^

Skandináv finn sétálgatás botokkal

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 16.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A mai sporttevékenységek sokak számára életformává váltak. Mindenki rájön a mozgásra és az izomtevékenységre, különféleképpen: valaki inkább a reggeli vagy esti futtatásokat veszi igénybe a parkban, valaki kerékpározik vagy úszik a medencében. Bárki tud választani egy sportot, függetlenül a korától és a nemtől. Vannak olyan sportfajták is, amelyekről keveset tudunk, például a finn sétáció olyan sporttevékenységek egy bizonyos fajtája, amely a világ számos országában egyre több csodálót ér el.

A finn sétálódás sportként a skandináv országokban - néha az úgynevezett - "skandináv járás". Hasonló tevékenységeket - sípcsontokkal vagy szimuláló síeléssel - hivatásos síelők gyakoroltak a fizikai aktivitás támogatására a meleg szezon alatt. Azonban egy kicsit később, a finn gyaloglás kezdte használni az orvostudományban - a sérülések és a szív- és érrendszeri betegségek rehabilitációjához.

A finn gyaloglás előnyei és ártalmai

A finn gyaloglás magabiztosan nevezhető univerzális sportnak, hiszen ezek az órák alkalmasak mind a sportosan foglalkozó emberek számára, mind azok számára, akiknek nincsen még minimális fizikai edzésük. Ezért a finn gyaloglás mint rehabilitációs módszer használata teljesen indokolt.

A finn sétáció pozitív hatásai nagyon sokak:

 1. A vér oxigénnel telít, a hematopoiesis folyamata javul, a vérkeringés gyorsul.
 2. Normális mentális folyamatok, ellenáll a stressznek.
 3. A test egyre nehezebbé válik.
 4. Stabilizált érrendszeri tónus, javítva a kapilláris keringést.
 5. A vérnyomásmérők a vérerek falainak erősítésével normalizálódnak.
 6. A szívizom erősödik, a szívműködés javul.
 7. A végtagok jól összehangolt munkájának köszönhetően a koordinációs mechanizmusok stabilizálódtak.
 8. A tüdő térfogata nő, a légzőrendszer működése javul.
 9. A hátsó izmai erősödnek, a gerincek megszűnnek.
 10. A túlsúly - különösen a legveszélyesebb, az úgynevezett zsigeri zsírok - eltűnik.

A finnországi gyaloglás hatékonysága tagadhatatlan. Ebben az esetben nincs sérülés az izmokhoz, az izületekhez és a gerinchez - a hirtelen mozgások hiánya miatt. A csomagtartó súlya részben eloszlik, különös hangsúlyt fektetve a botokra, a szalagok és az ízületek terhelése csökken. Ennek köszönhetően a finn gyaloglás gyulladásos és a boka, a térd és a csípőrész sérülése esetén is előfordulhat.

A finn gyaloglás gyakorlatától való károkozás csak két esetben fordulhat elő:

 • Ha a sportoló helytelenül felvette a botokat képzésekre;
 • ha a sportoló tévesen vesz részt - például túl hirtelen mozog, vagy összekapcsolja a további gyakorlatokat és a munkaterhelést.

Ezekben az esetekben előfordulhat, hogy egy sérülés, és ez nem történt meg, meg kell kezdeni a képzés támogatásával képzett edző, aki elmondja részletesen a megfelelő technika finn séta. Legalább az első alkalom, hogy a finn gyaloglás jobb legyen a csoportban. Ez lehetővé teszi, hogy megnézze a hibáit és hiányosságait, javítsa azokat, annak érdekében, hogy továbbra is helyesen foglalkozzon vele. Ezenkívül a hasonló gondolkodású emberek kommunikációja motiváltabb a sikerhez!

Vényköteles gyógyszerek

Ha a finn sétát rehabilitációs módszerként használják - például a terápiás terápia részeként, akkor ehhez bizonyos jelzéseknek és ellenjavallatoknak kell lenniük. A finn gyaloglás gyakran a szív- és érrendszeri betegségek, az izomrendszer, az idegrendszer és a légzőrendszer betegségeinek helyreállítására szolgál.

