^
A
A
A

Az abdominoplasztika sebészeti elvei

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Az elülső hasfal műanyaga jelentős kozmetikai és funkcionális hatást fejt ki, de veszélyes postoperatív szövődményekhez is vezethet. Az ilyen beavatkozás hatékonysága és biztonsága az alábbiakban tárgyalt elvek pontosságától függ.

 • A hatékony beavatkozás megtervezése

Az abdominoplasztika döntése egy adott betegen számos olyan tényező elemzésén alapul, amely két csoportra osztható: 1) függ a betegtől és 2) a sebésztől függ.

Ennek az értékelésnek az eredménye egy megfelelő módszer kiválasztása a hasfal deformitása vagy a műtét elutasítása érdekében.

A betegtől függő tényezők. Reális elvárások. A beteget tájékoztatni kell a beavatkozás súlyosságáról és viszonylagos súlyosságáról. A beszélgetés során különös figyelmet fordítanak a hegek helyére és minőségére, a műtét utáni időszak tartalma és időtartama, a szövődmények lehetőségeire, beleértve a páciens viselkedésétől való függőséget. Csak akkor, ha az utóbbi megfelelően reagál erre az információra, a sebész úgy dönt, hogy elvégzi a műveletet.

 • A posztoperatív kezelésnek való megfelelés

A műtét után a beteg igényel magas szintű fegyelem betartása az orvos ajánlásait. Hanyagságot és lompos megjelenését, valamint a megfelelő válasz a vita a releváns kérdéseket kell figyelmeztetni a sebész. Minden beteg megy hasplasztika kell posztoperatív lehetőségét fokozatos fellendülés, és ezért meg kell szabadítani a rabszolgamunka a háztartási munka, legalább az első 2-3 héttel a műtét után.

A kisgyermekes betegek, a női vezetők és az egyedülálló anyák esetében az idő előtti fizikai aktivitás várható az életkörülmények hatására. Ez viszont a posztoperatív szövődmények kialakulásához vezethet.

Különös figyelmet kell fordítani a nők meglátogatására. Számukra a műtét engedélyezésének fontos feltétele a beavatkozást követően legalább 2 héttel az operatív sebész felügyelete alatt áll. A távollét engedélye csak akkor adható meg, ha bármilyen komplikáció gyanúja merül fel.

Optimális, stabil testtömeg. A mûtétek legjobb eredményei a normál vagy közepesen túlsúlyos betegeknél jelentkeznek. Az expresszált elhízás és ennek következtében a hipodermikus zsírszövetek jelentős vastagsága miatt a lokális és egyenletes komplikációk kialakulásának lehetősége jelentősen megnő.

A betegek bizonyos hányada jelentősen csökkenthető a műtéti szándékos előkészítéssel. Ez megkönnyíti a beavatkozást és javítja annak hatékonyságát. Mindazonáltal minden beteget figyelmeztetni kell arra, hogy a beavatkozás után a testsúly jelentős ingadozása jelentősen rontja az eredményt. Magától értetődik, hogy az abdominoplasztika nem értelmezhető azokban a nőkben, akik nem zárják ki az ismétlődő terhességet.

Jó egészség. Az abdominoplasztika súlyossága, kombinálva a betegek viszonylag hosszú posztoperatív hipodynámiájával, elég részletes vizsgálatot igényel a műtét előtt és pontos állapotfelmérésüket és funkcionális tartalékaikat. A betegek a jelenléte a krónikus betegségek, instabil állapota a kardiovaszkuláris rendszer, a tendencia, hogy a megfázás interferencia mértékét csökkenteni lehet, vagy a művelet átvihető egy bizonyos ideig és célirányos képzése.

Az abdominoplasztika megtagadásához szükséges kritériumokat a sebész és az aneszteziológus állapítja meg. Nyilvánvaló, hogy a művelet elegendő biztonsága csak viszonylag merev megközelítéssel biztosítható a betegek egészségi állapotának értékeléséhez.

A sebészektől függő tényezők. Jó egyes elméleti képzés, tapasztalat műanyag hasfal elülső a magas technológiai művelet - ezek a kötelező feltételek, amelyek hasplasztika rendkívül hatékony beavatkozást. Másrészt, az ismeretek hiánya az erek anatómiája, elmulasztása elveinek műanyagok és bántalmazásáról szövetek vezethet a fejlesztési veszélyes posztoperatív szövődményeket.

