^
A
A
A

Fehérje-kiegészítők

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A fehérje-kiegészítők gyártói erőteljesen felajánlják azokat számos sportolónak, akik a fehérjét továbbra is a legfontosabb tápanyagnak tartják. A fehérje kiegészítők két csoportba oszthatók: az elsőben fehérje - tojás, tej vagy szójafehérje, a második egyedi szabad aminosavakat vagy azok kombinációit tartalmazza.

  • Egész fehérje

Az egész fehérje-kiegészítők a fehérje teljes mennyiségének növelésére szolgálnak az élelmiszerben, néha külön aminosavakkal erősödnek. A fehérjeigény kielégítéséhez az egész fehérje-kiegészítők nem kerülnek felhasználásra, mivel az élelmiszer elegendő mennyiséget tartalmaz. Ezek a kiegészítők azonban kényelmesek, különösen a nagy kalóriatartalmú sportolók számára, és nincs elegendő idő a főzéshez és az étkezéshez. Egyes adalékok nagyon kompakt, nem igényelnek fagyasztást és kényelmesek a "forró" napokban. Némelyikük tejjel keverhető, és a fehérjeigény legfeljebb a felét biztosítja, mások (fehérjetartalmú porok) - vízzel, és alkalmasak olyan sportolóknak, akik nem tolerálják a laktózt. A fehérjetartalmú tabletták vagy tabletták általában kevesebb fehérjét tartalmaznak, mint a porok. A regenerálható oldható keverékek jó alternatívát jelentenek a drága fehérjeporok számára. Legalább 7-14 g fehérjét tartalmazó (1-2 ounces) energiatartalmú lapok hozzájárulnak a fehérje igényeinek kielégítéséhez és könnyen kezelhetőek. A sportolóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy egyes kiegészítők túlzott mennyiségű fehérjét tartalmaznak adagonként (több mint 50 gramm), és nem szükségesek.

  • Egyedi aminosavak

Tanulmányok kimutatták, hogy kis mennyiségű bizonyos aminosavakat tartalmazó kiegészítők javíthatják a teljesítményt a laktátkoncentráció csökkentésében az izmokban és a vérben. Ezeknek a kiegészítőknek a nagy dózisa nem javítja a teljesítményt. Adalékok a bizonyos aminosavak kockázatos, mert lehet az oka a metabolikus egyensúly, változás az idegi impulzusok és még mérgezés.

  • Az aminosavak elágazó láncúak

A központi idegrendszer fáradtsága. Az elágazó szénláncú aminosavak (BCAA) - leucin, izoleucin és valin -izuchalis miatt fáradtság, a központi idegrendszer. Általánosan úgy gondolják, hogy a túlzott mozgás által kiváltott fáradtság izmos eredetű, de az agyban merül fel. Van egy elmélet, amely szerint a hosszan tartó stressz válik a túlzott szerotonin vér-agy gáton, és termel fáradtság; egyes kutatók ezt a feltételt túlképzésként írják le. Az aminosav-triptofán a szerotonin prekurzora. A rakodás ideje alatt a vázizmok BCAA oxidálódnak, míg számuk csökken, és a vér mennyisége a zsírsavak növekedése, kiszorítja triptofán a helyén a kapcsolatot a plazma albumin és mennyiségének növelésével az agyban. Amikor a triptofán és az ACRT aránya nő, több szerotonin jut be az agyba. Változó ez az arány számának növelésével a szénhidrát vagy BCAA képes csökkenteni az áramlás triptofán az agyban. Ez a tanulmány megerősíti azt a nézetet a szénhidrátok alkalmazására változások a szerotonin szintet, de nem bizonyítja hatékonyságát BCAA, hogy megakadályozzák a fáradtság.

A növekedési hormon. Feltételezzük, hogy az arginin és a lizin aminosavja növeli a növekedési hormon szintézisét, ezáltal anabolikus hatást fejt ki, amelyet az izomtömeg növekedése kísér.

Glutamin. Bár a glutamin nem esszenciális aminosav, néhány kutató úgy véli, hogy nagy adagokban szükséges a túlzott terhelés. A glutamin immunválaszban vesz részt. Az overtraining szindrómában szenvedő sportolóknál a plazma glutamin szintje alulértékelt, ami rontja az immunitást. A megfelelő terhelés nélküli feszített fizikai terhelés lecsökkenti a glutamin tárolókat, és a szervezet nem képes a glutamin szintetizálására elegendő sebességgel ahhoz, hogy elérje a terhelés előtti szintet. A glutamin szintén részt vehet az izomglicogén szintézisében. A megfelelő glutamin-tartalom elősegíti a fehérje szintézisét a testmozgás után. A vizsgálatok nem nyújtanak bizonyító erejű bizonyítékot a glutamin-kiegészítők használatának támogatására.

Két másik, protein-szerű adalék, amely figyelmet érdemel, a kreatin és a béta-hidroxi-béta-metil-vajsav. Mindkettő hozzájárulhat az izomtömeg növekedéséhez és az erősség növekedéséhez, de hosszú távú használatuk biztonságos.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.