^

A második terhességi hét

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Abban a pillanatban, amikor tudta, hogy terhes vagy, az első izgalom, szorongás és félelem telt el. Ezt a hírt közölte férjével és közeli hozzátartozóival (vagy nem mondta el). A helyzetről tudósok női feleiről hallották egymillió tippet. De ez nem vált kevesebb kérdést és gondolatot. Mi történjen a terhesség második hetében? Mi legyen az érzés? Mi a teendő a toxikózis első jeleivel? Mi jelezheti a vetélés veszélyét? A terhesség második hete című cikkünkben megpróbálunk részletesen megválaszolni ezeket, és nem csak ezeket a kérdéseket.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

A második héten a terhesség jelei

Először is tisztázni kell, hogy a terhesség második hetében a menstruáció késleltetésének második hetét értjük, amely 5-6 szülészeti hét vagy 3-4 embrionális hét. Mi történik ezekben a napokban a babáddal? Ha úgy gondolja, hogy nincs semmi különleges benned, akkor mélyen téved. A terhesség második hetese az egyik legfontosabb a gyermek növekedési és fejlődési folyamatában. Ebben az időszakban a magzati tojás fejlődik és embrióvá válik. A terhesség második hetének végére (a 6. Szülési héten) a szív kezdődik az embrióban!

Képzeld el, hogy benned egy új, teljesen egyedi és egyedülálló élet - részecskék születnek benned! A terhesség második hetének végére ultrahangvizsgálat esetén láthatja a gyermek fejét és a baba karjai és lábai alapjait. Mi történik időközben a jövő anyja szervezetével? Egyes nők semmit sem éreznek, míg mások a terhesség jeleit látják.

A második héten a terhesség jelei a következők:

 • menstruáció hiánya;
 • a szokásos élelmiszerekkel és szagokkal szembeni ellenszenv;
 • hányinger, hányás (korai toxikózis);
 • érzékenység és az emlőmirigyek kibővítése;
 • a vizelés gyakoribb gyakorisága;
 • fokozott fáradtság;
 • a "terhesség" megmagyarázhatatlan érzése.

A menstruáció hiánya a terhesség első és legfontosabb jele a második héten. A menstruáció a méh belső rétege - az endometrium a tojás megtermékenyítésének hiánya következtében. Ha a terhesség, a megtermékenyített petesejt tulajdonít a belső fal a méh egy női test kezd termelni hormonok a terhesség, hogy kilökődésének megakadályozására a méhnyálkahártya. A menstruáció késése nemcsak a terhesség miatt lehetséges. Meg lehet kiváltani a stressz, súlyos fertőző betegségek, az orális fogamzásgátlók, a hosszú járatok az ország különböző éghajlat, erős edzés vagy diéta, korábbi abortusz vagy műtét a kismedencei szervek, valamint még sok más.

A második héten a terhesség leggyakoribb jele a szokásos élelmiszerek és illatok ellenállása. Ez a női test éles és erőteljes hormonális átalakulása. Ebben az esetben a várandós nőnek furcsa vágya lehet egy olyan termék használatára, amelyet gyűlölt a gyűlölet. Vannak olyan meggyőződésük, hogy ha egy terhes nő valamit eszik, akkor nem a saját vágya, hanem a gyermek vágya. Ezért lehetetlen megtagadni egy nő kényes helyzetben lévő kívánságait. De mindezeket erős fanatizmus nélkül kell kezelni.

Hányinger és hányás fordul elő a nők 60% -ában a terhesség második hetének végére. Ezt az állapotot korai toxikózisnak (gestosis) hívják. Eddig a tudósok nem találnak egyértelmű okot ennek a feltételnek a megjelenésében a nők körében. A legvalószínűbb a hormonális túlfeszültség és a női test éles átalakítása. A toxikózis másképp fordul elő terhes nőknél, egyesek enyhe formában, míg mások kórházi kezelést igényelhetnek. A toxikózis elleni küzdelem fő elvét a terhesség második hetében az alábbiakban ismertetjük. Ez a feltétel általában nem haladja meg a 12 szülési hetet. Ha 12 hetes toxicitást okoz, akkor ez egy figyelmeztető jelzés, amely orvosok beavatkozását igényli. Az ilyen mérgezést későn hívják. Egy állam hasonló a toxicitás figyelhető meg különböző betegségek a gasztrointesztinális traktus, mint például: gyomorhurut, krónikus és akut hasnyálmirigy-gyulladás, gyomorfekély, és még a migrén.