Az elülső hasfal deformációjának optimális módja. Az egyedileg kiválasztható módszernek a maximális megengedhető (és biztonságos) fokozaton belül ki kell küszöbölnie a rendellenes szövetváltozásokat, és meg kell felelnie a sebész és a beteg valós képességeinek.

Különösen, a fokozott a műtét utáni komplikációk miatt jelenléte relatív ellenjavallatok működési térfogata lehet csökkenteni (például, hogy csökkentsék a bőrredő jelenlétében „kötény” lágy szövet az alsó has). A kívánságának megfelelően a beteg hasplasztika kombinálható zsírleszívással más anatómiai területeken, de csak akkor, ha a teljes összeg interferencia megfelel a lehetőségét annak holding egy adott betegben.

Nyilvánvaló, hogy ha más dolgok egyenlőek, az abdominoplasztika magában foglalja a meglévő rendellenességek legteljesebb korrekciójához szükséges összes elemet.

 • Teljes preoperatív előkészítés

Miután eldöntötték a műtétet, nagymértékben függ a betegek teljes preoperatív preparálásától. A súlyos elhízással járó betegek számára a legnehezebb végrehajtó követelmény, hogy a testsúlyt az elfogadható értékekre kell csökkenteni, majd stabilizálni kell. Ha ez nem teljesen lehetséges a betegek számára, javasoljuk az abdominoplasztika előtti hasi fal zsírleszívását elvégezni.

Jelentősen elszaporodott elülső hasfal esetén, amikor a műtét jelentősen csökkenti a hasi kerületet, különösen fontos a belek előkészítése. A szokásos tisztításon túl az ilyen betegeket két nappal a kezelés előtt böjtölni kell.

A bõr-zsírlemez széles körû elkülönítésének tervezésénél nagy jelentõségû, hogy a beteget 2 hétig és egy hónappal késõbb a dohányzás megtagadja.

 • A működési mező helyes megjelölése

A hozzáférési jelzés a páciens függőleges helyzetével történik, amikor az elülső hasfal lágyrészeit gravitációval leeresztik. Figyelembe véve a bőrzsírréteg egyedi mobilitását, a sebész jelöli a hozzáférési vonalat, a javasolt elválasztási és kivágási határokat. Jelölje meg azt a középvonalat is, amelyen a köldök elhelyezhető. A jelölés végén a sebész meghatározza az alkalmazott vonalak szimmetriáját.

 • Optimális hozzáférés

Az abdominoplasztika megvalósítására javasolt módszerek ellenére a leggyakrabban a has alján elhelyezkedő vízszintes bemetszést alkalmazzák. Az alkalmazás maximális esztétikai hatását az úszónadrág (fürdőruha) övezetében lévő hosszú hegek elrendezésével érik el. Ez a zóna minden beteg esetében egyedi, és a műtét előtt be kell jelölni. Ez figyelembe veszi a seb felsõ és alsó széleinek elmozdulását.

Azonban sok esetben az alsó oldalirányú hozzáférés elégtelen, és a függőleges középső hozzáféréssel kombinálódik. Ez a következő esetekben hasznos:

 • ha a laparotómia után közepes heg van;
 • viszonylag kis felszívódású lágy szövetekben az elülső hasfalban,
 • ami lehetetlenné teszi a fedőlemezek mozgását a caudális irányba anélkül, hogy függőleges varratot hozna létre a köldök alatt;
 • ha expresszálódik függőleges zsír „csapdába” mentén a rectus abdominis, és jelentős vastagsága a bőr alatti zsírréteg a környező területeken, így a klasszikus hasplasztika végre az alsó vízszintes hozzáférést, nem eléggé hatékony.
 • A bőr-zsírlemez racionális leválása

Leválása a bőr és zsír nyílása a mély fascia fontos eleme hasplasztika és kiterjedhet akár a kard alakú és oldalirányban - attól függően, hogy milyen típusú hasplasztika: a szélén a bordaív és az elülső hónaljvonalra, vagy csak paramedian vonalak.

Amint az jól ismert, a természetes következménye leválása a fedelet a bőr és a zsír először is, a kialakulását nagy seb felületek, és másrészt, - csökkenti a keringési szinteket szöveti szélén és központi része a fedelet.

