^

Esztétikai ajakműtét

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.11.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Az ajkak nem csak fontos funkcionális szerepet játszanak, például beszélgetés vagy étkezés közben, de még mindig az arc fontos esztétikai elemei. A teljes ajkak az ifjúsághoz, az egészséghez és az erőhöz kapcsolódnak. Mivel ezek a tulajdonságok a társadalomban keresletet igényelnek, az ajkakon végzett műveletek száma jelentősen megnőtt. A kozmetikai sebészek mostantól növelhetik, csökkenthetik, megújíthatják, lerövidíthetik és kiterjeszthetik az ajkakat a páciens kéréseinek megfelelően. Ez a cikk az ajkakonstrukció embriológiáját, anatómiáját, esztétikáját és céljait vizsgálja. Összefoglalva, sok modern műveletet írtak le az ajkakon.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Embriológia és az ajkak anatómiája

Az ajkak embriológiájának ismerete az alapja annak, hogy megértsük a modern orvosi beavatkozások alapjait az ajkakon. A magzat fejlődése során a felső ajak két különböző struktúrpárból áll össze - oldalsó felsőagyi folyamatok és az orrnövény mediánjai. Összekötik egymással, és a felső ajkát alkotják. Így jellegzetes körvonala az ilyen struktúrák egyesítésének eredménye. Az alsó ajak a páros mandibuláris folyamatok fúziójával jön létre, ami egy egyszerűbb és kevésbé határozott struktúra kialakulásához vezet. Az embriológiai különbségek miatt a felső és alsó ajkak funkciói jelentősen eltérnek. A felső ajak nagyobb mobilitást mutat, mint az alsó ajak.

A felső ajak meghatározó pontjai az Ámor-bolt központi összetételében vannak, a bőr határát és a felső ajak piros szegélyét meghatározó vonalat. Ezt a komplexet a piros szegély két legmagasabb pontja alkotja, amelyek mindkét oldalán a tálca hornyának élein fekszenek, és közöttük egy V alakú bemélyedés. Az alsó ajak vörös határának legkiemelkedőbb pontjai párhuzamosak a felső ajak pontjával, de nincs benne központi üreg. Az ajkak másik jellemző tulajdonsága a fehér vonal vagy görgő jelenléte. Ez a szerkezet egy emelkedett bőrvonal, amely elválasztja az ajkak vörös határát a felső és alsó ajkak dermális részéig. A fehér henger funkciója ismeretlen; Giles azonban feltételezte, hogy a bõr tartályaként szolgál, így az ajak olyan összetett mozgalmakat hajthat végre, mint amikor ráncosodik, mosolyog, beszél és eszik.

Az ajkak bőrén szőrtüszők, faggyúmirigyek és verejtékmirigyek találhatók. Az ajkak vörös határának színe a keratinizált sejtek és a kifejlett kapilláris plexus hiányának tudható be. A piros ajakfelület száraz és nedves részekből áll. A száraz rész érintkezik a levegővel, és általában az ajkak vörös határának látható része. Elöl, határolja az ajak bőrét, és mögötte nedves vonallal elválasztja a nedves részt.

Az ajak térfogata a száj körkörös izmaiból alakul ki. A vörös ajak peremét és a szomszédos bőrt a vékony fasciális réteg által határolja az alatta lévő izom. A felső ajak közepén a körkörös izomszálak keresztirányú keresztmetszetűek és a tálca hornyának szélére kerülnek az ellenkező oldalon. Az ajak tapadása olyan összetett terület, ahol a körkörös izom keresztmetszete és az ajakot emelő izmok, az ajak és a bukkális izom leeresztése kombinálódik.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11]

Az ajkak esztétikája

Nincs tökéletes szabvány a tökéletes ajkakhoz. Mindenkinek megvan a véleménye arról, milyen gyönyörű ajkak vannak. Az egyik jobban kedveli a teljes alsó ajkát, míg mások inkább egy kiemelkedőbb felső ajkát kedvelik. De az egyéni preferenciák ellenére alapvető arányok és anatómiai jellemzők vannak, amelyek meghatározzák a külső fellebbezést.

