^

Miért vannak 30 évesnél idősebb nők?

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Gyakran hozzászoktunk ahhoz, hogy rossz ételt hibáztassunk. De mi a teendő 30 év után, akik egészséges életmódot vezetnek, gondosan számítsák ki a kalóriák számát, menjenek be a sportágba, és mégis jobbak? Tekintsünk más okokat is

A stressz okozza a túlsúlyt

Tudományos vizsgálatok igazolják, hogy a nők egyre több pénzt nyernek a stresszből. Miért és mit tehetsz vele? A stressz, ahogy azt a hormonális analízis mutatja, hormonális egyensúlyhiányt vált ki, amely a betegségek teljes felsorolását eredményezi.

A nőknél ezek a negatív változások sokkal gyorsabbak, mint a férfiaknál. Különösen azokon a nőkön, akik átlépik a 35-40 éves vonalat. A férfiak esetében az életkor nem befolyásolja annyira: a testük hormonális változása sokkal lassabban provokálja a túlsúlyt - ez évekbe telik.

Mi okozza a nők túlsúlyát?

 • Fokozott termelés a kortizol - a stressz hormon
 • A hormonális egyensúlyhiány által okozott étvágytalanságok
 • Gyógyszerek visszaélése
 • Gén-hajlam
 • Metabolikus gátlás
 • Vitaminok elégtelensége a szervezetben
 • A kalóriák hiánya a táplálkozásban
 • Stresszes helyzetek, amelyek folyamatosan megismétlődnek

Hét leggyakoribb stresszes helyzet

Bemutatjuk azokat a helyzeteket, amelyekben a stressz alatt álló nők túlsúlyba kerülnek.

Az 1. Helyzet

Van egy szokás a stresszt fogyasztani. Így megsértjük saját étrendünket, ami elhízást okoz. És hogyan ne nyerj extra fontot, ha éjszaka elindulunk a hűtőszekrénybe?

Amikor sokat esznek és szabálytalanul, a szervezet stressz hormon kortizolt és inzulin anyagot termel, ami tovább súlyosbítja a zsírlerakódást.

A helyzet száma 2

Amikor megtapasztaljuk, nagy ételt eszünk. Ez a burgonya, kenyér, tészta, tészta, édes cukrászda. Természetesen a stressz időszakában nem ellenőrzik az élelmiszer mennyiségét, és feleslege lerakódott zsírlerakódás formájában.

A 3. Helyzet

Alacsony szénhidráttartalmú és alacsony kalóriatartalmú étrend. Egy ilyen menüt kínzó nő kevésbé hasznos anyagokat kap zsírok, szénhidrátok, vitaminok és fehérjék formájában. Aztán a test kezd elhinni, hogy éhínség van, és hasznos anyagokat tárol a zsírlerakódások formájában.

Ráadásul ebben a helyzetben a nemi hormonokat termelő petefészkek és a hormonokat termelő pajzsmirigyek sokkal rosszabbul kezdenek dolgozni. A hormonális egyenlőtlenség elhízáshoz vezet.

A 4. Helyzet

Amikor nyugtatókat vagy hormonokat szedünk orvos tanácsának nélkül, súlyosbíthatják a stressz állapotát, és a szervezetben felesleges zsírt eredményezhetnek. Különösen a DHEA-hormonok (tonusra), vagy az álmatlanság tüneteinek enyhítésére használt melatonin anyag rossz szerepet játszhatnak.

Mindkét gyógyszernek van az a tulajdonsága, hogy növelje az éhség érzését, és túlzott súlyhoz vezet.

5. Szituáció

Soy and soy additives, ajánlott fogyás. Valójában ezek a termékek rendszeresen használhatják az elhízást, az irreguláris ciklust, a gyermek elszaporodását és elviselését.

Ugyanez a hatás lehet, és gyógynövény infúziók, amelyek reklámozzák a testsúlycsökkenést. Az izoflavon anyagok a szójában és bizonyos növényi kiegészítők gátolják a pajzsmirigyhormonok és petefészkek (ösztrogének) termelését, ezáltal elhízást idéznek elő.

A 6. Helyzet

A hipodinámia vagy a mozgás hiánya elhízást okozhat. Emellett a fizikai aktivitás hiánya súlyosbítja a stressz hatását, és ezáltal növeli a szervezet kortizolszintjét - egy stressz hormont. Ennek a hormonnak az a tulajdonsága, hogy gátolja az egyéb hormonok termelését, és elhízást vált ki.

