^
A
A
A

A szénhidrátok, zsírok és fehérjék energiájának anyagcseréje

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Az energiát - szénhidrátokat (glükózt), fehérjéket (aminosavakat) és zsírokat (zsírsavakat) tartalmazó tápanyagok felhalmozódása egyetlen folyamatot jelent. Ezeknek az anyagoknak a feleslegei zsírok formájában felhalmozódnak. A glükózt alkalmazhatjuk aminosavak szintézisére, és néhány aminosav alkalmazható a glükóz szintézisére. Azonban ezek a folyamatok energiaköltségekhez vezetnek, például az energia 5% -a elvész, amikor glükóz halmozódik fel az izmokban glikogén formájában, és nem közvetlenül az ATP termelésére használják. Ez a szám 28% -ra emelkedik, amikor a glükóz zsírsavakká alakul át lerakódás céljából.

Áramellátó rendszerek, amelyekben ezek a tápanyagok nem működnek egymás után (az első ATP-CRP rendszer, akkor a rendszer az anaerob glikolízis és végül aerob anyagcsere), és egyszerre van bekapcsolva, és az elért eredmények függvényében változik a szint a felhalmozás, az oxigén jelenléte és a szint motoros tevékenység.

Például az oxigén jelenléte befolyásolja, hogy melyik szubsztrátot használják az energia előállításához. Egy zsírsav szén esetében 8,2 molekulát ATP állít elő, és csak 6,2 molekulát tartalmaz az ATP a glükózmolekula szénatomjánként. Korlátozott mennyiségű oxigénnel a glükóz az aerob anyagcseréjének előnyös forrása, és az egyetlen anaerob oxidáció. Az étrend és a testmozgás következtében kialakuló hormonális változások jelentősen befolyásolják az energiaáramlást. A zsírsavak energiát termelnek aerob rendszer segítségével. A zsírsavak alkalmazása azonban attól függ, hogy a Krebs ciklusban a köztitermékek regenerálódnak-e az energiaútvonalakban a szénhidrátok egyidejű áramlása.

Hiányos mennyiségű szénhidrát nélkül a zsírsavak átkerülnek egy másik anyagcserére. Ezért ahelyett, hogy ATP termeléséhez vezetne, a zsírsavak ketont termelnek. Csak bizonyos szövetek, például az agy használhat ketont, hogy energiát termeljen. Ha a szénhidráttartalmak kicsiek, a ketontartalom növekedhet, és fáradtságot és egyensúlyhiányt okozhat az anyagcserében.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.