^

Terhesség: mit kell az embernek megváltoztatni az életstílusban?

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A táplálkozáson és a sporton kívül sok más dolog is hatással van a terhes nők egészségére. A dohányzás vagy a használt dohányzás, az alkohol, a kábítószerek használata, ideértve a "nem tiltott", különösen a gyógynövényeket, hatással lehet a terhes nők és gyermekének egészségére. Kivéve őket, az ember megvédi feleségét és gyermekeit.

trusted-source[1], [2], [3]

Dohányzás

Egy nő, aki a terhesség alatt dohányzik, súlyosan károsíthatja a fogamzóképét. Tanulmányok kimutatták, hogy a méhen belüli és a gyermekhalandóság kockázata több mint 50% -kal emelkedik, ha a várandós nő naponta egynél több cigarettát dohányoz.

A dohányfüst sok káros anyagot tartalmaz. A belélegzett cigarettafüst eléri a placentát, és több mint felével csökkentheti a magzat oxigénellátását. A cigarettafüstben lévő toxinok szűkítik a véredényeket, amelyek károsíthatják a méhlepényt és csökkentsék a baba növekedési ütemét. Ez a probléma olyan komoly, hogy minden csecsemőcsomagra figyelmeztető jelzés a terhes nők számára.

Azok az anyagok, amelyeket egy nő belélegzett, amikor leég, szintén csökkenti a szervezet azon képességét, hogy bizonyos vitaminokat felszívódjon, és növelje a terhességi szövődmények kockázatát. A dohányzás bizonyos születési megbetegedéseket okozhat, beleértve a szív és idegcső, különösen a spina bifida (spina bifida - spina bifida) patológiáit.

A terhesség súlyos patológiáit leggyakrabban a dohányzó nők találják meg. A placenta torzulásának vagy a placenta previa kialakulásának kockázata növekszik. Veszélyben van továbbá a koraszülés, a membránok idő előtti szakadása és a magzat vagy a gyermek halála rövid időn belül a születést követően.

Ha egy nő dohányzik, akkor meg kell győzni egy embert, hogy hagyja abba a dohányzást. Meg kell kísérelni a kísérleteket, de kényszer nélkül kényszeríteni. Egy férfi kínálhat neki egy kezelést a nikotinfüggőségért vagy egy támogató csoportért. Tekintse meg a többi lehetőséget az alábbi mezőben. Egy férfinak segítenie kell a feleségének megérteni, hogy a dohányzás fájdalmat okozhat a gyermeknek.

A PASSZÍV FOGYASZTÁS HATÁSAI. Még akkor is, ha egy nő nem dohányzik, a passzív dohányzás problémákat okozhat. A cigaretta cigarettájának belélegzése megnöveli annak kockázatát, hogy egy kis súlyú csecsemő legyen, ami nem túl jó neki.

Ha egy ember vagy hozzá közel álló személy füstöl, akkor jelentős változásokra van szükség. A házon kívüli dohányzás nem megfelelő megoldás erre a problémára. A cigarettafüst mikroszkopikus részecskéket tartalmaz, amelyek karcinogén (rákot okoznak). Ezek a részecskék letelepedhetnek a dohányzók haján, bőrén és ruházatán, és minden alkalommal mozognak, amikor mozog. Lebegnek a levegőben, és bárki, aki közeli, belélegezheti őket. Még akkor is, ha valaki másznak füstölni vagy máshol dohányozni, ezek a részecskék behozhatók a házba.

A gyermek, a nő egészségének kedvéért és az ember egészségének kedvéért most meg kell próbálnia abbahagyni a dohányzást. Nem engedheti meg, hogy valaki dohányozzon, majd jöjjön el a házaspár otthonába. Ha egy ember nem hagyhatja abba a dohányzást, szokatlan intézkedéseket kell tennie a felesége és később - és az újszülött gyermekének a cigarettafüst negatív hatásairól való védelme érdekében. Az intézkedések közé tartozik a zuhanyozás, a fejmosás és a ruházat cseréje minden alkalommal, amikor egy ember füstöl egy cigarettát, hogy megvédje a feleségét, és fejlődjön a gyermek a másodlagos füst káros hatásaitól.

