^

Ketokonazol sampon korpásodás ellen

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 10.08.2022
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A korpásodás nemcsak esztétikailag kellemetlen. Kellemetlenséget okoz viszketés, karcolás, pustulák formájában a fejbőr alatt. Előrehaladott esetekben a hajhullás megkezdődik. Ezenkívül a haj minőségének helyreállítása gyakran problémás. Az alternatív gyógymódok és az első korpásodás elleni sampon használata a boltban nem mindig segítenek. A ketokonazol korpásodás elleni sampon gyógyszer. Gyógyszergyártó cég gyártja, és fungicid / fungisztatikus hatású gyógyászati anyagot, ketokonazolt tartalmaz, vagyis kifejezett gombaellenes hatású gyógyhatású sampon. A fejbőr hámlása különféle okokból következik be, ezért nem minden beteg alkalmas a ketokonazolos samponnal történő kezelésre. Mielőtt megvásárolná és megkezdené a kúrát, ajánlott felkeresni egy orvost, és megtudni, mi okozta a fejbőr alatti bőr felső rétegeinek aktív hámlását. Egy randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollos vizsgálat bebizonyította a 2% -os ketokonazol sampon hatékonyságát mérsékelt vagy súlyos korpásodás kezelésében. [1], [2]

Jelzések Ketokonazol sampon korpásodás ellen

A fejbőr mycosisát dermatophyták, élesztőszerű és penészgombák, különböző eredetű olajos és száraz seborrhea okozza.

A mycosis megelőzése csökkent immunellenállású személyeknél.

Alkalmas minden hajtípusra.

Gyógyszerhatástani

A sampon fő gyógyszeranyaga a ketokonazol. Ez az imidazol csoport jól ismert gombaellenes szere. Célja a gombák sejtmembránjának elpusztítása azáltal, hogy blokkolja a szükséges komponensek - ergoszterolok, foszfolipidek, trigliceridek - szintézisét. A sejtmembránok átjárhatóvá válnak és elpusztulnak. A gombák elveszítik szaporodási és meghalási képességüket. Számos ketokonazol korpásodás elleni sampon sósavat tartalmaz (amelyet oldószerként használnak a gyógyszerhez), ami tovább irritálhatja és súlyosbíthatja a gyulladást. Az "Elfa" samponban nincs sósav, a vállalat szakembereinek sikerült elkerülniük az összetevő jelenlétét.

A fej korpásodásának oka gyakran az opportunista élesztőszerű Pytirosporum ovale gomba szaporodása, amellyel a ketokonazol sikeresen képes megbirkózni. A gomba mindenki fejbőrén él, és normális körülmények között nem nyilvánul meg. De a faggyúmirigyek fokozott aktivitása, az immunitás csökkenése és a biológiai egyensúly megsértésének egyéb okai miatt azonnal felemeli a fejét, és aktívan szaporodni kezd. Ezért a komponensek szárítása és zsírtalanítása fokozza a gyógyszer hatását. A ketokonazol mellett a sampon például az Elfa gyógyszergyárból cinkionokat tartalmaz. A periódusos rendszer ezen eleme segít helyreállítani a bőr normális biocenózisát: megszárítja, nyugtatja és enyhíti az irritációt.

Ugyanabban a márkájú samponban a gyógyászati és ásványi összetevők mellett kakukkfű növényi kivonatát is tartalmazza. Ennek a növénynek antibakteriális és gombaellenes hatása van, ezért kiegészíti az előző komponensek fertőtlenítő hatását. Ezenkívül segít a haj megerősítésében és növekedésében, a fejbőr normalizálásában.

Más samponmárkákban a további összetevők eltérhetnek. Például az orosz "Sebokler" sampon ketokonazolt és cink-piritionot is tartalmaz, amelyek nemcsak az antiszeptikus hatást egészítik ki, hanem enyhe citosztatikus hatással is rendelkeznek, megakadályozva a pikkelysömör és a seborrhea hiperproliferációjának folyamatait. [3]

A ketokonazollal ellátott semleges sampon enyhébb (profilaktikus) hatású, és a benne található növényi prebiotikumok komplexe normalizálja a fejbőr mikroflóráját, segíti a haj megerősödését és növekedését.

Ha a sampon megfelel Önnek, akkor a hatása már az első használat után észrevehető lesz, és két hét múlva, még nem elkezdett esetekben, már el is búcsúzik a problémától.

Farmakokinetikája

Külsőleg alkalmazva a ketokonazol gyógyszerösszetevő kizárólag a bőr felszínén hat, és nem jut be a szisztémás keringésbe.

A samponok farmakokinetikáját nem vizsgálják, ezért az összes komponens komplex hatása nem ismert, azonban a külső alkalmazás és a későbbi hajmosás azt sugallja, hogy nincs jelentős szisztémás hatás. [4], [5]

Adagolás és beadás

Az Elfa cég semleges samponját ketokonazollal használják a korpásodás megelőzésére vagy nagyon kis mennyiségével - nedves hajra kenik, szétterítik, habosítják és öt percig hagyják. Ezután meleg zuhany alatt lemossák őket. Használja rendszeresen kéthetente.

