^

Mi történik a szervezetben, amikor a glükóz szint emelkedik?

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Amikor a vér glükózszintje emelkedik, inzulint állítanak elő. Ez az anyag segíti a glükóz mozgását a vérből az izomszövetbe. Ha az inzulin ezt a fontos szerepet játssza, szintje élesen normálisra csökken.

Amikor egy nő öregszik

... Az inzulin már nem képes ellátni szerepét, mint korábban. Az inzulin receptorok meggyengültek, nem tudják többé kötődni a glükóz és a testben.

Ezután az inzulin szintje nem csökken a szerepének betöltése után. Ráadásul a glükózt nagyon rosszul érintik, vagyis kevéssé használják tőle.

A szervezet glükózszintje továbbra is magas, különösen étkezés után. Ez a helyzet azonnal reagál az agyra, amely jeleket küld a hasnyálmirigynek, így több inzulint termel a feldolgozáshoz és elnyomja a glükózszintet.

És akkor a testsejtek és a vér inzulin töltődnek, nagyon sok lesz, sokkal több, mint a normál. Glükózt ad a sejtekhez, és vérszintje jelentősen csökken.

Ismétlődő hipoglikémia

Ez a reakció orvosai ismétlődő hipoglikémia. Ez egy olyan állapot, amelyben a vércukorszint jelentősen csökken. Ettől az embertől a brutális éhség, a hányás, a homlok és az orrhíd hideg, szédítő hatású, a szívverés felgyorsul, az érzés, hogy a szív felbukkan.

Ez a feltétel csak egy ideig leállítható, étkezési édességet és lisztet. És akkor minden újra elindul.

A megnövekedett glükózszint miatt a személy lassú, törött, gyorsan elfáradt, nem alszik jól. És újra - ördögi kör: az inzulin egyre több lesz, glükózmentes. Ezután a személy ismét hideg verejtékkel és a többi fent felsorolt tünettel rendelkezik.

Ha a nő a menopauza előtti időszakban van

... A menstruációs ciklus változása is csökkentheti. A hormonok helytelen aránya és ennek következtében rossz az egészségi állapot.

Ha egy nő megtalálta ezeket a hangulati ingadozásokat és egyéb tüneteket a szobájában, itt az ideje, hogy konzultáljon egy endokrinológussal. Ne írja le az állapotát csak a fáradtság és az élet állandó stressz esetén.

Ezzel a kiegészítő jellel megállapíthatja, hogy van-e inzulinrezisztencia, vagyis inzulinrezisztencia. Először is meg kell mérni a derékat. Ha a dereka több, mint 83 cm, akkor itt az ideje, hogy riasztást és tesztet végezzen az inzulinrezisztencia és a vércukorszintek tekintetében.

Mi az inzulinrezisztencia?

Az inzulin felülmúlja a vérben a zsírlerakódást és a súlygyarapodást. Ez a glükóz zsír formájában van tárolva, nem pedig energiának az életre.

Az inzulinrezisztencia miatt ez az anyag már nem képes transzportálni a glükózt az izomsejtekbe, majd éles étvágy jön létre - a szokásosnál több. Úgy tűnik, hogy egy személy alultáplált, de nem az.

Ráadásul a glükóz, amely nem hatol be a sejtekbe, de marad a vérben, nem ad elegendő létfontosságú energiát a szervezetnek. Ezután paradox helyzet alakul ki: sok vércukor van a vérben, de még mindig brutálisan is enni akarsz. És eszel: nagyon nehéz küzdeni az éhség miatt. Szóval jobb lesz.

Ebben az esetben a zsírsejtek feleslegének glükózja és a zsír mennyiség a szervezetben nő. De a sejtek újra és újra "üzemanyagot" igényelnek. Ők megkapják, osztják és nőnek. Itt a felesleges súlynak tűnik az inzulinérzékenységgel nem rendelkező nők. Annak ellenére, hogy minimalizálja a kalóriákat a menüben.

