^
A
A
A

Lehet-e fogyni időszakos böjtöléssel?

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

10 December 2021, 09:00

Az időszakos böjt meghozza a várt eredményt, ha az éhség időszaka éjszaka esik.

Számos kísérlet igazolta, hogy a szervezet kalóriahiánya bizonyos mértékig előnyös. Optimalizálja az anyagcsere folyamatokat, elősegíti a szívműködést, stabilizálja a vérnyomást és növeli a fizikai teljesítőképességet. A böjt típusai azonban különbözőek: a leghíresebbek a hosszú távú vízböjt, a száraz és az időszakos böjt. Az utóbbi lehetőség a legtöbb ember számára a legjóindulatúbb és a legkönnyebben tolerálható.

A tanulmányok azt mutatják, hogy az időszakos böjt előnyei nem kevésbé nyilvánvalóak, mint a kalóriabevitel egyszerű csökkentése. A Columbia Egyetem képviselői azt találták, hogy az ilyen jótékony hatás a cirkadián ritmusoknak köszönhető. A tudósok kísérletet hoztak létre rovarlegyeken - Drosophila -, amelyekre a 20 órás éhes időszakok változása jellemző, és hosszan tartó, 28 órán át tartó telítettségi periódusok. Az ilyen rezsimhez "betartozó" rovarok 13-18%-kal tovább éltek, mint rokonaik, akik időszakos éhezés nélkül ettek. A várható élettartam növekedése mellett egyéb pozitív változásokat is észleltek: a legyek aktívabbak voltak, lassultak a szervezet öregedésének jelei. Ugyanakkor a legkifejezettebb hatást a „középkorú” legyeknél észlelték. Az idős legyek, még az időszakos böjtnek is kitéve, nem lettek százévesek, sőt egyes rovarok élettartama le is csökkent.

Ha a napi kalóriatartalmat vesszük, akkor a nyílt táplálékhoz való hozzáférés során az éhező legyek még több kalóriát fogyasztottak, mint a nem éhező legyek.

A tudósok elemezték ezeknek a folyamatoknak a cirkadián vagy cirkadián ritmusoktól való függőségét. Az ilyen ritmusokat több gén szabályozza, amelyeket kikapcsolva elveszítenék az időszakos böjt jótékony hatását. Az előny akkor is elveszett, amikor a kutatók 12 órával eltolták az étrendet. Ennek eredményeként arra a következtetésre jutottak, hogy a fogyás és a szervezet állapotának javítása érdekében az éhség időszakának elsősorban éjszakai időszakra kell esnie.

A cirkadián ritmusok számos reakciót és folyamatot befolyásolnak, különösen az autofágiát. A sejten belüli tisztításról beszélünk, mely belülről újítja meg a sejtet. Ezt a folyamatot főleg éjszaka, a test többi részében hajtják végre. Amikor a legyekben elnyomták az autofágiát, az időszakos koplalás hatása „nullára” csökkent bennük. Ha ez a folyamat éppen ellenkezőleg, aktiválódott, akkor a Drosophila hosszú életű lett, anélkül, hogy betartotta volna a böjtöt. A szakértők egy másik következtetést vontak le: az autofágia a cirkadián ritmusoktól függ, ami az éhezés hatékonyságát okozza .

A vizsgált rovarokhoz hasonlóan az emberek is túlnyomórészt éjszaka alszanak. Ezért a kísérletek során szerzett információk felhasználhatók velünk kapcsolatban. Például az időszakos böjtnek magában kell foglalnia egy éjszakai étkezési korlátozás időszakát.

A munka teljes eredménye megtalálható a Nature folyóirat oldalain.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.