A gyógynövények terhesség alatt történő használata

Jelenleg több mint 400 gyógynövény áll rendelkezésre - sok közülük a különböző betegségek megelőző gyógymódjai. A tabletták, kapszulák, tinktúrák, teák és kivonatok az egészségügyi élelmiszerboltokban, gyógyszertárakban és egyéb boltokban kerülnek értékesítésre.

Sokan hiszik, hogy mivel ezek az anyagok "természetesek", mindenkor biztonságban vannak. Valójában ez nem teljesen igaz. Egyes gyógynövények biztonságosak, egyesek nem. Mielőtt a házastársa bármelyiküket elviszi, konzultáljon orvosával. Annak ellenére, hogy mindkettő el tudja hinni, hogy a gyógynövények segítenek megbirkózni a reggeli betegséggel, megakadályozzák a koraszülést vagy más terhességgel kapcsolatos problémákat, valójában maguk is problémákat okozhatnak.

A legtöbb gyógynövény terhességére gyakorolt hatást nem vizsgálták teljes mértékben, és a terhesség alatt történő bevitelük biztonságossága nem bizonyított. Néhány közülük nagyon veszélyes lehet a várandós nő vagy a növekvő baba számára, ezért győződjön meg róla, hogy a növény biztonságos, mielőtt a házastárs elkezdi szedni.

Hogyan tud segíteni a felesége a dohányzásról?

Senkinek sem könnyű abbahagyni a dohányzást. A terhes nő még nehezebb, mert sok életének köszönheto, és a dohányzás pihentetheti őt. De a dohányzó anya károsítja a fogamzóképét. Az alábbiakban több tipp áll rendelkezésre arról, hogy az ember hogyan segítheti feleségének abbahagyását.

Vegyél valamit az ujjaiddal, mint egy labdát, és vegyél valamit a száddal, például rágógumit vagy alacsony kalóriatartalmú ételeket.

Kérje meg a házastársát, hogy ne vásároljon cigarettát, és "lője le őket" valaki (ha egy nőnek "le kell dobnia" minden cigarettát, akkor megállíthatja).

A pénzt takaríthatod meg cigarettákon egy malacka bankban, és használhatod őket együtt ebédelni, vagy valamit vásárolni egy gyermekért.

Egy férfi felajánlhatja a feleségének egy csecsemő kötött papucsot, vagy készíthet egy másolatot egy ultrahangról kapott gyermekről, és megkéri, hogy vigye el vele emlékeztetőnek, hogy miért ne dohányozzon.

ember meggyőzni a feleségét, hogy hívják, vagy valaki közel hozzá, amikor saját véleménye, hogy kell a füst.

Gyógyteák

A gyógynövényteákat biztonságosabbnak tartják, mint más gyógynövény-készítmények, mivel aktív összetevők alacsonyabb koncentrációban vannak jelen. Számos gyógynövény teát értékesítenek élelmiszerboltokban; másokat nehéz megtalálni, és ezeket az egészségügyi élelmiszerboltokban is meg kell vásárolni.

Néhány gyógyteák segítenek kiküszöbölni a különböző terhességgel kapcsolatos kellemetlenségeket. Ez teszi a gyógyteák jó alternatívát a kávé vagy a sima tea. Az alábbiakban felsorolt gyógyteák, amelyek terhesség alatt biztonságosak a fogyasztásra:

  • kamilla - segít az emésztésben
  • pitypang - a duzzanat ellen és lágyítja a fájdalmat a gyomorban
  • A gyömbér gyöke - hányinger és fojtó orr ellen
  • a csalán levelei - gazdag kalcium, vas és egyéb vitaminok és ásványi anyagok
  • Borsmenta - megakadályozza a gázok kialakulását és megnyugtatja a gyomorfájakat
  • vörös málna - jó az émelygés ellen

Alkoholfogyasztás terhesség alatt

Amikor egy terhes nő fogyaszt alkoholt, a gyermek azt is használja, annál több nő ivott, annál többet fogyaszt a gyermek. Még a káros gyermekeknek okozott alkoholfogyasztás is káros, ami csak felnőttkorban enyhe mérgezést okoz. A gyümölcs nem képes feldolgozni az alkoholt olyan gyorsan, mint egy felnőtt, mert az alkohol hosszabb ideig tart a vérében. Az alkoholfogyasztás a terhesség alatt jelentős veszélyt jelent a magzatra nézve. Az átlagos alkoholfogyasztás abortuszhoz vagy koraszülött és spina bifida születéséhez vezethet.