Minél nagyobb a sebfelület területe, annál nagyobb a hematoma és a szürke kialakulás valószínűsége a posztoperatív időszakban. Másrészről a bőrzsíroszkóp vérellátottságának kritikus szintre történő csökkenése a marginal nekrózis kialakulásához és az azt követő nedvesség kialakulásához vezethet. Ezért az abdominoplasztika egyik fontos elve az optimális leválaszthatóság a bőrzsírtól. Egyrészt a szövetek szétválasztása csak olyan minimálisan szükséges skálákban valósul meg, amelyek lehetővé teszik a sebész számára, hogy hatékonyan megoldja a lepedő lefelé mozgatásának feladatát a felesleges lágyrész kivágásával.

Másrészt, fontos eleme ennek a fázisnak a művelet válik izolálása és megőrzése a rész perforáló hajók, amelyek úgy vannak elrendezve a kerületén részét a bőr és a zsír elválasztása szárny, és részt vehet a diéta, anélkül, hogy akadályoznák a mozgását a szöveteket a caudalis irányban.

Fontos szerepet játszik a megosztott szövetek minimális traumatizációja is, amely csökkenti a szerózus folyadék termelését a posztoperatív időszakban. Tekintettel erre a fontos körülményre, a szövetek leválasztását inkább egy szikével kell elvégezni, nem pedig egy elektron késsel. Az izom aponeurotikus réteg felszínén is javasolt körülbelül fél centiméter zsírszövetet hagyni.

 • Az izom aponeurotikus réteg lágysága

Szög mozgásszervi aponeurotic réteg a hasfal elülső következménye a terhesség és a kombinált változások a felületi szövetekben nagymértékben rontja a körvonalait a test. Ezért kötelező része a radikális abdomino-műanyag teremt duplikatury levélfelület fascia a hasfal elülső. A folyamatos varratot egy erős monofil (makson vagy nylon No. 0) írja elő a vonalvonalak előzetes jelölése után. A második réteg matracvarratot is lehet alkalmazni az egész, vagy csak bizonyos helyeken (mindkét oldalán a köldök, a szélsőséges pontok duplikatury vonal és a közöttük).

A duplikáció szélessége általában 3-10 cm, és néha több. Fontos szem előtt tartani, hogy ha egy jelentős értéke varrjuk rész aponeurosissal ezt az eljárást vet hasűri nyomás és jelentős hatást gyakorol a helyzet a köldök és az állam, amely a zóna a fedelet a bőr és a zsír.

Amikor közeledik a pontok találhatók az elülső felülete a hüvely recti ezek között fekvő szövetek (beleértve a gyomrot) eltolódnak mélység, és a nagyobb mértékben, mint szélesebb rész aponeurosissal, amely megteremti duplikatury. Ebben a részben egy szélessége 10 cm mély köldök és szignifikáns vastagsága zsírréteg gyomor varratok csatlakoztassa a bőrfelülettel anélkül, hogy túlzott feszültséget néha nem. Ez lehet az alapja a köldöknek a következő műanyaggal való eltávolításához.

Másrészt, a konvergencia recti képződéséhez vezet a felesleges bőr és zsír a szárny szélessége, kiemelkedés bőr kontúrja a gyomortáji területen a seb és a kialakulását egy ürege van, amelyben van kialakítva haematoma. A viszonylag kis felesleg, a lágy szövetek, ezt a problémát meg lehet oldani alkalmazásával catgutból varratok mély felületi közötti bőr és zsír lebeny aponeurosissal.

Amikor nagy feleslegben bőr sebész szembe választás: vagy bővíteni a zóna leválása a fedelet, és ezáltal szétosztani feleslegben egy nagyobb területen, vagy használjon egy opcionális medián hozzáférés érdekében, ahol a leválási csappantyú zóna (oldalirányban) minimalizálni lehet.

Az elülső hasfal izom-aponeurotikus rétegének kimondott megnyugtatásával a külső oblique izom aponeurosisának plaszticitása is elvégezhető.

Amikor képező duplikatury aponeurosissal kell vizsgálni a mennyiségét növekedésének hasűri nyomás becslésével változási sebességét nyomás pulmonális jelzések meteers aneszteziológiai gép. A nyomásállóság viszonylag biztonságos növelése nem haladhatja meg az 5-7 cm vizet. Art. Az intrapulmonáris nyomás súlyosabb emelkedése a korai posztoperatív időszakban a légzés funkciójának megzavarásához vezethet, a tüdőödéma kialakulásáig.

