^
A
A
A

Mi határozza meg a fehérje szükségességét?

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A szervezet által használt fehérje mennyiségét számos tényező befolyásolja. A fehérje követelmény az esszenciális aminosavak szükségességén alapul. A WHO által létrehozott kilenc alapvető aminosav követelménye a nitrogén egyensúly vizsgálatán alapul. Azonban ez a módszer kétségeket vet fel egyes kutatók között, akik azt állítják, hogy komolyan alábecsüli a lakosság egyes csoportjainak, különösen az ifjúságnak és a sportolóknak az igényeit.

A különböző szövetek eltérő arányban használják az aminosavakat. Az izomterhelés során elágazó láncú, különösen leucinos aminosavakat használnak.

Egy tanulmány kimutatta, hogy az oxidált leucin mennyisége, melyet nitrogén egyensúly alapján határoztunk meg, kétórás terhelés és 50% V02max esetében a teljes napi igény kb. 90% -a volt.

Bár az oxidált aminosavak jelenléte az izomban a megnövekedett fehérjehasznosítást tükrözi, ez nem értékeli a fehérje egész testcseréjét.

Az egyes aminosavak kívánt mennyiségének meghatározására szolgáló kutatási módszerek közötti különbségek megváltoztathatják az egész fehérje kívánt mennyiségét. De még akkor is, ha bizonyos aminosavak iránti kereslet elméletileg magasabb a fizikailag aktív emberek számára, nem könnyű hozzájutni az élelmiszerekből.

A felesleges fehérjék zsírok formájában felhalmozódnak, anélkül, hogy ösztönözni kellene a továbbfejlesztett képzést.

  • Terhelési szint. A terhelés intenzitása és időtartama növeli a fehérjék kihasználtságát. Az ellenállóképességre és a kitartásra gyakorolt hatások szintén befolyásolják a fehérjék hasznosítását. Az állóképességi program megindítása körülbelül két hétig növelheti a fehérje iránti igényt. Egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy a leucin-oxidáció magasabb a nem szakképzett sportolóknál, mint a képzett sportolóknál, és a képzés során egy adaptációs időszak jön, valószínűleg csökkentve a fehérjék szükségességét.
  • Az energia és a szénhidrátok megfelelősége. Ha az energiaellátás nem megfelelő az étrend vagy a megnövekedett költségek miatt, akkor a fehérje iránti igény megnő. Megállapítottuk, hogy a kilökalóriák számának növekedése javítja a nitrogén egyensúlyt. A fehérjék minősége. A kiváló minőségű fehérjék, mint például a tojásfehérje és a kazein, tartalmaznak minden esszenciális aminosavat, javítják a fehérje felhasználását és hozzájárulnak a minimális nitrogén mennyiséghez. A vegyes diéta fehérje kissé növeli annak szükségességét.
  • Hormonok. A növekedés időszakában (serdülőkorban, terhességben) a fehérje növekedésének követelményei.
  • Betegségek és sérülések. A betegség különböző módon különbözik a fehérje szükségességétől a különböző emberekben, és ennek megfelelően minden egyes személy reakciójától. Égések, láz, törések és sebészeti trauma miatt a szervezet sok fehérjét veszít. A végtagtörés utáni helyreállítási időszakban a sportoló 0,3-0,7 kg az egész szervezet fehérjéjét elveszítheti.
Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.