Távolság menton (legalsó pontja az áll antropometriai) a subnazale (pont, columella amely érintkezik a felső ajak) kell lennie egy harmadik a távolság menthonspicaton a hajszálrepedés a homlokát. Ha a betegnek magas homlokja van, akkor az első mérésnek meg kell egyeznie a szubnazálistól a glabelláig (a legelterjedtebb homlokpontig). A felső ajaknak egyharmadát kell elfoglalnia, és az alsó kétharmadát az arc alsó harmadának hossza.

A profilban az ajakfelhúzás felméréséhez használhat egy vonalat, amely az alnazálistól a lágyrész végtagig (az áll legkiemelkedőbb pontja) húzódik. Korábban egyes szerzők Burstone említett e szabályok (azaz a „felső ajak kell alapulnia 3,5 mm anterior ezen a vonalon, és az alsó ajak - 2,2 mm), de mivel a különbségek az egyes esztétikai ideálok nehéz megállapítani beton. Ajak kiemelkedés méretei. A meghatározó tényező az értékelésben a kinyúló perem tartja a fogak. Ajkak zárva fogak és ezért elégtelen és túlzott kiemelkedés az ajak tükrözheti helytelen pozícióban tárgyát fogak.

trusted-source[12], [13], [14]

Az öregedési folyamat

A vékony, rosszul körvonalazott ajkak mind veleszületettek lehetnek, akár egy trauma vagy az öregedési folyamat eredménye. Ez a folyamat két különböző tényező tükrözését jelenti. Az öregedést meghatározó első tényező nagyrészt az öröklődően programozott öregedéshez kapcsolódik. Az ajkak mérete az izom- és a mirigáris komponens hypertrophiájáig nő, majd fokozatosan csökken. A második tényező olyan külső hatások, mint például az insoláció és a dohányzás, amelyek elősegíthetik az öregedési folyamatot. Az ajkak kora alakulása nem csak a bőrön, hanem a környező szöveteken (izmok, zsírok, fogak, csontok) is tükrözi a változásokat. Idővel egy jól megjelölt, felhúzott fehér henger, amely körülveszi a felső és az alsó ajkakat, kezd lassulni. Ez pedig az Ámor ívének simításával és az ajkak piros szegélyének látható részének csökkenésével jár. A bőr alatti réteg elvékonyodása és az izomtónus csökkenése az ajkak kiugrásának csökkenését okozza. Ezek a folyamatok a száj sarkainak csökkentéséhez is vezetnek. A hordozóelemek mennyiségének csökkenése és a bőr tónusának csökkenése miatt ráncok jelennek meg az ajkak vörös határán és bőrfelületén. Így hosszú, rosszul körvonalazott ajkak alakulnak ki egy kis vörös határ és egy minimális kiemelkedés.

Az ajakműtét céljai

Sok beteg fordul műtő sebészhez, aki nagyon konkrét ötletekkel rendelkezik a műtétről. Mások nem pontosan határozták meg céljukat, és csak általános fogalmuk van. A konzultáció során nagyon fontos annak meghatározása, hogy a betegek mit várnak az ajkán végzett műtéti beavatkozástól. Ez aggódik, hogy a szájuk hossza körülhatárolt területen ív Ámor, a méret a látható vörös része az ajkak, a mértéke kiemelkedés, a jelenléte a ráncok a vörös határán az ajkak és a bőr, lelógó sarkai a száj vagy a lehetséges elvesztése kontúros mentén fehér gyöngyök és a széleit a horony podnosovogo? Hasznos, ha a páciens tükör előtt helyezkedik el, és megjelöli az érdeklődésre számot tartó területeket, ezáltal a beteggel való kölcsönös megértést.

