^

A hajhullás okai nőknél

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 11.04.2020
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A testben előforduló valamennyi folyamatnak van okai összefüggése. A mai napig több mint 50 oka a hajhullás a nők. A legfontosabbak az öröklődés és a genetikai hajlamhoz nem kapcsolódó tényezők. Minden ok belsõ és külsõ részre oszlik:

Külső

 • A magas és az alacsony hőmérséklet hatása - ez a kategória magában foglalja az ultraibolya sugárzás, a fagyás, az időjárási viszonyok és egyéb időjárási tényezők káros hatásait.
 • Helytelen gondozás - a higiéniai intézkedések hiánya (mosás, fésülés, szárítás), valamint a kémiai és más korrozív anyagok fejbőrének való kitettsége a fürtök szerkezetének és veszteségének csökkenéséhez vezet.
 • Kiegyensúlyozatlan táplálkozás - ha a szervezet nem kapja meg a normális növekedéshez és működéshez szükséges teljes tápanyagmennyiséget, akkor fájni kezd. Ez a hajra vonatkozik. A vitamin táplálékban gazdag racionális táplálkozás pozitív hatással van az általános jólétre és a haj állapotára.
 • A naprendszer rendellenessége - a testmozgás hiánya negatívan befolyásolja az egész test anyagcseréjét és keringését, beleértve a fejbőr rétegeit. A rendszeres sport és a teljes pihenés jó egészséget és egészséges megjelenést biztosít.
 • Rossz szokások - a cigarettafüst megkeményíti a fürtöket és kellemetlen szagot ad, a fejbőr elveszíti rugalmasságát. Az alkohol destruktív módon hat az egész szervezet működésére.

Belső

 • Bőrgyógyászati patológiák - a gombás, bakteriális vagy vírusos etiológiájú betegségeket gyakran a hajhullás okozza. Ebben az esetben, annál inkább elhanyagolták a betegséget, annál rosszabb a hallás fejének állapota.
 • Megsértése, az izomrendszer (gerinc felső) - osteochondrosis a nyaki gerinc sérti közötti kommunikáció ereket és idegrostok, amelyek támogatják a csatlakozást a fejét a test többi részét és a közlekedés az oxigén és más tápanyagok a fejbőrt.
 • Az endokrin betegségek - a különböző intenzitású hormonális kudarcok megzavarják a haj és az egész test élettani állapotát. Az intenzív kopaszság miatt a pácienseknek ajánlott ellenőrizni a pajzsmirigy állapotát és a mellékvesék állapotát.
 • A gasztrointesztinális traktus betegségei - a gyomor és a belek működésének megsértése miatt a szervezet elveszti a hasznos anyagokat, és nem képes felvenni őket. A máj és az epehólyag működése során fellépő kudarcok nagy zsíros fürtök, kopaszság a korona és a templomok területén.
 • Vesebetegségek - a víz-só egyensúlyának a szervezetben való megsértéséhez vezetnek. Emiatt a szálak zsírszerűek, vagy fordítva szárazak és élettelenek. És az első és a második eset a szőrtüszők halálához vezet.
 • A központi idegrendszeri rendellenességek - stresszek, ideges élmények, érzelmi sokkok, depresszív állapotok és más tényezők, hátrányosan befolyásolják a fürtök állapotát, és bőséges veszteségüket okozhatják.

A nőknél a kopaszodás valódi okainak meghatározása érdekében konzultálnia kell egy trichológussal és át kell mennie egy orvos által kinevezett vizsgákon.

A pajzsmirigy, a mellékvesék és a hajhullás a nőknél

Hormonális változások a testben - ez a nők egyik hajlamos oka. Az endokrin rendszer rendellenességei leggyakrabban a pajzsmirigy vagy a mellékvese betegségeihez társulnak. Mindegyik feltétel gondos diagnózist és kezelést igényel.

