^

Diétás ectomorf és endomorf

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Mint már tudjuk, létezik 3 alapvető fizikai forma : ectomorph, mesomorph és endomorph. Továbbá mind a férfiak, mind a nők számára tipikusak. És a nők között örökletes vékony, mint az emberek kövér férfiak között.

A legegyszerűbb mód a mezomorfokra, mert a diéták számításainak nagy része pontosan megfelel ennek a fizikának, ami normálisnak tekinthető. Ami az endomorfot illeti, az ilyen jellegű alkotmány olyan embereket tartalmaz, akiknek kerek feje, nagy hasa, széles mellkasa, nagy testük van. Leggyakrabban ezeknek az embereknek kis növekedése és széles csontja van, bár a csuklóját és a bokait néha a gyermekekhez hasonlítják, nem keskenyek.

A nagy csont az endomorph egy plusz a hatalom sportok, különösen a súlygyarapodás ezek az emberek nagyon aktív. Igaz, nem az összegyűjtött tömeg az izom. A nagy kalóriatartalmú diétát azonban a súly növelésére tervezték, így a nyereség nemcsak az izmok, hanem a zsír is, amiből az endomorfok nagyon nehéz megszabadulni az alkotmányos jellemzők miatt.

Az endomorfokban lévő kalóriák általában nem lerakódnak az alkarra, ahol gyönyörű, de a fenékre, az oldalra, a hasra és a mellre "édes", de nem mindig kívánatos kerekség formájában. Nem számít, hogy egy személy megpróbálja kitűnni a hatalmi sportágban, nem tud gyönyörű testelvonást elérni. De nem azért, mert az izmok lassan nőnek (ez csak nem probléma), de mivel az összes eredmény elrejti a tisztességes réteg zsírt, megszabadulni az endomorftól, problémás.

Annak érdekében, hogy elkerüljék a felesleges zsír lerakódását hajlamos a teljességre, az emberek nem gyakorolnak eléggé. Nagyon fontos, hogy az endomorf egy speciális izomtömeghez illeszkedjen. Ebben az esetben az elfogyasztott kalóriáknak kevesebbnek kell lenniük, mint ami a mesomorfra optimálisnak tekinthető.

A táplálkozási endomorfok nagyon fontosak, amelyek segítenek a test alakjának módosításában:

 • a diéta nem lehet gyors szénhidrát, vagy legalábbis a mennyiségüket jelentősen csökkenteni kell,
 • de a fehérje mennyiségének jelentősnek kell lennie,
 • kötelező a speciális sporttáplálkozás alkalmazása, amely segít a súly növelésében anélkül, hogy növelné a zsírréteget,
 • A frakcionált élelmiszer is kötelezőnek tekinthető, de ha a mesomorf megengedi 4-5 étkezés naponta, akkor az endomorfoknak napi 6-8 alkalommal kisebb adagokat kell fogyasztaniuk.

Egy hozzávetőleges menü hétnapos étkezéssel:

 • 1 reggeli  - 5-6 tojásfehérje omlett, egy darab teljes kiőrlésű kenyér, édesított kompóta
 • 2 reggeli  - alacsony zsírtartalmú sajt, pár alma
 • Ebéd  - párolt marhahús zöldség saláta, tea
 • Snack edzés előtt  - fehérje ital, alma
 • Snack edzés után  - fehérje ital, egy maroknyi szárított gyümölcs
 • 1 vacsora  - a sütőben sült hal, főtt rizs, friss zöldségek saláta vagy konzervek
 • 2 vacsora  - alacsony zsírtartalmú túró vagy fehérje rázza.

A reggeli, ebéd és vacsora sűrűnek kell lennie, de a vacsora kalóriatartalma kevesebb. Az előtti és utáni edényeket fél órával az órák előtti órákban vagy 15-30 perc múlva kell elvégezni. Az utolsó étkezést legkésőbb 40 perccel le kell tölteni.

Az élelmiszer napi kalóriatartalma nem haladhatja meg a 4000 kcal-t, míg a zsírok és szénhidrátok mennyisége nem haladhatja meg a 60 és a 450 g-ot.

Az endomorfok esetében a sovány izomtömegre vegetáriánus és fehérje étrend jobban megfelel , valamint egy külön étrend, amelyben a fehérjéket és a szénhidrátokat nem keverik össze egy étkezés során.

És most térjünk vissza a magunkhoz - ektomorfok, és végül is olyan, mintha nem lenne más, tehát nincs elég megkönnyebbülés a formákban. A természet nagy mobilitást és energiát biztosított nekik. De a természet a sovány és vékony csontjai ezeknek az embereknek nagyon nehéz, hogy az izomépítés, mert a gyors anyagcsere energia azonnal, hogy nem kövér vagy izom nem volt ideje, hogy rendezze a saját formáját.

Ennek a testnek az előnye az elhízás szinte teljes hiánya, ami azt jelenti, hogy nem szükséges korlátozni a táplálkozást. Igen, és az étrend egy sor izomtömeg az ectomorphs magában foglalja a több kalóriát, mint más típusú fizikum.

Jellemzője a sportoló-ektomorf fogása:

 • A főétkezésüknek 5 vagy 6 lehet. De az ételek közötti különbség nem haladhatja meg a 2 órát, így a test nem vesz energiát az izmokból. Ez csak abban az esetben lehetséges, ha a fő étkezések között további 3-6 snacket tesz.
 • Az ételnek magas minőségűnek és magas kalóriatartalmúnak kell lennie. De még az ectomorf esetében sem szabad megfeledkezni a fehérjék, a zsírok és a szénhidrátok megfelelő arányáról. Ebben az esetben a következő százalékarány optimális: 50x20x30. Amint látja, a zsírtartalom kissé megemelkedik itt, de nem haladja meg a felső határértéket a mi étrendünkre. És főleg a növényi zsírokról és a zsíros tenger gyümölcseiről beszélünk.
 • Szükséges sok vizet inni, ami szintén hozzájárul az izomtömeg növekedéséhez.
 • Az ektomorfok sokat kell enniük, ezért nagyon fontos számukra, hogy helyesen számítsák ki a szervezet számára szükséges kalóriákat, hogy legalább néhányat izomká alakítsanak át, majd ne "fogyasszák" a szervezetben.

Az ektomorfok esetében a magas kalóriatartalmú diéta előnyösebb.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.