^

Hogyan viszonyulnak a stressz és a hormonszintek a női testhez?

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A stressz, valamint a hormonális egyensúlytalanság nagyon kellemetlen dolgokat hozhat: növeli a súlyt, megváltoztatja a viselkedést, rontja a jólétet. Tudjon meg többet a hormonális egyensúlytalanságról és a stresszről.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Hogyan működik a kortizol hormon súlyos stressz alatt?

A petefészek-hormonok termelésének és stresszes körülményeinek megsértése olyan állapotot okozhat, amelyet egy nő még csak gyanakodni sem tud. Ha az ösztradiol hormon szintje csökken a testében (ez előfordul a csúcspont előtt vagy közben), stresszállapot fordul elő.

Amikor a stressz növeli a hormon kortizol szintjét a vérben, és más hormonok - a szerotonin, a dopamin, az acetilkolin és a noradrenalin - csökkentik hasznos hatásukat.

Hiányosságok a hormonok munkájában

A kortizol megnövekedett dózisai a szervezetben megszegik más hormonok arányát, és a súlyt nagyon nehéz ellenőrizni. Végül is ezek a hormonok felelősek a súly normalizálásáért, a zsírlerakódások oldalán és derékán, valamint mellkason és háton.

Az izmok munkája törött, az izomrostok elpusztulnak hormonális meghibásodások miatt, az alvás nyugtalan, egyenetlen, a memória rossz, és a libidó csökken.

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

A stressz miatt az élelmiszer rosszul emésztett

Ha stresszes állapotban vagyunk, az élelmiszer nagyon rosszul emésztett, és ez hozzájárul a zsírok lerakódásához a szervezetben. Miért történik ez?

A hormon kortizol, amely a felesleg alatt stressz alatt van, lelassítja az anyagcserét. Ráadásul, ha aggódunk, a sejtek nagyon gyengén oxigénnel vannak telítettek, tápanyagokat nem tartalmaznak, ami azt jelenti, hogy nem kapunk életerőt.

trusted-source[13], [14], [15]

A kis stressz fajták még tovább

Ha ebben a pillanatban nem figyelünk a testünk hormonális hátterére, az ösztrogén hormon termelését a kortizol elnyomja, ami azt jelenti, hogy a stressz még jobban súlyosbodik.

És a pajzsmirigy rosszul működik. Mindez együttesen elvarázsolt kört alkot, amelyből csak hormonális elemzések végrehajtásával és egy endokrinológus kezelésével lehet menekülni.

Ellenkező esetben a stressz túlzott súlyú, nem kapcsolódó dolgokat mérlegelhetjük, ezért nem tudjuk eltávolítani a valódi okokat, ami több kilóért és rossz egészségért vezet.

Hogyan befolyásolja a stressz a betegség?

Amikor a hormonokat csalják a szervezetben, ez nem járul hozzá a kiváló egészséghez. Éppen ellenkezőleg: a stressz képes olyan betegségeket előidézni, amelyek soha nem zavarnak bennünket normális, nyugodt környezetben.

Hormonális kudarcok önmagukban - ez egy további stressz a test számára, ami súlyosbítja és kiegészíti a pszichés stresszt. Ahhoz, hogy meneküljön e csapdából és visszanyerje a normális egészséget és testsúlyt, a szervezet olyan kifinomult, amennyire képes, és alkalmazkodik minden olyan változáshoz, ami velünk történik.

Természetesen ez további élettartamot igényel tőle. És ha ez az energia nem elegendő, a rossz egészség csak súlyosbodni fog. Ezért a legkisebb jelek a depresszió, a hangulatváltozások, amelyek kíséretében a felhalmozódása kilogramm, lépjen kapcsolatba az endokrinológus egy vizsgálatot.

Miért emelkedett a kortizol szintje?

Ennek egyik oka a stressz. Mi okozza a kortizol fokozott termelését?

 • Hiányosságok a petefészkek munkájában, amelyek kevesebb nemi hormont termelnek
 • Problémák a pajzsmirigy működésében, ami szintén csökkenti az autoimmun hormonok termelését
 • A szteroidokkal történő gyógyszeres kezelés (leginkább az izomtömeg növelésére irányuló sportolókat érinti)
 • Alkohol kontroll nélkül
 • Csökkent a fertőzésekkel szembeni ellenállás
 • Szegény ökológiai háttér
 • Narkotikus anyagok
 • Stresszállapotok (fizikai vagy pszichés stressz, beleértve a megnövekedett terhelést, a rokonok szorongása, alváshiány)

A kortizol szintjének csökkentése a petefészkek és a pajzsmirigy hormontermelésének elnyomását eredményezi (erre emlékezünk). Ennek következtében a hormonális ciklus hátrált, és egy nő szenvedhet szabálytalan havi, túl kevés vagy túlságosan nagy mennyiségben.