A történelemnek tartalmaznia kell minden információt az ajkakon, betegségeken és sérüléseken végzett korábbi beavatkozásokról. Ez a korábban elvégzett kollagén injekciókra vonatkozik, amelyek az ajkak területén fibrozt okozhatnak, valamint a fertőzött herpesz fertőzést, allergiás és egyéb fontos egészségügyi körülményeket.

Az ajak vizsgálatára szolgáló eljárást a páciens nyugodt arcával végezzük az alábbi séma szerint.

 • Az elzáródás értékelése.
 • Az arc arányainak elemzése: a függőleges harmadok ellenőrzése és a felső és alsó ajkak hosszának mérése.
 • Cupid ívének kifejeződése.
 • A tálca hornyának élei.
 • A fehér gerincek kifejeződése a felső és az alsó széle mentén.
 • A felső és alsó ajkak látható piros szegélyének mérete.
 • A fogak láthatósága (fiatal betegeknél néhány milliméter középső fog látható, de mivel az ajkak idővel meghosszabbodnak, a fogak kevésbé láthatóvá válnak).
 • A száj sarkainak helyzete.
 • Az ajkak vörös határának epitéliumának állapota.
 • Az ajkak bőrének epitéliumának állapota.
 • Az ajkak értékelése.
 • Az álla helyzete (a mikrogei még jobban kihasználhatja az ajkakat).

A rendszert követve a sebésznek meg kell határoznia a beteg kérelmének alapjául szolgáló állapotokat. Helyes diagnózisa lesz a sikeres kezelés eredményének sarokköve.

Fényképezés

A fényképezés fontos szerepet játszik a kozmetikai sebészetben. Az ajkak tekintetében lehetővé teszi a sebész számára, hogy azonosítsa és megerősítse az aszimmetria működését a megfelelő tervezés érdekében. Ezenkívül lehetővé teszi a betegek számára, hogy összehasonlítsák a preoperatív állapotukat és az utána kapott adatokat, hogy megmutassák a bekövetkezett változásokat. Mielőtt fotózna, el kell távolítania a sminket. A megfigyelőképek határai legyenek: felül - az orbitális alsó széle, alulról - a hyoid csont. Általában a képeket az elülső, jobb és bal ferde, jobb és bal oldali oldalirányú nyúlványok, valamint a mosolygó és ráncos ajkak elülső vetületében veszi.

érzéstelenítés

A felső és alsó ajkak területét nagyon könnyű elrontani egy helyi blokádban. A felső és alsó ajkak nyálkahártyájára 4% lidokén zselét (Xylocaine) alkalmaznak. Regionális blokád mentális ideg, infraorbitális ideg ágak és a nagy palatális történik a száj nyálkahártyáján keresztül keverékével azonos térfogatú 0,5% -os bupivacain az epinefrin 1: 200.000 összekeverjük azonos térfogatú 1% -os lidokain az epinefrin 1: 100.000. Elvégzése után a szája is helyben meg 1% -os lidokain az epinefrin 1: 100.000 és hialuronidáz arányban elegyítjük 10 ml 1 ml. Ezt a keveréket az ajak mentén vezetik be a disszekciós síkba. Az érzéstelenítő mennyiségét korlátozni kell, hogy elkerülje az ajkak alakváltozását. Dermális mátrix transzplantátumok alkalmazásakor az enzimet nem használják a pusztulás valószínűségének csökkentésére. Attól függően, hogy a a beteg érzékenységétől és egyéb műveletek, hogy azt tervezi további érzéstelenítés lehet használni, az orális beadásra 20 mg diazepam vagy hidrokodon-bitartarátot (Lortab), mielőtt az általános érzéstelenítés.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19], [20]

