^
A
A
A

Fogak kutyákban

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A kutyáknál a fogászati kő gyakran fordul elő - a statisztikák szerint a háziállatok 75% -ának ilyen problémája lehet. Feladatunk az, hogy segítsünk az állatoknak időben, és megakadályozzuk a szövődmények kialakulását, mert egyesek nagyon komolyabbá válnak.

Nézzük részletesebben a kórtörténet legfontosabb aspektusait, valamint az elimináció és megelőzés módjait.

A mechanizmus és az okok

A fogak ásványi lerakódása nagy problémát jelent a háziállatok számára. Ezenkívül a tartár jelenléte más súlyos komplikációkat is kiválthat. Ezért a kutya szájának állandó és alapos gondozása rendkívül fontos.

A fogkő egy hagyományos plakkból alakul át, amely bizonyos ideig a fog alján felhalmozódik, közelebb a gingivális határhoz. Elsősorban az élelmiszer-fragmensekből, a nyálkahártyák elavult sejtjeiből, a nyálmirigy-váladékok fehérjéből, a különböző mikroflórák képviselőiből áll. Idővel a lerakódás keményedik, ásványi csapadékban helyezkedik el, és sok baktériumot telepít. Néhány közülük, különösen a streptococcus, kedvező környezetet teremt a kalkulus további kialakulásához és megerősödéséhez. A meszes lerakódások és mikroorganizmusok aktív módon tejsavat termelnek, ami megakadályozza a sav-bázis egyensúlyt a szájüregben. Ennek eredményeként a száj, a fogíny és a fogak zománcja szenved. A jövőben ez gyulladásos folyamatok, allergiás megnyilvánulások, fogzománc és periodontális megbetegedések kialakulásához vezethet.

A folyamat nagyobb mértékben érinti a nyakokat és a molarokat. Valamelyik felnőtt kutyán egy fogkő jelenhet meg, de kisebb fajtájú, rövid orrú fajták nagyobb valószínűséggel szenvednek.

A kutyák legfontosabb okai:

  • állandó plakk jelenléte;
  • szilárd elemek hiánya a mindennapi élelmiszerekben (csontok, porc stb.);
  • a fogak megsértése;
  • a fogak összes vagy néhány zománc szerkezetének károsodása;
  • a só és az ásványi anyagcsere megsértése az állati testben.

A baktár fokozatosan fejlődik, végül befolyásolja a környező szöveteket.

Tünetek

A kedvtelésből tartott állattartónak rendszeresen ellenőriznie kell a szájat, az állatok fogait, hogy időben meg lehessen azonosítani a kutya torkáinak tüneteit. Ügyeljen arra, hogy figyelmeztesse a sötét sárgás vagy szürkésbarna réteg megjelenését a fogak alapjain, a fogínyváltozáson és a duzzanaton, túlérzékenységén és vérzésén.

Ha nem távolítja el a fogkőképződést időben, a kóros folyamat tovább folytatódik. Az állatok többé nem fogyhatnak, különösen szilárd ételekkel. Az étvágy megszűnik, a kutya elveszíti a súlyát. Lehet, hogy a fogak elvesztése, megnövekedett nyálasodás.

A kutyák fogászati kője mind az íny szélén, mind az íny alatt található. A gumi feletti kő gyorsabban diagnosztizálható, és sokkal könnyebb eltávolítani. A gumi ásványi lerakódások hosszú ideig észrevétlen maradnak. És csak a kezdeti gyulladásos folyamatok során nyilvánvalóvá válik az üregek megjelenése, a fogak és az íny között "zsebek", a szövetek megduzzadnak, elég szomorú szag van a szájból.

Talán a parodontitis kialakulása: az állat fájdalmas fájdalmai vannak az ínyekben, a fogak először meglazulnak, majd elkezdenek leesni. Kis nyálkahártyák vannak a nyálkahártyákon, tályogok. A mikrobák tömeges reprodukálása a szájüregben a kutya gyomrába lép, majd a véráramba. Ez mérgező hatást gyakorolhat a májra, a húgyutakra és a szív- és érrendszerre.

A fogkő eltávolítása kutyákban

A kórtörténet legjobb módja a kutya torkolatának eltávolítása. Ezt mechanikus úton, vagy ultrahangos módszerrel lehet elvégezni.

A plakett mechanikus eltávolításával fennáll a zománc vagy a nyálkahártya károsodásának veszélye.

Az eljárást gyakrabban végezik általános érzéstelenítéssel. Az állatot tilos 10 órával elvinni az eltávolítás előtt, hogy elkerüljük az érzéstelenítés során a hányást. Az érzéstelenítés után a fogkőzetet kézzel speciális eszközzel lekaparják, vagy különféle rezgésszintű ultrahangos hatásokat alkalmaznak.

Az ultrahang használata kevésbé fájdalmas az állatok számára, kizárva az íny és a zománc traumás elváltozásait. Azonban ez a módszer kevéssé alkalmas arra, hogy megszabaduljon a kő alatt a kő.

Az eljárás befejeztével a fogakat alaposan polírozzák különleges paszták és csalik használatával; az eljárás befejezése baktériumölő szer alkalmazásával a kezelt szövetre.

Gyulladásos tünetek jelenlétében antimikrobiális és gyulladáscsökkentő gyógyszerek, amelyeket vitamin komplexekkel kiegészítenek, immunitást fokozó gyógyszerek, metabolizmus stimulánsok írhatók elő.

Teljesen logikus kérdés merülhet fel: hogyan tisztíthatom otthon a borkőst? Lehetséges? Elvben lehetséges, hogy most az állatorvosokban és a gyógyszertárakban sok speciális pasztát és kefét adnak el, valamint rágógumit a fogak tisztítására. A kutyák tartárának megakadályozásához speciális száraz élelmiszer is megtalálható. Mindazonáltal, amint azt a gyakorlat bizonyítja, ezeknek a módszereknek a hatása ideiglenes, és előbb vagy utóbb még mindig el kell távolítani a fogkőt a klinikán. A tartály eltávolításának módját 12-18 hónaponként ajánlott megismételni.

Megelőzés

Most beszéljünk arról, hogy hogyan lehet megakadályozni a tatárt a kutyákban. Az állatok egészséges állapotának legfontosabb és legfontosabb aspektusa az orális higiénia. Néhány háziállat szerelmeseit kiskutyáknak tanították, hogy gyermekük óta legalább kétszer hetente kétszer fogják meg fogat. Ehhez használjon puha kefét, hogy elkerülje az íny sérülését. Jelenleg a zoológiai boltok sokféle fogpót és pasztát adnak el a kutyák számára.

Gyakran hagyja, hogy az állat rágja a csontokat (igazi vagy utánozva).

A szájüreg vizsgálatakor különös figyelmet kell fordítani az íny, a nyálkahártya állapotára. A leggyengébb gyulladás gyanúja lehet az állatorvoshoz való kapcsolat.

Ne távolítsa el a keletkező kő nem, mivel ez komolyabb következményekhez vezet, majd kezelni fogja nehezebb.

Mindenki tudja, hogy a háziállatok folyamatos gondosságot és figyelmet igényelnek. A kedvence jóllétének és egészségének garantálása a szájüreg időszakos vizsgálata, amely lehetővé teszi, hogy a kutyák időben észleljék és megakadályozzák a fogkőt.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.