^

Mert milyen hormonok nőnek a nő súlya?

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Észrevett egy ilyen képet: egy fiatalkorú nő fogyaszthat szabadon, ha akarja, és csak alig kopogtatja a 45-50-et, már nem fogyhat. A bűnösök lehetnek hormonok. Miért?

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Korral kapcsolatos rendellenességek a szervezetben és a hormonokban

Korral kapcsolatos rendellenességek a szervezetben és a hormonokban

Számos kor szindróma van, amelyet az endokrinológusok a túlsúly okozónak minősítenek. Itt vannak:

  • PMS (az úgynevezett premenstruációs szindróma)
  • depresszió
  • Krónikus fáradtság
  • fibromyalgikus szindróma
  • policisztás petefészek szindróma

Ezek a feltételek befolyásolják a hormonális egyensúlyt, megtörik, és így nem engedik meg, hogy szabályozzuk és megtartsuk a súlyát normális állapotban. A korral ez az állapot csak gyengül, ezért következményeik egyre nehezebbek a nők számára.

Ezért fontos, hogy időnként konzultáljon orvosával a szervezet hormonszintjeivel kapcsolatban.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21]

Tisztázzuk néhány kifejezést

Ez szükséges ahhoz, hogy egy nő megértse, milyen hormonális folyamatok zajlanak a testében ebben az életében.

Mi a premenopauzás?

Ez az az időtartam, amely alatt egy nő nem panaszkodhat a szabálytalan havi és rossz egészségi állapotra. A hormonális egyensúly jelenleg normális.

Mi a perimenopauza?

Ez az az idő, amikor a progeszteron és az ösztradiol hormonja csökken a nőknél. Panaszkodik a havonta, ami néha megtörténik, akkor nem. Ezenkívül a kiválasztódások száma minden alkalommal megváltozik, és egy nő a hisztériához vezet.

Mi a premenstruációs szindróma (PMS)?

Ez az idő az ovuláció és a menstruáció között. Ebben az időben egy nő radikálisan megváltoztathatja hangulatát - a hirtelen ingerlékenységtől és agressziótól a jeges nyugalomig és apátig. A menstruációs ciklus folytatódik, a petefészkek dolgoznak és nemi hormonokat termelnek.

Mi a menopauza?

Ez egy időszak egy nő életében, amikor az ő periódusa leáll. A petefészkek munkája gátolt, és egyáltalán nem működnek.

A menopauza orvosai azt az időtartamot nevezik, amikor nincsenek havonta egy évig. A menopauza természetes (az életkorral összefüggő változások miatt) és sebészeti (amikor a méh eltávolításra kerül).

Mi a posztmenopauzás?

Ez az időtartam, amely a menstruáció végső abbahagyása után következik be. Állj meg a fejlődés és a nemi hormonok.

Hogyan befolyásolja a perimenopauza a súlygyarapodást?

Amikor a nő végül megáll, és a menopauza jön, a nemi hormon szintje jelentősen csökken.

Érdemes megjegyezni, hogy nem minden nõ ebben az idõben szerezhet súlyt. De a legtöbb a megnövekedett étvágy és a megnövekedett zsírlerakódás áldozata. Az ilyen nők, statisztikák szerint több mint 80%. Mindenekelőtt a derékban és a hasban kezdődik.

Kellemetlen "ajándékok" a teher növelése érdekében - az álmatlanság, az emlékezet és a figyelem hiánya, a férfiak vonzerejének csökkenése, a motiválatlan agresszió, a hangulati lendületek az élethez való teljes apátiához. Az idegrendszer és az immunrendszer működése azonban ideges lehet, ami gyakori allergiákkal fenyeget, amelyek még a látványban sem voltak.

A szív és az edény zavarai hormonális kudarcot okozhatnak a menopauza idején. Ez váratlan teljességet eredményezhet.

A nemi hormonok hiánya és a következmények

A 45-50 éves korban a nõ már menopauza lehet. De ebben a korban még mindig társadalmilag aktív: az asszony dolgozik, családdal foglalkozik, mindent megtesz a házban. Ez az aktív tevékenység a fizikai állapota fölött helyezkedik el, ami jelentősen romlik. És csináld magad, és menj el egyszer az orvoshoz, de a nő nem tartja szükségesnek.

A magamra való figyelmetlenség nagyszerű: a stressz hormon kortizol szintje nő, a nemi hormonok száma csökken, mert a petefészkek nem annyira aktívak. A nő veszélyezteti a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, a nyomás ugrások és a törékeny csontok előfordulását. A hormonális egyensúlyhiány miatt a körmök, a haj és a bőr nem a legjobb.

Mindez tovább gátolja a petefészkek működését és a nemi hormonok termelését. Ennek eredményeképpen - a súly jelentős növekedése, különösen a kis fizikai aktivitás hátterében.

A fenti problémák elkerülése érdekében egy endokrinológusnak fel kell vennie a kapcsolatot egy hormonszintű vizsgálathoz . Ezután ellenőrizheti a hormonok hiányát vagy feleslegességét. Ennek következtében - optimalizálni a súlyát és javítani az egészségét.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.