^

Korpa diéta a fogyás

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Sokan hallottak a korpa diétáról, de nem mindenki tudja, mi a korpa. Ez a gabona feldolgozásának terméke, az őrlés során keletkező hulladék. A tulajdonosok soha nem dobták el ezeket a hulladékokat, hanem az állatokat táplálták. És amikor megtudta, hogy a korpának nagyon sok hasznos dolga van, akkor az egészséges életmódot követõ emberek iránti érdeklõdés mutatkozott rájuk. Kiderült, hogy a korpa segíti a testsúly korrigálását és egyes betegségek kezelését. Azóta egy diétás termék nemcsak az állatok, hanem az egészséges táplálkozás iránt érdeklődő emberek étrendjébe is bekerült.

Lehetséges, hogy élelmezik a korpa?

Arra a kérdésre: "Lehet-e élelmezésben korpa?" - lehetetlen egyértelműen válaszolni. Attól függ, milyen étrend. Ha orvosi, akkor a lépéseket az orvossal kell megállapodni. Ha a korpa diétát kizárólag súlycsökkentésre használják, akkor tanácsos az egészségi állapotot is figyelembe venni, hogy ne súlyosbítsák a fennálló problémákat, például az emésztőszervekkel.

 • A korpa rost szállító, és ebben az értelemben jó alternatívája a gyümölcs- és zöldség étrendnek. Rost nélkül a bél tartalma belsejében fekszik, nem a legkellemesebb érzéseket és következményeket okozva: nehézség, székrekedés, émelygés.

A korpa, vízzel és gyomornedvvel megnedvesítve, megduzzad, kitölti a bélüregek lumenét, és mindent, ami ott van, a kijárat felé tolja. A székletürítés után a székrekedés problémája megszűnik - és az ehhez kapcsolódó diszkomfortos megnyilvánulások.

 • Ez nem az egyetlen étkezési célú korpa előnye.

A termék elősegíti a fogyást, mert elnyomja az étvágyat. A mechanizmus egyszerű és világos: a korpal töltött gyomor megakadályozza, hogy további ételeket öntsenek rá vagy „dobjanak be”. Ezért az ember a szokásosnál kevesebbet eszik, és még inkább nem túlobik.

A termék hasznos összetevőket is tartalmaz - nyomelemeket és vitaminokat, amelyek fontosak minden étrendnél. Az anyagcserére normalizáló hatás fokozza a fogyás mértékét.

Hogyan lehet étkezési korpát fogyasztani?

A mindenki által élvezett feldolgozott ételek a modern ember szegény embert szolgálják fel. Szegények olyan anyagokban, amelyek stimulálják a bélrendszert, de tartalmaznak valamit, ami növeli a testtömegét. Korpa diétát alkalmaznak a perisztaltika aktiválására, a felesleg eltávolítására a belekből, valamint a zsírlerakókból és a fogyásból.

 • A legelőnyösebb háromféle korpaféle: zabból, búzából és rozsból. Az íz preferenciáitól függően keverhetők vagy váltakozhatnak.

Az, hogy a korpát étkezés közben fogyasztják-e, az ízétől és céljától függ. Tehát, ha az étrend fokozatosan alkalmazkodik és lefogy, kezdjen egy evőkanállal, és állítsa be a tálalást 3-ra. Nem érdemes 30 g-nál többet fogyasztani, hogy ne okozzanak puffadást vagy a bélbetegségek súlyosbodását.

Az étvágy elnyomása: 15 perccel vacsora előtt enni egy részét korpát kis mennyiségű vízzel, inni egy pohár vizet.

 • Az ízek keveréséhez adjunk hozzá egy kanál korát salátákhoz, levesekhez, húsételekhez.

Egy másik módszer az, hogy előzetesen duzzadott terméket vízzel vagy tejjel keverjük össze túróval és szárított gyümölcsökkel. Vagy cserélje le a reggelit és a vacsorát kefir-korpa keverékre. Az étrend során mindenképpen igyon meg legfeljebb 3 liter vizet.

Az egészséges étrend egy pohár korából és egy liter vízből készül. Miután negyed órán át mindent együtt főtt alacsony lángon, álljon meg és feszítse le. Igyon fél csésze minden étkezés előtt.

