^
A
A
A

Hormonok és bőr

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A hormonok fontos szerepet játszanak a bőr fiziológiájában, így a hormonális egyensúly megsértése azonnal befolyásolja a beteg állapotát. Például a pajzsmirigyhormonok egyensúlyhiánya a bőr túlzott szárazságához vezethet. A menopauza nemi hormonszintjének csökkenése a bőr gyorsabb öregedését eredményezi, a szőrszálak növekedését az arcon és a testen.

Az ösztrogének feleslegével a bőr pigmentációja megnőhet, és sötét foltok jelennek meg rajta. Férfi nemi hormonok (androgének) oka atrophia hormonfüggő szőrtüszők a fejét, ami a hajhullás, és serkentik a váladék a faggyú, ami jelentős mértékben hozzájárul a patogenezisében olajos seborrhea és akne. Most tanulmányozzák a növekedési hormon bőrre gyakorolt hatását, és próbálják meg használni az egész testet az idősek számára.

Gyakorlatilag nincs olyan hormon, amely nem befolyásolja a bőrt, ezért a hormonok hatásos módot jelenthetnek a bőrre. A kozmetikában azonban tilos a hormonok (valamint a szisztémás hatású egyéb anyagok) használata. Ezért azoknak az anyagoknak a népszerűsége, amelyek a bőrön történő alkalmazásra hatással lehetnek egy hormon hatására (ez a látszólagos hatás, nem pedig a molekuláris hatásmechanizmus). Szerkezete szerint ez az anyag hasonlít a hormon molekulájához (bár ez a hasonlóság néha nagyon távoli). Ilyen vegyületek közé tartoznak például a phytoestrogének - a növényekből származó kozmetikai "hormonpótlók" legnépszerűbb csoportja. A phytoestrogének a webhely külön szakaszára lesznek szentelve.

trusted-source[1], [2], [3]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.