^
A
A
A

A hajhullás típusai a nőknél

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 26.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Az alopecia olyan betegség, amely bármilyen korú betegeket érint. Alopecia lehet többféle, mindegyik jellemző tüneteket. Nézze meg a fő hajhullás típusát a nőknél:

 1. Androgén - a férfi nemi hormonok fokozott termelésének köszönhető, ami a dihidrotesztoszteron kialakulását idézi elő. Az anyag gátolja a szőrtüszők működését, a szőrszálak vékonyak, elveszítik színüket és abbahagyják a növekedést. Ez a fajta kopaszodás is előfordulhat az örökletes tényezők hatása miatt.
 2. Diffúz - az endokrin rendszer zavaraival, kemény étrendjével, kiegyensúlyozatlan étrendjével, különböző betegségekkel jár. A zárak egyenletesen esnek a fej egész felületén, nagyon vékonyak, a hangerőt elveszítik.
 3. A Focal - viszketést és irritációt okoz a különálló bőrfelületeken. A szálak gerendákba esnek, maguk mögött hagyva a fejükön a kerek és ovális alakú kopasz foltokat. Ez a hormonális egyensúlyhiány, az anyagcsere zavara vagy a genetikai hajlam miatt következik be.
 4. A fejbőr kémiális - kémiai és termikus égési sérülése a cicakitális változások, azaz a hegek mögött marad. A sérülés helyén a szőrtüszők meghalnak, és már nem állítják helyre. A kóros állapot felmerülhet krónikus természetű fertőző és vírusos betegségek után, a fején a mélyen purulent pattanások.
 5. Traumás - olyan nőknél fordul elő, akik hosszabb ideig szűk haját viseltek. Emiatt zavart okoz a dermis oxigénnel való ellátása, ami negatívan befolyásolja az izzók állapotát. A katasztrofális hatás durva fésülködéssel jár, a fürtök, a rettegések, az afrikai fonák növekszik.
 6. Pszichoszomatikus - ez a típus a központi idegrendszeri problémák miatt fordul elő. Az idegrendszeri rendellenességek során a betegek szőrszálakat, szemöldökeket és szempillákat húznak ki. A fájdalmas állapotot depresszió, idegi feszültség, ingerlékenység kísérte.
 7. Endokrin (hormonális) - a pajzsmirigy betegségeinek és a szerv hormonjainak egyensúlyhiánya miatt következik be.

A kopaszodás típusa függ a kezelés módjától és további megelőző ajánlásokat.

Diffúz hajhullás a nőknél

A nők által leggyakrabban előforduló alopecia diffúz. A fürtök elvesztése napi 150-1000 szőrzetet érhet el. A betegség sérti a haj táplálkozását, minőségük romlását. Ez nem csak kozmetikai, hanem pszichológiai problémákat is magában foglal.

A diffúz hajhullást az egységes fodrászat jellemzi. Az 50 év alatti nők mintegy 40% -a szembesül ezzel a problémával. Fejlődési mechanizmusa a szőrnövekedés egyik szakaszának megsértésével jár.

A diffúz alopecia fő okai a következők:

 • Retinoidokkal, béta-blokkolókkal, citosztatikumokkal, antikonvulzív szerekkel és más gyógyszerekkel végzett gyógykezelés.
 • Krónikus betegségek súlyosbodása.
 • Gormonozawisimye patológia.
 • Pajzsmirigy-diszfunkció.
 • Stressz és érzelmi stressz.
 • Fertőző betegségek.
 • Immunhiányos állapotok.

Kezelési módjai a morbid állapot okaitól függenek. A terápia magában foglalhatja a gyógyszerek (hormonok, antibiotikumok, vitaminok), fizioterápiás eljárások alkalmazását a szálak növekedésének felgyorsítására és megerősítésére. Szükség van a helyi folliculusok stimulálására samponok, maszkok, spray-k segítségével, amelyek javítják a vérellátást és a mikrocirkulációt.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Focális hajhullás nőkben

A fókuszos erdősítésben érintett nők fő kora 15-35 év. Ez a fajta alopecia nem károsítja a szervezet általános állapotát, hanem lényeges kozmetikai hiba. Az alopecia, amelyet kezeletlenül kezel, gyorsan előrehalad és súlyos rendellenességeket idéz elő az idegrendszerből.

A gyulladásos hajhullás leggyakrabban az autoimmun faktorok hatásával társul. A szervezet védelmi rendszere hibásan azonosítja a tüszőket, és elveszíti őket idegen szövetekhez. Ezért súlyos betegségben szenvedő betegeknél a szőrtüszők szerkezetében immunglobulinokat észlelnek.