Jelzések

A korpa étrend technikájában a legfontosabb az, hogy alaposan tisztítsák meg a ballasztól, gyógyítsák meg és fiatalítsák a testet. Salak, folyadékok, méreganyagok - minden felesleges, szennyező és mérgező szerv és rendszer, amely csökkenti a test életképességét és hatékonyságát, eltűnik.

 • Ezért a kinevezés indikációi: a test tisztításának, enyhítésének és javításának szükségességével együtt jelentkeznek.

A korpa egyfajta kefe a bél számára, felszabadítja azt a bomlástermékektől, a székletkövektől, felgyorsítja az anyagcserét és a zsíros folyamatot, kiüríti a "puffadás ünnepeit" és az időszakos étkezési zavart. Különösen hasznos krónikus székrekedés esetén.

További összetevőként a terméket fehérje étrendben használják, például a Ducane, amikor a fehérjék bősége gátolja az emésztést és a perisztaltikát, valamint a gyomor-bél torlódást vált ki.

 • Tisztított bél nélkül egyetlen diéta sem segíthet fogyni.

A korpa kiküszöböli a stagnálást, a látens és látható duzzanatot, hetente akár 4 kg-os veszteséggel jár egészségi kockázat nélkül. Nem csak a gastroenterológusok, hanem a bőrgyógyászok is felírják őket, hogy eliminálják az emésztőrendszeri rendellenességek által okozott bőrproblémákat.

Karcsúsító korpa

A korpa étrend hatékonyságát az eredmények alapján értékelik. Mielőtt döntene az eljárásról, tanácsos előre jelezni a várható eredményeket, valamint azt, hogy egy ilyen termék személyesen alkalmas-e fogyáshoz.

 • A korpát étrendi célokra használják, mivel jobban felszívják a folyadékot és jobban duzzadnak a gyomorban, mint az összes többi alacsony kalóriatartalmú étel.

A lisztőrlési hulladék teljes egészében rostból áll, könnyen emészthető és hasznos az emésztőrendszer számára. Kedvtelés érzést keltenek, és gazdagítják az étrendben részt vevő emberek vitaminjait.

 • Súlycsökkenés az étvágycsökkenés miatt is.

Az önmagában fogyasztott adagok csökkentése hozzájárul a fogyáshoz, és az anyagcserének stimulálása, amely a béltisztítás eredményeként következik be, ugyanabba az irányba hat.

 • Egyszerű módon lefogyhat, anélkül, hogy szigorú étrendi követelményeket igényelne.

A fő étkezés előtt elegendő egy kanál korát enni. Ezután sokat igyál, hogy az étel maximálisan felszívja a folyadékot. Ellenkező esetben nem jelentkezhet duzzanat, és a telítettség nem lesz érezhető. Nemcsak inni kell a terméket, hanem a nap folyamán is sok vizet kell inni, tiszta, jó minőségű vizet.

Az étrend többi részét nem érintik radikális változások vagy korlátozások. Elegendő a liszt és az édes ételek számának csökkentése, valamint az alkohol kiküszöbölése. Ehelyett adja meg a menüben túrót, friss salátákat, gyümölcsöket.

Általános információ korpa étrend

A korpa étrend alapja a magán a korpa mellett természetes étrendi hús- és tejtermékek, édesítetlen gyümölcsök és zöldségek alkotják. A liszt muffin, a zsíros hús, a tészta és a tészta nem tartozik ide. Kávéra korlátozva: Kávékedvelők számára, akik nem tudják teljesen elhagyni, - 2 adagban. Azok számára, akik nem iszanak többet, ez nem korlátozás, ezért nem számít.

 • A technika nem jár szigorú tilalmakkal.

A rendszert 5-15 napra tervezték, és attól függ, hogy milyen eredményre van szüksége. Az étrend lényege a korpa napi háromszori használata, a kalóriatartalom és az adagszám csökkenése. Az átlagos napi ráta 1300 - 1500 kcal, élelmezés - napi 5-6-szor, kis adagokban. A megnövekedett terhelésekkel járó munka során a kalóriatartalom 1700 kcal-ra növekszik. A korpa minősége fontos.

