^
A
A
A

Az STD-kkel szexuális partnerek bejelentése és kezelése

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Szinte minden esetben meg kell vizsgálni az STD-ben szenvedő betegek partnereit. Ha egy gyógyítható STD diagnózisa valószínű, megfelelő antibiotikumot kell előírni még a fertőzés klinikai tüneteinek hiányában és a laboratóriumi eredmények eléréséig. Sok államban a helyi vagy szövetségi egészségügyi osztályok segíthetnek azon betegek azonosításában, akik bizonyos STD-k, különösen a HIV, a szifilisz, a gonorrhoea és a klamidia betegségeiben szenvednek.

Az egészségügyi szolgáltatók arra kell ösztönözniük betegek szexuális úton terjedő betegségek, hogy tájékoztassa szexuális partnereik esetleges fertőzés, beleértve azokat is, akik nem rendelkeznek a tünetek, és tanácsot ezek a partnerek a klinikára kivizsgálásra. Ez a fajta kimutatására partnerek úgynevezett”. Partner észre a beteg Olyan helyzetekben, amikor észleli a beteg nem hatékony vagy nem lehetséges, a személyzet a klinikai szolgáltatások tájékoztatnia kell a szexuális partnereit a beteg, illetve a” értesítést megállapodás »vagy értesítés egy ápolási szolgáltatás.« A megállapodás szerinti értesítés "olyan partnerek azonosításának módja, amelyben a beteg beleegyezik abba, hogy bizonyos időn belül értesíti partnereit. Th ideig használja ellátás, azaz a. E. Partners nevű fertőzött betegek azonosítása és konzultált a személyzet egészségügyi intézmények.

A transzmissziós lánc különbsége kulcsfontosságú az STD kontrollhoz. A gyógyítható STD-k további továbbítása és újbóli fertőzése megelőzhető, ha lehetséges a szexuális partnerek azonosítása a diagnózis, a kezelés, a vakcinázás és a tanácsadás céljából. Amikor egy orvos fertőzött betegeket küld a helyi vagy szövetségi egészségügyi osztályoknak, a képzett személyzet interjút készíthet nekik, hogy megtudja az összes szexuális partner nevét és helyét. A közegészségügy minden egyes osztálya titokban tartja a betegek bevonását a partnerek azonosításába. Ezért, az általuk szolgáltatott információk titkossága miatt sok beteg úgy véli, hogy a partnerek bejelentését az egészségügyi tisztviselőknek kell elvégezniük. Az egészségügyi dolgozók azonban nem mindig tudnak megfelelő megelőzést biztosítani az STD-kkel foglalkozó összes beteg személyével. Azokban az esetekben, ahol a partnerek száma, a nevét, amelyet nem lehet ismert a betegek szignifikánsan, például azok között, akik kínálnak szexuális szolgáltatást cserébe gyógyszerek, aktív érzékelő a szexuális úton terjedő betegségek veszélyeztetett egyének, akkor hatékonyabb lehet megszakítani további átviteli mint az orvosok által a partnerek azonosítására irányuló tevékenységek. A szexuális partnerek kezelésére vonatkozó ajánlások és a speciális STD-kkel kapcsolatos partnerek azonosítására vonatkozó ajánlások megtalálhatók a kézikönyv megfelelő részeiben.

STD regisztráció és titoktartás

Az STD esetek pontos azonosítása és időben történő bejelentése a morbiditás sikeres ellenőrzésének része. A jelentések fontosak a morbiditás tendenciáinak felméréséhez, a szükséges pénzeszközök elosztásához és a helyi egészségügyi hatóságok segítéséhez a fertőzött szexuális partnerek azonosításában. Az STD-kről / HIV-ről, valamint az AIDS esetekről a helyi előírásoknak megfelelően kell jelenteni.