A betegség kialakulásának számos tényezője van:

 • Genetikai hajlam.
 • Hosszantartó vírusos vagy fertőző betegségek.
 • Sinusitis, tonsillitis, fogászati patológia.
 • Az endokrin rendszer rendellenességei.

A fókusz alopecia etiológiája hormonális egyensúlytalansággal jár együtt, ami az endokrin rendszer zavaraival jár. A vegetatív rendszer patológiás működése a mikrocirkulációval járó problémákhoz vezet. A spasmodikus kapillárisok és artériák növelik a vér viszkozitását. Ez viszont hozzájárul a vérkeringés lelassulásához és a tüszők táplálékának romlásához.

Az alopecia areata számos formában létezik:

 1. Helyi - ovális szoknyák.
 2. Lentovidnaya - a szőrzet nélküli övezet leggyakrabban a nyak hátsó felétől a templomokig helyezkedik el, ami látszólag hasonlít egy szalagra.
 3. Részösszeg - amelyet kis fokozatok manifesztálnak, amelyek fokozatosan elterjednek, növekednek és egyesülnek.
 4. Összesen - egyenletes veszteség a szálak, akkor is lehetséges a veszteség a szemöldök és a szempillák.
 5. Univerzális - kopasz foltokkal rendelkező területek a fej különböző részein jelennek meg, fokozatosan csúsznak és ismétlődőek.
 6. Fészek - gyorsított hajhullás a körömlemezek elvesztésével. A legrosszabb az összes gyógyítható.

A tünetek szerint az alopecia fokális formája több szakaszon halad át, és fontolja meg azokat:

 • Progresszív - a szálak elvesztése viszketéssel, bizsergéssel és égéssel folyik. Alopecia helyeken hyperemia és enyhe gyulladás áll fenn. A kopasz tincs köré varrók rövidülnek. A fésülés és a fejmosás során fokozódik a fodrászat. A tüszők atrófiák.
 • Szubakut - a fejön gyulladásos gócok alakulnak ki, amelyek gyorsan elterjedtek, és utána elhagyják a kopasz területeket és a rövidített szálakkal rendelkező területeket. Idővel a gyulladásos folyamatot fokozott bőrhullám váltja fel.
 • Regresszió - az alopecia területein új haj jelenik meg, de vékonyabb és törékenyebb a többi fürtnél. Eleinte világos színűek, de fokozatosan pigmentáltak.

Ha a fokális alopecia enyhe, a körmök, a szemöldök és a szempillák nem fordulnak elő. A kezelés gyógyászati, fizioterápiás és sebészeti terápiákból áll. Szükség esetén a páciensek pszichológiai segítséget kapnak. Egy átfogó terápiás megközelítés lehetővé teszi számunkra, hogy normalizáljuk a fej hallatállapotát.

trusted-source[5], [6]

Hormonális hajhullás nőknél

A szervezet bizonyos feladatok és funkciók működését serkentő hatóanyagok a hormonok. Ők felelősek az anyagcsere folyamatokért, az immunrendszer állapotáért, a hangulathoz, a genitális funkciókhoz, a fej hajához és más testrészeihez.

Az alopecia ezen formája a nőstény testben, azaz a férfi nemi hormon szintjének növekedését jelzi, ami negatívan befolyásolja a szőrtüszőket. A probléma akkor merül fel, ha nincs elegendő ösztrogéntermelés. A nők hormonális kopaszságának fő okai a következők:

 1. Szülés után - a nemi hormonok növekedése terhesség alatt a haj fejét vastagabbá és erősvé teszi, de a szülés után az állapot rosszabbodik. Ennek oka az ösztrogén szintjének hirtelen csökkenése és fokozatos gyógyulása a terhességig tartó időszakban. A hormonális háttér normalizálása hat hónapig tart.
 2. A mellékvese / petefészek, a pajzsmirigy-betegség - ezek a szervek felelősek a termelés a nemi hormonok, így a zavar munkáját befolyásolja az állam a fürtök és a test.
 3. Az orális fogamzásgátlók és a hormonális gyógyszerek befogadása - gyakran a hormonkezelést követően, vagy a fogamzásgátlók bevitelének megszüntetése után a fürtök problémái jelentkeznek. A hormonális "make-up" hiánya miatt a hormon szintje hirtelen csökken, ami ideiglenesen megnöveli a hajhullást.
 4. Climax - 40 év után a női test csökkenti a petefészkek intenzitását, ami az ösztrogén csökkenéséhez vezet. Az életkor változását a növényzet romlása, a bőr romlása, a körmök és az általános jólét okozza.
 5. Érzelmi sokkok és stresszek - az idegrendszer rendellenességei a kortizol intenzív termeléséhez vezetnek, ami növeli a tesztoszteron és származékai - dihidrotesztoszteron termelését. A korbácsok intenzív veszteségét a stressztényező hatása után 2-3 hónappal megfigyeljük.
 6. Örökös hajlam - ha az anyai vonalon esett alopecia, ez az öröklés veszélye.

