^

Tesztoszteron: formák, formák, készítmények

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 10.08.2022
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Ismert, hogy a tesztoszteron jó az izomtömeg építéséhez, és a zsírok nem halmozódnak fel. A tesztoszteron tulajdonságát nemcsak a férfi sportolók, hanem a nők is használják. Melyek a tesztoszteron típusai és formái, milyen formulákon van jobb kezelni, és miért?

A tesztoszteron típusai

A tesztoszteront szintetikus formában állítják elő, de a testben természetben előállított. Mit kell fontolóra venni, mikor a hatóanyagot mikro- vagy makro-dózisban szedik a tesztoszteronra?

Metïltestosteron

A tesztoszteron hatóanyaga a készítményben, amelyben szintetikus formája úgy van kialakítva, hogy a testen dolgozik. Érdemes tudni, hogy a szintetikus gyógyszerek gyorsabban felszívódnak a vérbe, és sokkal erősebben hatnak a testre, mint a természetes tesztoszteron.

A mesterséges tesztoszteron molekuláris összetétele szerint természetesen különbözik a természetes ellenpéldányától. Ez a szervezetre kifejtett hatását alapvetően különbözik, és a dózisokat is különböző módon választják.

A metil-tesztoszteron olyan hormon, amely kombinálja a tesztoszteront és a metilcsoport hormonjait. Ez az űrlap lehetővé teszi, hogy ezt a gyógyszert tablettákban szájon keresztül használhassa. Ez lehetővé teszi a tesztoszteron egész dózisának kiterjesztését a test egészére.

Ennek a módszernek az a hátránya, hogy a máj nem lelkesíti a használatát, és rosszul dolgozik, sikertelen. Ez jelentéktelen hátránya a tesztoszteronnal bíró összes gyógyszernek - a májkárosodás kockázata.

Ez a hormon metil-tesztoszteron formájában alkalmazható férfiak számára, de nemkívánatos a nők számára.

Természetes tesztoszteron mikron dózisban

A Micron dózisok azt jelentik, hogy a tesztoszteron molekulák túl kicsiak ahhoz, hogy megfelelően felszívódjanak a vérbe. A test nem képes teljesen átdolgozni és asszimilálni az ilyen tesztoszteront.

A mikrotápban lévő tesztoszteront olyan termékekből nyerik, mint a bab és a szója, valamint a gombák, vagyis a vad burgonya. A kinyerési folyamat megegyezik a progesztin és az ösztrogén, valamint ugyanazon növények előállítási eljárásával.

A szükséges anyagokat a növényekből laboratóriumi úton izolálják, majd tisztítási és szintetizálási folyamaton mennek keresztül. A gyógyszerészek megpróbálnak tesztoszteront termelni, amely természetes, az emberi szexuális rendszert termelő.

A tesztoszteron különféle formákban készül: tesztoszteron krémek, tabletták, tapaszok, kúpok, gélek, injekciók és így tovább. A tesztoszteron koncentrációja különbözik egymástól, ezért használat előtt konzultáljon orvosával az adagokról.

Fontos tanácsok a nők számára

A tesztoszteron inkább férfi hormon, és a férfiak iránti igény magasabb, mint a nőké. Ezért ne vásároljon tesztoszteron-gyógyszert a férfiaknak. A tesztoszteron fokozott koncentrációja bennük károsíthatja a női testet, ami a libidó csökkenését, gyengeséget, fokozott fáradtságot, szőrösséget okozhat a szervezetben. A tesztoszteron hormonális egyensúlyának pótlására kérdezze meg kezelőorvosát, hogy melyik dózis megfelelő az Ön számára, és válassza ki a megfelelő gyógyszert.

Előnyei és hátrányai az esszé

Ezt a gyógyszert használják fel a tesztoszteron és az ösztrogének hiányára. Ez biztosítja a nőstény test ösztrogén, amely osztva ösztron és béta-ösztradiol, valamint a metil-tesztoszteron nagy koncentrációban.

Ha minden nap estratestet alkalmaz, testét magas testoszteron dózisokkal bombázza. Túlzott költségei elhízást okozhatnak, ez aligha a cél.

A túlsúlyt, amit nehéz ellenőrizni, a nők tapasztalhatják a hangulatváltozásokat, a szorongást, a rossz alvást, az ingerlékenységet.

