^
A
A
A

Androgén alopecia

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Az androgén alopecia a következő okok miatt okozott hajhullás:

  • a férfi nemi hormon dihidrotesztoszteron (DHT) felesleges tartalma;
  • a szőrtüszők fokozott érzékenysége a DHT-hez;
  • Az 5Alfa-reduktáz enzim fokozott aktivitása, amely a tesztoszteront DHT-vé alakítja. Egyes becslések szerint az androgén alopécia a férfiak és a nők kopaszságának 95% -át teszi ki.

A férfiaknál az androgén alopecia rendszerint a haj növekedési vonala előtt kezdődik, és a csúcs felé halad (bár más változatok is lehetségesek). A nőknél a haj progresszív ritkulása és hajhosszúsága szinte az egész fej alatt figyelhető meg, különösen a csúcs tartományában.

Hippokratész mégis észrevette, hogy az eunuchok nem kopaszodnak. Később ugyanezt a körülményt Arisztotelész jegyezte meg. Az 1940-es években James Hamilton azt írta, hogy a kopaszodás oka a férfi nemi hormonok feleslege lehet, genetikai hajlam mellett.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Az androgenetikus alopecia kialakulásának mechanizmusa

Szigorúan szólva, nem mondható el, hogy a nemi hormonok általában gátolják vagy fokozzák a haj növekedését. Az androgének és ösztrogének hatását a szőrre a szőrtüsző sejtjeinek felületén lévő speciális receptor jelenléte határozza meg. A receptor hasonlít egy gombhoz, és a hormon olyan ujj, amely megnyomja ezt a gombot. A gomb megnyomásának eredményét a tüszőben jelen lévő mechanizmusok határozzák meg. Ugyanazt az ujját ugyanazzal a gombokkal lehet megnyomni, és az eredmény egy esetben robbanás lesz egy katonai kiképzőhelyen, és egy másikban - egy űrhajó elindítása. Az egész kérdés az, hogy ezeknek a gomboknak milyen vezetékei vannak összefoglalva. Tehát az ösztrogének stimulálják a hajszál növekedését a fején, és elnyomják a szőrzet növekedését az arcon és a testen. Az androgének stimulálják a szakáll és a bajusz növekedését, a test egyes részeiben a haj növekedését, és elnyomják a hajszál növekedését a fején.

Természetesen nem annyira az androgének, mint azokban a tüszőkben, ahol a területek találhatók. Ha fejrészen tüszők vannak, amelyeknek DHT-függő "gombjai" vannak a növekedés megállítására, akkor a hajhullás az androgének feleslegére reagál. Ha a tüszők átültetése a bajusz vagy a szakáll körzetéből történik, akkor az androgének feleslege, éppen ellenkezőleg, a haj növekedését okozza a fején. By the way, az egyik módszer az alopecia és az androgén alopecia elleni küzdelem éppen a transzplantáció a DHT-aktiváló tüszők a területek kopaszság.

Az androgén alopéciában szenvedő nőknek általában más hiperandrogén szindrómás jelei vannak - az arcszőrzet, az akne, a zsírszorbéra túlzott növekedése. Azonban a virilizáció, vagyis a test szerkezetének férfi megjelenési formái ritkák. Szinte mindig az androgén alopéciában szenvedő férfiak és nők normális vagy enyhén emelkedett androgénszintet mutatnak a vérben. Úgy véljük, hogy a fő oka a hajhullás androgén alopecia, ha akár növelni 5a-reduktáz aktivitást, vagy növekedése érzékenységét receptorok a DHT.

A haj fontos szexuális jel, és tudniuk kell, hogy növekedniük kell-e a test ezen részében. És attól függ, hogy ki birtokolja ezt a testet - egy férfi vagy egy nő. Például az álla területen elhelyezkedő tüszők pozitívan reagálnak a DHT-re, mivel a szakálla férfias jel. De az ösztrogének felesége ugyanazokat a tüszőket okozza, hogy felfüggeszti a haj termelését. A fejbőrön elhelyezkedő hajhagymákat ösztrogénnel stimulálják, és az androgének elnyomják (elnyomják) (nem semmi hosszú haja elsősorban a nők dísze). Ha egy tüsző túlságosan érzékeny lesz az androgénekre, akkor ez a szupresszív hatás túlzott.

