^
A
A
A

Focal alopecia

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Az alopecia megjelenése és fejlődése

Alopecia areata (alopecia areata) egy ritka betegség, amely azonban számos tudós figyelmét felhívja. Érdekes, hogy a haj elvesztése, a teljes jólétből kiindulva, éppen úgy hirtelen megáll. Hosszú ideig tarthat, és a fejrészek, vagy akár a test teljes kopaszságához vezethet, és gyorsan leállhat.

Az alopecia areata általában egy kis alopecia-folttal kezdődik, amely a haj fején (alopecia totalis) vagy az egész testen (alopecia universalis) teljes veszteséggé alakulhat ki. Az extenzív hajhullás csak a gyenge alopecia által érintettek egy kis részében figyelhető meg, ami kb. 7%, bár a közelmúltban a betegek ez a része 30% volt.

Az alopecia - kúp alakú, klaváttal és felkiáltójel formájában háromféle haj van a perem szélén. A haj visszaállítása vékony és nem pigmentált, és csak később kap egy normál színt és textúrát. A haj felújítása történhet a fej egyik részén, míg egy másik oldalon a hajhullás folytatódhat.

Különböző becslések szerint a focalis alopéciában szenvedők 7-ről 66% -ára (átlagosan 25% -ra) eltérések vannak a körmök kialakulásában. A szögek disztrofije ingadozhat a gyengén kifejeződő (durvaság, hajhullás) fokozatosan.

A betegség különböző megnyilvánulásainak okait nem vizsgálták elég jól. Hosszú időn belül kérdéses maradt, hogy a hajhullás különböző formái ugyanazok a betegségek. A betegség kialakulásában és fejlődésében bizonyos különbségek vannak, amelyek még nem ismertek a tudósok számára. Intenzív kutatás folyik ebben az irányban, és valamit már tisztáztak.

Ki hajlamos a fokális alopéciára

Demográfiai vizsgálatok kimutatták, hogy a populáció 0,05-0,1% -a alopecia legalább egyszer. Angliában a focalis alopecia betegek 30-60 ezer, Amerikában - 112-224 ezer és az egész világon - 2,25-4,5 millió ember. Az alopecia első jelei a legtöbb 15-25 éves embernél jelentkeznek.

Kimutatták, hogy az esetek 10-25% -ában a betegség családi eredetű. A fókusz alopéciában szenvedő emberek többsége egészséges, kivéve a Down-szindróma, az Addison-kór, a pajzsmirigy rendellenességek, a vitiligo és számos egyéb betegség által okozott alopecia esetét.

A férfiak és a nők körében előforduló fokális alopecia előfordulási gyakoriságáról két szempont van: vagy feltételezhető, hogy a betegség egyenlő arányban (1: 1) vagy több nővel (2: 1) jár. Sok autoimmun betegség esetén még nagyobb számú nő van kitéve a betegségnek (10: 1 a szisztémás lupus erythematosusban).

Úgy gondolják, hogy ez a férfiak és a nők hormonális szintjei közötti különbségeknek tudható be.

A nők humorális és celluláris immunitása átlagosan aktívabb, mint a férfiaknál, jobb a bakteriális és vírusfertőzés ellen. De az ilyen rendkívül mozgékony immunitás érzékenyebb az autoimmun folyamatok kialakulására. Ismeretes, hogy számos hormon, köztük a nemi szteroidok, az adrenalin, a glükokortikoidok, a timusz és a prolaktin hormonok befolyásolják a limfociták aktivitását. De az immunrendszerre ható legerősebb hormon az ösztrogén - egy női nemi hormon.

A focalis alopecia kezelésének stratégiája

A haj évekig tartó betegség után is képes gyógyulni. Jelentős számú betegnél, különösen az enyhe betegségben szenvedő betegeknél spontán hajváladékozás lehetséges. Megfelelő kezeléssel, remisszió súlyos betegség esetén is előfordulhat. Természetesen vannak gyógyíthatatlan formák, és olyan esetek, amikor a haj növekedését csak állandó kezeléssel helyreállítják, és amikor a szőrzet ismét megáll, néhány nap múlva esik ki.