 • A köldök optimális elhelyezkedése és alakja

„Tökéletes köldök” kell elhelyezni, a középvonalában között félúton kardnyúlvány és szeméremcsont a elülső, felső iliaca tüskék vagy körülbelül 3 cm-rel. A köldök átültetése után a középvonalból való eltérések előfordulhatnak: 1) preoperatív jelölés hiányában; 2) amikor pontatlanságot határoz meg a köldök helyének a művelet során; 3) aszimmetrikus alkalmazásával és a rögzítő köldökvarrások meghúzásával; 4) a hasfal aponeurosisának pontatlan kialakításával; Ábra), a szárny éleinek aszimmetrikus eltávolításával és a beteg helytelen helyzetével a műtőasztalra.

R.Baroudi és M. Moraes úgy találta, hogy a test struktúrája befolyásolja a köldök alakját a működés előtt és után is. Az elhízott betegeknél a köldök mélyebb és szélesebb, vékony bőrben kicsi vagy kinyúló. Vékony bőr és korlátozott mennyiségű zsírszövet esetén nem lehet vékony emberben mély köldöket kialakítani.

Abdominoplasztika során három fő lehetőség van a sebész taktikájára a köldökhöz képest.

 • Köldök érintetlen marad, ha az alsó hasplasztika és dermolipectomy amikor a leválása zóna a fedelet a bőr és a zsír a hasi fal nem terjed ki a gyomortáji régióban. Ez a taktika használható mérsékelten súlyos hasfal elülső változások zajlanak, elsősorban az alhasi, illetve abban az esetben a csökkentett mennyiség működés ellenjavallatok, hogy egy nagyobb interferenciát.
 • Az abdominoplasztika alatt a köldök megmarad és rögzítésre kerül (műanyaggal vagy anélkül) az ortopédiai helyzetben az elhúzott bőrzsír fedőlap megfelelő pontján. Ez a leggyakoribb lehetőség az elülső hasfal műanyagához.
 • A köldök elvonása, amely szükségessé válhat az aponeurosis kiterjedt megkettőzésével, az elülső hasfal faggyúrétegének jelentős vastagságával kombinálva. Érthető, hogy az opció használatának lehetőségét előzetesen meg kell állapodni a beteggel.

Az abdominoplasztikával ellátott köldök műanyagának főbb lehetőségei. Új helyszín határozza meg a köldök kiegyenesített (!) Álláspontja a beteg a műtőasztalon dermális zsírtartalmú szárny teljesen eltávolítja, akkor költözött a caudalis irányba, és egy fix időre varrások a jelzett középvonala előre. A köldök új pozíciójának megjelöléséhez használjon speciális hosszúkás markot Pitangát.

A szubkután szövet és a sebész preferenciáitól függően a köldök három alapváltozata használható.

A viszonylag vékony bőr alatti zsír a helyét a köldök alkalmazott keresztmetszeti hossza körülbelül 1,5 cm, és összehasonlítása után a bemetszést élek az élek varrt a köldök aponeurosissal Capture szövetet négy fő pontban található egy egyenletes távolságra egymástól.

Ezeket a varratokat nem lehet tökéletesen meghúzni, és csak a köldök csomópontjainak szűkítésével szimmetrikusan helyezkednek el. Az ezt követő varratok csak a vágott bőr széleit kötik össze. Ez az eljárás végrehajtható mind az aponeurosis megkettőzésének, mind az után.

Ha nagyobb, bőr alatti zsírréteg vastagsága, vagy a sebész vágy, hogy kap egy mélyebb köldök jelentős késéssel fő varrat vezet mélyülő a sebek élek a tömörítés és alatt elhelyezett zsír. Ez a zsírszöveti nekrózis kialakulásához vezethet, és ezután a sebet felszívja.

Annak érdekében, hogy ez megtörténjen, a sebésznek ki kell töltenie a szubkután zsír területét, amely az újonnan létrehozott csatorna mély szélén helyezkedik el. Ezután a varrás nem vezet mikrocirkulációs zavarokhoz.

Egy másik lehetőség a köldök műanyagára, ami még kozmetikaiabb eredményt ad. Ez a módszer abban a tényben rejlik, hogy azon a ponton, köldök elrendezés háromszögletű csappantyú van kialakítva egy oldalon körülbelül 15-20 mm, szemben a bázis szélessége körülbelül 15 mm, a caudalis irányban.

