^

Az anyagcsere tényei és mítoszai

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Távolítsa el az igazságot a fikciótól, és használja fel a terveidben, hogy megszabaduljon a túlsúlytól.

trusted-source[1], [2], [3]

A szervezet több kalóriát éget, hideg italokat és ételeket emészt

Igaz. De mielőtt fejfájást kaptál a fagylaltok fogyasztásától, fontold meg a következőket. "Egy kis különbség a kalóriákban nem befolyásolja komolyan az étrendjét" - magyarázza Madeline Fernström, a tudomány egyetemi docense, az UPMC Súlykezelési Központ alapítója és igazgatója Pittsburghben. Másrészről számos tanulmány kimutatta, hogy 5-6 pohár hideg víz naponta 10 extra kalóriát éget, ami évente mintegy 1 font súlycsökkenést jelent különösebb erőfeszítés nélkül.

Tipp: Bár az anyagcsere előnyei kicsiek, az üdítő italok, például a tea, a víz és a kávé használata mindenképpen növeli a kalóriák elégetésének lehetőségét.

Az elegendő víz használata segít több kalóriát égetni

Az igazság: A test összes kémiai reakciója, beleértve az anyagcserét is, a víztől függ. Ha a szervezetet kiszáradtuk, az Utah Egyetem tudósai szerint 2% -kal kevesebb kalóriát égethet el, akik 10 felnőtt metabolikus arányát figyelték, miközben naponta egy másik vizet ivtak. A vizsgálat során azokat a résztvevőket, akik naponta 8-12 pohár vizet fogyasztottak, magasabb anyagcsere-arányokkal rendelkeztek, mint azok, akik 4 poharat ivott.

Tipp: Ha a vizelet sötétebb, mint a szalmaszárga, ez azt jelentheti, hogy nem fogyaszt elegendő folyadékot. Próbálja meg inni egy pohár vizet minden étkezés előtt, hogy megőrizze a test hidratálását.

Az étrendnek való megfelelés csökkenti a nyugalmi állapotban lévő anyagcserét, ami megnehezíti a fogyás folyamatát

Igaz. Minden súlycsökkenésnél a szervezet naponta kevesebb 2-10 kalóriát éget el. Távolítsa el a 10 fontot, és 20-100 kalóriát kevesebbet kell enni, hogy karcsú építményt tartson fenn, anélkül, hogy figyelembe kellene vennie a gyakorlatokat. Azonban megakadályozhatja az anyagcserét a fogyás során. Az egyik módja, hogy megszabaduljon a zsírtól, de tartsa az izomtömeget. Ezt úgy teheti meg, hogy csökkenti az elfogyasztott kalóriák mennyiségét, aerob gyakorlatokat és ellenálló gyakorlatokat. A radikális étrend (kevesebb, mint 1000 kalória naponta) súlyos izomtömegvesztést okozhat.

Tipp: fogyás, így akár 250 kalóriát egy nap, és égő 250 kalória naponta segítségével a gyakorlatok. Ez segít megőrizni és megnövelni az izomtömeget, ugyanakkor nagy mennyiségű zsírt veszítenek el.

trusted-source[4], [5]

Az éles ételek gyorsítják az anyagcserét

Igaz. A kapszaicin, egy bioaktív összetevő, amellyel a chili paprikák ilyen erős ízűek, felgyorsíthatja az anyagcserét, valamint a jóllakottság érzését és az éhségérzet csökkentését. A tanulmányok azt mutatják, hogy 1 evőkanál apróra vágott vörös vagy zöld chilis paprika, amely 30 milligramm kapszaicint tartalmaz, 23% -kal gyorsítja az anyagcserét. Egy másik vizsgálatban a résztvevők kaptak 0,9 gramm paprikát kapszulában vagy természetes komponensként a paradicsomlevet minden étkezés előtt. A tudósok megjegyezték, hogy 2 nap alatt a résztvevők teljes kalorikus bevitele 10% -kal, illetve 16% -kal csökkent, és a résztvevők érezték magukat.

Tipp: Préseljünk piros paprikát egy pasztaba, egy mexikói chili ételbe vagy pörköltbe; A mártásokhoz friss chili paprikát is lehet adni, és sok egyéb ételben tűzzel is ízesíthető.

Nagyszámú fehérje alkalmazása gyorsítja az anyagcserét

Igazság: A fehérje erőteljesebben befolyásolja az anyagcserét a zsírok és szénhidrátokkal szemben, mert a szervezet több energiát használ fel a feldolgozáshoz. Ez a jelenség az élelmiszer termikus hatásaként ismert. A vizsgálatok azt mutatják, hogy 2-szer több kalóriát égethet el a fehérjék emésztésével, összehasonlítva a szénhidrátokkal. Egy tipikus étrendben a kalóriák 14% -át proteinekkel kell bevenni. Dupla ez a szám (és csökkenti a szénhidrátok alkalmazására annak érdekében, hogy elkerüljék a felesleges kalória), és akkor éget egy további 150-200 kalória naponta, magyarázza Donald Lehmann, PhD, egyetemi tanár a táplálkozás, a University of Illinois.

Tipp: Ahhoz, hogy teljes mértékben kihasználhassa a fehérjéket, 10-20 gramm fehérjét használjon minden edényben, mondja Hickey. Próbálj meg enni 8 untsovuyu csésze zsírszegény, natúr joghurt reggelire (körülbelül 13 g), ½ csésze humucha vacsora (10 gramm), és lazac filé 3 dkg vacsorára (körülbelül 17 gramm).