 • Tényleges tulajdonság - az első napon nem használhat semmit a savanyútejből.

A helyzet az, hogy a korpa nem kombinálódik a savanyútej-mikroorganizmusokkal, amelyek gazdagok ezekben a termékekben. Ezek aktív erjedést, puffadást, kellemetlenséget okoznak, és annak szükségességét, hogy állandóan a WC mellett legyenek. Ami nem mindig működik, ha munkahelyen vagy otthontól távol van.

Később erjesztett sült tej, kefir, joghurt napi egyszeri inni nem csak lehetséges, hanem kívánatos. (A tilalom nem vonatkozik az étrend külön változatára, kefirral és korpával.)

Előnyök

Mint minden speciális étrend, a korpa diétát egy meghatározott célra használják. Milyen étrend-haszonra számíthat az a személy, aki úgy dönt, hogy megváltoztatja az étkezési módot?

A Lawton CL és társai 2013. évi tanulmánya bebizonyította, hogy a búzakorpát tartalmazó oldhatatlan reggeli gabonafélék rövid távú (14 napos) fogyasztása javítja a szubjektív emésztési érzéseket, az általános jólétet és a bél működését. [1]

A gabonarostok, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a korpakeverékek, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása csökkenti a 2. Típusú cukorbetegség, az elhízás és a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. [2]. [3]

Az előnyöket a következő pontokra lehet hivatkozni:

 1. Emésztőrendszer tisztítása.
 2. Vitaminok és ásványi anyagok ellátása.
 3. Étvágycsökkentés.
 4. Az anyagcsere normalizálása.

Az étrend szabályai egyszerűek, de fontosak. A felhasználási módtól függetlenül a korpához elegendő mennyiségű víz szükséges. Nélkül a termék nem duzzadna, és nem fog megfelelő irányban működni.

 • A haszon növekszik, ha a normál menüt egészséges oldalra állítják, és a káros ételeket és alkoholt legalább teljesen átmenetileg elhagyják.

A táplálkozási szakemberek azt javasolják, hogy ne válasszon egyet, hanem keverjen különféle korpákat. Emlékezzünk arra, hogy ez hulladék a különféle növények feldolgozásából. Búza, rozs, zab - csak a leghíresebb, de vannak köles, hajdina és rizs is.

A rizskorpa aminosavakat, vitaminokat és kofaktorokat, valamint gyógy- és táplálkozási tulajdonságokkal rendelkező fitokémiakat tartalmaz. [4]

Az étkezési rizskorpa kedvező hatással lehet bizonyos rákfajtákra, például mell-, tüdő-, máj- és vastagbélrákra. A kemoterápiás potenciál a rizskorában jelenlévő biológiailag aktív fitokémiai anyagokkal, például ferulinsavval, tricinnel, β-szitoszterinnel, γ-oryzanollal, tokotrienolokkal / tokoferolokkal és fitinsavval kapcsolatos. A tanulmányok kimutatták, hogy a rizskorából származó bioaktív komponensek tumorellenes hatásait apoptózis indukálására, a sejtproliferáció gátlására és a rosszindulatú sejtek sejtciklusának előrehaladásának megváltoztatására való képessége közvetíti. A rizskorpa biológiailag aktív komponensei a szabad gyökök eltávolításával és a krónikus gyulladásos reakciók gátlásával védik a szöveti károsodástól. Azt is kimutatták, hogy a rizskorpa fitokémiai vegyületei aktiválják a daganatellenes immunválaszokat, és a vastagbéldaganat mikrokörnyezetét is befolyásolják a vastagbélrák fokozott kemoterápiájának elősegítése érdekében. Ezt a bél mikroflóra közösségeinek modulálásával és az enzimek szabályozásával érik el. Ezenkívül a rizs előállításának alacsony költsége és a rizskorpa elérhetősége vonzó jelöltet jelent a globális étrend-megelőzéshez. Így az étkezési rizskorpa előállítása gyakorlati élelmiszer-alapú kemoprofilaktikus anyagként jelentős hatással lehet a rák megelőzésére a világ egész lakossága számára. [5]

