^
A
A
A

A sértetlen sebgyógyulás lehetséges

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 16.04.2020
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

24 February 2020, 09:33

A Helmholtz München Központot képviselő kutatók megkezdik a seb nélküli sebgyógyítás új módszerének kifejlesztését.

Korábban a tudósok úgy gondolták, hogy a bőrváltozások helyrehozásának valószínűsége hegképződés nélkül túl kicsi, mivel meglehetősen kifinomult technikákat igényel, amelyek a sejtek szintjén működnek. A mai napig az orvosok meggondolták véleményüket és úgy vélik, hogy a modern technológia eléggé képes megbirkózni ezzel a forradalmi problémával.

Az ERC európai szervezet az elkövetkező években kb. Kétmillió eurót tervez befektetni a ScarLessWorld projekt expedícióba, amelynek kezdete Yuval Rinkevich professzor áll. „Az emberek mindig is igyekeztek felismerni a szövetek és szervek regenerációjának lehetőségét. És kissé furcsa, hogy ezt az iparágot jelenleg nem vizsgálják eléggé ”- mondja Rinkevich professzor, aki a krónikus tüdő patológiák celluláris kezelésének kutatócsoportját vezeti.

A tüdőbiológiai intézet munkatársai egy professzor vezetésével a közelmúltban egy új felfedezés révén jelentkeztek. Tehát a szakértők úgy találták, hogy a fibroblasztok - a sebgyógyulásban részt vevő kötőszöveti struktúrák - nem homogének, hanem legalább négy sejttípus, amelyek mindegyike önmagában befolyásolja a hegek képződését.

„Például az embrió bőrének károsodásával a regeneráció nyom nélkül történik. De egy felnőttnek mindig van heg a gyógyulás után ”- mondja a professzor.

További kísérletek arra késztették a tudósokat, hogy felfedezzék a bőr fibroblasztok heterogenitását. A regeneráló sejtek száma az évek során csökken, és a hegképző struktúrák száma éppen ellenkezőleg nő. Amikor az embrionális fibroblasztokat egy felnőtt rágcsáló sérült szöveteibe ültetik át, akkor hegképződés szinte észrevehetetlenül fordul elő, hegek nem képződnek. Ennek a felfedezésnek a alapján a tudósok egy módszer kidolgozására gondolták a sápadt szövet helyreállítását, amelyet később a klinikai gyakorlatban be lehet építeni.

A kutatók által bejelentett expedíciós munka a bőr fibroblasztok teljes listájának összeállítását foglalja magában, meghatározza azok jelentőségét a regenerációs mechanizmusban, a sebgyógyulásért és hegképződésért felelős gének azonosítását, valamint egy klinikai vizsgálatot az új technológia további gyakorlati bevezetésével.

„Jelenleg a durva hegek kialakulásának - különösen égési sérülések utáni - megakadályozásának módjai nagyon korlátozottak. Ha a felfedezés sikeres, akkor nemcsak a sebek és égési sérülések, hanem a tüdőfibrózis kezelésére is felhasználható, amelyben szöveti hegek is előfordulnak ”- mondják a szakértők.

Az információkat az NCBI forrásoldalon mutatják be.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.