Az inzulinrezisztencia hatásai

 1. Az immunitás gyengülése
 2. A fertőzés és a megfázás iránti nyitottság a gyengén immunitás miatt
 3. Az izomszövetek felépítése az artériák falain belül, mivel a véráramlás lelassul, és a vér nem megy rosszul a belső szervekbe, megfosztva őket hasznos anyagoktól.
 4. Az artériák plakkjai, ami növeli a szívroham kockázatát
 5. A vérlemezkék (vérsejtek) összeállnak, ami növeli a vérrögök kockázatát.

Ön már rájött, hogy a vér glükózszintjének emelkedésével a személy nem csak túlsúlyt fenyeget, súlyos problémák léphetnek fel a véredényekkel, és a szív kezdhet. Nagyon valószínű, hogy előfordul egy szívroham vagy egy másik szívroham.

Ezt az állapotot súlyosbítja az úgynevezett X szindróma kialakulása.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

X szindróma

Ez egy komplex betegség, amely metabolikus rendellenességhez társul. Különösen gyakran a nőket érinti. Az X szindróma még mindig halálos kvintett. Vagyis a halálos komponensek a következők.

 • Megnövelt inzulinszint
 • Védelem
 • Magas vérnyomás
 • Súlygyarapodás (különösen a csípő- és a derékterületen)
 • Magas koleszterinszint
 • A trigliceridek emelkedett aránya
 • A viselkedés szintjén - fokozott szorongás, nyugtalan alvás

Az X szindrómát más néven W szindrómának nevezik, de hatása sokkal keskenyebb - ezt a betegséget az orvosok a nők betegségének meghatározzák. A tünetei ugyanazok, mint a H. Szindrómában.

Hogyan lehet megelőzni az inzulin immunitását?

Ha egy nőnek elegendő ösztradiolja van (a női hormon) a testben, az inzulin rezisztencia kevésbé valószínű. Ez azért van, mert az ösztradiol képes a sejtek válaszreakciójának javítására az inzulin bevitelére.

De a baj: ha az inzulin rezisztencia kialakul, akkor ez befolyásolja a petefészkek működését, amely kiderül, hogy benne van az inzulinrezisztensek.

Az inzulin a petefészkekben mozog, megváltoztatja a petefészkek hormonjait. Például az androgén több mint ösztradiolt, egy női hormont termel. A béta-ösztrola, amely képes részt venni a tömeg szabályozásában, egyre kisebb.

Ha a női testben lévő androgén túl sok, a vércukorszintet nagyon nehéz ellenőrizni. Az inzulin még jobban előállítható, mint a zsíros lerakódások.

Ilyen probléma lehet bármely életkorban, még a 30 év alatti nőknél is.

A menopauza és az inzulin nő

A fenti hormonok ilyen egyensúlyhiánya a menopauza megjelenése után előfordulhat a nőknél. Nagyon sok androgén van a szervezetben, az ösztradiol katasztrofálisan kicsi, és a tesztoszteron már nem juttatja el hasznos funkcióit.

Annak a ténynek köszönhetően, hogy az androgén elnyomja a női hormonok működését, túl sok lesz, a zsírlerakódások felhalmozódnak, és a nő visszanyeri.

És ezt a súlyt már nehéz ellenőrizni. A zsíros lerakódások elsősorban a derék és a hasban jelentkeznek, és a nő alakja jobban hasonlít az emberre.

Ha egy nő még mindig a táplálkozásban van, akkor a hasnyálmirigy még több inzulint termel. Hozzájárul ahhoz a tényhez, hogy a zsírok továbbra is el vannak helyezve, és még a szervek falaira is. Ez az úgynevezett zsigeri zsír, amely nem érezhető először formában, de jelentősen növeli a testsúlyt, és rossz egészséghez vezet.

Ugyanakkor a test inzulinrezisztenciája egyre nyilvánvalóbbá válik.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21]

A helyzet megakadályozása érdekében a következőket kell tennie

 • Rendszeresen és rendszeresen étkezzen
 • Nem sokat eszik az esti órákban - az inzulinszint növekedését eredményezi a vérben és a zsírlerakódások következtében
 • Ne eszel sok szénhidrátot (édes, liszt) tartalmazó ételek - ez növeli az inzulin szintjét
 • Menj a sporthoz

És persze, győződjön meg róla, hogy az orvos megvizsgálja - ez lehetőséget ad Önnek arra, hogy teljes képet kapjon az egészségéről

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.