 1. A pajzsmirigy

Ez az endokrin rendszer szerve, amely a gége és a légcső előtt helyezkedik el. A bal és a jobb oldali lebenyekből áll, amelyet egy isthmus kapcsol össze. A mirigy pajzsmirigyhormonokat termel és szabályozza az alapvető metabolikus funkciókat. Felelős a központi idegrendszer normál működéséért, a csontok növekedéséért és a reproduktív rendszer kialakulásáért. Ugyancsak hatással van az epidermisz, a haj és a körmök állapotára.

Hormonok hiánya vagy túlzott mértékű pajzsmirigye zavarja a növényzet növekedését. A follikulusok fokozatosan megdőltek, ami hajhulláshoz vezet. A kóros állapotot ilyen tényezők okozhatják:

 • Diffúz golyva.
 • A pajzsmirigy onkológiai elváltozásai.
 • A szerv csökkentett funkciója.
 • Autoimmun pajzsmirigygyulladás.
 • Thyreoiditis fokozott thyroxin szekrécióval.

A fürtök elvesztése mellett a pajzsmirigy sérüléseihez hasonló tünetek is társulnak:

 • Éles súlygyarapodás.
 • A bőr szárazsága.
 • Ingerlékenység.
 • Fokozott kifáradás.
 • Problémák az alvással.
 • Fokozott izzadás.
 • Körömdirodrófia.
 • Az ujjak remegése.
 • Hyperthermia.

A pajzsmirigyhormonok elégtelensége lelassítja a szervezet összes folyamatát, beleértve a szőrtüszők növekedését. A haj elvékonyodása a nyak hátsó részén és a homlokán látható. A kezelés hormonpótló terápia, amely hozzájárul a fürtök fokozatos megjelenéséhez és az egyidejű kóros tünetek megszüntetéséhez.

 1. Mellékvese

Ezek párosított endokrin mirigyek, amelyek a vesék felső részének felett helyezkednek el. Ők részt vesznek az anyagcserében és termelnek hormonokat. A mellékvesék androgént és progeszteront termelnek.

Ha egy nőnek magas az androgén koncentrációja és az ösztrogén szintje csökken, akkor ez alopéciához vezet. Amikor a hormonok megváltoznak a férfi oldalon, növekszik a növényzet az arcon és a test más részein.

A mellékvesék megszakadásának fő okai vannak:

 • Gyakori stressz és érzelmi sokkok.
 • Megnövekedett kortizontermelés.
 • Autoimmun betegségek.
 • A mellékvese nyálkahártya sérülései.
 • Másodlagos mellékvese elégtelenség.

A hormonális egyensúlytalanság nemcsak a frizura állapotát, hanem az egész test működését is negatívan befolyásolja. A kezelés célja a mellékvese normális működésének helyreállítása. A terápia hosszú és hormonkészítményekből áll.

Hormonok, amelyek befolyásolják a nőknél a hajhullást

Az endokrin rendszer változásai - ez a nőknél a hajhullás egyik oka. A bőrre és a növényzetre gyakorolt patológiás hatások a nemi hormonok egyensúlyában állnak, ami alopéciát okozhat.

A női test mind női, mind férfi nemi hormont tartalmaz. Az alopecia és a felesleges vegetáció jobban összefügg az ösztrogének, az androgének és a progeszteron munkájával.

 1. Az ösztrogének - a hormon szintjének megsértése hozzájárul az öregedés első jeleinek megjelenéséhez. A változások nem csak a hallás fejének állapotát érintik, hanem az epidermis állapotát, a test körvonalát és általános jólétét.
 2. Az androgének - a férfi hormonok, befolyásolják a petefészkek, a csont és az izomszövet munkáját, a verejtékmirigyeket és a szőrtüszőket. Az androgének megnövekedett tartalma a hajhullást okozza a fején és a nemkívánatos növényzet megjelenését a test más részein.
 3. A progeszteron olyan nemi hormon, amely befolyásolja a terhességet, a menstruációs ciklust és az embrionális fejlődést. Az anyag koncentrációja nő a gyermek terhességének ideje alatt, és a szülés után helyreáll. A hormon szintjén történő ugrás miatt a fürtök átmeneti veszteséget okoznak.
 4. A tirotróp hormonokat - a pajzsmirigy termelik, befolyásolják a szövetek növekedését és a szervezet metabolikus folyamatait. Növelje a szőrtüszők túlélését, szabályozza az izzók sejtciklusát.