A DHT szuppresszív hatását mutatja a hajnövekedés fázisában, és a haj idő előtt belép a pihenő szakaszba. Emlékezzünk vissza, hogy minden tüsző az életciklus három különböző fázisában lehet: anagen, catagen és telogen. Anagen az az időszak, amikor a szőrtüsző hajat termel. Az anagén fázisban, amely több évig tart, általában a szőrtüszők 85-90% -a. Katagen - a tüsző lebomlásának ideje. A szőrnövekedés leáll, és a hajhagyma jellegzetes izzósor alakul ki. Ez a fázis több hétig tart. A telogén fázisban a szőr elválik a gyökértől, és lassan halad a bőr felületéhez. A telogén fázisban kb. 10-15% -ot talál a haj. Ezek a hajok esnek ki, amikor fésülnek és mosják a fejét. A normál hajhullás napi 70-80 db.

Androgén alopecia diagnosztizálása

A nőknél az androgén alopecia diagnózisát akkor lehet elvégezni, ha:

  • az androgén alopecia látható tünetei - progresszív elvékonyodás és diffúz hajhullás, hirsutizmus és akne jelei;
  • a mikroszkópos vizsgálat adatai mutatják a miniatürizált tüszők jelenlétét;
  • amikor a haj nagyságát különböző növekedési fázisokban számolják ki, a növekedési szakaszban és a pihenő szakaszban a szőrtüszők között egyensúlyhiány tapasztalható;
  • Mikroszkópos kutatás alapján megállapítást nyert, hogy a tüszők és a hajhígítások miniatürizációja nem befolyásolja az alsó nyakszirtet. Ha minden oknál fogva beszélhetünk az androgén alopéciáról és a diagnózis el lehet tekinteni, akkor a következő probléma a kezelés.

trusted-source[8], [9], [10], [11]

Androgén alopecia kezelése

Az androgén alopecia kezelése magában foglalja:

  • specifikus kezelések az androgén alopecia számára;
  • az alopecia minden típusára jellemző nem specifikus módszerek. Specifikus módszerek közé tartoznak az antiandrogén terápia, amelyet mind gyógyászati, mind alternatív (alternatív) szerekkel hajtanak végre. Az antiandrogén terápia csökkentheti a hajhullást, de általában nem vezet a korábbi hajsűrűség helyreállításához. A haj növekedésének ösztönzését mindenfajta kopaszság közös módszerével végezzük.

Az ígéretes módszer szelektív hatással van az 5Aulfa reduktáz enzim aktivitására, amely a tesztoszteront DHT-be alakítja a bőrben. A módszer vonzó, mivel a tesztoszteron felelős a szervezetben (spermatogenezis, szexuális viselkedés, izomtömeg-eloszlás) nem befolyásolja. Ez különösen fontos azoknál a férfiaknál, akiket az "androgén-ellenes terápia" megrémít.

Ez most az egyik leghatékonyabb szer, amellyel a hajnövekedést serkentik az androgén alopecia, minoxidil tekinthető, amely elérhető márkanéven „Regaine”, „Rogaine”, „Headway”. Majd még beszélünk róla szóló fejezetben módszereket kopaszság kezelésére, és most már csak azt mondják, hogy a minoxidil az egyetlen olyan gyógyszer, amely közvetlenül hat a szőrtüszők, meghosszabbítva ezzel a növekedési fázisban a haj. A szőrtüszők befolyásolásának egyéb módszerei közé tartoznak az elektrostimuláció, a masszázs, a hipnoterápia és a biológiailag aktív anyagok elektroforézise.

Az antiandrogének közül sok olyan gyógyszer van, amelyet nem lehet orvoshoz fordulni. Sőt, az egyik leghatásosabb inhibitorai 5alpha-reduktáz - Finasteride ( „Propecia”, „Proscar”) nem alkalmas a kezelésére női androgén alopecia, mivel erős embriotoxikus hatást. A nők számára az orális fogamzásgátló szerként alkalmazott "Diane-35" gyógyszer elfogadhatóbb. Továbbá 5a-reduktáz inhibitorok kezelésére androgén alopecia a férfiak és a nők használja az androgén receptor blokkolók. Ha a blokkoló elég erős, ez hatással lehet a libidó, a méret a tejmirigyek (férfiakban míg van gynecomastia), spermatogenezis és potenciát. Nemrégiben, a leginkább frusztráló betegek, így amellett, hogy az anti-androgén ajánlott yohimbe, arginin és egyéb élénkítő potenciát.

Az alopecia kezelésére szolgáló segédanyagok közé tartoznak a növényi kivonatokon alapuló készítmények és az antiandrogén hatással rendelkező természetes vegyületek. Ezek közül - telítetlen zsírsavakban gazdag olajok, törpe pálmák és csalán gyümölcsök kivonatai, B6-vitamin, cink.

Fel kell készülnünk arra, hogy az androgén alopecia kezelése meghosszabbodik. A minoxidil és az antiandrogén használatának első eredménye néhány hónappal később jelentkezik. Ugyanakkor a hajhullás sebessége lassul először, akkor várhat a hajszál sűrűség fokozatos helyreállítására.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.