Beavatkozások a bőr kockáján és a piros határon

Ráncok jelentkeznek a perioral területen az öregedés következtében. Ezt a folyamatot az insoláció és a dohányzás gyorsítja. Gyakran az ilyen változások tükrözik mind a dermis, mind a szubkután réteg károsodását, az ajkak vörös határának a csökkenésével. A bőrráncok rövid távú korrekcióját a kollagén periorális vonalakkal való bevezetése végzi. Ennek a területnek a mobilitása miatt azonban a kollagén legfeljebb 2 hétig tarthat. Hosszabb korrekciót adnak a bőrnek a száj körül csiszolásával. Kezdetben a dermabrázió a péniszben csak a perioralis ráncokról szólt. A modern csiszolási módszereket számos módszer - a hardveres peelingtől a nagyon felületes ráncoktól a kémiai hámlásig és a mély ráncok C02 lézerével történő őrlésig - képviseli. A legmélyebb ráncokat gyakran acetonnal kezeljük, majd egy fenékalapú kémiai peelingeléssel ellátott Baker oldatot alkalmazunk pamutszappan fa vége mellett. Ez a peeling oldat alkalmazható az ajkak vörös határának száraz részén is. Ezután a lézeres fényezés a piros szegélyre történik, beleértve az előző pont-peeling zónáit is. Ez az ajkak ráncainak lágyulását és a piros szegély látható részének növekedését eredményezi. A piros határon lévő mély vonalak gyakran az ajkak szövetének elvesztését eredményezik, ami nagyon hasonlít a léggömb levegő mennyiségének csökkenéséhez. Sima ráncok a vörös határon lehet helyreállítani az ajkak mennyiségét modern anyagokkal.

Hosszabbító ajaksebészet

Növekedés

Növelése a felső és alsó ajak járhat az autológ anyagok, mint a bőrben, a zsír, fascia, felszínes izmos aponeurotic rendszert, vagy olyan anyagok, mint például AlloDerm (graftok az acelluláris bázisok dermisz humán), Gore-Tech, kollagén, szilikon, Dermologin sok mások.

A növekedés fő elvei vagy az ajak függőleges hosszának növelése vagy az ajkak kiemelkedése. Az első cél az implantátumok kialakítása. Ha a cél az ajak meghosszabbítása, akkor az implantátumot általában a submucosába vagy az alagútba kell helyezni a felső ajak alsó részében és az alsó ajak felső részében. Ha megpróbáljuk megnövelni a kiemelkedést, akkor az implantátumot vagy az alagsugaras rétegbe helyezzük az ajak elülső felületén vagy az alagút mentén az elülső felület mentén. Mivel az ajkak nagyon mozgékonyak, az implantált anyagnak az ajkába való tartós megtartása nehéz feladat. Az autológ anyagok általában könnyen hozzáférhetőek; Az alkalmazás azonban feltételezi az adományozó webhely és a kapcsolódó problémák meglétét is. Megállapítható, hogy a zsír kiszámíthatatlan, ami gyakran az egyenetlen felületű ajkakhoz vezet. A sikeres valószínűség növekedése a zsír mosásával Ringer-laktát oldattal a sérült és elpusztult zsírsejtek, valamint a vér és a szérum eltávolítása érdekében növekszik. A dermális graftok és az SMAS ezeknek az anyagoknak a sűrű sejtes jellege miatt általában nem túl sokáig él az ajkakon. Az időbeli fasor általában nagyon vékony és a legtöbb betegben nem ad jelentős mennyiségű növekedést.

A bikakollagén műanyag, amely lehetővé teszi fehér hengerekbe való behelyezést, a tálca hornyát és az ajkak vörös határát. Az esetleges allergiás reakciók észlelésére körülbelül 4 héttel az alkalmazás előtt szükség van a betegek bőrtesztelésére. Az egyetlen bőrvizsgálat negatív eredménye ellenére néhány beteg allergiás reakciót tapasztalhat az anyaggal szemben. Az ajak területén a kollagén 2 hétig több hónapig tartható. Segít a finom ráncok kisimítására a száj körül. A tömítések kialakulásának valószínűségének csökkentése érdekében a betegeknek be kell fejezni a befecskendező területek masszírozását.