Sok oka van annak, hogy a nőknél hajlamos hormonok kiegyensúlyozatlanok. A legfontosabbak a következők:

 • Hormonális fogamzásgátlók - hasonló készítmények összetételükben ösztrogént tartalmaznak, amelyek elnyomják a férfi nemi hormonokat. A gyógyszer leállítása után a hormonrendszert helyreállítják. Ezenkívül egyes fogamzásgátlók - a nem kívánt terhességek megelőzése mellett - elfojtják a szőrtüszők növekedését, ezáltal alopéciát okoznak.
 • Terhesség - ebben az időszakban fokozódik a progeszteron termelése, ami blokkolja a dihidrotesztoszteront (hormon alopecia). A tüszők életciklusa és intenzív növekedése egyre nő.
 • Szülés utáni időszak - egyensúlyhiány alakul ki, mivel a szervezet megpróbálja normalizálni a megnövekedett progeszteronszintet. A haj elhalványul, törékennyé és száraznak, kiesik. Amint a hormonszint visszatér a normális szintre, a patológiás folyamat leáll.
 • A pajzsmirigy és a mellékvesék diszfunkciója - mivel a szervezet nem képes a szükséges mennyiségben hormonokat termelni, az anyagcsere folyamatok megsértését jelenti. A normál táplálkozáshoz és az izom növekedéséhez szükséges vitaminok és egyéb tápanyagok egyensúlyhiánya haldokló és kopaszodáshoz vezet.
 • A menopauza a petefészek működésének megszüntetésére irányuló fiziológiai folyamat. A csökkent ösztrogén kopaszsághoz vezet nőknél.
 • Hangsúlyozza - a krónikus idegi túlcsordulás és az érzelmi sokkok, az alvás és a pihenő zavarok, a fáradtság a kortizolszint növekedéséhez vezet. A kortizol olyan hormon, amely befolyásolja a dihidrotesztoszteron mennyiségét. Rendszerint a stresszes helyzettől a látható foltokig terjedő probléma pillanatától körülbelül két hónapig tart.

A hormonális kudarc okozta fürtök elvesztése jellegzetes tüneteket mutat:

 • A szálak bőséges fellendülése az off-season, azaz az őszi-tavaszi időszakban következik be.
 • Ha a férfi hormonok szintje megnövekszik, a fürtök zsírsá válnak, és a bőr akne és akne. Ezzel szemben a vegetáció megjelenése a felső ajak fölött és az állán, a menstruációs ciklus megsértése, súlygyarapodás.
 • Sok nő észreveszi az ingerlékenységet, izzadást, depresszív állapotot, nyomás ugrást.

A hormonális rendellenességek és a haj elvesztése ezen a háttéren, az orvosnak be kell vonulnia. A kezelés általában a nőgyógyász és a trichologist egyidejűleg végzi. Ha a probléma a véletlenre hagyatkozik, az az alopecia súlyosbodásához és fejlődéséhez vezet.

Prolaktin és hajhullás a nőknél

A lactotróp fehérje-hormon, az agyalapi mirigy elülső lebeny, a szoptatás utáni szoptatás stimulálása a prolaktin. A szintjének megsértése a hiperprolaktinémia kialakulásához vezet. A probléma egyik oka a kopaszodás. Patológus fordulhat elő a hirsutizmus hátterében, vagyis amikor a fej zárja és a test más részeire vastagabb lesz.