A szifilisz, a gonorrhoea és az AIDS minden betegségben regisztrált betegség. A legtöbb államban a Chlamydia fertőzést regisztrálják. A regisztrálandó egyéb STD-k listája, beleértve a tünetmentes HIV-fertőzést is, országonként változik, és az orvosoknak ismerniük kell a helyi jelentési követelményeket. A jelentések klinikai és / vagy laboratóriumi adatokon alapulhatnak. Azok az egészségügyi szakemberek, akik nem ismerik a betegségre vonatkozó helyi szabályozást, kérjenek tanácsot a helyi egészségügyi osztálytól, vagy ellenőrizzék az STD ellenőrzési programot ebben az állapotban.

Az STD-k és a HIV-fertőzés eseteiről szóló jelentések szigorú titoktartási körülmények között zajlanak le, és a legtöbb esetben a betegeket törvényi védelemben részesítik a kényszerítő felhívással. A jövőben az STD-ügy megkezdése előtt a programbiztosoknak konzultálniuk kell egy orvosral, aki megfigyeli a beteget, hogy ellenőrizze a diagnózist és kezelje a beteget.

Terhes nők

Az STD-k intrauterin vagy perinatalis átvitele halálhoz vagy súlyos magzati patológiához vezethet. A terhes nőt és szexpartnereit fel kell kérni az STD-kről, és tanácsot kell adni az újszülött fertőzésének kialakulásának lehetőségéről.

Ajánlott szűrővizsgálatok

 • A szifiliszre vonatkozó szerológiai tesztet minden terhes nők számára terhesség alatt tett első látogatásukkor kell elvégezni. Azokban a populációkban, ahol nincs lehetőség teljes prenatális megfigyelésre, a gyors plazma-tengeri tesztet (RPR) és a nők kezelését (ha a vizsgálati eredmények pozitívak) a terhesség felderítése idején kell elvégezni. A nagy kockázatú csoportokból származó betegeknél a szűrést a harmadik trimeszterben és a szállítás előtt meg kell ismételni. Bizonyos államokban minden nőnek szülésesnek kell lennie a szállítás előtt. A kórházból nem lehet újszülöttet kiszabni, ha a szifiliszre vonatkozó szerológiai vizsgálatot nem végeztek anyai oldalon legalább egyszer a terhesség ideje alatt, és lehetőleg még egyszer a szállítás idején. Minden olyan nőt, aki halott anyával született, meg kell vizsgálni a szifiliszre.
 • A hepatitis B vírus (HBsAg) felszíni antigénjének (HBsAg) szerológiai vizsgálatát a terhesség alatti első látogatáskor minden terhes nőt meg kell adni. Női negatív HBsAg, nagy a kockázata a HBV-fertőzés (azaz CNF-droghasználók betegek STD-k) kell végezni megismételt kutatások HBsAg a terhesség késői szakaszában.
 • A Neisseria gonorrfioeae tesztet a terhesség első látogatásakor kell elvégezni a veszélyeztetett nőknek vagy a N. Gonorrhoeae magas prevalenciájú területeken élő nőknek. A terhesség harmadik harmadában ismételt vizsgálatot kell végezni azon nők esetében, akik továbbra is veszélyben vannak.
 • Teszt Chlamydia trachomatis kell végezni a terhesség utolsó harmadában a nők fokozott kockázata (25 év alatti életkor, új, vagy egynél több partner), hogy megakadályozza a szülés utáni komplikációk az anya és a Chlamydia-fertőzés a csecsemőt. Szűrés a terhesség első trimeszterében megakadályozhatja a fejlesztés kedvezőtlen hatásait chlamydia fertőzés a terhesség alatt. A Chlamydia fertőzés terhesség alatti káros hatásainak bizonyítása azonban minimális. Ha a szűrés végrehajtására csak a terhesség első harmadában a szülésig hosszú ideig, amely alatt a fertőzés is előfordulhat.
 • A HIV fertőzés vizsgálatát minden terhes nőt fel kell ajánlani első látogatásukkor.
 • Screening bakteriális vaginosis (BV) az elején a második trimeszterében végezhetjük tünetmentes nők nagy a kockázata a koraszülés (akiknek a kórtörténetében koraszülés).
 • Az első látogatás során kipróbálást kell adni a Pap-kenetnek (Pap), ha nincs megfelelő rekord a betegség történetében az elmúlt évben.