AlloDerm

Az emberi dermis sejtmentes bázisának transzplantációját eredetileg nagy égési területek fedezésére fejlesztették ki. Azonban sikeresen alkalmazták implantátumként az ajkak számára. A transzplantátum anyagát tanúsított szövetbankból kapják. Miután eltávolítottuk a sejteket a dermisből, az anyagot szublimáljuk. Ennek eredményeképpen egy acelluláris bázist kapunk, amely lehetővé teszi a szövet növekedését és a bázis sejtpopulációjának növekedését (AlloDerm). Az átültetés végleges átszervezésének eredményeképpen az év végére az AlloDerm már nem jelen van a befogadó szervezetben, hanem teljesen kicseréli a szövetével. Ez egy kiváló szekvencia egy olyan ideiglenes keret létrehozására, amely serkenti az új szövetek növekedését. Az AlloDerm-et a száj sarkában lévő metszeteken keresztül helyi érzéstelenítés után injektálják az ajkakba. Az ajak elülső vagy alsó széle mentén, a műtét céljától függően, egy alagutató alagútot használnak az ín hordozóeszközként. Miután a műszer felszabadult a másik oldalról, a megfelelő méretű AlloDerm töredéket behelyezzük a zsebbe. Ennek az anyagnak az alkalmazásával a sebésznek emlékeznie kell arra, hogy a szétterítés után a rehidratált formát a befogadó szervezetben a szárazanyag eredeti méretéhez közeli méretre préselik. Ezért a sebésznek meg kell határoznia az AlloDerm száraz fragmentumának kívánt növekedését, nem pedig rehidratált formáját. Általában kétharmadát a felső ajakba lehet helyezni, és egy 3 x 7 cm-es lemez egyharmadát helyezheti az alsó ajkába, de gyakran lehetséges egy egész lap beillesztése az egyes ajakba. Az alagútot a submucosalis rétegben olyan mélyre kell hozni, hogy az implantátum anyaga ne csillogjon az ajakon. Ha a műtét után kis anyagterület van a száj sarka alatt vagy a piros szegély szélén, akkor következmény nélkül levágható. Mostantól az AlloDerm injekciós formáját tesztelik. Az előzetes eredmények ígéretesnek tűnnek. Ugyanolyan fokú szájnyitást érhet el, mint egy tányér esetében, de az ödéma csak 2-3 napig tart. A szarvasmarha-kollaginnal ellentétben, amely bőr implantátum, az AlloDerm fröccsöntő részecskék mérete lehetővé teszi szubkután implantátumként való alkalmazását. A középső vonal mentén egy 5 centiméteres 25 G-os tűvetítést kell beadni, az íj lyukasztása a kívánt síkban (ugyanabban a síkban, mint az AlloDerm lemezek behelyezésekor). A finomra őrölt AlloDerm egyenletesen kerül a szövetbe, amikor a tűt visszavonják. A dermologin a dermisz kémiailag oldott acelluláris alapja. Úgy gondolják, hogy a kémiai oldódás eredményeképpen különböző proteoglikánokat távolítanak el, amelyek elősegítik a szövettenyésztést. Az anyag felhasználásának első észrevételei nagyon csalódást okoznak, mivel nem tartanak tovább a szarvasmarha-kollagénnél.

trusted-source[21], [22], [23]

Porózus politetrafluor-etilén

Porózus politetrafluor-etilén (PPTFE, Gore-Tex) széles körben használják az ajkak térfogatának növelésére sok éven keresztül. Nem esik át reszorpció. Azonban, amikor az ajak körül van elhelyezve, egy kapszula jön létre, amely szorítja és tömöríti az ajkát. Ennek az anyagnak másik hátránya, hogy a betegek érzékelik a PTFE-t az ajkakon. A felső ajak komplex mozgása miatt nagyon nehéz befogni az implantátumot, és gyakran extrudál. A gyártók megpróbálják növelni a nagy pTTPE töredékek rugalmasságát az implantátum többsejtes szerkezetének létrehozásával. Ez jól működik az alsó ajkakon, de a szerző tapasztalata szerint a felső ajka elfogadhatatlan.

