^

A férfiak tesztoszteronja: mi az?

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A tesztoszteron egy férfi nemi hormon, amelyet a herékben termelnek. Ha meg kell adni, akkor azt az úgynevezett Leydig sejtek fejlesztik, ezeknek a sejteknek a teljesitését is a pubertás mirigynek nevezik. A herék mellett tesztoszteront állítanak elő az androsztén-dionból is, amelyet a mellékvesekéreg szitahártyája termel. Napi férfi test szintetizálja körülbelül 6-7 milligramm hormon szintje a vérben edik tartomány 300-1000 nanogramm per deciliter. Különös módon, de a férfiak nem kizárólagos joggal, hogy a termelés a férfi nemi hormon - tesztoszteron termelődik a női test (ugyanabban a mellékvese kéreg és a petefészkek), bár sokkal kisebb mennyiségben - csak 1 mg naponta. A tesztoszteron a koleszterin szintéziséből áll, a szintézis két változata létezik, az első és a második, amely nem annyira különbözik.

Mindenesetre közvetlenül a tesztoszteronhoz egy tesztoszteron-elővegyület vagy prohormon nevű anyag kerül átalakításra. A tesztoszteron szintézise, mint említettük, elsősorban a herékben (Leydig sejtek) fordul elő. Főleg az agyalapi mirigy luteinizáló hormon (LH vagy lutropin) hatásmechanizmusai. Az LH viszont az agyalapi mirigyben keletkezik a hypothalamus hormon hatására, amit gonadotropin-felszabadító hormon (GnRH, GtRH) okoz. Az agyalapi mirigy információt szolgáltat a nemi hormonok jelenlétéről a vérben az LH és a hypothalamus termelésének szabályozására - a GnRH termelésének szabályozására. Mindenesetre, növekvő szintje szabad tesztoszteron a szervezetben annak a jele, hogy az agyalapi mirigy, hogy csökkentsék az LH termelését, és ismét csökkenő termelés luteinizáló hormon, és a csökkent tesztoszteron termelés tulajdonság.

A tesztoszteron szerepe a férfiak és nők testében

Nem lehet túlbecsülni a férfiak tesztoszteron hormonjának értékét; a tesztoszteron valójában férfiakká válik - felelős a másodlagos szexuális jellemzők kialakulásáért. Köszönöm neki, hogy a férfiak, szerencsénk vagyunk, hogy buja növényzetet viselünk arcra és testre; köszönhetően neki, hogy alacsonyabb hangon és agresszívabb karakterünk van, mint a tisztességes szex. Végül, a tesztoszteron hozzájárulhat a férfiak kopaszságához, nem mindenhez, természetesen, hanem néhányhoz. A tesztoszteron aktiválja az anabolikus folyamatokat is a szervezetben, és ezt a tulajdonságot alapul véve, amikor ezt a hormont az orvosi gyakorlatban és a sportban használják.

A nők tesztoszteronja szintén fontos hormon. Az első a női vér és zsírlerakódás tesztoszteronszintje közötti összefüggés volt. A menopauza előtti időszakban, illetve azt követően a testoszteron szintje a nők testében jelentősen csökken. Ebben az időszakban a nők a leginkább hajlamosak a zsírok lerakódására. Azonban a tesztoszteron alkalmazunk támogatás megszabadulni a felesleges zsírt a bőr alatt, és a betegek számára, akiknek a menopauza volt látható csak a nagyon távoli jövőben, de a szint a hormon a vérben jelentősen elmarad a norma.

Emellett a nőkben a vérben lévő tesztoszteron hiánya jelentősen gyengítheti a nemi vágyat; a tesztoszteron alacsony szintje hozzájárul a figyelem koncentrálódásával járó problémák kialakulásához, növeli a depressziós körülmények valószínűségét. Ráadásul a tesztoszteron hiánya fokozza a szárazságot és a bőr ritkulálódását. Tehát a nők esetében nem kevésbé nehéz túlbecsülni a hormon fontosságát, mint a férfiaknál.

A tesztoszteron szintje egy ember testében

A tesztoszteron szintje a vérben a férfiak jelentősen növeli a pubertás alatt, természetes tesztoszteron kamaszkorban lehet elegendő ahhoz, hogy egy sportos testalkatú. De miután 45-50 év, a tesztoszteron szintjét a férfi test elkezd folyamatosan és meglehetősen meredek csökkenése és az ösztrogén szint emelkedik. Együttesen ez a két tényező fog vezetni, hogy más, és nagyon kellemetlen tünetek, melyek közül kiemelkedik a probléma a prosztata, a kardiovaszkuláris rendszer, memória, összefüggő betegségek a gyengülő immunrendszer, és még kora gynecomastia (mell megnagyobbodása). By the way, a legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy csökkent a férfiak öregség nem általános szintje a tesztoszteron és a szabad tesztoszteron szintet. Ez annak köszönhető, hogy nő a globulin vérszintje, amely megköti a nemi hormonokat. Akárhogy is, ebben az időszakban a tesztoszteron további injekciói nagyon, nagyon kívánatosak. És nem csak a tesztoszteron befecskendezése - az emelkedett SHBG-szint elleni küzdelem a vérben segít az inzulinban. Tesztoszteron-szint van a napi ingadozások csúcsok: 7-9 óra reggel, legalább 0-3 óra az éjszaka. Ilyen ingadozások hozzájuk tartozó egyik érdekes megfigyelés be a szervezetbe a maximális időtartam (06:00 12:00) elegendően nagy páros számú rövid életű szteroid (100 mg methandrostenolone) ad szinte nincs termelés az endogén tesztoszteron. Az állítás, egyébként, nem alaptalan - ezt a gyakorlat is megerősíti.

A napi ingadozások mellett a férfiak vérében lévő tesztoszteron szezonális ingadozásokat is mutat: tavasszal nő, csúcspontja pedig éjszaka esik. Július óta a tesztoszteron szintje fokozatosan csökken, és a legalacsonyabb szint szeptember közepéig eléri. Ez az idő a leginkább "kedvező" az őszi depresszió kezdetén.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.