A tej előállítása mellett a hormon is fontos szerepet játszik a szervezetben:

 • Csökkenti a fájdalomérzékenységet.
 • Részt vesz az embrió kialakulásában.
 • Megállítja az ovulációt.
 • Stimulálja az immunrendszert.
 • Normalizálja az anyagcsere folyamatait.

A hyperprolactinemia a menstruációs ciklus miatt a meddőség miatt veszélyes. Vannak olyan rendellenességek is a genitális területen: csökkent libidó, fájdalom a nemi közösülés során és más. A hormon gyakori ingadozása a serdülőkorban - ez az oka a szexuális fejlődés késleltetésének.

A prolaktin súlyos anyagcserezavarokat okoz. Ez megzavarja az enzimek és aminosavak szekrécióját. Az anyag megnövekedett tartalma nem teszi lehetővé a szervezetben a kalcium normális felszívódását, ami csontritkulást okoz fiatal korban. A kalcium hiánya - ez az egyik oka az alopecianak, a szerkezet megsértésének, a törékenység fokozódásának és a sötétedéseknek. A látás is romlik, gyakori fejfájás, különböző mentális zavarok jelentkeznek.

Normális esetben a prolaktin szint emelkedik a terhesség alatt, de vannak olyan egyéb okok is, amelyek hormonkiegyenlőt okoznak. Ilyen esetekben a hiperprolaktinemia kialakulása lehetséges:

 • Erős stressz.
 • Fokozott fizikai aktivitás.
 • Gyógyszerek.
 • A pajzsmirigy, a vesék, a máj és a petefészkek betegségei.

Annak érdekében, hogy ellenőrizze a prolaktin szintjét és megoldja a hajhullás problémáját, konzultáljon egy endokrinológussal. Az orvos olyan vizsgálatokat ír elő, amelyek megerősítik vagy elutasítják a diagnózist. A megfelelő és helyes kezelés lehetővé teszi a prolaktin egyensúlyának helyreállítását és a fürtök növekedésének normalizálását.

Dihidrotesztoszteron és hajhullás nőknél

A hajhullás egy olyan probléma, amely számos tényezőből ered. Nagyon gyakran az alopecia hormonális rendellenességekkel társul a szervezetben, például a dihidrotesztoszteron (DHT) szintjének emelkedésével. Ez a hormon a férfi hormonra utal, és felelős a pubertásért, a másodlagos szexuális jellegek megjelenéséért. Az anyagot a mellékvesék és a herék termelik.

Dihidrotesztoszteron is jelen van a női testben. Részt vesz normál működésében, ilyen feladatokat lát el:

 • Szabályozza a női libidót.
 • Részt vesz a zsír-, fehérje- és szénhidrát-anyagcserében.
 • Elősegíti a csont és az izomrendszer fejlődését.
 • Szabályozza a faggyúmirigyek működését és a verejtékezést.
 • Stimulálja a növényzet növekedését a fején.

A nőknél a dihidrotesztoszteron kiválasztódik a mellékvesekéreg és a petefészkek. Az anyag felelős az epidermisz, a haj és a szexuális gömb állapotáért. A túlzott termelés fő oka a test daganatos elváltozásai, amelyek hormonokat és policisztás petefészket termelnek.

A dihidrotesztoszteron szintjének emelkedése súlyos rendellenességeket okoz:

 • A DHT halmozódik a szőrtüszőkben, ami miatt a fürtök zsírszála, törékeny és fokozatosan elkezdenek kiesni.
 • A hormonális egyensúlytalanság tükröződik a bőr állapotában: pattanások és pattanások, magas zsírtartalom.
 • A menstruációs ciklus megsértése az amenorrhea kialakulásához vezet, és fenyegetést jelent a meddőségre. Az endometrium hyperplasia is diagnosztizálható.