Szilikon

A kis csepegtető szilikon egy lehetséges anyag az ajakpótláshoz, amelyet a múltban széles körben használtak. Az USA Food and Drug Administration álláspontja miatt azonban jelenleg nem használják sok orvos. Néha lehetséges megfigyelni a mikrocseppek bevezetésének reakcióit, ami valószínűleg a szilikon elégtelen tisztaságának tulajdonítható.

VY műanyag

Mozgó VY, vagy növekvő chiloplasty, amely technika sok éve ismert és eredetileg korrigáló deformáció svistkovoy ajak vállal varrást nyálkahártya elv V fordítást Y. Minden nyálkahártya lehet tolni előre végző két szomszédos V alakú bemetszések (például a "W") és Y-alakú alakká alakítva őket. A nagyítás pontos mennyisége nem biztos, hogy kiszámítható. A piros szegély oldalvonalának elősegítése érdekében a W-műanyagot a tüskékre kell kiterjeszteni. A szárnyakat elosztják, és a vágásokat a VY elv szerint zárják. A hegek nem jelentősek, és nem hoznak létre pecséteket, amelyeket a beteg érez.

Az ajkak rövidítése

Mozgassa az ajkakat vagy mozgassa a piros szegélyt

Az ajkak vagy a piros szegélyek mozgását először Gilles írta le, majd más sebészek által tökéletesítette. Ezt úgy hajtják végre, hogy eltávolítják az elliptikus bőrdarabot a felső vagy alsó ajkak piros szegélyével. Abban az esetben, ha egy hosszú felső ajak van fuzzy íves Cupid-nal, ez a technika használható a központi referencia pontok helyreállítására. Gyakran célszerű megkérni a pácienst, hogy jelölje meg a felső és az alsó ajkak alakját és méretét, amelyet szeretne kapni. Ezt a tükör előtt ülve lehet elvégezni, ami lehetővé teszi számunkra, hogy jobban megértsük a műtét sebészeti és betegi céljait. A műtét előtt meg kell jegyeznünk és megbeszélnünk kell az ajkak szöveteiben mutatkozó minden aránytalanságot. A területek megjelölése után további 1 mm-es szövetet kell kivágni, hogy kompenzálja az ajak "visszahúzási hatását". Az ellipszis az arc síkjába kerül, közvetlenül a bőr alá, az izom fölött. Ez segíteni fogja a piros szegéllyel szomszédos fehér henger teljességét.

Ne menjen a boncolás felszíni síkja alá, mert egyébként összehúzódás és hegesedés fordulhat elő. A felső ajak pontjai függőleges matracvarrással összegyűlnek, anélkül, hogy átlépnék a szomszédos széleket. A seb végleges lezárását folyamatos, szubkután, Prolene 5-0-es varrással végezzük, szükség esetén további felerősítéssel reszorbálható varratokkal.

Az orr bázisának újrahasznosítása

Az orr alsó részének felhúzása kiválóan működik azoknál a betegeknél, akiknek hosszú felső ajakja van, a Cupid ívének jól meghatározott területei és az orrpárna. Az orr alsó részén található bőr ellipszisának orrnyálka formájúnak kell lennie, és meg kell felelnie az orr bázisának kontúrjainak. Az orr alapjának támasztó kiemelkedése anatómiai szerkezetétől függően a bemetszés kiterjedhet erre a területre. Ezzel a kivetítéssel párhuzamos vonalat rajzolunk ki, ami a bőr kivágott ellipszisét hozza létre. A bőr kivágódik a szubkután síkban; a sebet két rétegben varrják. Millard elmondta, hogy a tálca elejétől az orr aljától az ajkak vörös határaig terjedő távolság legfeljebb 18-22 mm. Ha az ajak meghaladja ezt a méretet, vagy hosszabb, mint az arc relatív aránya, a beteg az orr bázisának reszekcióját láthatja.

