^
A
A
A

Tejtermékek az étrendben: lenni vagy nem lenni?

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 23.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

30 December 2018, 09:00

Sokan, akik gondoskodnak az egészségükről, megpróbálják csökkenteni az étrendben lévő állati zsírok mennyiségét a tejtermékek elhagyása miatt. Végül is ismert, hogy az ilyen zsírok negatív hatással vannak a szív-érrendszerre. A lengyel tudósok figyelmeztetnek: a kefir, a joghurt vagy a sajt fogyasztásának előnyei sokkal nagyobbak, mint az észlelt vagy valószínű kár.

A szakértők kimutatták, hogy azok a betegek, akik rendszeresen kemény sajtokat vagy erjesztett tejtermékeket tartalmaznak az étrendjükben, kevésbé valószínű, hogy stroke-okkal és kardiovaszkuláris szövődményekkel járnak . Az egyetlen kivétel lehet a friss tej: ez a termék már régóta összefügg a koronária betegségek kialakulásának fokozott kockázatával.

Dr. Maciej Banash, az одódi Orvostudományi Egyetem képviselője, elemezte az amerikai közvélemény-kutatások során szerzett információkat. A müncheni Európai Kardiológiai Közösségi Találkozó során az orvos beszéde sok meglepetés volt.

A professzor rámutatott néhány ellentmondásra a tudományos munkák eredményeiben.

A szív és az erek betegségei - például a szívroham és a stroke - a létfontosságú hajók károsodásából erednek. Még az új hatékony gyógyászati technikák, például a tromboextrakció vagy a trombolízis megjelenése esetén is, a stroke utáni halálozási fok továbbra is rendkívül magas. Az Egyesült Államokban a stroke a halál egyik oka.

Hosszú ideig az orvosok úgy vélték, hogy a tejtermékekből származó telített zsírok nagy mennyisége megnövelte a korai halál kockázatát - például a stroke vagy onkológia miatt. Ma azonban a tudósok egyre inkább úgy vélik, hogy a tejtermékek teljes kizárása téves, és nem rendelkezik egyértelmű bizonyítékokkal. A felnőtt amerikaiak három tucat felmérése során szerzett információk értékelése, csak megerősítve: a tehéntejből nyert termékek nem olyan károsak.

Körülbelül húsz évvel ezelőtt az Amerikai Patológiai Ellenőrzési és Megelőzési Központ nagyszabású tanulmányt készített, melyet NHANES néven ismertek. Az egészségügyi szakemberek tíz éve értékelik a közel 25 ezer önkéntes egészségi állapotát, étrendjét és életmódját, nyomon követve az esetleges veszélyeket. A kapott információk elemzését lengyel tudósok végezték. Meg tudták állapítani, hogy a tejtermékek bevitelének köszönhetően a halálozási arány bármely okból 2% -kal csökkenthető. A kemény sajtok rendszeres étkezésének szerelmesei 8% -kal hosszabb ideig éltek, mint a többi résztvevő.

Ezután a kutatók áttekintették a további tizenkét kísérlet lefolyását, elemezték a világ több mint 600 ezer betegét érintő információkat. Az eredmények alapján a tudósok érdekes következtetést vontak le: a tejtermékek előnyei valóban jelentősek, amit talán nem lehet friss teljes tejből mondani. A tiszta tej fogyasztása 4% -kal növelheti a halandóságot. De természetes joghurtok, sajtok, túró még mindig nem éri meg.

Az oldalon közzétett információk https://medbe.ru/news/pitanie-i-diety/ne-ogranichivayte-molochnye-produkty/

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.