A finn gyaloglás rendszeres foglalkoztatására vonatkozó orvosi indikációk a következők:

 • a gerinc, az ínszalag vagy az ízületek traumái után fellépő helyreállítási időszak;
 • osteochondrosis, a herniated intervertebral diszkek kialakulásának kezdeti stádiumai (a lokalizációtól függetlenül);
 • degeneratív és gyulladásos megbetegedések;
 • magas vérnyomás, szívelégtelenség;
 • krónikus tüdőbetegség, asztmás hörghurut remisszióban;
 • anyagcsere-rendellenességek, bármilyen mértékű elhízás;
 • krónikus depressziós állapotok, alvászavarok, neuroza;
 • támogatja a testet a terhesség alatt.

Alvási rendellenességek, depressziók és idegrendszeri megbetegedések esetén jobb, ha a finn sétát reggel vagy reggel gyakorolják.

Finn sétálás botokkal: ellenjavallatok

Mint minden más sport, a finn sétációnak számos ellenjavallata van, amelyek főként átmenetiek. Még mielőtt elkezdi az első edzést, alaposan meg kell becsülnie az egészségét. A finn gyaloglás ellenjavallatai lehetnek:

 • krónikus patológiák akut stádiumai;
 • szívritmuszavarok;
 • láz, akut vírus- és bakteriális fertőzések;
 • posztoperatív időszak;
 • a megmagyarázhatatlan etiológia fájdalma, belső vérzés;
 • dekompenzált állapotok.

Kétség esetén az ilyen teher terhelhetőségéről tanácsos orvoshoz fordulni. Ezt tanácsos elvégezni, mielőtt a finn gyaloglás felszerelését vásárolnák.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

A finn sétálási szabályok

Általában elmondjuk, hogyan kell "járni" a finn sétálás közben. Természetesen mindannyian járhatunk, de vannak olyan pontok, amelyeket szeretnék tisztázni.

 • Mielőtt megteszi az első lépéseket a finn sétálás során, ellenőriznie kell a testtartásodat: a hátnak egyenesnek kell lennie, a vállak - kiegyenesedve, és a fű felső felét előre kell döntenie.
 • Mi elkezd mozogni, váltakozó lépéseket egyidejű mozgása kezét: jobb láb - bal karját, bal láb - jobb, stb láb kerül a felszínre, hengerelt a saroktól a lábujjak ... A bot "leereszkedik" a támasz lábához.
 • A végtagok mozgását irányítjuk - ritmikusnak kell lennünk: ne húzzuk hátra a botokat, képzeljük el, hogy minden alkalommal, amikor merülsz a hóba. Különös hangsúlyt kell fektetni a botokra.
 • A finn sétáció légzésének helyesnek kell lennie: lélegezni kell az orrral, lélegezni kell a szájjal. Minél nagyobb a mozgás intenzitása, annál mélyebb a légzés.
 • A kiképzés előtt és után hagyományos gyakorlatokat kell végezni az izmok nyújtásához.

Az egyéni karakter további tanácsát a finn sétáció edzője kapja meg: az erőfeszítéseit kívülről értékeli, és felidézi a lehetséges hibákat.

Finn Nordic Walking: Lehetséges hibák

A finnországi gyaloglás elsõ pillantásra való képzése nagyon egyszerűnek tűnik. Az újonnan érkezők azonban ismételten ugyanazokat a hibákat követik el, amelyek a jövőben az erők helytelen elosztásához vezethetnek. Milyen hibákról beszélünk?

 1. A lépés amplitúdója túl széles.

A mozgás sebességének növelése érdekében sokan igyekeznek rendkívül széles lépést tenni - ez rossz. Végül a tibia izomterhelése növekszik, ami túlzott feszültséget eredményez.

 1. Hibás kézfogás.

Ne nyúljon túl sokat a kezeit: a könyöke ne nyomja meg a testét, a kezed szabadon mozogjon. Ellenkező esetben a felső végtagok működése nem lesz dinamikus.