A legjobb tanácsadás, amelyet terhes nőknek adhatunk, nem az alkohol fogyasztása semmilyen formában. Szigorúnak hangzik, de ez az egyetlen módja annak, hogy egy nő biztos legyen benne, hogy megvédi a növekvő gyermeket az alkohol hatásaitól. Az ilyen kis mennyiségű, napi 2 szemüveg használata különböző kórképeket okozhat: a magzat alkohollal és alkoholos magzati szindrómával való expozíciója. Mindkettő a magzat rendellenes fejlődéséhez vezet.

A kábítószerek és az alkoholfogyasztás növeli a magzat károsodásának kockázatát. A legveszélyesebb az analgetikumok, antidepresszánsok és antikonvulzívumok alkalmazása. Egyéb gyógyszerek, amelyekről úgy gondolja, hogy nem tartalmaznak alkoholt, tartalmazhatják. Sok "népi" jogorvoslat a köhögésért és a hidegségért, valamint a szájnyálkahüvelyekhez 25% -ig tartalmaz alkoholt!

Egy férfinak meg kell győznie a feleségét, hogy ne fogyasszon semmilyen alkoholt tartalmazó gyógyszert a terhesség alatt. Szükség esetén az ember is elutasíthatja őket. Az étrend és a sport mellett ez a cél is hasznos lesz a házastársi kapcsolatok és az egyes házastársak számára. Ne feledje, hogy ez a gyermek egészségének kedvéért.

trusted-source[4], [5], [6], [7], [8]

Gyógyszerhasználat

A kábítószerek jelentősen befolyásolhatják a terhességet. Egy nő, aki terhesség alatt aktívan használja a kábítószereket, számos problémát tapasztal. Ezek közé tartozik többek között a táplálkozási hiányosságok, az anémia, a preeklampsia és a magzati növekedési rendellenességek.

Ha egy nő kábítószert használ, még ritkán, az embernek meg kell győznie őt, hogy álljon meg most. A gyermek élete veszélyben van. A növekvő gyermek számára veszélyes anyagokat az alábbiakban ismertetjük.

A marihuána terhesség alatt történő alkalmazása problémákat okozhat a gyermek számára, beleértve a figyelem hiányát, a memóriaproblémákat és a döntéshozatalt.

A központi idegrendszer stimulálói, mint például az amfetamin, növelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, a rájuk való függőség jeleit, a táplálék hiányát, görcsrohamokat és egyéb problémákat.

A nyugtatók, például a benzodiazepin (Valium és Librium) növelik a veleszületett patológiák valószínűségét.

A kábítószerek, különösen a morfin, a demerol, a heroin és a kodein, előzmúlsághoz, idő előtti születéshez, a magzati növekedés patológiáihoz és kábítószer-függőséghez vezethetnek a született gyermekben. A gyermekhalálozási szindróma (SDS) valószínűsége olyan gyermekeknél, akiknek anyái a terhesség alatt kábítószereket alkalmaztak, tízszer nagyobbak voltak azoknál, akiknek az anyái nem alkalmazták őket.

Úgy tartják, hogy az eszközök, amelyek megváltoztatják a tudat például LSD, meszkalin, kannabisz, peyote, atakzhsfeninklidin ( „Angel por”) vezet, rendellenes fejlődése az embrió.

A kokain használata károsítja a terhességet, mert az a személy, aki fogyasztja, enni és inni is túl keveset okozhat, ami komoly következményekkel jár a magzatra nézve. A kokain használata összefüggésben lehet a vetéléssel, a koraszüléssel, a vérzéssel, a placenta károsodásával és a veleszületett patológiákkal. A kokain károsíthatja a gyermeket, még akkor is, ha a fogamzás után 3 nappal korábban született.

trusted-source[9], [10], [11]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.