Egyes betegeknél a kezelés ellenére a betegség visszanyeri. Sajnálatos módon nincsenek univerzális eszközök és módszerek a fókusz alopecia kezelésére. Íme néhány hasznos gyakorlati tanács:

 • az intenzív, szembeszökő fókusz alopecia kezelésének kozmetikai hatásának maximalizálása érdekében a teljes fej felületét, és nem csak a nyilvánvalóan érintett területeket kell kezelni;
 • Ne várjon pozitív változást kevesebb mint három hónap alatt;
 • a haj növekedésének kozmetikai helyreállítása egy vagy több év alatt megtörténhet, az állandó kezelés növeli az állandó szőrnövekedés valószínűségét, de előfordulhat, hogy az egyedülálló kopaszodás megjelenik, majd eltűnik;
 • szaggatott hajhullás esetén a kezelés hatása javul antihisztaminok profilaktikus alkalmazásával;
 • a haj növekedését elősegíti a multivitaminok megelőző bevitele is, súlyos esetekben ajánlott a B-vitamin injekciója;
 • a kezelés hatékonyságának fontos tényezője a pszichológiai tényező. Vannak olyan kezelések, amelyek sikereket érhetnek el, de amikor megfordulnak, a betegség visszatér. Az összes jelenleg alkalmazott módszer a legeredményesebb a betegség enyhe formáiban, és kevésbé hatékony a súlyos elváltozások esetén. A különböző kezelési módok több csoportra oszthatók:
 • nem specifikus ingerek: anthralin, croton oil, ditranol, stb;
 • kontakt dermatitist okozó szerek: dinitro-klór-benzol, difenil-ciklopropenon, térhálós dibutil-éter stb .;
 • nem specifikus immunszuppresszorok: kortikoszteroidok, 8-metoxi-pszoralen UVA-val (PUVA-terápiával kombinálva);
 • specifikus immunszuppresszorok: ciklosporin;
 • a hajhagymákon való közvetlen fellépés módszerei: minoxidil;
 • nem hagyományos kezelési módszerek;
 • kísérleti kezelés: neorális, takrolimusz (FK506), citokinek.

Gyógyszerek a hajhullás elleni küzdelemhez

Egészen a közelmúltig a tudósok csak csodálkoztak azon emberek hiábavalóságán, akik készek voltak arra, hogy minden olyan eszközt megpróbáljanak, ami a hajfelújítást ígéri. Azonban a tanulmányok kimutatták, hogy egy személy annyira tájékozott, hogy a haj növekedését inert anyag okozhatja.

Különböző érzelmek, lelki hangulat erősen befolyásolhatja a hajat, ami növekedést vagy veszteséget okoz. Mindez megnehezíti az alopecia különböző eszközeinek hatékonyságának objektív értékelését. További nehézségek adódnak abból a tényből, hogy a kopaszság különböző okokból kezdődhet. Ennek megfelelően, az alopecia egyik formájánál egy anyag képes cselekedni, a másik pedig nem.

Az alopecia kezelésére a következő gyógyszereket használják fel:

 • minoxidil és analógjai;
 • dihidrotesztoszteron és más antiandrogének blokkolói;
 • gyulladásgátló anyagok (kortikoszteroidok);
 • irritáló anyagok immunszuppresszív hatással;
 • olyan anyagok, amelyek szabályozzák a proliferatív folyamatokat az epidermiszben;
 • fényérzékenyítők a fotokémoterápiában. Az alopecia komplex kezelésében a fizioterápiás módszerek és az úgynevezett alternatív gyógymódok - amelyek természetes népeken és növényi kivonatokon alapulnak, amelyeket a különböző népek használnak a haj erősítésére és növekedésére.

Focális alopecia fotokémoterápiája

Az alopecia kezelésének jelentős helye az UV besugárzás. Ismert, hogy a napsütötte területeken a betegek rövid tartózkodása kedvezően befolyásolja a haj növekedését.

Azonban előfordul, hogy néhány páciens nyáron tapasztalja az alopecia súlyosbodását. PUVA terápia (fotokemoterápiás) - a rövidített neve a módszer, amely fotoszenzibilizálókat (psoralenek) és a hosszú hullámú UV-tartományban A. Separation ultraibolya tartományokat (320-400 nm), B (280-320 nm), és a C (< 280 nm) bejuttatják az orvostudományba, különféle bőrérzékenység alapján, az ilyen típusú sugárzással szemben.

A bőr kevésbé érzékeny az UVA sugárzásra.