 1. A láb helytelen elhelyezése.

A lábat nem szabad felállítani, hanem a saroktól a lábujjakig.

 1. Helytelenül kiválasztott berendezések a finn sétához.

Ha a botokat illusztrálatlanul választják, és a ruhák vagy cipők kellemetlen érzést keltenek, akkor ilyen körülmények között nagyon nehéz beilleszkedni a szükséges képzési technikákhoz.

Hogyan válasszuk ki a finn sétáló oszlopokat?

A finnországi gyaloglásnak két fajtája van:

 • Állítható rúd-teleszkópok, amelyek visszahúzható részekből állnak;
 • stick monoliths, amelynek hossza szigorúan rögzített.

A teleszkópos botok hosszú távú tárolására és szállítására alkalmasak, azonban ezek gyakran lebomlanak, mivel sok gyenge pontja van.

A finn gyaloglással kapcsolatos monolitikus botokat szigorúan a sportoló növekedésének megfelelően választják ki - nehezebb tárolni és szállítani, de sokkal erősebbek és tartósabbak.

A botok készítésére szolgáló anyag lehet alumínium, szén vagy kompozit ötvözet. A fogantyú speciális pánttartóval van felszerelve, így a sportoló szilárdan fogja a kezében lévő elemet. Fontos: az övnek magas színvonalúnak kell lennie, különben a dörzsölés és a bőrt trauma a kezében lehetséges.

A finn gyaloglással ellátott botok rögzítő tüske állítható vagy eltávolítható. Mivel gyors törléssel rendelkezik, jobb, ha idővel helyettesíthető.

És az utolsó, nagyon fontos információ: hogyan kell kiszámítani a tartozék hosszát?

 • Ha alacsony szintű finn sétát folytat, akkor válasszon egy botot ezzel a formulával: növelje az atléta szorzót 0,66-mal. Például, ha a magassága 170 cm - szorozzon meg 0,66 = 112,2 cm-es, ezért 112 cm hosszú (110 cm-es megengedett) botokat kell vásárolnia.
 • Ha közepes intenzitású mozgás ragaszkodik, akkor a növekedés indexét meg kell szorozni 0,68-mal. Így 170 cm-es növekedés esetén a finn sétáció hosszának 115,6 cm-nek (115 cm-nek) kell lennie.
 • A finnországi gyaloglás aktív ütemével a növekedési ráta 0,7-gyel szorozódik. Kiderül, hogy 170 cm magasságban a rudaknak 170-szeresnek kell lennie 0,7 = 119 cm (120 cm).

Vélemények

Az orvosok egyhangúlag egyetértenek abban, hogy a finn sétálás jó az egészségre. Feltételezhető, hogy az ilyen képzés alkalmas még a fogyatékkal élők számára is, akiknél a szokásos fizikai aktivitás túl van a kontrollon vagy ellenjavallt.

A szakértők hangsúlyozzák, hogy abban az időben a finn távolság emberi izom alkalmazunk, mint például a váll, subscapularis, mellizom, a felkar, valamint szinte minden izom a hát, a has és a végtagok.

Azok számára, akik meg akarják szabadulni az extra fontokat, a következő információk állnak rendelkezésre: A finn sétáció segít "égni" átlagosan 600 kilokalóriát óránként. Ha hetente legalább három órát tanítasz, akkor a megfelelő táplálkozással a fogyás garantált.

A szakértők szerint a képzést célszerű időközönként elvégezni: először séta lassan, akár 5 km / óra, és 20 perc után növelje a sebességet 7 km / óra sebességre. 10 perc után csökkentse újra a sebességet, és 20 percig, és így tovább. Rendszeres osztályokkal 5-6 hónap alatt megszabadulhat 15-20 kg-tól.

Sokan rámutatnak arra, hogy a finn gyaloglás rendszeres vizsgálata javítja a hangulatot és pozitív hozzáállást biztosít az egész napra. Fontos hallgatni a testedet és támogatni. Ennek a sportnak köszönhetően, mint a finn sétálás, jelentősen javíthatja saját egészségét és jólétét.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.