7. Sz

Az általunk használt relaxációs anyagok blokkolják a nemi hormonok - tesztoszteron, ösztradiol és pajzsmirigyhormonok - T3 és T4 munkáját. Tehát nem engedik meg ezeknek a hormonoknak az elvégzését, hogy javítsák az anyagcserét. Amikor az anyagcsere lelassul, elmosódunk.

Hogyan befolyásolja a stressz az agy működését?

Mi a stresszes? Ezek a körülmények okozzák, hogy egy nő reagál rájuk és alkalmazkodik hozzájuk. Mi lehet stresszes?

Ez vagy külső körülmények (vagy naham a boltban), vagy belső (nem vagy elégedetlen a megjelenésével). Az agy érzékeli ezt az információt, és parancsokat ad a testnek: milyen és mennyi van, mennyi zsír felhalmozódik, lassítja vagy felgyorsítja az anyagcserét.

A túlélés érdekében a stresszt nagyon fontosnak tartják. Bármi is legyen a stressz pozitív (a lánya az intézetből vörös diplomával diplomázott) vagy negatív (munkából kirúgták), az agyi reakciók láncolata ugyanaz.

Az agy parancsai speciális láncokon haladnak keresztül - neurológiai távadók. Ezek a receptek, amelyek segítik a súlyt. Befolyásolják a sebesség, amellyel az étel áthalad a gyomor-bél traktus, mely termékek akarunk ezen a ponton, mi kellemetlen, még nézni, hogy milyen gyorsan, hogy az élelmiszer alakítjuk a test és elnyeli őket.

A szervezetünkben zajló anyagcsere-folyamatok gyorsasága attól függ, hogy jobban vagy mi a fogyás.

Ha a stressz sokáig tart

A stressz más - a test vagy a lélek számára. Az orvosok a pszichológiai, élettani és szellemi stresszeket osztják meg. De tudnia kell, hogy egyiküknél a homeosztázis - a test hormonális egyensúlya - megszakad.

Hogyan reagál a szervezet a "gyors" és a súlyos stresszre? A test nagyon aktív, vis maior módban kezd dolgozni, a stressz hormon adrenalin aktívan elosztva.

Hogyan reagál a szervezet a hosszantartó stresszre? A szervezetben a stressz hormon kortizolt termelnek intenzíven, ami gátolja az egyéb hormonok termelését és elhízást vált ki.

És a stressz egyik és másik hormonja, amely felhalmozódik a szervezetben, a zsíros lerakódások felhalmozódását idézi elő - a zsírok felosztása és eltávolítása helyett, mint a normális anyagcserében. A testzsír nagy része a derék és a has körül forog.

Hogyan enni a stressz alatt?

A stresszes helyzetekben vagy olyan helyzetekben, amikor a stressz sokáig tart, az agy azonnal reagál. Azonnal reagál a táplálékfelvétel szabályozására: sok vagy kevéssé kell enni, és pontosan mi az agy a testre.

Amikor stresszkombinációkban vagyunk, függetlenül attól, hogy azonnali vagy hosszan tartó, a szervezet sok hormon kortizolt termel (mi tudjuk). A kortizol képes befolyásolni a súlyt, fokozni a növekedést, és más hormonok segíteni, növelve az étvágyunkat és a szorongás mértékét, miért még ennél többet eszünk.

Kevés ember társítja a szorongást és a szorongást a vércukorszintjével. De így van. Ha a vércukorszint elvész, pszichológiailag betegek lehetünk. Emlékszik rá, hogy ha rossz hangulatban vagyunk, vonzzák az édeset? Így megpróbáljuk feltölteni a vércukorszintet, és ezáltal növelni a lelkünket.

Az akut stressz tünetei

 1. Brutális étvágy
 2. Erős vágy, hogy enni édes
 3. Szomjúság az alkoholra
 4. Fokozott szorongás, ingerlékenység
 5. Alvászavarok
 6. Megszakadások a szív munkájában
 7. Megnövekedett fáradtság, gyengeség, hangulatváltozások
 8. puffadtság
 9. Ételre vagy szagokra allergia
 10. A fertőzésekre és a megfázásokra hajlamos
 11. Gombás betegségek
 12. A vontatás csökkentése az ellenkező nemhez

Ha azonosította ezeket a tüneteket, forduljon endokrinológusához hormonális elemzés céljából

Hogyan működik a kortizol a szervezetben?