Jelenleg használt helyileg (enyhe vagy közepesen súlyos formái alopecia areata) és a teljes (súlyos betegség) PUVA terápia psoralenek helyileg oldatok formájában (enyhe formák), orálisan tabletták vagy kombinált (nehéz formák). A kúra áll 20-25 sugárzás kezelések enyhe vagy 25-30 eljárások mérsékelt és súlyos formája a betegség, végzett 4-5 alkalommal hetente. A klinikai hatás függvényében a tanfolyamok 1-3 hónap elteltével ismétlődnek.

A következő psoraléncsoportokat alkalmazzuk:

 • orális adagolás esetén - 8-metoxi-psoralén, 5-metoxi-psoralén;
 • helyi alkalmazáshoz - 1% olajos emulzió a 8-metoxi-pszoralen ("Oxoralen-Ultra") és a szintetikus 4,5,8-trimetil-pszoralnya (fürdőként használva).

A psoralenov helyi alkalmazásának legfőbb előnye - az émelygés, fejfájás kizárása (mellékhatás, amelyet a psoralens szájon át szedő betegek jelentős részében megfigyeltek).

A Psoralens csak akkor hat a bőrre, ha ultraibolya fénynek van kitéve. A folyamat során a fényérzékenység az epidermiszben szelektíven gátolta a celluláris DNS-szintézis miatt fotokémiai kötési psoralen, amely közvetlen hatással van a bőr immunrendszerét, anélkül, elnyomja funkciója az epidermális sejtek. Feltételezzük, hogy a PUVA-terápia befolyásolja a T-sejtek működését és az antigén megjelenését, elnyomja a helyi folliculáris immunológiai támadást a Langerhans-sejtek elrettentő hatása miatt. A PUVA terápia általános immunszuppressziót biztosít az E2 prosztaglandinok közvetlen vagy közvetett (interleukin 1) stimulálásával, ami efferens nyirokcsomó-blokkolást eredményez.

A PUVA-terápiát csak egy orvos orvosának állapotában végezheti el, aki speciális képzettséggel és tapasztalattal rendelkezik. A beteg a psoralen-t a sovány élelmiszerrel vagy tejjel együtt fogyasztja 1,5-2 órával a besugárzás előtt. Az első vizsgálatban az átlagos dózis 0,5-3,0 J / cm2 (a bőr típusától függően) vagy minimális fototoxikus dózis. Az egyes páciensek időtartama, amelyet a kezelési fülkében végzünk, különbözik. A besugárzási időt minden munkamenetben rögzítik és növelik. Topikális alkalmazásával olaj emulziót 8-metoxi-(1 mg / l), 37 ° C-on, és UV-besugárzással Egyszeri adag 0,3-8,0 J / cm2 20 percig, hetente 3-4 alkalommal ad jó eredményt. 24 hét elteltével, 60,9-178,2 J / cm2 teljes dózissal, a szőrnövekedés szinte teljes helyreállítása 9 beteg közül 8-nál fordult elő.

Egyes betegek a betegség relapszusát tapasztalhatják a PUVA fokozatos csökkentésével, a kezelés abbahagyása után átlagosan 10 héttel. A PUVA-kezelés hatékonysága továbbá függ a kopaszság klinikai formájától, a betegség időtartamától, a folyamat szakaszától és az utolsó relapszus időtartamától. A PUVA-terápiát topikális kortikoszteroidokkal, anthralinnal, kalcipotriollal, aromás retinoidokkal (acitretin, etretinát) kombinálják. Ez a kombináció lehetővé teszi az UV sugárzás kisebb teljes dózisának használatát.

Ellenjavallata a PUVA terápia: sajátosság szerek, akut gyomor-bél betegségek, a cukorbetegség, hyperthyreosis, magas vérnyomás, tuberkulózis, terhesség, cachexia, szürkehályog, a tumor, a máj, vese, szív, idegrendszeri betegségek, amelyeket a megemelkedett fényérzékenység. Nem megfelelő a gyermekek és a 18 év alatti, valamint az 55 évnél idősebb betegek terápiájának beadása.

A tudományos publikációk összehasonlító elemzése az elmúlt 10 évben azt mutatja, hogy a PUVA-kezelés alacsonyabb hatékonysága a lokális alopéciában szenvedő betegek helyi immunszuppresszív terápiájához képest.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.