^
A
A
A

Mi az intelligens endoprotetika?

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 04.09.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

28 May 2021, 09:00

Amerikai ortopédiai szakemberek megjósolták az "intelligens" térdízületi endoprotézisek közelgő bevezetését az orvosi gyakorlatba.

A Stony Brook Egyetem, a Nyugat -Ontarioi Egyetem és a Binghamtoni Egyetem képviselői elsajátították a mesterséges ízületi kopás ellenőrzésének és a rehabilitáció technológiai képességét.

Műtét a térdízület ízületi cseréjéhez - ez az egyik leggyakoribb ortopédiai műtét. Ezen beavatkozások nagy részét meg kell ismételni a törött vagy kopott protézis cseréje érdekében.

Leggyakrabban fiatal, fizikailag aktív emberek kérnek orvosi segítséget, akik még a mesterséges térdprotézis után is fenntartják a fizikai aktivitást és aktív életmódot folytatnak. Ennek a tevékenységnek azonban megvan a „mínusz”: az endoprotézis gyorsan elhasználódik, és szükségessé válik a második cseréje.

Az orvosok szinte soha nem tudnak és nem is tudhatnak az ízületi műtéten átesett betegek fizikai aktivitásának mértékéről: csak rögzítik az ízület kopását, és előírják a következő felülvizsgálatot. A fiatalok számára a művelet 5-10 évente történő megismétlése meglehetősen komoly probléma, és nem csak anyagilag. Ezért sok beteg megpróbál "arany középutat" találni a megfelelő fizikai aktivitás és az egészség elkerülése érdekében.

Amerikai kutatók foglalkoztak ezzel a problémával, és végül létrehoztak egy "intelligens" térd-ízületi endoprotézist, amely képes a motor terhelésének nyomon követésére és szabályozására.

Az endoprotézis beépített érzékelőket tartalmaz, amelyek rögzítik az ízület nyomását, és képet adnak az implantátum kopásának mértékéről. Ez az újítás lehetőséget ad a páciensnek arra, hogy figyelemmel kísérje a protézis állapotát, ha szükséges, korlátozza a terhelést, és ezáltal meghosszabbítja az implantátum használati idejét.

Mivel a cserélhető akkumulátor endoprotézisben történő alkalmazása nem tűnt túl kényelmesnek a tudósok számára, kifejlesztettek egy autonóm energiatermelő mechanizmust, amely az ízület mozgása miatt képes energiával ellátni a készüléket.

Jelenleg az "okos" eszközt már tesztelték egy speciális tesztpadon. A fejlesztés lényege a következő: mozgás közben a műcsukló súrlódást okoz felületeivel, táplálva a terhelésérzékelőket. Az előzetes tanulmányok szerint ez a táplálkozás egyáltalán nem igényel jelentős fizikai aktivitást. Még egy egyszerű séta is elegendő mikrowattot generál az érzékelők táplálására.

A tartósabb endoprotézisek kifejlesztése lehetővé teszi a betegek számára, hogy ritkábban javítsák életminőségüket, és ortopédiai ellátást kérjenek.

Információk az oldalon: Binghamton Egyetem

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.