Kortizol - a hormon, amely a mellékveséket termeli. Ezt a hormont a stressz előtti körülmények között állítják elő.

Az anyag az anyagcserét szabályozza, lassítja vagy aktiválja. Így a test súlya nő vagy csökken. Természetesen gyakrabban az első.

A kortizolnak munkaideje van. Reggel 4-kor kezdődik. A kortizol legkorábban reggel 8 órakor kezdődik. Ez azért van így, hogy a testet egy működő hangulathoz igazítsa.

A nap folyamán a kortizol egyre kevésbé csökken, és esténként a szintje minimálisra csökken. Ez olyan, hogy a test nyugtató, aludni készül. Ez a normál mód. És amikor egy személy stresszét megszegi a rezsim, megsérti a kortizol fejlődését is.

Vagyis reggel kevesebbet lehet előállítani, és egy személy lassú és összetörtnek érzi magát, és éjszaka a kortizol többet termelhet, majd egy személyet zavart az álmatlanság.

Ezek a különbségek különösen a nők esetében 35 év felettiek. Ezért különösen a test hormonális egyensúlyát kell felügyelnie.

Agy és kortizol

A kortizolt két agyi centrum - az agyalapi mirigy és a hipotalamusz - monitorozásával állítják elő. A hypothalamus a vazopresszin hormont termeli, amely stimulálja az ACTH hipofízis hormon termelését. Ez a hormon stimulálja a hormon kortizol termelését a mellékvesék által. Itt van, hogy a lánc kiderül.

Ha a vérben lévő kortizol az agyba kerül, hypothalamus és agyalapi mirigyek jelei jelennek meg a kortizol termeléséről és mennyiségéről.

Ezután a többi hormon szintje a legalacsonyabb értékek közé eshet. A stressz során az összes ilyen hormon termelése nő, az ember életének ritmusa változik, ami azt jelenti, hogy ezeket a folyamatokat endokrinológussal kell igazítani.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Mi történik a szervezetben a kortizolszint növekedésével?

 • A nyomás emelkedik vagy alacsonyról magasra ugrik
 • A rossz koleszterinszint emelkedik
 • Növeli a szervezet glükóz- és inzulinszintjét
 • Inzulinellenes immunitás
 • A fertőzések sérülékenysége
 • Túl száraz bőr
 • A bőr fokozott sebezhetősége (gyorsan zúzódások és kopások keletkeznek rajta)
 • Izomgyengeség és izomfájdalom
 • Törött csontszövet
 • Megszakadások a szív munkájában
 • Az arc duzzanata

Ezeket a tüneteket Cushing-szindrómának nevezik.

Ez azt jelenti, hogy a testben a kortizol sokkal több, mint normális. A kortizol természetesen (azaz a szervezet által termelt) vagy gyógyszertári gyógyszerekből állítható elő az ízületi gyulladás, az asztma, az allergia elleni küzdelemben.

A kortizol emelkedett szintjei megnövelik a mellkas, a derék, a mellkasi és a hátsó (felső rész) megnövekedett zsírlerakódásának kockázatát.

Mi veszélyes a hosszú távú stresszre?

Ha a stresszes állapot sokáig tart - hónapokig vagy évekig - a mellékvesék szabályozzák és megszűnnek a szükséges hormonok előállítása. Nem reagálnak a stressz hormon kortizolra, és az orvosok diagnosztizálják a veseelégtelenséget, vagyis a veseelégtelenséget.

A veseelégtelenség tünetei

 1. Csökkentett kortizolszint
 2. A nátriumtermelés csökkenése
 3. Nagyon alacsony nátriumszint
 4. Nagyon magas a káliumszint

Ha a veseelégtelenség nem a stressz háttérén fordul elő, de más okok miatt ez a feltétel Adison-kórnak nevezik. Ezzel a betegséggel a személy súlyosan fogyhat, alacsony vérnyomást, fáradtságot, izomgyengeséget, izomfájdalmat, hajhullást.

Ezekkel a tünetekkel mindig meg kell vizsgálnia a szervezet hormonjait, hogy az orvos rendelhessen hormonpótló terápiát, és más kezelés módszereit is előírhassa.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.