Az egyik súlyos mellékhatása a fokozott tesztoszteron dózisának fogyasztása az extratest drogban a máj megsemmisülése és a benne lévő daganatok kialakulása. Németországban a kábítószer-kivonatot általában kivonják a hivatalos értékesítésből, mert a mellékhatások veszélye áll fenn.

Ne vegyen be olyan hormonális szereket, mint az estratestu, ami a hormonok fő problémáját mutatja. Ezek nem számítanak megfelelő adagoknak: a készítményben sok anyag van, a másik nem elég. És akkor a szervezet nagyobb kárt okoz a hormonokból, mint a jó.

A hormonális gyógyszerek optimális dózisának kiválasztása érdekében sok orvos szívesen választja el egymástól, összehangolja az adagot. Ezután nem áll fenn annak veszélye, hogy az orvos olyan hormonokat ír elő, amelyek nem szerepelnek a gyógyszer címkéjén.

Ezenkívül az adag változhat attól függően, hogy a szervezet hogyan reagál az adott hormonra, hogyan változik az ember egészsége.

Mit kell tudni a gyógyszerforma kiválasztásakor?

A tesztoszteron nem orális formái (a krémek, injekciók, gélek, tapaszok) gyorsan belépnek a véráramba, és ingadozást okoznak a hormonális egyensúlyban.

Ebből kifolyólag az egészségi állapot romlik: a fej fáj, hidegszik, a hangulat kihagyja, jó, rossz, túlzott ingerlékenység, rossz alvás. Vannak is izomgörcsök, motiválatlan agresszió, szorongás.

A vérben lévő tesztoszteron hirtelen csökkenése esetén az embernek éles gyengesége, fáradása, erőssége csökkenhet.

Tudja, hogy a tesztoszteron dózisa, amely a testbe esik, mennyire gyorsan felszívódik, azaz az a sebesség, amelyen a hormonok belépnek az agyba , nem fontos . Ez azt jelenti, hogy a hormonok (pl. Vakolat vagy tabletták) választásának függvénye attól függ, hogy milyen gyorsan szállítanak a hormonok az agyba.

Ha a hormonok dózisa lassan felszívódik (mint a gyógyszer szedése orális formájánál), akkor annak szintje tovább tart, mint gyors felszívódással. És ha a gyógyszer gyorsan felszívódik, akkor a vér szintje nem tart sokáig.

Miért nem ajánlott hormonális implantátumokat alkalmazni?

A készítményben hormonokkal ellátott implantátumok gyakran nem ajánlottak nőknek. Csak néhány ritka esetben használhatók. A hormonális implantátumok felvétele után felmerülő problémák nagyszerűek. A hormon, amely behatol a szervezetbe, folyamatosan ingadozik az adagokban, ez fokozott fáradtságot, gyengeséget, depressziót okoz.

A hormonok túladagolásának tünetei implantátumok formájában: megnövekedett hajáramlás, vagy fordítva, hajhullás, zsírlerakódások, különösen a has és a derék.

A szervezet kezd rosszul tolerálni az inzulint, van egy úgynevezett inzulinintolerancia.

Ha egy személy nem tolerálja az implantátumokat a hormonokkal, nem lehet könnyen eltávolítani, azokat orvos segítségével kell eltávolítani. Ez időt vesz igénybe, magad ilyen hormonális eszközökkel, és ezért az általad biztosított dózisok, nem fogsz megszabadulni.

Hogyan határozható meg a tesztoszteron dózisa a hatóanyag felszabadulásának típusától és formájától függően

Mivel a test minden nõjének különbözõ szintje van a tesztoszteron szintjén, és a hormonoktól eltérő reakció, akkor a dózisokat egyedileg kell kiválasztani. Egy nő esetében a megnövekedett tesztoszteron-dózis pótolja hiányosságát és javítja az általános jólétet, míg a másikban allergiás reakciót és rosszullétet okoz.

Ezért, mielőtt kiválasztaná a gyógyszer adagját, meg kell adnia a hormonok vizsgálatát, és meg kell határoznia, hogy milyen hormonokra van szükséged és mennyi.

A tesztoszteron felszabadulásának formájától függ, hogy milyen dózis lép be a szervezetbe és milyen gyorsan. A tesztoszteron-tartalmú orális készítmények többet tartalmaznak e hormonnal szemben, mint a krémek, injekciók, tapaszok.