A grapefruit minden étkezés előtt felgyorsítja az anyagcserét

Ez nem igaz. A grapefruit nem csodálkozik az anyagcseréjével, de segíthet a fogyásban. A Journal of Medical Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány szerint fél étkezési grapefruit elősegítette a résztvevőket, hogy 12 hét alatt körülbelül 4 fontot veszítsenek el. Ok: a grapefruit rostja és vize elfogyasztja magát, így ha legközelebb eszel, enni kevesebbet.

Tipp: Leves vagy saláta helyett igyon gyümölcslevet, vagy adj egy friss gyümölcsöt, például egy félszürke vagy mandarin ételt, mielőtt a főét eszed.

A súlyemelés többet aktivál az anyagcserében, mint a kardio gyakorlatok

Igaz. Ha elég erőssége van ahhoz, hogy 3 kg izomtömeget nyerjen, 6-8% -kal növeli a kalóriák elégetését, vagyis körülbelül 100 extra kalóriát éget naponta. Másrészt az aerob testmozgás nem növeli jelentősen a száraz izomtömeget. "Az izomépítés legjobb módja az ellenálló gyakorlatok elvégzése" - jegyezte meg Ryan Dee. Andrews, egy hiteles táplálkozási diéta, a Colorado-i energiakezelés szakembere.

Tipp: "Azokra a gyakorlatokra kell összpontosítania, amelyek a legnagyobb izmokat foglalják magukban, és két részből álló mozgásokat használnak, mivel ezek segítenek Önnek egy kevésbé izomtömeg létrehozásában" - mondja Andrews. Kedvenc gyakorlásai közé tartozik a guggolás, felhúzás és minden olyan gyakorlat, amely egyesíti a test felső és alsó részének mozgását. Annak érdekében, hogy többet tudjon meg az anyagcserét felgyorsító erősségi gyakorlatokról, látogasson el a prevention.com/burnfat oldalra.

A zeller segít csökkenteni a kalóriák számát, mivel az emésztés több kalóriát vesz igénybe, mint a testben

Ez nem igaz. Az étkezés termikus hatása ténylegesen a szervezetnek kalóriát éget, miközben emészteti az ételeket és italokat. De ez a folyamat csak a fogyasztott kalóriák legfeljebb 30% -át igényli (például a fehérjék megemésztése több kalóriát igényel, mint a zsírok és szénhidrátok, lásd az 5. Kérdést). A közepes méretű zeller gyökér csak körülbelül 6 kalóriát tartalmaz; hő hatása fél kalória. Valójában olyan élelmiszer, amely csökkenti a kalóriák számát - ez csak a képzeletünk gyümölcse.

Tipp: A zellereket salátákhoz, pörköltekhez és levesekhez ajánljuk, alacsony kalóriatartalmú, de szívós termékként; de ne feledje, hogy nem varázslatosan mentheti meg a túlsúlyos problémáktól. Mindazonáltal a zeller hasznos termék: ftalideket, a vérnyomáscsökkentő összetevőket tartalmaz.

trusted-source[6], [7],

A tea gyorsítja a kalóriák természetes égését

Igaz. A zöld tea és az oolong tea (piros tea) során megtalálható katechinek felgyorsíthatják a test zsírégetésének folyamatát. A tanulmány, amelyben a japán nők részt vettek, összehasonlította a zöld tea, a piros tea és a víz hatását. Csak egy nagy csésze oolong tea növelte a 10% -kal elégetett kalóriatartalmat, és néhány óra múlva ez a szám másfélszeresére nőtt. A zöld tea gyorsítja az anyagcserét 4% -kal 1 ½ órára. Más tanulmányok azt mutatják, hogy napi 2-4 csésze zöld vagy piros tea (kb. 375-675 mg katekineket tartalmaz) napi 50 extra kalóriát égethet meg - ami évi 5 font súlycsökkenésnek felel meg.

Tipp: Próbálja cserélni a reggeli csésze kávét egy csésze zöld vagy piros tea, amely szintén tartalmaz egy adag koffeint, hogy gyorsítsa fel az anyagcserét. A tejet vagy az édesítőszert helyettesítse a teához egy sajtolt citromot, ami segít a szervezetnek, hogy több catechint szívjon fel.

A fokozott étvágy a PMS során a menstruáció előtti anyagcsere gyorsulásához kapcsolódik

Igaz. Ha a PMS-nek van némi előnye, akkor a nyugalmi állapotban lévő anyagcseréjük felgyorsulhat a luteális fázisban (a peteérés utáni naptól a menstruáció első napjáig) nevezett menstruációs ciklus alatt. A hormonális folyamatok által okozott anyagcsere-emelkedés napi 300 kalóriát jelenthet, ezért az étvágyunk emelkedik ebben a fázisban.

Tipp: Írja le, mit eszik a menstruáció előtti héten és egy hetet követően. Próbáljon kibírni a táplálékot a hónap során, hogy élvezhesse a hormonok által okozott kalóriatartalmat. Ha még mindig elszalasztja vágyait, próbálja megtartani a részecskék méretét.

Ha időben korlátozott, erőteljesebben gyakoroljon az anyagcsere gyorsulását.

Igaz. Azok a személyek, akik a testmozgás után nagyon nagy intenzitással gyakorolnak, gyorsítják az anyagcserét nyugalmi állapotban, és ez a gyorsulás intenzívebb és hosszabb ideig tart, mint az alacsony és közepes intenzitású gyakorlatoknál. Add hozzá energiát a gyakorlatokhoz, és legalább egy órával az edzés után legalább a teljes kalóriaszám 10% -át elégeti. Ha 4 mérföld (kb. 400 kalória) kombinációját használja egy egyszerű séta helyett, a következő néhány órában további 40 kalóriát éget.

Tipp: Gyorsan növelje a gyakorlatban a nagy sebességű időszakokat. Fokozatosan 2 perces időközönként 3 napot érjen el.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.