A köldök disztálódik függőlegesen a disztális részében, és a kialakított háromszög alakú peremet a köldökbe vágják. Ezenkívül 1-2 varrót alkalmaznak a háromszög metszés cranialis részére, ami a köldök elmélyítéséhez vezet.

Eltávolítása után a köldök a műanyag végezhetjük kimetszésével a szubkután zsír (teljes vagy részleges) a jövőbeli köldök majd közelítése elvékonyított része a szárny a aponeurosis használatával varratokat.

 • A felesleges lágyszövet eltávolítása és a seb szája

Miután a bőr zsírlemezét disztális irányban elmozdították a beteg törzsének rendezett helyzetével, a felesleges szövet elvágási vonalát egy speciális jelölő bilincs határozza meg. Ezt követően a felesleges fedelet eltávolítják.

A műtét ezen szakaszának fontos feltétele a sebek későbbi varrása lehetősége minimális feszültséggel a bőrcsuklók vonalán. Ugyanakkor elfogadható és célszerű a varróvonalon lévő enyhe feszültség, mivel egyébként lágyrész törése maradhat a has alján. Ezért, miután a jelölést a határokat a műtőasztalon kivágását szövet van hajtva 25-30 °, ami lehetővé teszi, hogy kirak öltéseket, beleértve a közvetlen posztoperatív időszakban.

A seb lezárásakor a következő elveket alkalmazzák:

 • jelentős elmozdulás a fedelet a bőr és a zsír a caudalis irányban varratokat feszültség alatt, de csak felületes fascia sűrű lemez, míg a bőr varratok kell eltakarja minimális feszültség;
 • összefüggésben olyan nagy seb felülete és a kockázat az elmozdulás egymáshoz képest mozgás alatt (a későbbi fejlesztési seroma) ajánlatos előírni néhány catgutból varratok összekötő mély felületén bőrlebenyt és a zsír és a felszínen a aponeurosissal;
 • A seb disztális részeit csövek (a sebtartalom aktív beavatásával) leürítik, amelynek végeit a pubis pubicus részében eltávolítják;
 • amikor sebvarró egy seb szuperponált catgutból varróanyagok mély zsírszövet, dermális réteg vikrilom № 3/0 varratok és a bőr széle társult egy kivehető varrattal prolenom № 4/0;
 • A seb varrása után a csomagtartó speciális, puha tömörítésű fűzővel van rögzítve, amely biztosítja a lágy szövetek rögzítését a posztoperatív időszakban.

A bőr sebének lezárására két fő lehetőség van. A megfelelő elmozdulása a bőr-csappantyú nozhirovogo kaudálisan seb távoli éle illeszthető anélkül, törzs, hogy a központi éle, amely perc hasi középvonali j szinten kiválasztott köldök.

A mobilitás hiánya, a fedelet a bőr és a zsír szintjét a köldök lyuk található, több koponya, ami a sebész a végleges lezárása a seb, hogy továbbra is a vonal ízületek függőleges irányban néhány centimétert.

 • A betegek műtét utáni kezelése

A betegek posztoperatív kezelésének fő elvei egyrészt a szövetek relatív immobilizálódása a műtét területén, másrészt a betegek korai aktiválása.

A szövetek immobilizációját a beteg mérsékelten hajlított törzsének tartása a műtét végétől és az első műtét utáni hete után biztosítja. Ezt megkönnyíti egy szorosan összefűzött kötés, amely megnyomja a szárnyat az aponeurosishoz, és megakadályozza a szövet mozgását. Végül a páciens kezelésének egyik fontos eleme az ágybetét a műtétet követő első 24 órában, amikor a beteg elhagyja az éhes diétát.

A betegek immobilizációja hosszabb ideig tele van olyan veszélyes komplikációk kialakulásával, mint a thrombophlebitis és thromboembolia. Ezért a posztoperatív időszakban speciális kezelési módokat alkalmaznak, amelyek magukban foglalják:

 • adagolt infúziós kezelés, amelynek célja a vér reológiai tulajdonságainak javítása;
 • a vér koaguláló rendszerének ellenőrzése a jelzések szerint - a fractiparin megelőző kezelésének folyamata;
 • a páciens adagolt hátsó és végtagmasszáit naponta 3-4 alkalommal, miközben fenntartja a csomagtartó hajlításának helyzetét;
 • A műtét utáni 2-3. Naptól a beteg törzsének félig hajlított pozícióját fenntartva.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.