Számos, a tünetek, amelyek jelzik hormonális zavarok nőknél: zavarok a menstruációs ciklus, súlygyarapodás, fokozott aktivitása a faggyúmirigyek, testszőrzet hím típus, csökkent libidó, elállatiasodás szavazás. Az úgynevezett hormonális hajhullás összefüggésbe hozható szezonális tényezőkkel.

A betegség állapotának megállapításához meg kell határozni a nemi hormonok szintjét, és számos egyéb laboratóriumi és instrumentális vizsgálatot kell végezni. A kezelés összetett, a hormon szintjének helyreállítására és a termelés normalizálására.

Androgén hajhullás nőknél

A férfi nemi hormonok androgéneknek a hajhagymákra kifejtett progresszív hajhullása az androgén alopecia. A kóros állapot nem csak a férfiakban, hanem a nőknél is előfordul, a férfi típusban szivárog. A kozmetikai hibák megjelenését ilyen tényezők segítik elő:

 • Az endokrin rendszer betegségei.
 • Tumor neoplazmák, amelyek férfi nemi hormonokat termelnek.
 • Felvételi kortikoszteroidok, antidepresszánsok, szteroidok és egyéb gyógyszerek.
 • Policisztás petefészek és egyéb nőgyógyászati megbetegedések.
 • A hormonális háttér megsértése.

A fenti okok miatt az androgén alopécia genetikai hajlama nem kockázati tényező, ellentétben az androgén alopéciával. A betegséget lassú progresszió jellemzi a ritkítással, csökken a térfogat és a fürtök elvesztése. A Shvelelura a frontális és a parietális zónákban vékonyodik, ami különösen érzékelhető a központi részből.

A kóros folyamat évekig tarthat. Az orvosra utalva a betegség első tüneteinek megjelenésével, vagyis a korai stádiumban, esélyt ad a betegség megállítására és a fürtök egészségének helyreállítására. Az androgén alopecia diagnózisa a nemi hormonok és a pajzsmirigyhormonok meghatározását tartalmazza. A szőrtüszők mikroszkópját és a fototrichogramot is elvégzik.

A kezelés összetett, ezért a hormonszint, a fizioterápia és a növényzet kozmetikai ellátásának normalizálására alkalmazott gyógyszerek bevitele. A terápia hosszú, de az első pozitív eredmény észrevehető 3-4 hónappal a kezelés megkezdése után.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14]

Telogenovoe hajhullás nőkben

A növekedés során a haj több szakaszon megy keresztül:

 1. Az anogen az aktív növekedés fázisa, amelynek időtartama legfeljebb 7 év. A sejtek megnövekedett megoszlása jellemzi, amelyek a tüszőcsatornába tevékenykednek, és áthatolnak rajta, és hajszálat alkotnak. Az anogenezisben az összes szál 85% -a.
 2. A katód egy átmeneti szakasz, amely legfeljebb 30 napig tart. Ebben az időszakban a haj gyökere a papilla etetése nélkül marad, ami a follikulus atrófiáját eredményezi.
 3. A Telogen egy pihenő szakasz, amely legfeljebb 6 hónapig tart. A gyökér a bőr felszínére halad, és kifogy. Ez egy élettani folyamat. Naponta egy ember legfeljebb 100 hajat veszít.

Az egyik szakasz megsértése a fürtök elvesztéséhez vezet. A telogén alopecia a szálak ideiglenes vesztesége a telogén szakaszban. A hajhullás a stressztényezők hatására történik, amelyek mind fizikai, mind érzelmi jellegűek lehetnek:

 • Az idegrendszer fokozott izgatottsága.
 • Az alvás / ébrenlét megsértése.
 • Fokozott kifáradás.
 • Vitaminok és mikroelemek hiánya.
 • Depresszív állapot, apátia.
 • A környezeti tényezők negatív hatása.
 • Abortusz, szülés utáni időszak.
 • Vashiányos vérszegénység.
 • A hormonális és fogamzásgátló gyógyszerek megsemmisítése.

