^

Hogyan tanítsunk egy gyermeknek, hogy aludjon a kiságyában?

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Ahhoz, hogy egy gyereket aludjon a kiságyában, fokozatosságra van szükség. Lehetetlen azonnal meghozni és a babát egy másik szobába küldeni. Sírni fog, a stresszhormonok elpusztítják a neuronokat - az agysejteket, és a baba rosszabbodik és fejlődik. Ezért ki kell választania egy jó pillanatot, hogy megtanítsa a gyermekét, hogy a szüleitől külön aludjon. Erről többet fogunk mondani. 

trusted-source[1]

Az érettségi fontos módszer

Vannak dolgok, amiket abszolút nem tehetsz a babával. Például vegye el az anyától és az apától abban a pillanatban, amikor a baba beteg, vagy nem érzi jól magát, vagy nemrégiben stressz van, vagy ha az anya nemrégiben elválasztotta őt. Ahhoz, hogy a gyerekeket külön ágyra vigyük ezekben a pillanatokban, az éretlen pszichét veszélyezteti.

A gyermek új szokásainak kialakításához fokozatosságra van szükség. A legjobb módszer az, hogy a baba ágyát a szülő ágyának mellé helyezzük, és néhány centiméterrel távolítsuk el minden nap. Amíg az ágy egy másik szobában van. Tehát a csecsemő számára kevésbé lesz stressz és érzés a szülőktől való szétválasztással kapcsolatban, akikhez nagyon csatolt. [ 1 ]

trusted-source[2], [3], [4]

A legjobb idő a saját ágyunk edzésére

Ez a baba születésének napjától kezdődik - akkor nem kell a babának egyedül tanítani. Ha a gyermek gyakorlatilag a születésének napjától a szüleivel vagy az anyjával alszik, nehezebb lesz tőle elválasztani, és meg kell választani azt a korosztályt, amelyen ezt a legjobban meg lehet tenni. A pszichológusok és a gyermekorvosok azt tanácsolják, hogy 6-8 hónap múlva kezdje el tanítani gyermekét saját ágyára. Ekkor szinte nincs éjszakai táplálkozás, és a baba éjszaka alszik, ébredés nélkül (kivéve, ha más speciális jellemzői vannak).

Ezen túlmenően ebben a korban a baba éjszaka megfordulhat az egészség kockázata nélkül, és ez a folyamat nem szabályozható. Ha megtörtént, hogy a gyermek nem volt hozzászokva a kiságyához 6-8 hónapon belül, soha nem késő, hogy bármikor hozzászokjon hozzá ehhez. A legfontosabb dolog - következetes és szilárd meggyőződésük. A technika nem fog működni, amikor ma a gyermek egyedül küldte a szobáját, és holnap megbánta, és elvitték a szülő ágyába. A gyermek elkeveredik az Ön igényei között, és nem fogja megérteni, hogy lehetséges-e vagy lehetetlen aludni az anyával és apával, mint korábban. [ 2]

Mikor készül a baba a saját ágyára?

  • A szoptatás éjszakánként 1-re csökkenthető.
  • A gyermek éjszakai alvása átlagosan 6 óráig tart
  • A babának már volt az első tejfoga, és nincs láza, és nem aggódik.
  • A gyermek nem beteg, és nem szenved komoly stressz (például a szülők válása vagy a közelmúltbeli költözés, vagy a második gyermek születése) miatt.
  • A gyerek egyedül tölthet időt a szobában, és legalább 10-15 percig játszhat magával.

Hogyan tanítsunk egy gyereket az ágyra?

Először is, be kell tartani a szabályosság elvét. Ennek az elvnek megfelelően a gyermeket egyidejűleg be kell helyezni a kiságyba. Ekkor a gyermek teste megszokja azt a tényt, hogy 21.00-kor lefeküdni kell, és elkezdi előkészíteni ezt a folyamatot. [ 3 ]

A hagyomány elve is nagyon jó.

Mielőtt lefeküdne, meg kell kezdeni egy kellemes szokást az anya és a baba számára. Például, hogy énekeljen egy nyüzsgőt, olvasson egy könyvet, vagy készítsen egy könnyű masszázst a babának. Ez az akció alvásra készül. Ezzel az akcióval a baba megnyugszik, pihenhet. A teste megérti, hogy hamarosan ugyanaz a kellemes alvási idő lesz, mint a mindennapi gondok és benyomások. Ne késleltesse ezt a folyamatot - átlagosan 15 percet vesz igénybe.