A dihidrotesztoszteron kizárására a női kopaszság és a hormonális egyensúlyhiány egyéb tüneteinek kiváltására a betegnek laboratóriumi teszteket kell rendelnie. A kezelés hormonális gyógyszerek és ovulációs stimulánsok beviteléből áll, amelyek egyensúlyt állítanak vissza. Különösen súlyos esetekben, azaz kimutatott daganatoknál sebészi beavatkozást jeleznek.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Progeszteron és hajhullás a nőknél

A progeszteron olyan hormon, amelyet a menstruációs ciklus második felében állítanak elő. Ennek az anyagnak a hiánya megakadályozza a tojás érését és az ovuláció folyamatát. Ha a szervezetnek magas az ösztrogénszintje, kiterjeszti a menstruáció első felét és elnyomja a progeszteron kiválasztását. Ezzel összefüggésben a nőknél problémát jelent a fogamzás, a haj és a bőr állapotának romlása.

A progeszteront a hypothalamus és az agykéreg területei termelik. A hormonhiány az agyi struktúrák károsodásához vezethet. A hormonális rendellenesség egyéb okai is vannak:

 • Hibák a menstruációs ciklusban.
 • Abortuszt.
 • Malignus tumorok.
 • A reproduktív rendszer betegségei.
 • A húgyutak patológiája.
 • Számos gyógyszer hosszantartó használata.
 • Fokozott fizikai aktivitás.
 • Érzelmi tapasztalatok és hangsúlyok.
 • Az alváshiány és a rossz táplálkozás.
 • Rossz szokások.

A fenti tényezők fenyegetik a progeszteron szintjének megsértését, ami kóros elváltozásokhoz vezet a reprodukciós készülékben. A haj állapotának romlása, szerkezete vékonyabbá válik, korpásodás és fokális alopecia jelentkezik. Emellett problémák vannak a gyomor-bél traktus, az alsó végtagok ödéma, az emlőmirigyek emelkedése és fájdalmai, fejfájás és érzelmi instabilitás.

A progeszteron kialakulásában a patológiák kezelését nőgyógyász és endokrinológus kezeli. A hormonális háttér normalizálása után a fürtök helyreállításához konzultálnia kell a trichológussal. A terápia hosszú és vitamintartalmú étrendből, megfelelő hajápolásból és fizioterápiás kezelésből áll.

Alkohol és hajhullás nőknél

Az alkohol tartalmú italok negatív nyomást gyakorolnak számos szerv és rendszer működésére. Az alkohol nem csak a belső állapotot, hanem a megjelenést is érinti. Az alkoholfogyasztás a haj gyengüléséhez vezet, hozzájárul a bőr korai öregedéséhez.

Az alkoholtartalmú italok napi használata megváltoztatja az idegrendszert, ami az ilyen komplikációkhoz vezet:

 • Hajhullás.
 • A bőr állapotának romlása.
 • Depresszív állapot.
 • Idegesség és ingerlékenység.
 • A belső szervek betegségei.
 • A reproduktív rendszer megsértése.
 • A memória és a szellemi képességek romlása.

Az alopecia ebben az esetben a megnövekedett törzsre utal. A test nem képes megbirkózni a nagy mennyiségű alkohol feldolgozásával, és meghibásodásba kezd.

Az alkohol hosszú távú használata dehidratálódást vált ki, és mámorító szindrómát okoz. Ezzel összefüggésben jelentősen csökken a víz és az oxigén mennyisége a szervezetben. Az oxigénhiány miatt a sejtek elkezdenek meghalni, beleértve a hajhagymákat is. Minél több alkoholos élmény, annál súlyosabb és súlyosabb következményekkel jár.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13]

Dohányzás és hajhullás nőknél

A nikotin, mint más rossz szokások, negatívan hat a szervezet működésére. A dohányzás a légutak elpusztításához vezet, a szív- és érrendszeri problémákkal, a bőr gyors elöregedésével, a fogak zománcozásával és a haj állapotromlásával.