Heyloplastika

A haloplasztika vagy a piros szegély redukciója úgy hajtható végre, hogy egyenlő mennyiséget kivesszük az ajak nedves vonala mindkét oldalán. A cél az, hogy egy vágást egy nedves vonal mentén, vagy egy kicsit mögötte. A csökkenő ajak mennyiségétől függően a metszés nem csak a nyálkahártyát képes megragadni. Ezután a bemetszések le vannak zárva abszorbeálható varratokkal. Általában a posztoperatív ajaktömörítés hatásának kompenzálására túlzott korrekció szükséges. Csökkentés A cheyloplasztika befolyásolja a nagyított ajak minden összetevőjét, beleértve a kiemelkedést, az ajak függőleges magasságát és a piros szegély nedves része látható részét. A nyálkahártya hiper-korrekciójának csökkentése érdekében először levághatják az ellipszis egyik oldalát, majd levághatják a nyálkahártyát és a hypertrophiás mirigyes szöveteket, és visszahúzva a felesleges mennyiséget csökkentik. Az alsó ajak magasságát az alsó metszők szintjén kell tartani.

További fejlesztések

Az állandó kozmetikai tetoválás használata segíthet hangsúlyozni az ajkak alakját, vagy esetleg összehangolni a posztoperatív aszimmetriát. Ezt az eljárást járóbeteg-alapon helyi érzéstelenítéssel lehet végrehajtani.

trusted-source[24], [25], [26]

Postoperatív szövődmények

A sebészeti beavatkozások lehetséges szövődményei a fertőzés és a vérzés. A perioralis régió komplex anatómiai struktúráját figyelembe véve nagyon fontos az aszimmetria kimutatása a műtét előtt, mivel néhányan a műtét után is fennmaradhatnak. Míg bizonyos eljárások alkalmazhatók a minimális aszimmetriák korrekciójára, más műtétek nem fogják ezt az aszimmetriát korrigálni, és néha még hangsúlyozni is kell őket. Jelentős posztoperatív aszimmetriák társulhatnak a helyi ödéma kialakulásához, ezeket higított szteroidok injekcióival kell kezelni. Az ajak paresztézise legfeljebb 6 hónapig tarthat.

A beültetett anyag enyhe kijutása javítható a kitett rész és a helyi sebkezelés eltávolításával. Az implantátum jelentős részének vagy fertőzésének megszüntetése általában eltávolítását igényli. Ezután az ágya tele lehet hegszövetrel, ami az ajak rugalmasságának megsértéséhez vezethet. Az ajk szűkítésének minimalizálása érdekében hetente egyszer vagy kétszer a hígított triamcinolont injektálják. A betegeket arra utasítják, hogy naponta 6-10 alkalommal masszírozzák és nyújtsák szájukat. Ez 10-12 hétig tart, amíg az ajkak el nem pihennek.

Az ajkakon végzett műveletek egyre népszerűbbek. A sikeres kimenetel sarokköve mind a páciens, mind a sebész számára a célok és a kezdeti helyzet egyértelmű megértése. Tehát csak a sebész helyezte el a helyes diagnózist, csak a kívánt eredmény elérése érdekében válogathat.

Postoperatív időszak

Gyakorlatilag az ajkakon végzett műveletek után a betegek azt mondják, hogy az ajkukat "megmerevedik" és természetellenes, mosolyogva körülbelül 6-8 hétig érzik magukat. Annak ellenére, hogy kifelé az ajkuk normálisnak tűnhet, ezen időszak alatt a beteg kényelmetlenül érzi magát. A műtétet követően a betegeket 2 hétig nem szabad törődniük az ajkukkal. Azt is javasolják, hogy kerülje a dohányzást. Ha előfordult a herpesz fertőzés, a betegeket általában vírusellenes terápiára szánják. Nagyobb mûtéten átesett betegeknél kitörés merült fel, óvatosnak kell lenniük. A gyulladt szövetek hajlamosabbak és ezért érzékenyebbek az implantátum kitörésére. A kollagén injekcióknál összetettebb műtétet végző betegek általában széles spektrumú antibiotikumokat írnak elő.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.