Az érzékenység és az emlőmirigyek emelkedése a terhesség második hetében a női prolaktin szintjének növekedésével magyarázható. A mellek "öntik", kemények, csípnek, sőt fájdalmat okoznak. Csak terhesség jelei a második héten lehet sötétebb a mellbimbó és a megjelenése az úgynevezett Montgomery tubercles (a bimbóudvar a szőrtüszők bekövetkezik valami hasonló libabőrös). A mellbimbóknál, amikor megnyomják, lehet sárgás kimerültség - kolosztrum - ez nem okoz aggályokat. Csak a nem-terhes állapotú kolosztrum elosztása utalhat egy nő hormonális hátterének megsértésére, nevezetesen a megnövekedett prolaktin hormonra.

A vizelet gyakoribbá válása a második héten a terhesség jele lehet, mivel a húgyhólyag mechanikusan irritálja a növekvő méht. Sőt, minél hosszabb az idő, annál nagyobb a nyomás a húgyhólyagra, így a hasüreg növekedésével a vizelési gyakoriság nő. Ez a tünet a nem terhes állapotban is megtalálható, nevezetesen a húgyhólyag gyulladásos folyamatainak (urethritis, cystitis, pyelonephritis) jeleinek.

A második héten fokozott fáradtság a terhesség jele, szinte minden nő esetében. Ezt a feltételt a gyermek fejlődése irányába mutató óriási láthatatlan terhelés magyarázza. Ebben az esetben a nő teste jelzi, hogy nyugalomra van szüksége, és nem rohan, hogy erőt takarítson meg egy ilyen fontos feladatért. Túlzott fáradtság fordulhat elő, erős kemény munkával, valamint krónikus fáradtság-szindrómával.

Néhány nőnél a "terhesség" érzése történik. Ők is összekapcsolják ezt hormonális változások a szervezetben. Ez az érzés az önhipnózissal is előfordulhat.

Toxikózis a terhesség második hetében

A nők 60% -a ebben a helyzetben olyan problémával szembesül, mint a toxikus hatás. Eddig még nem találtuk meg annak pontos okait. Úgy vélik, hogy minden a felelős a szervezetben éles hormonális változásokért, ami befolyásolja a központi idegrendszert. Leggyakrabban a terhesség második hetében jelentkezik a toxikózis, és hirtelen a terhesség tizenkettedik hetében fejeződik be. Ráadásul csúcspontja a nyolcadik kilencedik hétre esik. A toxikózisban szenvedő nők panaszkodnak a reggeli betegség, hányás, hányinger a nap folyamán. Míg ez a feltétel súlyosbítja fülledt kis szellőztetett helyiségekben, a közlekedés, valamint a jelenléte a különböző erős szagot áraszt, beleértve az ízét elkészített ételek (akkor is, ha nagyon finom). Nem találtunk összefüggést találtak a bármely funkciójával a terhesség és a toxémia, de vették észre, hogy úgy tűnik, gyakrabban az első terhesség során a nők krónikus betegségek, a gyomor-bélrendszer, dohányzó nők, akik nagyobb városokban. A toxikózis hiányozhat, gyengén hervadt, de ha a feltétel olyan kritikus, hogy a terhes nő folyamatosan hány, kórházi kezelésre lehet szükség. Ebben az esetben a szupportív terápiát dropperek, homeopátiás készítmények és vitaminterápia formájában kell előírni. Hogyan tudsz segíteni magadnak a toxikózis esetén a terhesség második hetében? Annak érdekében, hogy ez az állam könnyebben áthaladhasson, számos olyan szabály létezik, amelyek meglehetősen egyszerűen megfigyelhetők:

 • az étkezés gyakori, de kis adagokban. Legalább három harapnivalónak kell lennie naponta.
 • Az elfogyasztott tápláléknak táplálékkal kell rendelkeznie, nem pedig zsíros, ugyanakkor magas kalóriájú és kiegyensúlyozott (főtt hús, tejsavtermékek, teljes kiőrlésű termékek, zöldségek, gyümölcsök).
 • az élelmiszernek az optimális hőmérsékletnek kell lennie. Célszerű elkerülni a nagyon forró élelmiszerek használatát, beleértve a forró italokat.
 • nem tudsz enni éjszaka. Az utolsó étkezés legkésőbb 8-9 óráig kívánatos.
 • Az első étkezést (snack) nem szabad az ágyból kijutni. Étkezés után tanácsos lefeküdni 5-10 percig.
 • az alvás teljes legyen, legalább nyolc óra.
 • a vizet elegendő mennyiségben (kb. 2 liter / nap), lehetőleg nem szénsavas ásványi anyaggal kell elfogyasztani.
 • A toxikózis, a menta cukorka, a citromszeletek, a grapefruit, a narancs, a gyömbér tea, az édes krutonok elleni küzdelem nagyon hasznos lehet. Az áfonyalé is hasznos lehet.

