^

Mi a leptin és hogyan befolyásolja a súlyt?

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A leptin egy hormon, amely szabályozza a szintet, megvédhetjük magunkat egy extra fonttól. Ehhez csak orvosi-enokrinológushoz kell fordulnia hormonális tesztekhez. További információk a leptinről.

Leptin és súlyunk

Leptin - egy fehérje, amelyet a tudósok a közelmúltban fedeztek fel. Ez a szó - a leptin - a görögről "finom". Ez azt jelenti, hogy a leptinnek köszönhetően vékony és karcsú lehet. Vagy épp ellenkezőleg, kövér és ügyetlen lehet.

Tudományos tanulmányok azt mutatják, hogy a leptin zsírsejtekkel előállítható. Ez befolyásolhatja, hogy a szervezetben lévő zsírok hogyan oszlanak meg és mennyit termelnek. A vérben keringő leptin segít fenntartani az optimális glükózszintet a szervezetben, így életfontosságú energiát kapunk.

A menopauza idejében és az életkorral kevesebb leptint termelnek, így drámai mértékben növelhetjük a súlyt. De a feleslegben lévő leptin a szervezetben is kockázatos. E hormon túlterheltségével az étvágy nagymértékben csökken, ami azt jelenti, hogy a zsírok szinte nem kerülnek elhalasztásra. Úgy tűnik, hogy ez jó. De nem.

Anélkül, hogy elég zsírok lennének a testben, egy nő nem teherbe eshet. Ezen túlmenően az étvágytalanság az étvágytalanságot (megnövekedett soványság), a fejfájást és az idegrendszeri zavarokat veszélyezteti.

Lehet, hogy egy másik extrém - a leptin szintje megnövekedett, egy személy nagyon, nagyon nagy súlyt kap, és egyre nehezebb lesz csökkenteni.

Ezért mindennek szüksége van egy arany középre, beleértve a leptin mennyiségét is.

Mi a másik a leptin képes?

Ez a hormon elősegíti a hormon neuropeptid termelését a hipotalamuszban. A neuropeptid hozzájárul az erősebb étvágyhoz, ami természetesen egy extra kilóval fejeződik be.

Mivel a leptin meglehetősen erős hormon, képes a tesztoszteron, a progeszteron és az ösztrogén szintjeinek növelésére a vérben. Ennek megfelelően ezek a hormonok kölcsönösen befolyásolják a leptin egyensúlyát. A tudományos vizsgálatok azt mutatják, hogy a leptin szintje nőtt:

  • Menstruációval.
  • Terhesség alatt.
  • Az elhízással.
  • Mesterséges megtermékenyítés után.
  • Policisztás petefészkekkel.

Aztán egy nő elkezdhet nőni. És ez a teljesség más módon is megnyilvánulhat. Például menopauza esetén a nő alakja hasonlít egy almára, mivel az alsó rész teljesebb lesz: lábak, csípő, fenék, hasa.

Ha egy nő immunizálja a leptin hatását, vagy ha alacsony a szintje, a zsírlerakódások többet jelennek meg a hasban. Oldalfekvésként kialakulhat a cukorbetegség. Ha egy nő a menopauza idején immunitást kapott a leptinre, akkor egy másik hormon, az ösztrogén befecskendezhető a vérbe. Ezután a leptinre való hajlam visszaállítható.

Ha az egészségtelen zsírok tüneteit tapasztalja, vegye fel a kapcsolatot az endokrinológussal a vér leptinszintjének hormonális vizsgálatához.

Mi a jó a leptin esetében?

Ez a hormon nem annyira rossz, mint gondolná. A testben a leptin normális termelése harmóniát biztosít számunkra a zsírlerakódások csökkentésével. Ezért fontos egyensúlyban tartani a testben.

Súlyos testsúlycsökkenés és orvos felügyelete alatt. Légy egészséges.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.