^

Sorbifer durules a terhesség alatt: hogyan kell szedni?

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 10.08.2022
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A vas részvételével az emberi életben minden fontos folyamat folyik: DNS-szintézis, enzimek, fehérjék, szövetek redox-reakciói, keringési rendszer, légzés, energia-anyagcsere. Ennek túlnyomó része hemoglobinban van, amely a vörösvértestek része. A nő testében körülbelül 3 g. Egy elem átlagos napi szükséglete a nemtől és az életkortól függ. Tehát nőknél ez 1,4-1,5 mg, és a terhesség alatt 5-6-ra nő, ami a magzat kialakulásához kapcsolódik. A vashiány arra kényszerül, hogy speciális készítményekkel kiegészítsük, amelyekhez a sorbifer durules tartoznak.

trusted-source[1], [2]

Jelzések Sorbifer durules

A vas az élelmiszerekben különböző mennyiségben van jelen, de a test nem szabályozza annak használatát. Mikroelem hiányával először a depótól használják, a kimerülést követő következő szakaszban hiányzik a szövetekben, izomgyengeségben, dystrophiában, sós, fűszeres függőségben kifejezve.

Továbbá a vashiányos vérszegénység minden klinikai tünetével jár: általános gyengeség, fáradtság, szédülés, ájulás. A Sorbifer durules a betegség kialakulásának és megelőzésének kezelésére szolgálnak.

Kiadási űrlap

A gyógyszert tablettákban állítják elő, amelyek egy módosított hatóanyag-leadású burkolatba vannak helyezve, amelyre jellemző, hogy a gyógyszer anyagának a szervezetben történő beérkezésének idejét meghosszabbítják. Ennek következtében elkerülhető a veszélyes koncentráció.

Mustár színű tabletta, Z betűvel kinyomtatva, 30 és 50 darab üvegpalackban csomagolva.

trusted-source[3], [4]

Gyógyszerhatástani

A gyógyszer két hatóanyagot tartalmaz: vas-szulfátot (egy tabletta 320 mg) és aszkorbinsavat (60 mg). Az első komponens kompenzálja az oxigén- és szén-dioxid-molekulák kötéséhez és szállításához szükséges vas hiányát, a második - növeli az abszorpciót a bélben, részt vesz az oxidációs és redukciós folyamatokban.

Farmakokinetikája

A gyógyszer felszívódása a vékonybél proximális részében és a nyombélfekélyben fordul elő. A gyomorban és a C-vitamin belsejében lévő savas környezetben a szükséges vas-transzformációk megteremtik a véráramba behatolásra képes állapotot. Részben ürülék ürül ki, ami fekete foltot eredményez. Miután a tabletta belép a gyomorba, ez a folyamat 6 órán belül megtörténik.

Adagolás és beadás

A terhesség ideje alatt a nő növeli a keringésben lévő vér mennyiségét a szervezetben lévő folyadék növelésével, ami a hemoglobin alacsonyabb koncentrációjához vezet. A korlátozó mutató 110g / l, további csökkenése veszélyes az egészségre.

A szövetek sejtjeinek elégtelen oxigénellátása magzati hipoxiához vezethet, amely a fejlődés, a koraszülés és a terhesség megszűnése miatt késik. Nem biztonságos a nő számára. Ezt az állapotot vas készítményekkel kezelje.

A Sorbifer durules vas-vasat tartalmaznak, amely hatékonyan felszívódik, gyors eredményt ad, míg az élelmiszerben lévő elem háromértékű, és a C-vitaminban gazdag táplálékkal kell átalakítani.

A vérszegénység gyakran a legkorábbi gyermekkori időszakokban fordul elő, így a sorbifer szó szerint a terhesség első heteiből választható.

A terhesség első két trimeszterében a szorbifer ajánlott egy tabletta naponta, az utolsó harmadban és a szoptatás során naponta kétszer. Egészben kell lenyelni, rágás nélkül.

A kezelés időtartama annak sikerétől függ. Még a hemoglobin paramétereinek stabilizálása után is, a gyógyszer a vas teljes telítettségéig folytatódik, ami körülbelül 2 hónap. Összességében a súlyos betegség kezelése 3-6 hónapig tarthat.

Rendkívül óvatosan a gyomorhurut, a gastroduodenitis, a fekélyek, a vesék és a máj krónikus kórképei, az enteritis, a colitis, a fokozott véralvadás.

trusted-source[6]

Ellenjavallatok

A Sorbifer durules nem kerülnek felírásra a vér túlzott felhalmozódása esetén (a vérvizsgálat alapján), abszorpciójának megsértése, más típusú vérszegénység, amelyek nem kapcsolódnak a vashoz. A gyógyszer ellenjavallt a nyelőcső stenosisban való alkalmazásra, az emésztőrendszer egyéb részeinek elzáródására, a vérzésre, az összetevőinek intoleranciájára.

