^
A
A
A

Mi az oka a "stresszes" ősz haj megjelenésének?

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 25.02.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

27 October 2020, 09:00

Kiderült, hogy a stresszes idegi impulzusok a pigment hajszerkezetek kialakulásában részt vevő őssejtek erőforrásainak kimerülését okozzák.

Ismeretes, hogy súlyos ijedtség vagy ideges sokk esetén a haj gyorsan elszürkülhet. De hogyan lehetséges ez és miért történik?

Gyakran a gyakran ideges és aggódó emberek gyorsabban őszülnek, mint mások. De nem mindig világos, hol keressük a korai őszülés okait - stresszt, az életkorral kapcsolatos változásokat, betegségeket vagy örökletes hajlamot.

Tanulmányok sorozatával a Harvard Egyetem tudósai bebizonyították, hogy a stressz önmagában elegendő a korai őszüléshez. A haj árnyéka a melanocita sejtek számától függ, amelyekben a melanin pigmentanyag felhalmozódik. Maguk a melanociták bizonyos őssejtekből képződnek, amelyek közvetlenül a szőrtüszőben lokalizálódnak. A fiataloknál időszakosan megújulnak, de az évek során csökken a számuk, és a haj fokozatosan őszül.

Rágcsálókkal végzett kísérletek során a tudósok felfedezték, hogy az olyan rendszeres ingerek, mint a fájdalom, valaminek megsértése, nehéz pszichológiai helyzetek az őssejtek számának csökkenéséhez vezetnek a tüszőben, és ennek következtében az ősz haj megjelenéséhez vezetnek.

Kezdetben azt feltételezték, hogy a szőrtüsző stresszhormonnak - kortikoszteronnak - van kitéve. Volt egy másik elmélet: a test immunvédelme a stressz hatására tévesen megtámadja a megfelelő őssejteket. Kiderült azonban, hogy van egy másik fő oka is. Az a tény, hogy a melanocita őssejtek végződései érzékenyek a stresszmechanizmusban részt vevő noradrenalinra. Így segít olyan idegi áramkörök létrehozásában, amelyek "eldöntik", mi lesz a reakció a stresszre. Amikor az ilyen receptorokat „kikapcsolták” a rágcsálóknál, megszűnt a haj stresszes őszülése.

De mi a célja a szürke hajnak? A szakértők elmagyarázzák, hogy sok állat - például majmok - esetében az ősz haj a vitalitás, a tapasztalat és az erő jele. Ez azt jelenti, hogy például egy ősz hajú hímet mindig jobban tisztelnek, és akár nyájat is vezethet. Ez azonban csak spekuláció, és valószínűleg az ősz haj nem hordoz semmilyen evolúciós terhet.

Feltehetően nem a melanocita őssejtek reagálnak a stresszre. Hasonló folyamatok figyelhetők meg a vér őssejtjeinél is: a "rázás" következtében elhagyják zónájukat a csontvelőben és abbahagyják a megújulást. Lehetséges, hogy a gyakori vagy mély stressz negatívan hat más típusú őssejtekre. Ez sok mindent megmagyarázhat - például azt, hogy miért gyengül az immunvédelem a stressz hátterében, és az életkorral kapcsolatos változások gyorsabban jelentkeznek.

Az információkat a Nature című kiadvány oldalain mutatjuk be

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.