^
A
A
A

A fehérje segít a fogyásban

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 27.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

18 January 2013, 10:32

A túlsúly problémája számos ember számára fontos az állampolgárságtól, korától és nemtől függetlenül. A dietetikusok minden országban régóta próbálják megtalálni az egyetemes táplálkozási programot mindenkinek, aki megszabadulni a kilogramm felett és jó egészséget biztosít. Nem csoda, hogy az amerikai tudósok egy ilyen tanulmány iránt érdeklődnek: az amerikai lakosokat joggal tekintik olyan nemzetnek, amelyben a legtöbb ember túlzott súlyt szenved.

A diétikusok úgy döntöttek, hogy a fogyás fő tényezője az elfogyasztott kalória mennyiségének korlátozása. Ennek alapján sokan rohanták a kalóriát, és csak a számokra koncentráltak, és nem figyelték meg, mit eszik. Figyelembe véve, hogy ezzel a megközelítéssel az eredmény nem felel meg a várakozásnak, az orvosok megpróbálták kideríteni, hogy mi az oka annak, hogy az emberek, kis mennyiségű kalóriát használva, nem fogynak le, sőt fordítva is. A válasz egyszerű volt: annak érdekében, hogy biztonságosan lehessen fogyni, nemcsak a táplálkozási értékének korlátozására kell törekednie, hanem a táplálkozás helyes egyensúlyára is.

Az ételek szerelmesei örülhetnek: annak érdekében, hogy lefogyjon, nem feltétlenül szigorú étvágyat és éhezést vesz igénybe. Sőt, a táplálkozási szakemberek ragaszkodnak ahhoz, hogy a protein hiánya a testtömeg növekedéséhez vezethet. Természetesen az elhízás és a felesleges súly egyik fő oka a túlzás, de a legfontosabb az, hogy ellenőrizzük, pontosan mit eszel.

Ha egy csomó egyszerű szénhidrátot és ételt fogyaszt, amely zsírt tartalmaz, az a valószínűsége, hogy a súly hamarosan növekedni fog, sokkal magasabb lesz, mintha ugyanolyan mennyiségű fehérjét és szálat használtak volna. A kutatók bebizonyították, hogy a fehérje felhasználása pozitív hatással van a fogyásra, mivel a fehérje étel alacsony kalóriatartalmú, étrendi, és nem teszi lehetővé a szervezet számára, hogy "zsírt termeljen". Hasznos tippek a fogyás: korlátozására zsíros ételek, hanem a napi fehérje telített a test segítségével a fehérjék, különben elkerülhetetlen a zsírmentes testtömeg és lassítja a megjelenése zsírsejtek helyett neki.

A táplálkozási szakemberek egy kis kísérletet folytattak, amely során több, körülbelül ugyanakkora súlyú résztvevő vett részt egy hónapon át különböző diétákhoz. A diéták különböztek az emberek által használt termékekben, és a napi kalóriaértéket. A vizsgálat kimutatta, hogy az emberek, akik tapadtak a fehérje étrend, súlyt kaptak (az izomtömeg miatt), de volumenben csökkentek. Azok, akik szénhidrátra és zsíros ételekre koncentráltak, jelentősen javultak.

A táplálkozási szakemberek azonosítják a legjobban kiegyensúlyozott táplálkozási rendszert azok számára, akik fogyni akarnak, és mégsem károsítják egészségüket. A napi étrendben nagy mennyiségű fehérje, kis komplex szénhidrát, kis zsírsav és rost kell jelen lenni. A szervezetben a fehérjék legjobb "szállítói": sovány hús, fehér hal, hüvelyesek, gomba. A komplex szénhidrátokat leginkább a vacsora előtt használják: gabonafélék, szárított gyümölcsök. A jó hír az is, hogy a fehérjetartalmú ételek is fogyaszthatók a nap bármely szakában, gondolkodás nélkül a következmények, és megszünteti az éhségérzetet fehérje sokkal hatékonyabb, mint bármely más élelmiszer.

trusted-source[1], [2]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.