^

A sport előnyei és káros hatásai a rákban

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.11.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A rák megelőzése vagy kezelése során a fizikai aktivitás kiváló segítséget jelent, mivel az immuens sejtek szintézisének stimulálásával erősítheti az immunitást. Emellett a testmozgás segítségével stabilizálódik a beteg súlya, ami nagyon fontos, mert ismert, hogy a túlzott súly növeli a daganatok képződésének valószínűségét. Ha a rák kialakul az elhízás hátterében, növeli a korai metasztázis kockázatát. Ezért az orvosok szerint a sport és a rák tökéletesen összeegyeztethető.

Tudok sportolni a rákkal?

A fizikai gyakorlatok a rák kezelésében elismert és hatékony rehabilitációs módszernek tekinthetők. Ráadásul sokan, akiknél diagnosztizálták a rákos depressziót, és a sport segít a jelek felszámolásában vagy csökkentésében.

Függetlenül attól, hogy lehetséges-e, hogy sportoljon egy rákban, csak a kezelőorvos tudja megoldani. A sport gyakorlatokat csak szakember felügyelete mellett szabad elvégezni. Kezdeni kell a képzést közvetlenül a betegség diagnózisa után, különösen akkor, ha egy személy nem végez sportolási terhelést. Ahhoz, hogy a pozitív eredményt megfelelő módon kell kombinálni állóképesség edzés (pl szobakerékpár vagy séta), és tornagyakorlatok (súlyzós edzés, nyújtás, képzés javítása koordináció).

Gyakrabban kell járnia, és ne maradjon az ágyban, nehogy súlyosbítsa a kimerült és fáradt egészségi állapotot. A házi feladatokat szerény ütemben is elvégezheti, egy mini léptetőt gyakorolhat.

A gyakorlatok típusát egyedileg választják ki, figyelembe véve, hogy a beteg milyen betegségben szenved.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

A rákos megbetegedések előnyei és káros hatásai

A sport és a rák kompatibilisek lehetnek - amint azt különféle tanulmányok bizonyítják, vannak gyakorlatok, amelyek pozitívan befolyásolhatják a páciens egészségét és segíthetnek a rák kezelésében.

A sportos terheléseknek köszönhetően a rák diagnózisát követően a betegek várható élettartama megnövekszik, és a lehetséges visszaesés veszélye éppen ellenkezőleg csökken. Ez különösen hasznos olyan betegeknél, akik vastagbél-, petefészek-, mell- és prosztatarákban szenvednek.

Nem ajánlott intenzív vagy túl nehéz fizikai gyakorlatokat végezni - tőlük, ha rákos, akkor több árt, mint a jó.

Ha kemoterápiás kezelésben részesülnek, a gyakorlatok az eljárás napján és a befejezés után 6 órával nem végezhetők el. A fizikai edzésnek korlátozottnak kell lennie, ha fájdalmas érzések vannak. Általában a terhelést adagolni kell, szakképzett szakemberrel való konzultáció esetén.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.