Mellékhatások Sorbifer durules

A szorbifer használata a terhesség alatt, mint más emberek esetében, néha allergiát okoz, ami viszketés, bőrkiütés, bőrpír. Még a szorbifer toxikózisának hiányában is beteg lehet. A készítményben lévő aszkorbinsav irritálja a gyomor nyálkahártyáját, fájdalmat okozhat benne, gyomorégés. Székrekedés vagy hasmenés is előfordulhat.

A gyógyszer hosszan tartó használata tele van a vesék kialakulásával, a glikogénszintézis károsodásával, a cukorbetegség kialakulásaig. A fejfájás, a túlzott ideg ingerlékenység, az álmatlanság előfordulása nem zárható ki.

trusted-source[5]

Overdose

A szorbifer durules ajánlott adagjainak jelentős feleslege hányingert, hányást, véres ürüléket, álmosságot, tachycardia-t, vérnyomáscsökkenést okozhat.

A túladagolás kezelése magában foglalja a gyomormosást, amelyhez folyadékot kell inni és hánytatni kell. A súlyos mérgezés intenzív ellátást igényel.

trusted-source[7]

Kölcsönhatás más gyógyszerekkel

A Sorbifer csökkenti az antibakteriális gyógyszerek felszívódását, a tetraciklin csoportból származó antibiotikumokat, a pajzsmirigyhormon tiroxint. A magnézium és a kalciumtartalom kölcsönösen csökkentik az abszorpciót. Az antacidok nem adnak teljesen felszívódó mirigyet. Az ilyen negatív hatások elkerülése érdekében a gyógyszerek szedését 2-3 órán át kell hígítani.

trusted-source[8], [9], [10], [11]

Tárolási feltételek

Az ideális tárolási hely a közvetlen napfénytől, a magas hőmérsékletektől és a gyerekektől védett.

Szavatossági idő

A gyógyszer eltarthatósága 3 év.

trusted-source[12], [13], [14], [15]

Analógok

Azok számára, akik nem segítik a sorbifer-et terhesség alatt, vagy nemkívánatos mellékhatások jelentkeznek, helyettesíthetjük azokat a következő nevű analógokkal:

  • A maltofer háromértékű vasból áll, amely a kezelés kezdetén kissé csökkenti a biológiai hozzáférhetőségét. A gyógyszer kevesebb mellékhatással rendelkezik, beleértve ritkán allergiát, fejfájást, de hasmenés és dyspepsia gyakran fordul elő;
  • A Ferrum Lek egy másik vaspótlás a rágótabletta formájában. A terhes nők tanulmányozása a gyermek egész életében nem mutatott negatív hatást sem a magzatra, sem a nő egészségére. Ez is jól tolerálható;
  • fenulusok - olyan kapszulák, amelyek nemcsak a vas, hanem a B-vitaminok hiányát is kompenzálják És így tovább a születésig;
  • A Totem - ivóoldat a vérképzéshez szükséges mikroelemek kombinációját tartalmazza: vas, mangán, réz. Ajánlott terhes nőknek a 2. és 3. Trimeszterben. Maximális felszívódása akkor történik, amikor étkezés előtt veszik be. Azt is használják a vashiány megelőzésére.

trusted-source[16], [17]

Vélemények

Sorbifer durulex, a nők véleménye alapján ítélve meg gyakran terhesnek. A becslések messze nem egyértelműek. A jogorvoslat hatékonysága mellett gyakori mellékhatások jelentkeznek, különösen a székrekedés és az émelygés, ami arra kényszeríti az egyiket, hogy váltson egy másik gyógyszerre. A költség nem is felel meg neki.

Figyelem!

Az információk észlelésének egyszerűsítése érdekében a gyógyszer "Sorbifer durules a terhesség alatt: hogyan kell szedni?" gyógyszerre vonatkozó utasítását a gyógyszer orvosi használatára vonatkozó hivatalos utasítások alapján külön formában lefordítják és bemutatják. Használat előtt olvassa el a gyógyszerhez közvetlenül hozzárendelt megjegyzést.

A tájékoztatás tájékoztató jellegű, és nem vezet az öngyógyításhoz. Ennek a gyógyszernek a szükségességét, a kezelés rendjét, módszereit és a gyógyszer adagját kizárólag a kezelőorvos határozza meg. Az öngyógyítás veszélyes az egészségére.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.