Érzések a terhesség második hetében

Ebben az időben sok nő gyengeséget és álmosságot, valamint szédülést tapasztal. A legtöbb esetben ez normális, de ha a szédülés kíséri a szinkopát, akkor aggodalomra ad okot. Az ájulást a hemoglobin hiánya társulhat a vérben. A szintjének meghatározásához elegendő egy általános vérvizsgálat átadása. A hemoglobin normál szintje a terhes nők esetében 110-140 g / l. Ha a hemoglobin alacsony, a nőgyógyász nyújthat vaskészítmények (Maltofer, Sorbifer, Ferretab) vagy multivitamin tartalmazó vas (Vitrum prenatális, Elevit pronatal, Pregnavit).

Gyakran a terhesség második hetében van egy puffadtság. Ezt a növekvő méh okozhatja, és ennek következtében a belső szervek, beleértve a beleket is, elmozdulhatnak. A székrekedés zavart okozhat, vagy fordítva. Általában a szervezet szerkezetátalakítása után a terhesség második hetében a gyomorfájás eltűnik. A méh ebben az időben kicsit nagyobb, mint egy csirke tojás.

Számos nő beszámol a hüvelyi kibocsátás növekedéséről a terhesség második hetében. A normákban a kiválasztódásoknak karcsúnak kell lenniük, kissé fehéres árnyalattal. A sárgás kiömlés jelenléte szintén normaként tekintendő. A normális váladék eléggé egyedi. Ha voltak véres foltok, ez alkalmat ad a sürgős kezelést egy nőgyógyász, mivel egy ilyen megjelölés jelezheti a retinaleválás és / vagy hang a méh, és ennek következtében a megnövekedett valószínűségét a vetélés. Emellett a terhes nők fehéren megfázott kisülésekkel is rendelkezhetnek, ami jelezheti, hogy jelen van. Ebben az esetben is meg kell orvoshoz nőgyógyász kinevezését gombaellenes kezelés (leggyakrabban helyi kezelés terápia formájában gyertyák, például Pimafutsin). A jelenléte zöldes váladék kellemetlen szagú a második héten a terhesség utalhat genitális traktus fertőzés (trichomoniasis, ureaplasmosis, mikoplazmózis, bakteriális vaginosis). Ilyen szekréciók jelenlétében a növényeket és / vagy véreket kenetet kell adni PCR-analízis céljából. Ha kórokozót azonosítanak, antimikrobiális terápiát írnak elő (a gyógyszerek az adott kóroktól függenek). Az urogenitális fertőzések kezelésének hiánya a magzat intrauterin fertőzéséhez vezethet.

A szex a terhesség második hetében

A helyzetben sok nő érdekli a kérdést: "Lehetséges-e szexuális kapcsolat a terhesség alatt?". Lehetséges, sőt szükséges is, ha nincs ellenjavallat (fenyegető vetélés, méhhang, magzati megjelenés). Ráadásul a tudósok pozitív hatást gyakoroltak a spermiumra a méhnyakra. Növeli rugalmasságát és felkészíti a szülést. Javasolt csak a túlzottan aktív szexuális viszonyt elkerülni. Egyes nőknél a terhesség első második hetében a libidó nő, máshol pedig a testbe esik, egészen addig, amíg nem szexuálisan undorodik. Ez hormonális változásokkal jár a szervezetben. Mindenesetre, a szeretet megteremtése csak örömet okozhat.

Havi a terhesség második hetében

Egyes nők a terhesség korai hónapjaiban hasonlóak. A normális hormonális háttér és a jól folyó terhesség ilyen felosztás jelezheti leválása és végül eredményezhet vetélés. Ezért, amikor egy hónappal a második hét a terhesség szükséges sürgősen orvoshoz nőgyógyász, vagy még jobb, hívjon mentőt. Csak a jelenléte vérzés jelezheti a méhen kívüli terhesség, ami nagyon veszélyes, és halálhoz vezethet az anya (miatt törés a növekvő magzat fal a petevezető és az azt követő vérzés), valamint hiányzik a progeszteron hormon. Amikor a progeszteron-hiány felírni gyógyszereket tartalmazó e hormon (utrozhestan, djufaston), valamint a fenntartó terápia formájában hemosztáttal (Tranexam) és görcsoldók (Noshpa, papaverin). Annak igazolása után, a méhen kívüli terhességek termelnek egy abortusz, vagy eltávolítását a petevezetékben.