A zabkorpa kedvezően befolyásolja a telítettséget, valamint a szénhidrátok és a lipidek anyagcseréjét étkezés után. [6] A zabkorpa jelentősen csökkenti az összes koleszterint, az alacsony sűrűségű lipoprotein koleszterint és az apolipoproteint B. [7]

A búzakorpa élettani hatásait fel lehet osztani táplálkozási hatásokra (a jelen lévő tápanyagokból), mechanikai hatásokra (elsősorban a gyomor-bél traktusra, rosttartalom miatt) és antioxidáns hatásokra (amelyek olyan növényi tápanyagokból származnak, mint például a fenolsav és alkilreszorcinolok) ). [8]

A tanulmányok kimutatták, hogy a búzakorpa kedvező hatással lehet a betegségek megelőzésére, ideértve a rák bizonyos típusait (különösen a vastagbélrákot), a szív- [9]és érrendszeri betegségeket, az  elhízást és bizonyos gastrointestinalis betegségeket, beleértve a divertikuláris betegségeket, a székrekedést és az irritábilis bél szindrómát (IBS). ). [10]

 • Hányféle gabonaféle - oly sok korpa.

Az előnyök az étrend időtartamától függenek. Egyszeri, háromnapos, kéthetes, kemény - lehetőségek minden alkalomra. Annak érdekében, hogy az előny ne károsodjon, helyesen kell megközelítenie az eljárást: ne alkalmazza, ha vannak ellenjavallatok, és ne vigyen túl, ha hiányzik. A rost túladagolása puffadást okoz, gyengíti a gyógyszerek, egyes fémek, köztük a vas felszívódását.

Mit tehet és mit nem?

A korpán kívül mit lehet enni? A kérdés nem tétlen: gyakran a válasz erre határozza meg az ember választását bármilyen étrend mellett (vagy fordítva). A korpa étrendje során ajánlott szezonális zöldségekre, savanyú gyümölcsökre, sovány húsra és halra, alacsony zsírtartalmú savanyú tejtermékekre, ideértve az italokat is.

 • Az élelmezéskorlátozások által okozott stressz megelőzése érdekében kérjük, friss gyümölcsökkel és gyümölcssalátákkal, a megengedett alapanyagokból készült kedvenc ételeivel kérje magát.

Előnyösek a növényi zsírok: olajbogyó, lenmag, kukoricaolaj. Salátával fűszerezték őket. Az italok között elsősorban a jó minőségű víz, édesítetlen tapaszok és kompótok, gyümölcsitalok, zöld tea. A folyadék elengedhetetlen, tehát még soha nem inni: napi 2-3 liter.

Ilyen ételeket javasolunk kéthetes étkezés esetén, amikor egy kanál korpát naponta háromszor kell enni, három csésze vízzel le kell mosni. Általában napi 3 kanál korpa és 9 adag folyadékot kapnak. Ezután csak 3 óra elteltével lehet enni.

 • A második opciót három hónapra tervezték, és 10 kg súlycsökkenést ígér.

Az étrend nem változik sokat, a korpát egyszerűen hozzáadják a szokásos ételekhez: levesekhez, italokhoz. Az első két hét, tálalás - 1 teáskanál, a többi napban - 1 evőkanál. Kanál naponta háromszor. Ne felejtsd el sok vizet inni, különben a korpa nem működik a megfelelő irányba.

Ezenkívül a javasolt étrend további anyagok használatát foglalja magában: almaecet mézzel. Az italt az alábbiak szerint állítják elő: vegyen egy teáskanál ecetet és egy kis mézet egy pohár vízben, keverje össze és igyon naponta kétszer (azaz napi két pohár).

A korpa használatával mit nem lehet enni? Mi hátráltathatja a fogyás erőfeszítéseit, és gondosan betartja a táplálkozási tanácsadó ajánlásait?

 • A korpa étrend jellegzetes vonása a szigorú korlátozások hiánya és az ezzel kapcsolatos élelmezési kellemetlenség.

Javasoljuk, hogy elsősorban az egészségtelennek elismert ételekből válasszon: akár minőségben, akár főzés módjában. Sült, zsíros, túl sós és édes ételek, különféle erősségű alkoholtartalmú italok nem illenek minden étrendbe, és semmilyen körülmények között nem fogadhatók el.