Egyéb kérdések

Egyéb STD-vel kapcsolatos kérdések, amelyeket figyelembe kell venni:

 • Folytatásában terhes nők elsődleges genitális herpesz, hepatitis B, elsődleges citomegalovírus (CMV) fertőzés, Streptococcus fertőzés B csoport, nők és a szifilisz, akik allergiásak a penicillin, akkor lehet, hogy az utat a nyertes azok kezelésével.
 • Szükséges, hogy adatokat a terhes nők, akik tesztelni HBsAg, a helyi egészségügyi hatóságok és / vagy állami közegészségügyi hatóságok, annak biztosítása érdekében, hogy ezek az esetek a rendszerben regisztrált a hepatitis és újszülött kerül sor a megfelelő megelőző intézkedéseket. Emellett a HBsAg-pozitív nővel szoros kapcsolatban álló személyeket be kell oltani.
 • A terhesség harmadik trimeszterében fellépő elváltozások hiányában a herpes simplex vírus (HSV) kimutatására szolgáló rutin kultúrtesztek nem jelennek meg az anamnézisben visszatérő genitális herpeszes nőknél. Azonban a HSV ilyen nők szoptatás alatt történő izolálása jelezheti az újszülött kezelésének taktikáját. A "megelőző" császármetszés nem javasolt olyan nőknél, akiknek aktív nemi szervi elváltozásai vannak a munka során.
 • A genitális szemölcsök jelenléte nem jelzi a császármetszést.

E kérdések, valamint a nem szexuális úton terjedő fertőzésekkel kapcsolatos kérdések részletesebb megvitatását lásd a Perinatális Felügyeleti Kézikönyvben [6].

Megjegyzés: iránymutatások szűrés terhes nők közé tartozik: Guide to Clinical Preventive Services, iránymutatások perinatalis ellátás American College of Szülészeti és Nőgyógyászati (ACOG) Technical Bulletin: gonorrhoeae és Chlamidial Fertőzések, javaslatokat tenni a megelőzés és a kezelés a Chlamydia trachomatis fertőzések és hepatitis a Virus: átfogó stratégia felszámolása Transmission a Unated Államokban a Universal gyermekkori védőoltások: ajánlás immunizálása Practices tanácsadó bizottságon (ACIP). Ezek a források nem mindig adnak ugyanazokat az ajánlásokat. Guide to Clinical Preventive Services ajánlja átvilágítását veszélyeztetett betegek chlamydia, de jelezte, hogy az optimális időintervallum, amelyen keresztül ezek a felmérések el kell végezni - kell meghatározni. Tehát iránymutatások Perinatális Care ajánlja szűrés chlamydia a nők számára a magas kockázatú csoportok elvégzésére az első idézés és ismételt vizsgálat a terhesség utolsó harmadában. Bemutató a terhes nők számára ajánlott STD alapján súlyossága e betegségek és a szövődmények lehetőségét, az előfordulási gyakoriság a lakosság, költség az orvosi / jogi megfontolások (beleértve az állami törvények) és egyéb tényezők. Bemutató ajánlások ebben a kézikönyvben kiterjedtebb (például, ajánlott, hogy vizsgálja tovább a nők több STD-k, mint a többi útmutatók) és összehasonlítva más által kiadott iránymutatások a CDC. Az orvosnak meg kell választani szűrési stratégiát jellemzőinek megfelelően, a lakosság és a környezet által vezérelt célok felderítése STD és kezelésük.

Tinédzserek

Az olyan orvosi dolgozóknak, akik segítséget nyújtanak az STD-k serdülőkorúaknak, szem előtt kell tartaniuk ezeknek az egyéneknek a jellemzőit.

