláris permeabilitást és ödémaképződést a hörgők, gátolják a túlzott hörgő hisztamin-reakció. Nem oldja meg a problémát az asztma, de bizonyos esetekben, különösen a jelenlétében egy többértékű allergia, lehet használni atópiás asztma.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Jelzések Antihisztaminok

Az antihisztaminokat általában a hörgő asztma és más allergiák (urticaria, vasomotoros rhinitis stb.) Kombinációjában alkalmazzák. Súlyos bronchiális asztmában és támadás során az antihisztaminok alkalmazása hatástalan és nem megfelelő (a váladék megvastagodását okozzák).

trusted-source[11], [12], [13], [14]

Adagolás és beadás

2 generáció antihisztamin felhasználásra kerül.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19], [20]

Az első generációs antihisztaminok

Az első generációs antihisztaminok a klasszikus antihisztaminok.

 • Dimedrol - 0,03-0,05 g orálisan 2-3 alkalommal, naponta 10-15 napig, vagy 1 ml-es 1% -os oldatként 1 ml-t naponta 1-2 alkalommal. Gyakran okoz álmosságot.
 • A Fenkarol-ot 0,025 g-os tablettákban szabadul fel, naponta 3-4 alkalommal 3-4 tablettát kell venni az étkezés után 10-20 napig. Ellentétben hatóanyag difenhidramin nem csak blokkolja gisgaminovye H1-receptorokat, hanem csökkenti a hisztamin a szövetekben (mivel aktiválja diaminooksidazu - bontó enzim, a hisztamin). Nincs kifejezett nyugtató hatása, nem okoz álmosságot.
 • Pipolphene (diprazin) - 0,025 g-os tablettákban szabadul fel, orálisan 1 tablettát adjon naponta 2-3 alkalommal étkezés után vagy intramuszkulárisan 1-2 ml 2,5% -os oldatot. A gyógyszernek meglehetősen megnyugtató nyugtató hatása van.
 • A diazolinum tabletták 0,05 és 0,1 g-os mennyiségben kerülnek forgalomba, napi 3 alkalommal szájon át 1 tablettát adnak, általában nem nyugtató és hipnotikus hatást fejtenek ki.
 • A Dimebon - 0,01 g tabletta formájában készült, naponta háromszor 1 tabletta szájon át (függetlenül az ételtől). Lehet nyugtató hatása. A kontraogistaminnym fellépés mellett részleges antiserotonin-hatás is fellép.
 • A Suprastinumot 0,025 g-os tablettákban és 1 ml 2% -os oldat ampullájában állítják elő. Az étkezés során 0,025 g napi 3 alkalommal adagolva, intramuszkulárisan 1-2 ml 2% -os oldatot adhat. A gyógyszernek antihisztamin és perifériás antikolinerg hatása van.
 • Tavegil - 1 mg tabletta formájában, 2 ml 0,1% -os oldatból álló ampulla. Közel a dimedrol, de aktívabb és hosszabb ideig tart (8-12 órával az egyszeri adag után). Reggel és este 1 mg-ra van írva, a napi adag 3-4 tablettára emelhető. Enyhe nyugtató hatású.

Az antihisztaminok I generációjának hátrányai:

 • nyugtató és hipnotikus hatást fejtenek ki a vér-agy gáton keresztül történő jó penetráció és a központi hisztamin receptorok blokádja miatt;
 • sérti a figyelem koncentrációját és ataxia kialakulását (ellenjavallt a betegek, a gépjárművezetők, az üzemeltetők, a diszpécserek stb.);
 • mutatják a holinoliticheskoe-t, amelyet szájban szájban fejtenek ki, tachycardiát, a vizelet késleltetettségét, zárolását, a szállás bántalmazását;
 • növeli a sputum viszkozitását bronchiális asztmában szenvedő betegeknél, ami súlyosbítja a bronchiális elzáródást;
 • vérnyomáscsökkentő hatást fejtenek ki;
 • a hosszabb használatú habituáció kialakulását okozza, amelyhez kéthetente ajánlatos megváltoztatni a gyógyszereket.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25], [26]

A második generációs antihisztaminok

A második generációs antihisztaminok a következő előnyökkel járnak az első generációs készítményhez képest:

 • nincs nyugtató és hipnotikus hatása, mivel lipofób és rosszul hatol be a vér-agy gáton;
 • szelektíven blokkolják a H1-hisztamin receptorokat, nem rendelkeznek kolinolitikus és adrenolítikus aktivitással;
 • gyorsan mutatnak terápiás hatást (30-60 perc elteltével), mivel a gasztrointesztinális traktusból való jó felszívódás következik be;
 • H1-hisztamin receptorokkal erős kötéseket alkotnak, és lassan kiürülnek a testből, így hosszú távú hatásuk van, és napi 1-2 alkalommal alkalmazhatók (kivéve az akrivasztint);
 • ne okozzon függőséget még hosszú ideig tartó használat esetén;
 • csökkenti a hízósejtek és a bazofilov mediátorok felszabadulását a H1-hisztamin receptorok blokkolásával együtt és bizonyos mértékig gyulladáscsökkentő hatással is járhat.
 1. A terfenadin (terfen, triludán, teldan) 0,06 g 2-szer vagy 0,12 g naponta egyszer alkalmazzuk.
 2. Astemizol (gismanal) - naponta egyszer 10 mg-ot ír elő.
 3. A terfenadin és az asztemizol szívritmuszavarokat okozhat, ezért nem alkalmazhatók a szív- és érrendszeri betegségek egyidejű kezelésére.
 4. A loratidint (klaritint) naponta egyszer 0,01 g (1 tabletta) írja elő.
 5. Acryvastin (semprex) - kapszulákban, 1 kapszula 2-3 alkalommal naponta használják.
 6. Cetirizin (zirtek) - 10 mg naponta egyszer (vacsora alatt).

trusted-source[27], [28], [29], [30], [31]

Figyelem!

Az információk észlelésének egyszerűsítése érdekében a gyógyszer "Antihisztaminok" gyógyszerre vonatkozó utasítását a gyógyszer orvosi használatára vonatkozó hivatalos utasítások alapján külön formában lefordítják és bemutatják. Használat előtt olvassa el a gyógyszerhez közvetlenül hozzárendelt megjegyzést.

A tájékoztatás tájékoztató jellegű, és nem vezet az öngyógyításhoz. Ennek a gyógyszernek a szükségességét, a kezelés rendjét, módszereit és a gyógyszer adagját kizárólag a kezelőorvos határozza meg. Az öngyógyítás veszélyes az egészségére.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.