^
A
A
A

A zene befolyásolja az edzés minőségét

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

24 September 2020, 09:46

Valószínűleg minden edzőtermet látogató ember szeretné a lehető leghatékonyabbá tenni az edzését. Egyeseket azonban 90-100% -ban "gyártanak", míg mások csak 20% -ot. Hogyan lehet javítani a teljesítményt?

Olaszországból és Horvátországból érkező nemzetközi szakértők csoportja megosztotta az információkat arról, hogy a ritmikus zene javítja a sport hatékonyságát, növeli az állóképességet és javítja a teljesítményt.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy az emberek többsége inkább zenét hallgat edzés közben. Egyes kutatók korábban azt javasolták, hogy ez a szokás zavaró tényezőként működhet, blokkolva a test fáradtsági jeleit, és ezáltal növelve a testmozgás hatását. De nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a különböző emberek különböző zenét hallgatnak, és másként érzékelik. Mind a kulturális jellemzők, mind az egyéni preferenciák szerepet játszanak. Sokféle zene létezik, különböző ritmusokkal, dallamokkal, feldolgozásokkal és szövegekkel. Ezért nem mondható el, hogy bármelyik zeneszám mindenkinek ugyanúgy járna el.

Eddig a kutatók körében hiányzott a megértés arról, hogy egy vagy másik zene pontosan hogyan befolyásolhatja a képzés minőségét. Például rejtély maradt, hogy melyik ritmus az optimális bizonyos gyakorlatok hatékony végrehajtásához.

Új projektjükben a spliti, a milánói és a veronai egyetemet képviselő szakembereknek tisztázniuk kellett ezeket a kérdéseket. A vizsgálatban a nők futópadon járást és erőgyakorlatokat, például lábpréseket gyakoroltak. A résztvevők először csendben gyakoroltak, majd - különböző ütemű dallamokkal.

A vizsgálat során mindenféle mutatót rögzítettek, figyelembe vették maguknak a nőknek az edzésekkel kapcsolatos visszajelzéseit. Ennek eredményeként kiderült, hogy a nagy tempójú zenehallgatás leginkább a pulzusszámot növeli és csökkenti a gyakorlat nehézségének szubjektív érzékelését - azokhoz a pillanatokhoz képest, amikor csendben kellett edzeni. A "zenei" hatások jobban észrevehetők voltak azoknál a sportolóknál, akik futópadon gyakoroltak - vagyis kitartásra edzettek.

A szakemberek reményüket fejezték ki, hogy munkájuk eredményei hasznosak lesznek azok számára, akik a fizikai képességeik szintjének emelésére törekszenek - és nagy valószínűséggel elég sok emberről lesz szó. Annak ellenére, hogy a projektben viszonylag kis számú önkéntes vett részt, az eredmények meglehetősen egyértelműek voltak. A tudósok azonban nem zárják ki a további nagyobb léptékű kísérleteket annak érdekében, hogy továbbra is tanulmányozzák a zene hatását életünk más aspektusaira.

A kutatás eredményei megtalálhatók a Frontiers in Psychology című kiadvány oldalain. www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2020.00074/full

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.