A serdülők körében a legtöbb STD előfordulási arány a népesség legmagasabb; például a gonorrhoea előfordulási gyakorisága a legmagasabb a 15-19 éves lányok körében. Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a klamódiai fertőzések előfordulási gyakorisága és esetleg a humán papillomavírus (HPV) vírus okozta fertőzés is a serdülők körében a legmagasabb. Továbbá az adatok-járványügyi felügyeleti azt mutatja, hogy 9% -a serdülők a hepatitisz B vagy elismert szex személyek krónikus fertőzés vagy több szexuális partnere volt, vagy volt túlnyomórészt homoszexuális kapcsolatot. Az Egyesült Államokban a HBV elterjedésének megállítására irányuló nemzeti stratégia végrehajtása során az ACIP javasolja, hogy vakcinázzanak minden hepatitis B vakcinával rendelkező serdülőt.

A leggyakoribb STD-kkel járó serdülők közé tartoznak a meleg férfiak, a szexuálisan aktív heteroszexuálisok, az STD klinikák és a kábítószer-használók (UNV) ügyfelei. A legfiatalabb (15 év alatti), szexuálisan aktív serdülők különösen veszélyeztetik a fertőzést. A serdülőkben szenvedő STD-fertőzés nagyfokú kockázata annak a ténynek köszönhető, hogy gyakran vannak védtelen nemük, biológiailag jobban fogékonyak a fertőzésre, és számos akadályt találnak az orvosi segítség megkeresésében.

Az egészségügyi szolgáltatók figyelembe kell vennie ezeket a tényezőket és a kockázat az általános ismeretek hiánya és a megértés a következményei az STD-k és serdülők iránymutatást adjon elsődleges megelőzés érdekében, hogy a fiatalok az egészséges szexuális viselkedést, és megakadályozza, hogy a viselkedési minták, amelyek alááshatják a szexuális egészség. Néhány kivételtől eltekintve, az Egyesült Államok minden tinédzserének joga van beleegyezni a szexuális megbetegedések bizalmas kezeléséhez és kezeléséhez. Az ilyen körülmények között orvosi segítséget a szülők beleegyezése nélkül, sőt értesítés nélkül is biztosítani lehet. Sőt, a legtöbb államban a serdülők megegyezhetnek a HIV-tanácsadással és teszteléssel kapcsolatban. A serdülők vakcinázásra való jogosultsága az államtól függően változik. Egyes államok úgy vélik, hogy a vakcinázás, valamint az STD-k kezelésére szülői beleegyezésre nincs szükség. Az egészségügyi dolgozók kell értenie, hogy fontos a magánélet serdülők és tegyen meg minden erőfeszítést annak biztosítására, a kezelés a szexuális úton terjedő betegségek a serdülőknél.

A tanácsadás stílusát és tartalmát, valamint az egészségügyi oktatást a serdülők számára kell igazítani. A megbeszéléseknek összhangban kell lenniük a beteg fejlődésének szintjével, és céljuk a kockázati viselkedés, például a kábítószer-fogyasztás vagy az átélt szexuális közösülés azonosítása. Az orvos tapintatos viselkedése és az anamnézis részletes története különösen fontos azoknál a serdülőknél, akik nem veszik észre, hogy magatartásuk kockázati tényezőket tartalmaz. Az orvosi segítséget és tanácsadást jóindulatú és elítélés nélkül kell biztosítani.

Gyerekek

Az STD-kkel kezelt gyermekek kezelése szoros együttműködést igényel a klinikusok, a laboratóriumok és a gyermekvédelmi szervezetek között. Amennyiben szükséges, tanulmányokat haladéktalanul végre kell hajtani. Egyes betegségek, mint például a gonorrhoea, a szifilisz és a klamidia, ha újszülöttkori időszak után szerezhetők be, az esetek csaknem 100% -ában szexuális érintkezésre utalnak. Más betegségek esetében, mint például a HPV fertőzés és a vaginitis, a szexuális érintkezéssel való kapcsolat nem annyira nyilvánvaló (lásd: Szexuális erőszak és STD-k).

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.