Az olyan gyógyszereknél, amelyeket nem szájon át alkalmaznak, a tesztoszteron annyi lehet, mint a szájon át, de a hormonok egy része elveszik, amikor felszívódik és átjut a májon.

A szájon át bejutó gyógyszer teljesen felszívódik a vérbe, az adag egynegyedétől tizedig elvész.

A hormonok aránya a szájon át és a nem orális gyógyszereken eltérő lehet.

Például a szájon át alkalmazott készítmény 1 milligramm ösztradiolt tartalmaz, és a nem orális készítményben - 10-szer kevesebb - 0,1 milligramm.

Ami a progeszteront illeti, ugyanolyan arányban van a hormonok a felszabadulás formájától függően: krémben 10-szer kevesebb, mint tablettában: 2 milligramm krémben 200 mg tabletta formájában.

A szájon át alkalmazott tesztoszteron készítményekre adott válasz

Más lehet. A tesztoszteron szájon át történő készítmények a májon keresztül haladnak, ami azt jelenti, hogy a test felszívódik és feldolgozódik lassabban, mint közvetlenül a vérbe. Ha egy személynek egészséges májja van, akkor a veszély minimális. De ha a máj deformálódik, és a hormonok hatása erős, akkor munkája tovább romolhat.

Egyes nőknél, a kis testosteron szájon át adott adagoknak köszönhetően a test védő funkciói nőnek, a szexuális vágy nő, és a hangulat javul.

Más olyan nőknél, akiknél pontatlan a tesztoszteron dózis, a vérnyomás emelkedése, a rossz koleszterinszint emelkedése, a véráramlás lelassul, és a vérrögképződés kockázata emelkedhet. Ezután a tesztoszteronnal való orális készítményeket ki kell cserélni azokkal, amelyek átjutnak a májba, és közvetlenül a vérbe szívódnak fel.

A hormonális krémek használata és azok következményei

Nem minden nő használhat hormonális krémeket, mivel ez negatív következményekkel járhat.

Ha a krém 1% vagy 2% tesztoszteron, akkor ezt a krémet napi 20 milligrammra kell használni. És ez napi 100-200 mg szájon át alkalmazott gyógyszerről van szó - azaz túl magas a tesztoszteron dózisa. Ilyen túladagolásokkal a legszomorúbbak lehetnek a szervezetre gyakorolt következmények. Fokozott haj, menstruációs rendellenességek, fáradtság, ingerlékenység, rossz alvás.

Az optimális adag tesztoszteron a krém nem lehet több, mint 0 és 025% -a (a 0, 25 milligramm tesztoszteron az orális készítmény), vagy 0,1% tesztoszteront (ami egyenlő 1 mg hormon a orális készítmény).

A legtöbb olyan betegnél, akiknek tesztoszteronra van szükségük , az orális készítmények adagja nem haladhatja meg a 4 milligramm testoszteront mikron formában. Ez megfelel a természetes tesztoszteron dózisoknak a testben, amelyeket természetes módon termelnek.

Annak pontosabb meghatározása érdekében, hogy milyen testosteron-dózisra van szüksége egy nőnek, hormonális tesztekre van szükség. 4-6 órával azután, hogy a nő bevette a hormonális gyógyszert (orális forma). Ha elegendő az adag, akkor emelje fel.

Ha az adag alacsony, akkor kiszámíthatja, hogy mennyi tesztoszteronra van szükség ahhoz, hogy egy nő jól érezze magát.

A gyógyszer szedésének mellékhatásainak elkerülése érdekében meg kell mérni a glükóz és a koleszterin szintjét annak érdekében, hogy elkerüljék azok indokolatlan növekedését. Ehhez át kell adni egy vérvizsgálatot a hormonszintre.

Figyelem!

Az információk észlelésének egyszerűsítése érdekében a gyógyszer "Tesztoszteron: formák, formák, készítmények" gyógyszerre vonatkozó utasítását a gyógyszer orvosi használatára vonatkozó hivatalos utasítások alapján külön formában lefordítják és bemutatják. Használat előtt olvassa el a gyógyszerhez közvetlenül hozzárendelt megjegyzést.

A tájékoztatás tájékoztató jellegű, és nem vezet az öngyógyításhoz. Ennek a gyógyszernek a szükségességét, a kezelés rendjét, módszereit és a gyógyszer adagját kizárólag a kezelőorvos határozza meg. Az öngyógyítás veszélyes az egészségére.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.