^
A
A
A

A jövőben távoli műveleteket hajtanak végre

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

09 November 2016, 09:00

A szakértők szerint a közeljövőben képesek lesznek olyan eszközöket kifejleszteni, amelyek lehetővé teszik a sebészek számára, hogy távoli műveleteket végezzenek, nagy távolságra a betegtől. Ezt a floridai kórházban Nicholson központjából származó orvosok jelentették, és az amerikai kormány már 5 millió dollárt különített el az összes szükséges kísérlet elvégzésére.

By the way, azok a készülékek, amelyek lehetővé teszik a sebészek számára, hogy távol tartsák a pácienst, már hosszú ideje körül vannak, de a floridai kutatók fejleszteni kívánják a meglévő technológiákat. Különös figyelmet kell fordítani a sebészeti központok biztonságára, amelyek felelősek a távműködtetésért.

Érdemes megjegyezni, hogy az ilyen műveleteket már korábban elvégezték, de szinte mindig a páciens és a sebész gyakorlatilag egymás mellett voltak, ráadásul a műszerhez és a távirányítóhoz használt berendezést vezetékek kapcsolták össze. Most egy Nicholson központ szakemberei próbálják javítani a készüléket oly módon, hogy a lehető legnagyobb mértékben leegyszerűsítsék a sebészek munkáját, és növeljék a jövőbeni műveletek lebonyolításának lehetőségét.

A világon az első műtétet, amelyre a műtőben lévő sebész jelenléte nélkül került sor, 10 évvel ezelőtt történt. Aztán a sebész 6000 kilométerre volt a pácienstól, az Egyesült Államokban, míg a páciens Olaszországban volt. Ez az egyedülálló művelet az információs és műholdas technológiák, valamint az egyedi berendezések köszönhetően lehetővé vált.

A világon e távolságon az első művelet sikeres volt, és ezt Carlo Pappone professzor vezette. A páciens pitvari fibrillációban szenvedő fiatal férfi volt, a speciális katétereken végzett kezelés során egy kis próbát helyeztünk a páciens testébe, amelyet rádiófrekvenciás jelek vezéreltek. A páciens szívében a szonda elpusztította az apró szövetdarabokat, amelyek zavarják a szív normális működését. A műtőben a páciensnél az olasz klinika orvosa volt, aki bármikor beavatkozhatna a műtét során.

Most a legtöbb szakember már távolról dolgozik - sikeresen tanácsot adnak és kezelést írnak fel a betegeiknek, sokan azt mondják, hogy ez a megközelítésnek előnyei vannak és pozitív eredményt ad.

A sebészeti beavatkozások új lehetőségei lehetővé teszik a képzett egészségügyi szakemberek számára, hogy segítsenek a világ bármely pontján tartózkodó személynek. Most fantasztikusnak tűnik, emellett a hasonló technológiáknak vannak bizonyos kockázataik, de szakértők dolgoznak rajta. Az internetet internetes adatátvitelre tervezik, de a jel késleltetése problémát okoz, ami jelentősen befolyásolhatja a művelet lefolyását. A szakemberek megjegyezték, hogy a technológia széles körű használatára a maximális jel késleltetése nem haladhatja meg a 200 milliszekundumot, és ez összehasonlítható a pillanattal.

A távérzékelés a legérdekesebb a hadsereg számára, hiszen súlyos sérüléseknél a katonáknak lehetőségük van a szükséges sebészeti ellátás megfelelő időben történő befogadására. Talán a mobil kórházakban végzett műveletek bonyolultsága, és arra késztette a tudósokat, hogy gondolkodjanak a távmûtéten.

trusted-source[1], [2]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.