 • Az ember megeszi, kizárólag táplálkozási hiányosságaira és egészségtelen étvágyára támaszkodva.

Elegendő legalább az adagok csökkentése, a kalóriatartalom csökkentése és a menü áttekintése, hogy a súly egy része „visszatekintés nélkül” eltűnjön. Még speciális diéta sem szükséges.

Az étrend mentesül a füstölt hús- és haltermékek, a konzervek és a pácolt termékek, a csodálatos liszt és a krémek, édességek és édes gyümölcsök, burgonya kivételével. Kulináris feldolgozás - szelíd: lassú tűzhely, dupla kazán, vízben forrásban. Öntettel - természetes olajokkal, alacsony zsírtartalmú kefirral vagy joghurttal, tejföl és majonéz helyett.

A fenti ajánlások érvényesek minden étkezési vagy terápiás célú korpára. Nem számít melyik: búza, zab vagy különféle fajták keveréke, ahogyan a legtöbb táplálkozási tanácsadó javasolja.

Ellenjavallatok

A korpa ellenjavallt krónikus gastrointestinalis kóros betegségekben szenvedő betegeknél, adhéziókkal, fekélyekkel és magas gluténérzékenységgel. Egyéb ellenjavallatok - gyógyszerek szedése: a korpa étrend nem kombinálható vitaminokkal, étrend-kiegészítőkkel és gyógyszerekkel. Vagyis egy diétás terméket és minden mást időben meg kell hígítani, különben a korpa nem csak a méreganyagokhoz, hanem a hasznos komponensekhez is kötődik. Egyetértenek abban, hogy nehéz elvárni a hasznos és káros termék közös azonosításáról.

Ugyanezen okból nem ajánlott a folyamatos felhasználás: a szennyeződés eltávolításakor a korpa elkezdi adszorbeálódni és eltávolítani a hasznos anyagokat, ugyanazokat az ásványi anyagokat és vitaminokat vagy tápanyagokat, amelyek a test számára szükségesek a testön kívül.

Lehetséges kockázatok

A túladagolás, ellenőrizetlen felhasználása a korpa étrend mellékhatásainak felel meg. Az étrenddel járó kockázatok a szabályok megsértéséből adódnak, különösen a folyadék elégtelen fogyasztásából, valamint a korpa és a vitamin, valamint a farmakológiai készítmények bevitelének kombinálásából. A durva textúra feldolgozatlan hulladék éles elemeivel megsértheti az emésztőszervek nyálkahártyáját, kezdve a szájüregből.

Komplikációk az eljárás után

A lehetséges szövődmények gyakorisága - flatulencia, hasmenés. Korpa diéta esetén duzzanat lép fel. A hasznos komponenseket, beleértve a kalciumot, a salakkal együtt eltávolítják. A durva rostok károsíthatják a nyelőcső és a gyomor falát.

Visszajelzés és eredmények

A modern világban nehéz meglepni valamiről, ideértve a különféle étrend rengetegét. Úgy tűnik, hogy bármilyen termékhez diétarendszert lehet létrehozni.

 • De a túlsúlyos emberek száma alapján az idegen étrend nem csodaszer. Az emberek törődnek, vagy túl lusták, hogy elhagyják a kényelmi zónát? Vagy az étrend nem hatékony?

Az áttekintésekben és az eredményekben az emberek vitatkoznak erről, panaszkodva, hogy gyakran a nem kívánt kilogrammok visszatérnek „jogszerű” helyükre. Fogyás és fogyás önként megoszthatja tapasztalatait és recepteit a korpa diéta számára. Legtöbben az egészség és a jólét javulásáról szólnak.

Ha nem lenne korpa, akkor érdemes volna felállni. A termék olyan szükséges anyaggal látja el a testet, mint a természetes rost. Hála neki, a korpa diéta normalizálja a súlyt és az emésztési folyamatokat, kiküszöböli a székrekedést és helyreállítja a bőr szépségét. Az étrend korrigálásával a kalóriatartalom és az ésszerű elszigetelés csökkentése irányában a korpa hatékonyan és eredményesen működik minden olyan esetben, amikor nincs ellenjavallata.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.