^

A prolaktin okozza a túlsúlyt

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Ez a hormon egy kis területet hoz létre az agyban - az agyalapi mirigy. Ez a prolaktin lehet az oka annak, hogy egy nő extra fontot nyer. A legtöbb prolaktin akkor keletkezik, amikor az anya táplálja a babát a mellével, mert a prolaktin szabályozza a tejszintet az emlőmirigyekben. Ezután az ápolási anya aktívan felléphet.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Mit kell tudni a prolaktinról?

Tudja, hogy ha egy nő nem terhes, a prolaktin szintje a testében nem haladja meg a 20 ng / ml-t. Ugyanaz a prolaktin mennyisége az ember normája. De ha egy nő teherbe esik, a prolaktin szintje folyamatosan növekszik.

A terhesség utolsó hónapjaiban elérheti a 300 ng / ml-t. Ha a test prolaktinja 20 ng / ml-nél nagyobb lesz, a havi nem lehet szabályos, vagy a prolaktin markerek növekedése megszűnik.

Mi fenyegeti a prolaktin fokozott termelését?

Ezt az állapotot a mellbimbók tejének kiürítése, fejfájás, ingerlékenység, rossz hangulat kísérheti.

Miután a hormonális vizsgálatok prolaktin szintet, akkor képes lesz azonosítani, majd ha terhes, és hogy kell-e akkor írják hormonterápia.

Amikor az anya szülést és a szoptatást elkezdi, a prolaktin szintje csökken a terhesség utolsó trimeszterétől, és könnyebb szabályozni a testsúlyát.

A prolaktin okozhatja a túlsúlyt is azért, mert képes elnyomni az ösztradiol női hormont, amely szabályozza az anyagcsere aktivitását a szervezetben.

A csontszövet állapota megszakadhat (a csontok törékenyekké válhatnak), a bőr elveszítheti rugalmasságát és megingathat, és a haj elkezdhet esni. Mindez a magas prolaktinszint jele.

Prolaktin és korral kapcsolatos változások

A prolaktin egyre inkább a testben van, amikor egy nő elkezd megválni. A metabolizmus lelassul, mivel a prolaktin fokozódik, ami befolyásolja a zsír felhordását, a test súlyát nehezebb szabályozni, még akkor is, ha a diétákkal harcolsz.

A megnövekedett prolaktinszintek okai lehetnek:

  • Menopauza és menopauza
  • Az életkor megváltozik 40 év után
  • hangsúlyozza
  • Fokozott fizikai aktivitás
  • Undulált tartózkodás az edzőteremben
  • A kábítószerek, különösen a pszichotróp gyógyszerek szabályozatlan használata
  • A mellbimbók állandó ingerlése a nőknél

A prolaktin magas szintjének következményei

Ha az agyalapi mirigy túl sok hormont termel, az ember látása, memóriája és általános egészségi állapota jelentősen romlik. Ennek oka az agyalapi mirigy oktatás, amely fizikailag nyomást gyakorolhat a látóidegre, és ezáltal rontja a szem munkáját.

Ha ezeket a tüneteket észleli, konzultáljon egy endokrinológussal a prolaktin elemzésére. A héten 07.00 és 08.00 között végzett véralvíz részletes információkat ad a vér hormonszintjéről. Ezután az endokrinológus képes lesz arra, hogy a legjobb kezelést írja elő.

Ebben az esetben módosíthatja a prolaktin termelését a testben, akkor sokkal könnyebb lesz a test súlyának és egészségének szabályozására.

Legyen egészséges és időben kapcsolatba a szakmai orvosokkal!

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.