^
A
A
A

A cukorbetegséget vírus okozhatja

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 27.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

01 February 2021, 09:00

A vírusok valóban alattomos és néha kiszámíthatatlan fertőző ágensek. Kiderült, hogy közülük néhányan képesek "összekeverni" a hasnyálmirigy inzulinsejtjeit, ami a szerv meghibásodásához vezet.

Ismert, hogy az I. Típusú cukorbetegség kialakulása a hasnyálmirigy autoimmun támadásával kezdődik. A II. Típusú cukorbetegség az anyagcserezavarok, az elhízás, az étkezési rendellenességek stb. Következménye. Ugyanakkor gyakorlatilag senki sem beszél a betegség vírusos eredetéről, bár ilyen információk már régóta léteznek: a tudósok megállapították, hogy " a cukorbetegség vírusai " az enterovirális sorozat Coxsackie vírusfertőzésébe tartoznak . A Coxsackie vírussal történő fertőzés néha nem kifejezett klinikai tünetekkel jár, de súlyos súlyos megnyilvánulásokat is okozhat - különösen szívizomgyulladást, hasnyálmirigy-gyulladást, sőt olyan szövődményeket is, mint a cukorbetegség.

A spanyol Nemzeti Rákközpont kutatói leírták a CVB4 vírust, amely cukorbetegséget okozhat. A tudósok bevezették a fertőzést a rágcsálók és az emberek hasnyálmirigyének mesterségesen kialakított inzulinsejtjeibe. Ezenkívül inzulintermelő struktúrákat ültettek át emberről rágcsálókra, majd a vírust injektálták. Megállapították, hogy a CVB4 gátolja az URI fehérje anyagot, amely kontrollálja a sejtek különféle funkcióit. Az URI-k elnyomása után a Pdx1 gén elcsendesedett a sejtgenomban, ettől függ az inzulint szintetizáló β-sejtek megtalálása és azonosítása.

Amikor a Pdx1 gént kikapcsolják, a β-sejtek elveszítik funkcionális orientációjukat, abbahagyják a reakciót a metabolikus jelekre, és leállítják az inzulin termelését és termelését. Más szavakkal, egy vírusfertőzés dezorientálja a hasnyálmirigy inzulinsejtjeit. Ismételten, miután a sejtek mesterségesen stimulálják az URI fehérje termelését, "életre kelnek" és visszatérnek a funkcionalitásukhoz.

A tudósok nemcsak a sejtszerkezetek kutatásával foglalkoztak. Egyfajta tesztet végeztek a Pdx1 gén aktivitása és a hasnyálmirigy vírusfertőzésével járó URI fehérje komponense közötti kapcsolatról cukorbetegeknél. A feltételezés beigazolódott: a vírusban szenvedő betegeknél az URI fehérje anyag és a Pdx1 gén gyakorlatilag inaktív volt. Így egy hasonló séma működik az emberi testben, amely lehetővé teszi új antidiabetikus gyógyszerek kifejlesztésén való gondolkodást. Az új gyógyszereknek arra kell irányulniuk, hogy a vírust kiűzzék a hasnyálmirigyből (vagy megsemmisítsék), és aktiválják a Pdx1 gén és az URI fehérje komponensének funkcionalitását. Valószínű, hogy az ilyen gyógyszerek nemcsak a vírusos cukorbetegség kezelésében, hanem a betegség egyéb etiológiai fajtáiban is relevánsak lesznek.

Az I. Típusú cukorbetegséget egyébként egy másik vírus okozhatja: egyes vírusos szerek fehérje felépítésében hasonló az inzulinhoz. Amikor az immunrendszer támadni kezd egy vírusinváziót, egyszerre támadja meg a hasnyálmirigy sejtjeit.

A tudósok munkáját az oldalon ismertetjük

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.