Stressz és fogamzóképesség

Hogyan befolyásolja a stressz a fogamzóképességet? A természetes védekező mechanizmusok olyanok, hogy súlyos stressz esetén a terhesség rendkívül ritka. Anya, aki aggódik, nem tud szülni egy egészséges baba. A természet ezt előre látta. És ez igaz, mert ily módon egy nőnek kevésbé valószínű, hogy egy gyermeknek eltérések vannak.

És miért van stressz miatt, hogy a baba elképzelése és elviselése képessége ennyire csökken? Mivel az ösztrogént - a női hormont - a férfi hormonok gátolják. Ezután a hormon progeszteron, az úgynevezett terhességi hormon szinte nem szabadul fel a női testben. És anélkül, hogy nem lehet teherbe esni.

És most egy olyan nő, aki egyszer tapasztalta a stresszt, azt kockáztatja, hogy az állapota megfelelő kezelés nélkül csak romlik, és ennek következtében meddőséghez vezethet.

Ami azoknak a nőknek szól, akik a menopauza kezdete és a teljes menstruációs ciklus közötti ingatag időszakban vannak, szintén kockázatot vállalnak. A menopauza korábbi kezdete.

Milyen jelekkel tudod meghatározni a súlyvesztés elvesztését?

Nem számít, milyen gyenge és észrevehetetlen ezek a jelek, meg tudja határozni őket. Így elkerülheti az extra fontokat, amelyeket akkor rendkívül nehéz megszabadulni. Ezek a rossz tünetek.

 1. Kezdjük szeretni az egyik terméket, és nagy dózisban megenni
 2. A kedvenc étel édesség vagy valami feketék
 3. Semmilyen oknál fogva vannak pillanatok a szorongás, szorongás, amely akkor hirtelen engedje meg a mulatság állapotát
 4. A menstruáció megjelenése előtt úgy érzed, hogy a szívetek gyakran, egyenletesen ütnek
 5. A hangulatod olyan gyorsan változik, hogy nem figyeled rá. A környező - különösen
 6. Önnek brutális étvágya van

Legyen óvatos és figyelmes: mindezeket a jeleket hosszú (akár néhány hónapig) megfigyelheti, mielőtt elkezdené a súlygyarapodást. Tehát ne hallgassatok olyan emberekre, akik az élet körülményeire vagy valami másra írják le az állapotát.

Ellenőrizze a hormonszinteket, különösen a pajzsmirigyhormonokat és a petefészket. Ha van egyensúlyhiány - azonnal kezelni kell, hogy később ne fizesse ki az elmosódott alakot és rossz egészségi állapotot.

trusted-source[16], [17]

Emlékezz vagy írj le!

Ha stresszállapotban vagy hormonális egyensúlyhiányban adódnak hozzá, a gyógyszerek csak súlyosbíthatják a pusztító folyamatokat a szervezetben és a zsírok titkos lerakódását.

Az a tény, hogy a stressz és a hormonális egyensúlyhiány miatt a nyugtatók egyszerűen csak rövid időre enyhítik a szorongást. De ha ez a brutális támadásokat az éhség és az imádás a termék egy nem adja át, nyomja meg a riasztás: a legvalószínűbb, hogy csökkentették a hormon ösztradiol, a kortizol és a túlsúly.

Valószínűleg ezt a glükóz és az inzulin intoleranciája, sőt a vér cukortartalmának növekedése is kíséri.

A "nyugtatókkal nyugtázni" tanácsadás rossz tanácsot jelent, különösen a 35 év feletti nők esetében. Először hormonális háttérellenőrzést kell végezni, majd minden mást.

A stressz és a hormonális kudarc egyéb tünetei

Alvás. Mi kell gyógyítani és helyreállítani az energiát, most nem örömet okoz. Ismered az államot, amikor felszállsz, úgy, mintha kiraknád egy szénszénet? Vagy téglák - nem számít.

A legfontosabb az, hogy az álma megszakadt, és már nem takarít meg túllépést és rossz hangulatot.

Ez az állapot egyszerűen magyarázható. Ha a testben a kortizol több, mint normális, az ösztradiol szintje csökken. Ez tovább aktiválja a kortizol - stressz hormon termelését. És akkor rémálma van: mindig ételt akarsz, normálisan nem alszol, a fejed fáj, és utálsz másoknak.

Anélkül, hogy tudnád, beléptél a zsíros és gyűlöletes érzelmek felhalmozódásának remegő módjára, ahogy ön undorodik magadnak. A kép nem a legjobb. Ezért ne csak a stresszhez társítsa a rossz hangulatot , vigyázzon magára, és ne lusta az orvoshoz.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.