Van még egy jó út - úgy, hogy a gyermek biztonságban érzi magát, az anya az ágy mellé ülhet, amíg a baba el nem alszik. Tehát a gyermek nyugodtnak érzi magát - az anya közel van.

A nyugtató baba elve

Szüksége van, amikor egy gyermeknek kényelmetlen maradni egy másik szobában, sír és fél. Ez az elv azon a tényen alapul, hogy az anya, miután időben lefektette a babát, és lefekvés előtt elvégezte az összes szükséges szertartást, elhagyja a szobát, átölelte és megcsókolta a babát. De amikor a gyermek sírni kezd, meg kell közelítenie hozzá, nyugodnia kell, és anélkül, hogy kiszabadítaná a kiságyból, ismét jó éjszakát szeretne, és kijutni. Hacsak természetesen nem a síró baba nem a nedves pelenkák, amelyeket meg kell változtatni.

Vegyük észre, hogy amikor egy gyereket egy viszonylag tudatos korban tanítasz egy ágyra (egy éves kor után), éjszaka akár 10-15-szer is sírhat. Ebben az időben fontos, hogy ne adjuk fel a pozíciót, és továbbra is világossá tegyük, hogy az anya nem hagyja el őt, közel van, egy másik szobában. Idővel a gyermek kevésbé lesz rossz és egész éjjel aludni fog a kiságyában. De másfél és két hónapig tarthat.

Szülőhelyettesítési módszer

Ez a módszer jól működik, ha egy gyermek már kezd valamit megérteni és még a szülőkkel folytatott beszélgetésben is részt vesz. Ezután a kedvenc játékodat elhelyezheted a gyermek mellett - védi. Megmagyarázhatja a babának: „Anya fáradt, aludnia kell, anya lesz közel, egy másik szobában, és mindig eljön, ha hív. Időközben a kedvenc nyúl, Kuzya vagy Medve, vagy egy baba védi őket. Ő gondoskodik rólad és segít, ha ez így lesz. Az ilyen tartalmú beszélgetés megnyugtatja a babát, és bizalmat teremt, hogy kettős biztonságban van - mind az anya a következő szobában van, és a kedvenc játék is vele van.

trusted-source[5]

Kényelmes környezet létrehozása

A szobában, ahol a baba alszik, kényelmes körülmények között kell lennie. Ez azt jelenti, hogy a helyiség hőmérséklete 18-22 fok legyen. Szoba ágy előtt kell jól szellőző, takaró és párna kell kényelmes. Nem szabad forrónak lennie a baba szobájában, mert a melegben nagyon nehéz lesz, hogy a baba elaludjon. És nagyon fontos szempont: ha a gyerek fél a sötéttől, akkor a szobájában nem kell kikapcsolnia az éjszakai fényt. A lágy diffúz fény elég elfogadható a gyermek szobájában. [ 4 ]

Alvás alszik

Ez egy másik módszer, amely segít a gyermeknek az ágyban való tanításában. Anya alszik, amikor álmos állapotban alszik. Tehát könnyebb a gyermek számára, hogy megértsék azt az elképzelést, hogy az ágya most külön van.

Új gyönyörű kiságy

Amikor egy gyermek nőtt fel, és felnőttnek akar látszani (ez körülbelül 2-3 éves korban történik - a saját „I” elismerésének folyamata), összehasonlítható a felnőttekkel. Tehát elmondhatja a gyermeknek, hogy most már nagy, és egy új, gyönyörű ágyban alszik, mint az anya és apa. Amikor egy gyermek látja, hogy egy új, szép ágyneműt helyeznek el a kiságyában, egy kedvenc játékszer kerül elhelyezésre, és a kiságy új és szép, örömmel tart benne, és egész éjjel alszik. A szülőknek nem fog tantrumot csinálni, mert az ágya a legjobb.

Akkor a gyermeknek a saját ágyára történő tanításának folyamata nemcsak érzés nélkül, hanem örömmel is megtörténik.

trusted-source[6]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.