^
A
A
A

A túlzott fehérjefelvétel kockázata

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A magas fehérjetartalmú élelmiszerek fogyasztása az emberi egészségre veszélyt jelent. Egyes kutatók úgy vélik, hogy talán a túlzott fehérjebevitel káros hatása eltúlzott.

  • Károsodott veseműködés

A fehérje feleslegének és a veseelégtelenségnek a kapcsolatát megállapították. A protein1 túlzott telítése miatt a vesék a nitrogén felszabadulásával járó további terhet jelentenek, így a vesékkel kapcsolatos problémák a sportolóknál, a silovikiben lehetségesek, de ez nem bizonyított. Az állatokon végzett vizsgálatok nem támasztják alá azt a feltételezést, hogy a nagy mennyiségű fehérje fogyasztása veseproblémákat okoz, még akkor is, ha az állatok egész életük során magas fehérjetartalmú ételeket fogyasztanak. Más kutatók továbbra is óvatosak a túlzott fehérjefogyasztás ellen (napi több mint 2 g-kg), hogy elkerüljék ezeket a problémákat.

  • kiszáradás

A túlzott fehérjebevitel a kiszáradás kockázatát okozza. A nitrogén szabadulása vízveszteséget okoz, így a nagy mennyiségű fehérjét fogyasztó sportolók veszélyeztethetik a kiszáradást. A sportolóknak megfelelő italokat kell fogyasztaniuk és szabályozniuk kell a vizelet koncentrációját, különösen akkor, ha magas fehérjetartalmú diétát fogyasztanak.

  • A kalcium elvesztése

Feltételezhető, hogy a magas fehérje étrend következtében fellépő kalciumvesztés növeli a csontritkulás kockázatát. Az étkezési fehérje bevitelének növelése kalcuriurát okozhat. A magas fehérjetartalmú élelmiszerek hozzájárulnak a savtermeléshez, amelyet ezután a vesék szabadulnak fel. A kalcium kiszabadul a csontokból, és olyan, mint a puffer a megnövekedett savterheléshez viszonyítva. Ezt a hatást ellensúlyozhatja a vegyes ételben lévő magas foszfáttartalom. Azonban a szervezet alkalmazkodik és csökkenti a kalciumveszteséget, ha a bevitele megfelelő. A 20: 1 arányú kalcium és fehérje aránya garantálja a csontszövet megfelelő védelmét.

Kiegyensúlyozatlan étrend

A túlzott fehérje a legnagyobb kockázat, ha egy sportoló elégtelen mennyiségű szénhidrátot fogyaszt az izomglicogén tárolók fenntartásához és / vagy feltöltéséhez. A magas fehérjetartalmú élelmiszerek használata korlátozhatja az élelmiszerek választékát, ezáltal növelve a vitaminok és ásványi anyagok hiányának kockázatát.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.