Vetélés a terhesség második hetében

A terhesség második hetének egészen fordulópontja a magzat fejlődésének. Általában, ha egy spontán vetélés nem történik meg ebben az időben, akkor a terhesség komplikációk nélkül jár.

A vetélés okai a terhesség korai szakaszában:

 • a magzat fejlődésének rendellenességei, beleértve a fagyasztott terhességet;
 • a női hormonok hiánya, nevezetesen a progeszteron;
 • erős fizikai aktivitás;
 • súlyos betegségben szenvedett;
 • Az anya és a gyermek közötti rhesus-konfliktus;
 • urogenitális fertőzések;
 • súlyos stressz;
 • Alkoholfogyasztás.

A spontán vetélés a rózsaszín vagy barna véres folyadék elszíneződésével kezdődik, az ágyéki régió fájdalmai és az alhasi fájdalmak. A további elosztás növekszik, megszerezve az erős menstruáció jellegét és a gyümölcsleveleket. Ha a vérzés nagyon bőséges és nem áll le, hívjon mentőt. A terhesség második hetében történt vetélés után ellenőrző ultrahangot kell végezni, és meg kell találnia annak előfordulásának okait. Fagyasztott terhesség és spontán abortusz hiánya esetén kaparást végeznek.

Ultrahang a terhesség második hetében

A terhesség második hetében végzett ultrahangvizsgálatot leggyakrabban a méh terhességének meghatározása és a pontos idő tisztázása végzi. Csak ezzel a felmérés meghatározhatja többes terhesség, és a végén a második hét a terhesség (6 szülészeti vagy magzati 4. Hét), akkor hallani az első magzati szívverés. Az embrió mérete ezen a dátumon 4 mm, és még mindig gyenge hasonlóságot mutat az emberrel. Van egy mítosz az ultrahang veszélyeiről a terhesség korai szakaszában. Ez a tény még nem erősítették meg minden olyan kutatást, így ha vannak arra utaló jelek, hogy ez a felmérés formájában (gyanított méhen kívüli terhesség vagy veszélyeztetett vetélés), akkor legjobb, ha nem hanyagolja el ezt az eljárást.

Antibiotikumok a terhesség második hetében

Az antibiotikumok terhesség alatt történő felhasználására számos jel utal. Néhány betegség nélkülük egyszerűen nem képes. De mindannyian hallottuk, hogy ezeknek a gyógyszereknek a használata veszélyes lehet, sőt halálos is lehet a magzat számára. Ez így van? Egészen biztonságos antibiotikumok vannak, és terhességben teljesen ellenjavallt, amit alább tárgyalunk.

Mindig emlékezni kell arra, hogy bizonyos betegségek kezelése nem szomorú következményekkel járhat. Ezért jobb, ha antibiotikumot szed, mint a betegség elindulását. Betegségek által csak orvosi kezelés antibiotikumokkal tartalmazza: műtét, gyógyszer, bakteriális hólyaghurut, tüdőgyulladás, mandulagyulladás, hörghurut, chlamydia, trihomanoz, ureaplasmosis, mycoplasmosis és mások. Az antibiotikumok nem működik a megfázás, influenza, allergia, gombás fertőzések, gyulladásos folyamatok nem bakteriális eredetű, és mások.

A terhesség második hetében antibiotikumot írjon elő, csak a kezelőorvos lehet. Általában az adag nem különbözik a standardtól. Az ajánlott dózis jogosulatlan csökkentése a betegség hiányos kezelését eredményezheti. Az antibiotikum helyes célja az antibiotikum (egy adott antibiotikum specifikus kórokozóra való érzékenységgel) értelmezése után kiválasztani. Az antibiotikumok alkalmazása után általában olyan gyógyszereket szednek, amelyek visszaállítják a normális bélflórát. Ilyen gyógyszerek lehetnek Linekek, Bifidumbacterin, Normobakt, Hilak Forte és mások.

Az antibiotikumok korai szakaszában történő felhasználásra három sorozat áll rendelkezésre: penicilin sorozat, cefalosporin sorozat, valamint makrolidok. Ilyen gyógyszerek például az ampicillin, amoxiclav, cefazolinum, ceftriaxon, erythromycin, vilprafen és mások.

Tiltott antibiotikumok a második héten a terhesség tartalmazza: furadonin, metronidazol, trihopol, gentamicin, drogok tetratseklinovogo sorozat, ciprofloxacin, levometsetin, dioxidine, furagin. Mindezek a szerek magzati mutációt vagy toxikus hatást okoznak az embrió belső szervek számára.

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9], [10]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.