^
A
A
A

Nem megfelelő mennyiségű fehérje fogyasztása kockázata

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Sok sportoló, bár koncentrálják a figyelmet a fehérjékre, de némelyikük nem elegendő mennyiségben fogyaszt fehérjéket. Ez a probléma olyan sportolók számára létezik, akik állóképességre vonatnak, például futóknak. Ezek a sportolók nem az izomtömeg építésére, hanem a felesleges kalóriák fogyasztására és a testtömegemelésre összpontosítanak. A leggyakoribb észak-amerikai diéták, amelyek fehérjeforrások, gyakran tartalmaznak sok olyan zsírt, amely szénhidrátokkal helyettesíthető. Az elégtelen fehérje a sportolót az izomtömeget csökkentő kockázat elé állíthatja. A nem megfelelő bevitel azt jelenti, hogy a szövetek javítására és szintézisére nincsenek aminosavak, és sérülést okoz a sportoló. A krónikus fáradtság ezen sportolókban az izmok gyengeségét is jelzi.

Triadi női sportolók

Triad Női sportolók jellemezve, mindenekelőtt, nem megfelelő bevitel kalória, majd a menstruációs szabálytalanságok (amenorrhoea), és végül a csontritkulás. Javasolt, hogy a nem megfelelő fehérjebevitel társulhat az amenorrhoea kialakulásával. Kimutatták, hogy a normális menstruációs ciklus és az ösztrogénhiány megsértése a kalcium és a csontdefektusok, beleértve a csonttöréseket és csontritkulásokat, nem megfelelő felhalmozódásához vezet.

Clark et al. Hogy az amenorrheic női futók naponta 300-500 kalóriát fogyasztanak, mint a normál menstruációs ciklusban részt vevő női sportolók. Helson és mtsai. Hogy az amenorrhoeus nők 82% -ánál kisebb volt a fehérjefogyasztás, mint az RDN, és a normális menstruációs ciklusú nők 35% -ánál alacsonyabb a fehérjebevitelük, mint az RDN. A kalcium bevitel e két csoportban nem különbözött. Kimutatták, hogy a futás, a tánc és a torna résztvevő sportolók sok tápanyaggal nem elégségesek, beleértve a kalóriák és a fehérjék teljes számát. A fehérje és a menstruációs funkció közötti kapcsolat még nem tisztázott, de fennáll az amenorrhoea kockázata az olyan sportolók számára, akiknek fehérje hiányzik az élelmiszerben. Érdekes is tudni, hogy a fehérje minősége az amenorrhea kockázatával jár-e vagy sem.

Egy hozzávetőleges menü, amely az élelmiszerből származó fehérjék bevitelét mutatja

  • Vegetáriánusok: fehérje minõsége

A fehérjehasznosítás a legmagasabb színvonalon hatékonyabb. A FAO / WHO a tojásfehérjét alkalmazza szabványként, amelyhez más fehérjék minőségét hasonlítják össze.

Az állati eredetű termékek nélküli étrend megkérdőjelezi az összes aminosav szintézisét. A kevésbé állati fehérje a sportoló étrendjében, annál nagyobb az aminosavak iránti igény kielégítéséhez szükséges növényi fehérje mennyisége. A kivétel a szója termékek. A FAO / WHO fehérje minőségének felmérésére az "aminosavbecslést" a régebbi módszer alternatívájaként a fehérjehatékonysági faktor (CAB) alkalmazta. Értékelésként az állati fehérjékkel ekvivalens hidrolizátumokat és szójafehérje-koncentrátumokat alkalmaznak a gyermekek hosszú távú igényeinek kielégítésére aminosavakban.

Azok a vegetáriánusok, akik tejtermékeket, tojást és szójaterméket tartalmaznak étrendjükben, ne legyenek nehézségeik kielégíteni az aminosavak és a közös fehérjék iránti igényüket.

  • A testtömegre törő nők

Sok nő nem megfelelő mennyiségű fehérjét fogyaszt a kalória bevitelének csökkentése érdekében. A fehérjék felhasználása csökken, mivel az energia szintje alacsonyabb a költségénél.

  • Terhes nők

A terhesség alatt szükség van a fehérje növekedésére. A terhes nők naponta körülbelül 60 gramm fehérjét igényelnek, míg a nem terhes nők esetében a napi 45 grammnál a RDN. A terhesség alatt végzett terhességgel kapcsolatos vizsgálatok viszonylag újak. Sok sportoló vonat a teljes terhesség alatt. A terhelés intenzitása és időtartama, valamint terhességre gyakorolt hatása számos tényezőtől függ, beleértve a nő fizikai alkalmasságát is. A terhes nők képzési programját orvosával kell megbeszélni. A képzett terhes nők fehérjék iránti igényét nem állapították meg. A biztonságos ajánlások a 1.0-1.4 g-kg testtömeg tartományban vannak.

  • Idősek

A proteinváltozások kor szerinti kihasználása. Mivel az emberek kevésbé aktívak a korral, a fehérjék iránti igényük további vizsgálatot igényel.

  • cukorbaj

A diabéteszes betegeknél javasolt, hogy ne lépje túl a fehérjék RDN értékét. A képzett cukorbetegeknek meg kell felelniük a megnövekedett fehérje szükségleteinek, amíg problémák vannak a vesékkel, és rendszeresen konzultálnak az orvosukkal.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.