A nikotin expozíció mechanizmusa:

 • A cigarettafüst számos vegyi összetevőből áll, amelyek közül néhány mérgező.
 • A füst hátrányosan befolyásolja a szervezet vérkeringését, és érgörcsöt okoz, megzavarva a vérkeringést a szőrtüszőkben. Ez a normál növekedési ciklus és a szálak elvesztését eredményezi.
 • A gyökerek nem kapnak elég oxigént és hasznos anyagokat, így a szőrszálak szárazak, törékenyek és fokozatosan meghalnak.
 • A dohányzás jelentősen lelassítja a fürtök növekedését az endokrin mirigyek kemény munkájának köszönhetően.
 • A rossz szokás hatással van a pajzsmirigy működésére, az immunrendszerre és más testszerkezetekre, amelyek megsértése a munkájukban alopecia kialakulásához vezethet.

A haj szépségének és sűrűségének helyreállításához meg kell szakítania a dohányzást. Ez az egyetlen feltétel az alopecia problémájának kiküszöbölésére. A haj növekedésének aktiválásához rendszeresen vitaminokat és ásványi anyagokat, különösen kalciumot kell bevinnie. A fejmasszázs, a tápláló és feszesítő maszkok gyorsítják a fürtök növekedését és sűrűségét. Az egészséges életmód és a testmozgás javítja nem csak a haj, hanem az egész test állapotát.

A nőknél a hajhullás pszichológiai okai

A pszichológiai probléma az általános jó közérzet romlása és a nők zárolásának elvesztése meglehetősen gyakori oka. Egyes esetekben hormonális rendellenességek és súlyosabb betegségek jelei vannak.

Tekintsük azokat a főbb pszichológiai tényezőket, amelyek negatívan befolyásolják a haj és az egészség általános állapotát:

 1. Érzelmi fáradtság - az olyan érzelmek miatt keletkezik, amelyek túlcsordulják az életet, leggyakrabban negatívak. Ez gyenge növekedést és gyorsabb veszteséget eredményez, nagyobb törékenységüket és szárazságukat. Különösen súlyos esetekben korpásodás és egyéb dermatológiai problémák jelentkeznek a fejbőrön.
 2. A krónikus fáradtság az alopecia második legnépszerűbb oka. A test állandó stresszes állapotban van, megpróbálja megvédeni magát a negatív környezeti tényezők hatásaitól. Az alvási kísérletek nem javítják a betegség állapotát. Csak a munka- és pihenőrendszer betartása képes helyreállítani a jó egészséget.
 3. Csökkentett stressz-ellenállás - befolyásolja a tüszők normális növekedését és erőt. Leggyakrabban ez a probléma a belső konfliktus, az önsértés, a félénkség és a sürgetés hátterében áll. A nők szenvednek érzelmi háttérük jellemzőitől. Ha a morbid állapotot önmagáévá teszi, akkor veszélyezteti a depressziót, az apátságot, az érzelmi kötődést és más rendellenességeket.
 4. A depressziós állapot - sokféle okból és tényezőből ered, évekig tarthat. Elősegíti a fürtök sűrűségének és szerkezetének változását, veszteséghez vezet. A hormonális hátterű változások miatt a depresszió időszakában a nő sok szénhidrát-gazdag ételt fogyaszt, vagy éppen ellenkezőleg, az ételt minimálisra csökkenti. A tápanyagok hiánya hátrányosan befolyásolja az egész szervezet állapotát.

A fentiek mellett sok más pszichológiai ok a kopaszodásban. A fájdalmas állapot és a változó szokások jeleire adott időben történő válasz elkerülheti a szövődményeket. Különösen nehéz esetekben a pszichológus és a trichológus kezelője köteles helyreállítani a hallásvezető szépségét és egészségét.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.