A ketokonazollal ellátott gyógyító sampont kétszer használják egy samponos eljárás során: először csak hajat mosnak, másodszor pedig a hajra kenik, habosítják és öt percig hagyják. Ezután lemosta. A kezelési eljárásokat két héten át minden második napon végzik. A termék még lemosás után is a fejbőr felszínén marad és „működik”, ami a kéthetes kúra végén észrevehető lesz.

Ezután átállnak a semleges sampon változat használatára.

A Sebokler korpásodás elleni sampont ketokonazollal hetente kétszer, egy hónapig használják. Aztán még egy hónapig hetente mosnak hajukat megelőző célokból. A mosási folyamat az alábbiak szerint ajánlott: a sampont nedves hajra kenjük, habosítsuk és masszírozzuk körülbelül három percig, majd öblítsük le egy zuhany alatt.

Alkalmazás gyermekek számára

A sampon gyermekeknél történő felhasználására vonatkozó megfelelő vizsgálatokat szintén nem végeztek. A gyermekek számára azonban ketokonazollal rendelkező külső szereket írnak elő. Mielőtt a gyermek fejét gyógyszeres samponnal mossa, ajánlott kideríteni a korpásodás okát, és konzultálni kell egy gyermekorvossal. [8]

Terhesség Ketokonazol sampon korpásodás ellen alatt történő alkalmazás

Erre a populációra nem végeztek hatástanulmányt. A gyermekvállalás ideje alatt kerülni kell az expozíciót, a sampon pedig olyan gyógyszert és gyógynövény kivonatot tartalmaz, amely terhes nők számára ellenjavallt. De ha szükséges a korpásodás kezelése, az orvos eldönti, hogy tanácsos-e ketokonazollal és kakukkfűvel ellátott sampont használni. Ugyanezek az ajánlások vonatkoznak a szoptató anyákra is. [6], [7]

Ellenjavallatok

Egyéni túlérzékenység a sampon összetevőivel szemben.

Mellékhatások Ketokonazol sampon korpásodás ellen

Allergiás bőrreakciók lehetségesek, szisztémás nem valószínű.

Overdose

A túladagolást és más samponkészítményekkel való kölcsönhatásokat nem vizsgálták. Figyelembe véve, hogy a belőlük származó hatóanyagok gyakorlatilag nem jutnak be a szisztémás keringésbe, kölcsönhatások nem várhatók, és a túladagolás elvileg lehetetlen. [9]

Tárolási feltételek

Felnyitás után a sampont a fürdőszobában lévő polcon tárolják. Vásárlás és használat előtt figyeljen a csomagoláson feltüntetett lejárati időre. Lejárta után nincs garancia a biztonságára és hatékonyságára.

Analógok

Vannak más samponok ketokonazollal, például a sulsen, amelynek fűszernövényes illata van a gyógynövényeknek, amelyek szerepelnek az összetételében; korpás sampon "Horse Power"; sampon Nizoral. Ezek inkább nem analógok, hanem szinonimák, mivel a segédanyagokon kívül ugyanazt a hatóanyagot használják. Az Elfa cég pasztát is gyárt ketokonazollal, amelyet kis területek helyi elváltozásai esetén ajánlott használni. A gyógyszer és a cink mellett törpepálmaolajat tartalmaz.

Számos sampon létezik ropazazollal is, amelynek erős gombaölő hatása van, azonban lényegesen felszívódik a szisztémás keringésbe.

A Sulsenovy (ketokonazol nélkül), Tar, Seborin samponokat korpásodás elleni szerekként is kínálják, de nincsenek olyan erőteljes hatásuk, mint a ketokonazol és a climbazol. Egyszerűen lemossák a faggyút, amely nélkül a korpásodás gomba nem szaporodhat.

Ezenkívül a ketokonazol samponok széles gombaellenes hatásspektrummal rendelkeznek. Végül is a vereséget nem mindig a Pytirosporum ovale okozza. Vannak más típusú gombák is, amelyek megfertőzik a haj alatti bőrt, és hiperproliferációt okoznak, és korpásodást okoznak.

A ketokonazollal ellátott samponok véleménye jó, minden elvárásnak megfelel. Ha az utasításoknak megfelelően használja őket, és mindegyik samponnak vannak árnyalatai, mindenki korpával terjedt.

Az orvosok ugyanazon a szinten értékelik a rimbazol és a ketokonazol hatékonyságát, de hangsúlyozzák, hogy a ketakonazol fő előnye, hogy külsőleg alkalmazva nincs szisztémás hatás.

Figyelem!

Az információk észlelésének egyszerűsítése érdekében a gyógyszer "Ketokonazol sampon korpásodás ellen" gyógyszerre vonatkozó utasítását a gyógyszer orvosi használatára vonatkozó hivatalos utasítások alapján külön formában lefordítják és bemutatják. Használat előtt olvassa el a gyógyszerhez közvetlenül hozzárendelt megjegyzést.

A tájékoztatás tájékoztató jellegű, és nem vezet az öngyógyításhoz. Ennek a gyógyszernek a szükségességét, a kezelés rendjét, módszereit és a gyógyszer adagját kizárólag a kezelőorvos határozza meg. Az öngyógyítás veszélyes az egészségére.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.