A telogenesis alopecia első jele a fürtök elvesztése és az egyenletes hajhígítás. A kopaszodás diagnosztizálása a fürtök alapos vizsgálatával. Az elhullott haj egészséges, érintetlen rúdja és tüszője világos színű. Ilyen típusú rendellenesség esetén az összes haj körülbelül 20% -a elvész.

A telogén alopecia nem kezelhető, mivel a telogén fázisban levő szálak minden esetben ki fognak esni. Az orvos feladata, hogy javítsa a hajfej állapotát különböző fizikoterápiás eljárások és kozmetikai termékek segítségével, amelyek erősítik a fürtöket és fokozzák a fokozott növekedést.

Hímivarú hajhullás nőknél

Hímnemű hajhullás érinti a nőket. Az orvosi statisztikák szerint a patológia 20-40 éves korban következik be. A fürtök vékonyak, vékonyak és kiesnek. Az alopecia focija a korona régiójában található. Ennek a rendellenességnek a fő okai a következők:

 • Genetikai hajlam.
 • Hiperandrogenizmus - a policisztás petefészkek szindrómájában, valamint a szintetikus progeszteron-készítmények hosszú ideig tartó alkalmazásával fejlődik ki.
 • Az anagén fázis megsérülése (összehúzódása) a gyűrűk növekedése során.
 • Korral kapcsolatos degeneratív változások a szervezetben.
 • Nem megfelelő hajápolás.
 • Traumatikus kozmetikai eljárások.
 • Bőrbetegségek.
 • Vashiányos vérszegénység.
 • Kemoterápia.

Az androgén alopecia számos jellemző tünettel rendelkezik. Az első dolog, amit a nők találkoznak, a fésülés során a vágások kiszélesedése. Emellett a hallók fejrészének hígítása a templomoktól a homlokig terjed, egyes esetekben teljes alopecia van a csúcson.

A fájdalmas állapot diagnosztizálása laboratóriumi és instrumentális módszerekből áll. Különös figyelmet fordítanak a trichogramra, vagyis a szőrszálak és életciklusuk megjelenésének értékelésére. A kezelés függ a betegség okaitól. Tipikusan a terápia a női nemi hormonok termelésének normalizálásából és a férfiak kopaszságát okozó betegségek megszüntetéséből áll.

Krónikus hajhullás nőknél

Sok tényező vezet hajhulláshoz. Egyesek közülük folyamatosan fordulnak elő a szervezetben, ami krónikus alopéciát okoz. Ilyen indokok a következők:

 • Az endokrin rendszer betegségei (diabetes mellitus).
 • A mellékvese funkcióinak megsértése, pajzsmirigy.
 • Hormonfüggő tumorok.
 • Orális fogamzásgátlók fogadására.
 • Hosszú távú gyógyszeres kezelés.
 • Krónikus stressz és érzelmi tapasztalatok.
 • Kiegyensúlyozatlan táplálkozás.
 • Súlyos környezeti körülmények között él.

A nőknél a krónikus kopaszodást a szőrszálak ritkasága jellemzi, ritkábban a templomokban és az elülső régióban. A kozmetikai probléma kezelése okának megszüntetésén alapul. Különös figyelmet fordítanak a gyűrűk növekedésének megerősítésére és ösztönzésére irányuló megelőző intézkedésekre.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19], [20], [21]

Szezonális hajhullás nőknél

A haj, a bőr és az általános jó közérzet egyik leggyakoribb oka a beriberi. A tápanyagok hiánya általában ősszel-tavaszi időszakban különösen súlyos. A szezonális hajhullást az ilyen tényezők magyarázzák:

 • Vitaminok és nyomelemek hiánya.
 • Klimatikus változások.
 • Kiegyensúlyozatlan táplálkozás.
 • Csökkent ösztrogén hormonszint.

A szálak intenzív veszteségének időtartama 1-3 hónap. Ha az ideiglenes alopecia időszaka egybeesett a fürtök megváltozásának élettani fázissal, akkor a lerakódási folyamatok 3-4 hónapig tarthatnak.

A szezonális alopecia első tünetei javítják az étrendet és javítják a hajápolás minőségét. Samponokat, maszkokat és permeteket ajánlani a kozmetikai növekedés megerősítésére és növelésére. A mikrocirkuláció és az anyagcsere folyamatok javítása érdekében a tüszők erősítése javasolt a fejmasszázs és az egyéb fizikoterápia.

Szükséges továbbá a haj védelme a környezet negatív hatásaitól. Hűvös szezonban meleg kalapot viseljen, nyáron tonikat használjon az ultraibolya sugárzásból származó szálak védelmére és a panama / sapkák viselésére.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.